Για την επείγουσα ανάγκη στέγασης νηπιαγωγείων των Συκεών

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει για την εκπαίδευση των νηπίων και των προνηπίων με τον αριθμό των παιδιών στα 1ο, 3ο, 5ο, 12ο, 13ο, 14ο Νηπιαγωγεία Συκεών να αγγίζει τα 25 παιδιά ανά τμήμα-συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με ΕΕΑ που έχουν ανάγκη εξατομικευμένης υποστήριξης- σε αίθουσες που τα τετραγωνικά μέτρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον αριθμό αυτό και με αρνητικές συνέπειες στην εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών. Υπ’ όψιν ότι: τα 1ο, 5ο στεγάζονται σε νοικιασμένα καταστήματα χωρίς αύλειο χώρο στην οδό Παπαναστασίου, τα 12ο , 13ο στεγάζονται σε νοικιασμένο κατάστημα χωρίς αύλειο χώρο στην οδό Γεννηματά και τα 3ο, 14ο στεγάζονται σε αίθουσες του 3ου – 6ου δημοτικού σχολείου στη οδό Γεννηματά.

Αυτό που απαιτείται ΑΜΕΣΑ είναι να αναλάβει ο δήμος τις ευθύνες του και να προχωρήσει στην εύρεση και διαμόρφωση των απαραίτητων και κατάλληλων χώρων στις περιοχές Παπαναστασίου, Γεννηματά έως και την οδό Κύπρου, ώστε οι εκπαιδευτικοί να υποδεχτούν τον Σεπτέμβριο τα νήπια-προνήπια σε ασφαλή κτίρια που να πληρούν τα παιδαγωγικά κριτήρια και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, μέχρι να αξιωθεί -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- η διοίκηση του δήμου να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να κατασκευαστούν σχολική στέγη για νηπιαγωγεία και δημοτικό σχολείο στην ευρύτερη περιοχή. 

Η κατάσταση αυτή οφείλεται- εκτός από την κυβερνητική αδιαφορία για τη σχολική στέγη- και στην  πολιτική της δημοτικής αρχής που κλείνει μεν τα νηπιαγωγεία σε νοικιασμένα καταστήματα, μετακινεί όμως τα παιδιά όχι σε καινούρια και κατάλληλα κτήρια νηπιαγωγείων αλλά (σε μακρινές περιοχές) μέσα σε άλλα νηπιαγωγεία και δημοτικά!! Έτσι, το 13ο νηπ. (περιοχής Παπαναστασίου) μετακινήθηκε σε αίθουσα του 12ου νηπιαγωγείου (περιοχής Γεννηματά), το οποίο είναι νοικιασμένο κατάστημα χωρίς αύλειο χώρο και το 14ο νηπιαγωγείο μετακινήθηκε (περιοχής Παπαναστασίου) στο 3ο νηπιαγωγείο εντός των σχολικών χώρων του 3ου και 6ου δημοτικού σχολείου Συκεών.

Ήδη βρισκόμαστε στον 4ο χρόνο της θεσμοθέτησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής( Ν. 4521/2018) και κανένας χώρος δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει κοινοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή Παπαναστασίου των Συκεών με συνέπεια όλα τα παραπάνω.

Ο Δήμος Νεάπολης Συκεών, που αρνούνταν πεισματικά να υλοποιήσει τον νόμο (επιστολές 32014/18.11.2019 και 24/09/2020 του δήμου στον πρωθυπουργό ώστε να μην υλοποιηθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης), αντί να δημιουργήσει νέους χώρους κατάλληλους για τη βασική εκπαίδευση των νηπίων και προνηπίων, απλώς βρήκε την εύκολη και γρήγορη λύση να στριμώξει νήπια και προνήπια σε ήδη υπάρχοντα νηπιαγωγεία και άλλους σχολικούς χώρους.

Όμως, για να υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό αίτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης προϋπόθεση αποτελεί να κατασκευαστούν τάχιστα σύγχρονα νηπιαγωγεία, να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, να λυθεί το ζήτημα της υλικοτεχνικής υποδομής, να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα 15 ανά τμήμα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για τα παιδιά με Ε.Ε.Α και αναπηρίες.

Η διοίκηση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, σημαιοφόρος των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων και σχολείων, χρόνια τώρα επιχειρεί να αποκτήσει τον έλεγχο αρχικά της προσχολικής αγωγής, τη μετατροπή της σε δημοτική επιχείρηση και τη μετατροπή των νηπιαγωγών σε ελαστικά εργαζόμενους δημοτικούς υπαλλήλους. Χρόνια τώρα η διοίκηση αυτή εκτός του ότι συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, αρνείται με σκοπιμότητα να λύσει το ζήτημα της σχολικής στέγης με σύγχρονα σχολεία. Ακόμη και το νηπιαγωγείο (που χτιζόταν επί 10 χρόνια!!! στην περιοχή του Επταπυργίου)  παραδόθηκε το Σεπτέμβριο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί βασικά τμήματα της λειτουργίας του και- αντί να ακολουθεί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολικού κτιρίου νηπίων/προνηπίων- ακολουθεί περισσότερο τις προδιαγραφές ενός κτιρίου πολυκατοικίας χωρίς κατάλληλη σχολική αυλή.

Καλούμε:

Τους εκπαιδευτικούς και τους φορείς του γονεϊκού κινήματος σε κοινή δράση και αγώνα για το δημόσιο νηπιαγωγείο.

Απαιτούμε: 

  • Σύγχρονα και κατάλληλα σχολικά κτίρια που:
  • να εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών του δήμου μας
  • να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στη βάση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/μαθητριών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων/ισσών μας νηπιαγωγών.
  • Ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στον δήμο Νεάπολης- Συκεών.
  • Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους. Να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών, των νηπιαγωγών και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.
  • Αναβαθμισμένες εκπαιδευτικές υποδομές και τήρηση της αναλογίας παιδιών/τετραγωνικών μέτρων με βάση τις προδιαγραφές ΟΣΚ (1 παιδί ανά 3 τετραγωνικά μέτρα).
  • Εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς νηπίων και προνηπίων.
  • Καμμιά συγχώνευση τμημάτων και σχολείων.
  • Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα στην κατεύθυνση των παιδαγωγικών προτάσεων των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, 15 μαθητές/τριες στο νηπιαγωγείο και στις Α’-Β΄ τάξεις του δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες τάξεις, 15 στις κατευθύνσεις του Λυκείου, 20 μαθητές στα τμήματα και 10 μαθητές στα εργαστήρια.
  • Ενιαία δημόσια, δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 χρονών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

Η Πόλη Αλλιώς

[email protected]

fb : Η Πόλη Αλλιώς Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στον Δ. Νεάπολης – Συκεών

Μοιραστείτε το άρθρο