Δύσκολη η εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία φέτος, λένε οι Αμερικανοί

331Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι σύνοδος των υπουργών Άμυνας των Δυτικών κρατών στο Ράμσταϊν στη Γερμανία απέτυχε να καταλήξει σε κοινή στάση ως προς τη στρατιωτική συνδρομή στο Κίεβο. Το Βερολίνο αρνείται την προμήθεια των γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,5 δισ. δολαρίων.

Οι Αμερικανοί ζητάνε από το Κίεβο να μην εξαπολύσει νέα αντεπίθεση πριν παραλάβει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και οι στρατιωτικοί εκπαιδευτούν στα νέα οπλικά συστήματα. Ο δε επικεφαλής του γενικού επιτελείου του αμερικανικού στρατού εκτιμάει ότι είναι πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν τα ρωσικά στρατεύματα από όλη την ουκρανική επικράτεια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ: «Από στρατιωτικής οπτικής, εξακολουθώ να εκτιμώ ότι αυτή τη χρονιά θα είναι πολύ πολύ δύσκολα να εκδιωχθούν οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε σπιθαμή κατεχόμενης ουκρανικής γής».

Στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στην Γερμανία σήμερα διεξήχθη η σύνοδος 40 και πλέον υπουργών Άμυνας Δυτικών κρατών για συντονισμό και ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Μόνο που, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία των Γερμανών στην προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard αλλά καταγράφηκαν εμφανείς διαχωρισμοί και διαφορετικές στρατηγικές των Δυτικών συμμάχων, όπως σημειώνουν πρωτοσέλιδα οι New York Times.

Σύμφωνα με τον ολλανδό πρόεδρο του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ: Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία… Τώρα πλέον όσες χώρες στηρίζουν την Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεμονωμένες αποφάσεις… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν και αυτό να γίνει «εγκαίρως.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, αλλά “καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί”, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου. “Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε και ποιά θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard”. Επισήμανε δε ότι: “Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά… Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση”.

Ο γερμανός υπουργός είπε πως η “εντύπωση” πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι “λανθασμένη”. “Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη” του Βερολίνου και “υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων”. “Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα”, πρόσθεσε ο Πιστόριους. Ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πάντως, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τη χώρα του στις κρίσιμες επερχόμενες μάχες. Απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη στο Ράμσταϊν, τόνισε πως οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματεύονται για τις διάφορες ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να προχωρήσουν σε μια μείζονα προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Η αμερικανική κυβέρνηση απτόητη ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων το οποίο θα περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων, αλλά όχι τα βαρέα άρματα μάχης M1 Abrams. Η νέα αυτή βοήθεια αυξάνει στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή.

Επίσης η Φινλανδία σήμερα είχε σειρά να εξαγγείλει την παράδοση στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, αξίας 400 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. «Η Ουκρανία συνεχίζει να χρειάζεται υποστήριξη για την υπεράσπιση του εδάφους της και το τρέχον πακέτο αμυντικού υλικού είναι σαφώς το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίκο Σάβολα.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Washington Post έγραφε ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στο Κίεβο την προηγούμενη βδομάδα υπό άκρα μυστικότητα. Είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον ενημέρωσε για τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τα μελλοντικά στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στις ανησυχίες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις απώλειες που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός στις μάχες εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Μπαχμούτ. Ο ουκρανικός στρατός χάνει τριψήφιο αριθμό στρατιωτών καθημερινά, ανέφεραν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND) σε ομάδα γερμανών βουλευτών, που ασχολείται με θέματα ασφαλείας, κατά την διάρκεια μυστικής συνάντησης που είχαν αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το Spiegel.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους την Κλισιίφκα, έναν μικρό οικισμό νότια της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο