Ηνωμένο Βασίλειο:
Συνεχίζονται οι απεργίες για ένα δημόσιο σύστημα υγείας και αξιοπρεπείς μισθούς

Με κεντρικό σύνθημα “Σώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας” (SOS NHS) και διαμαρτυρόμενοι για τις “Ιδιωτικοποιήσεις (που) σκοτώνουν”, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί βγήκαν για μία ακόμη ημέρα στους δρόμους σήμερα (11 Μαρτίου). Δεκάδες αριστερές οργανώσεις, οργανώσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας, όπως το NHS Workers Say NO, και πρωτοβουλίες όπως το Patients Not Passports συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, υπό το βάρος της κοινωνικής διαμαρτυρίας, άφησε ένα “παράθυρο” διαπραγμάτευσης, με μια προσφορά εφάπαξ πληρωμής για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής, δεν φάνηκε να κάμπτει τη δυναμική των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση προσέγγισε πρώτα το Royal College of Nursing (RCN) και στη συνέχεια άλλα συνδικάτα στον τομέα της υγείας. Αν και κάποια συνδικάτα ανέστειλαν μετά από αυτό τη δράση τους η Unite θεώρησε την προσφορά της κυβέρνησης ως μη σύμφωνη με τα αρχικά αιτήματα των εργαζομένων. Ισχυρίστηκε ότι μια εφάπαξ πληρωμή θα μετριάσει μόνο προσωρινά τις επιπτώσεις της κρίσης του κόστους ζωής, αντί για μια πραγματική αύξηση μισθού, η οποία θα επεκταθεί πέρα ​​από το 2023. Ιατρικό προσωπικό και υγειονομικοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απεργία στις 13 Μαρτίου, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες και  τις επόμενες εβδομάδες.

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εντατικοποίηση

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), με περισσότερες επενδύσεις στον τομέα υγείας και προσλήψεις προσωπικού.

Οι ενέργειες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έρχονται εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το επάγγελμα λόγω εξουθένωσης και εξάντλησης που προκαλούνται από την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Αυτό έχει προσθέσει σε προϋπάρχοντα ελλείμματα, οδηγώντας σε ελλείψεις πολλών χιλιάδων εργαζομένων σε όλους τους τομείς  υγείας.

Μόνο στη Σκωτία , υπήρχε έλλειψη περισσότερων από 6.000 νοσοκόμων και μαιών τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το The Morning Star . Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Βρετανική Ιατρική Ένωση δείχνουν ότι το NHS της Σκωτίας έχει έλλειψη 1.000 γιατρών.

Η έλλειψη προσωπικού, όπως και άλλες επιπτώσεις των πολιτικών υπέρ της εμπορευματοποίησης που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από διαφορετικές διοικήσεις, έχει προκαλέσει εμπόδια στην πρόσβαση στην περίθαλψη των ασθενών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ασθενείς ανέφεραν μεγάλους χρόνους αναμονής στη φροντίδα που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και της οδοντιατρικής περίθαλψης.

Για να αποφευχθεί μια περαιτέρω κατάρρευση του NHS, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μ.Γ.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο