Μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και τη φτώχεια, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, Τετάρτη 17/4

Με συγκεντρώσεις και πορείες σε 70 πόλεις, εργαζόμενες-οι, μέλη συνδικάτων και σωματείων βάσης, συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, ενώσεων εκπαιδευτικών, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών, πολιτικών οργανώσεων και συνελεύσεων, συμμετείχαν στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ – κατά τα άλλα απούσα από τις αγωνιστικές ανάγκες και μένουσα σε μιά… απεργιακή “τουφεκιά”. Στον απεργιακό ρυθμό και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, ενώ πολλές ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο (κόντρα στην ΑΔΕΔΥ) πήραν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, όπως  ΟΕΝΓΕ, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ κ.α.

Σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από την εργασιακή ομηρία με ατομικές συμβάσεις, σε καθεστώς γαλέρας, με μισθούς πείνας και χωρίς καμία προστασία της ζωής και της ασφάλειάς τους, οι εργαζόμενοι απαιτούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της ακρίβειας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, με ανάσχεση της υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επιπλέον οι διαδηλωτές ζήτησαν να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία του λαού της Παλαιστίνης και να μη συμμετέχει η Ελλάδα σε καμία επιχείρηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.


Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν τρείς μεγάλες συγκεντρώσεις, σε: Σύνταγμα (δυνάμεων του ΠΑΜΕ), Προπύλαια (σωματείων βάσης, εκπαιδευτικών κ.α.), Κλαυθμώνος (συνδικάτων ΓΣΕΕ), με τη συμμετοχή χιλιάδων εςργαζομένων και κύρια αιτήματα για: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της ακρίβειας και για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς.

Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις των μισθών και να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια, απαίτησαν χιλιάδες απεργοί στην Αθήνα και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους δουλειάς διατράνωσαν: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας». 902

Στα Προπύλαια, τα Πρωτοβάθμεια Σωματεία διατράνωναν τον αγώνα ενάντα σε όλους τους αντεργατικούς νόμους και έχοντας κύριο σύνθημα: Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί, καλώντας σε οργάνωση και διεκδίκηση συλλογικά.

Σε δυναμικό και αγωνιστικό παρών που έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μετείχαν στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, αναφέρεται ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας, η οποία όχι μόνο απουσίαζε από τους αγώνες αλλά θα θεωρεί ότι εκπλήρωσε το συνδικαλιστικό της καθήκον… για φέτος!.


Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τρείς μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες από: άγαλμα Βενιζέλου (δυνάμεων του ΠΑΜΕ), Καμάρα (σωματείων βάσης, εκπαιδευτικών κ.α.), ΕΚΘ (συνδικάτων ΓΣΕΕ).

Εργαζόμενες-οι, άνεργες-οι, μέλη σωματείων βάσης, εκπαιδευτικών κ.α., πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, συνελεύσεων, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα για την ανάγκη αυτοοργάνωσης ενάντια στη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις εργατικές δολοφονίες, την κρατική καταστολή, το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπτη, με κύριο σύνθημα: Η’ τα κέρδη τους ή η επιβίωσή μας!

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και ακολούθησε πορεία προς το ΥΜΑΘ. Εκεί οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, απαιτώντας  να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής. Προηγήθηκαν προσυγκεντρώσεις σε τέσσερα σημεία του κέντρου της πόλης, και συγκεκριμένα στη συμβολή Τσιμισκή με Αριστοτέλους, Ερμού με Βενιζέλου και με Καρόλου Ντιλ και στην πλατεία Αγ. Σοφίας.

Μέλη εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών, συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στην οποία συμμετείχαν επίσης μέλη πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν προ-συγκεντρώσεις Αγίας Σοφίας με Εγνατία και στη Φιλίππου με Γενναδίου.

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν νωρίτερα, διανομείς – μέλη του σωματείου στην efood, ενάντια στην εντατικοποίηση και στην τακτική των εταιριών να εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να απασχολούνται ως συνεργαζόμενοι και όχι με κανονικές μορφές εργασίας.

Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκηση του ΟΑΣΘ να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Το ΕΚΘ με ανακοίνωσή του τονίζει: “Καλούμε δημοσίως την Κυβέρνηση και την διοίκηση ΟΑΣΘ αντί να επιδίδονται σε νομικά σκαρφίσματα ακύρωσης της δυνατότητας αντίδρασης των εργαζομένων, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αντιληφθούν επιτέλους, ότι τους εργαζόμενους όχι μόνο δεν τους τρομάζουν τέτοιου είδους τακτικές, αντίθετα τους συσπειρώνουν στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους”. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ,  κατήγγειλε τη διοίκηση του οργανισμού και τόνισε ότι οι εργαζόμενες,-οι συμμετέχουν κανονικά στην απεργία όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου.


ΧΑΝΙΑ

ΑΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΛΑΡΙΣΑ 

Πανεργατική απεργία: ΣΣΕ, αυξήσεις, μέτρα κατά της ακρίβειας και προστασίας στους χώρους εργασίας, Τετάρτη 17/4

Μοιραστείτε το άρθρο