Η φονική ζώνη του Μπαχμούτ και οι ετοιμασίες για τις αντεπιθέσεις

381Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι ένα βήμα πριν την κατάληψη του Μπαχμούτ, ελέγχοντας περίπου τη μισή πόλη. Καθοριστική η εξέλιξη εν αναμονή και των εαρινών αντεπιθέσεων από τους εμπόλεμους. Κινήσεις τακτικής και… παραπλάνησης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει στην Ουκρανία περισσότερο από 40.500 φορές.

Η περιοχή του Μπαχμούτ έχει μετατραπεί σε μια « φονική ζώνη» που πιθανώς συνιστά μεγάλη πρόκληση για τις δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner που προσπαθούν να συνεχίσουν την επίθεσή τους προς τα δυτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Όπως σημειώνει: τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, οι δυνάμεις της Wagner έχουν στον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού Μπαχμούτ, ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο στα δυτικά. Ενώ κατέστρεψαν βασικές γέφυρες πάνω από τον ποταμό Μπαχμούτκα, «που πλέον αποτελεί την πρώτη γραμμή».

«Με τις ουκρανικές μονάδες να μπορούν να πυροβολούν από οχυρά προς τα δυτικά, αυτή η περιοχή έχει μετατραπεί σε ”φονική ζώνη”, καθιστώντας τη πιθανότατα πολύ δύσκολη για τις δυνάμεις της Wagner που προσπαθούν να συνεχίσουν τη μετωπική τους επίθεση προς τα δυτικά. Ωστόσο, η ουκρανική δύναμη και οι γραμμές ανεφοδιασμού της προς τα δυτικά παραμένουν ευάλωτες στις συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες να υπερκεράσουν τους υπερασπιστές από το βορρά και το νότο», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο.

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι ένα βήμα πριν την κατάληψη του Μπαχμούτ, ελέγχοντας περίπου τη μισή πόλη. Το Κίεβο πάντως δηλώνει ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν για να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε άλλες πόλεις. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Γενς Στόλτενμπεργκ θεωρεί ότι είναι θέμα ημερών η «πτώση» του Μπαχμούτ, χωρίς ωστόσο να πιστεύει ότι η κατάληψή της από τη Μόσχα θα αποτελέσει «σημείο καμπής».

Παράλληλα, ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν συχνά ότι ετοιμάζονται για μιά αντεπίθεση στα μέτωπα. Μάλιστα, ο στενός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, αναφέρθηκε σε… χρονοδιάγραμμα της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa δήλωσε ότι: οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζονται για μια αντεπίθεση που θα ξεκινήσει σε περίπου δύο μήνες. Ενώ ο στρατός της Ουκρανίας θα επικεντρωθεί πρώτα στην προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ.

«Δεν βιαζόμαστε, θα αναδιοργανωθούμε τους επόμενους δύο μήνες. Θα εξαντλήσουμε τους Ρώσους στο Μπαχμούτ και μετά θα επικεντρωθούμε αλλού», είπε. «Είναι σημαντικό για αυτούς να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, έχουμε δύο στόχους: να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα έτοιμα για μάχη στρατεύματά τους και να τα  στριμώξουμε σε πολλές εξαντλητικές μάχες, να διακόψουμε την επίθεσή τους και να συγκεντρώσουμε τους πόρους μας αλλού για αντεπίθεση την άνοιξη».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει στην Ουκρανία περισσότερο από 40.500 φορές από την αρχή της ρωσικής εισβολής εδώ και ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο, τα πλήγματα έχουν καταστρέψει περισσότερα από 152.000 κτίρια.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα δημοσιεύματα διεθνώς για τους δράστες που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική. Τώρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει ότι η επιχείρηση ήρθε σε πέρας από ομάδα δυτών με ένα 15μετρο γιότ με το όνομα Andromeda, το οποίο απέπλευσε από τη βάση του στο Ροστόκ προς το γερμανικό νησί της Γερμανίας Ρούγκεν και από εκεί στο νησί της Δανίας Κριστιάνσο, πολύ κοντά στο σημελίο των εξρήξεων.

Μοιραστείτε το άρθρο