Οι Δυτικοί σπεύδουν στην αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο

327Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η προσοχή στραμμένη στο Βερολίνο για τα άρματα μάχης Leopard. Χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως αντιρωσικό εργαλείο, λέει το Κρεμλίνο. Έγκλημα πολέμου η ρωσική επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο, είπε ο ουκρανός πρόεδρος. Ενώ η Μόσχα διέψευδε  ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν βάλει στο στόχαστρό τους κτίρια κατοικιών.

Οι Δυτικοί ακάθεκτα οργανώνουν την αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο, με τους πρωτοστατούντες (Ατλαντικούς, Ανατολικοευρωπαίους) να επιχειρούν να πείσουν τους διστακτικούς (Γερμανούς) στην αποστολή αρμάτων μάχης και συγκεκριμένα τα γερμανικά Leopard. Η καγκελαρία έχει δεχθεί επικρίσεις για τη μη σπουδή της στην ενίσχυση του Κιέβου, με τον πολωνό πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι να κριτικάρει τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τη διστακτικότητά του.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας ζήτησε από την Γερμανία να επιτρέψει την προμήθεια τανκς Leopard προς την Ουκρανία, κάτι που θα συμβάλει στο ξεμπλοκάρισμα άλλων χωρών. Δηλώσεις που έκανε κατά την ανακοίνωση της αποστολής αρμάτων μάχης Challenger 2 στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Λονδίνου ως «το πλέον σημαντικό πακέτο στρατιωτικής συνδρομής για την επιτάχυνση της ουκρανικής επιτυχίας». Κατά τον βρετανό υπουργό αυτή η αποστολή «θα ενισχύσει την ισχύ μάχης που επιτυγχάνεται μόνο με συνδυασμούς μοίρας αρμάτων μάχης που λειτουργούν μαζί με ομάδες πυροβολικού μεραρχιών, και περαιτέρω πυρά ακριβείας σε βάθος, που επιτρέπουν τη στόχευση των ρωσικών κόμβων εφοδιασμού και διοίκησης σε μεγαλύτερη απόσταση».

Στην χορήγηση αρμάτων μάχης Leopard αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα, ο οποίος σημείωσε ότι η θέση της χώρας του για το εν λόγω ζήτημα εξαρτάται από την Γερμανία. «Εξαρτάται πάρα πολύ από τις οδηγίες της Γερμανίας το πώς ενεργούμε με αυτά τα άρματα μάχης Leopard. Αυτά απαιτούν γερμανική άδεια εξαγωγής και επιπλέον, η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο σε αυτό, στο πώς μπορεί να αποκτηθεί εξοπλισμός υποκατάστασης».

Οι Ρώσοι ηγέτες και αξιωματούχοι καθημερινά λένε σε δηλώσεις και εμφανίσεις τους ότι αυτός ο όγκος Δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία καθιστούν τη Δύση εμπλεκόμενη στη σύγκρουση και μέρος του προβλήματος. Καθόλου τυχαία φυσικά απευθύνονται για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις περισσότερο στους Δυτικούς και πιο συγκεκριμένα στους Αμερικανούς για διαπραγματεύσεις και την όποια μελλοντική συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή.

«Χρησιμοποιούν αυτήν την χώρα ως εργαλείο για να επιτύχουν τους αντιρωσικούς τους σκοπούς». «Αυτά τα άρματα μάχης καίγονται και θα καούν ακριβώς όπως τα υπόλοιπα», σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Πάντως εκτίμησε ότι οι νέες προμήθειες από χώρες όπως η Βρετανία και η Πολωνία δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι και καθοδηγητές της Ουκρανίας της έχουν προμηθεύσει πάνω από 4.000 οπλικά συστήματα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Bloomberg η Ουκρανία έχει λάβει: 410 σοβιετικής κατασκευής τανκς, 300 οχήματα πεζικού μάχης, 1.100 οχήματα μεταφοράς , 925 οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες, 1.540 οχήματα μεταφοράς πεζικού, 300 ρουκετοβόλα Howitzer, 95 πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων, 59 αντιαεροπορικά συστήματα.

«Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο και υποσχέθηκε να φέρει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: όλοι όσοι είναι ένοχοι γι’ αυτό το έγκλημα πολέμου θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα.

«Αυτό το χτύπημα στο Ντνίπρο, όπως και άλλα παρόμοια χτυπήματα, εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες – τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Ρώσοι δολοφόνοι, όλοι όσοι δίνουν και εκτελούν εντολές για πυραυλική τρομοκρατία εναντίον του λαού μας, θα λάβουν νόμιμες ποινές. Και ότι θα εκτίσουν τις ποινές τους».

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 75 τραυματίστηκαν, ενώ 25 παραμένουν αγνοούμενοι – προφανώς θαμμένοι στα συντρίμμια. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατονόμασε έξι μέλη του ρωσικού στρατού τα οποία ισχυρίστηκε ότι συμμετείχαν στο χτύπημα, σύμφωνα με τα ευρήματα που η υπηρεσία χαρακτήρισε ως «προκαταρκτική έρευνα».

Την ρωσική αυτή επίθεση καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισήμανε «είναι ένα νέο δείγμα υποψίας παραβιάσεων του Δικαίου του Πολέμου», όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του Στέφανι Τρέμπλεϊ και γνωστοποιώντας ότι: «Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είναι άστεγοι λόγω της επίθεσης αυτής».

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η πολυκατοικία επλήγη από έναν πύραυλο Kh-22, ο οποίος χαρακτηρίζεται από χαμηλή ακρίβεια, και η Ουκρανία δεν διαθέτει την αεράμυνα για να τον καταρρίψει. Ο πύραυλος σοβιετικής εποχής αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να καταστρέφει πολεμικά πλοία.

Το Κρεμλίνο διέψευδε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν βάλει στο στόχαστρό τους την πολυκατοικία αυτή στο Ντνίπρο. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν κτίρια με κατοικίες, ούτε τις μη στρατιωτικές υποδομές, βομβαρδίζουν στρατιωτικούς στόχους», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση» στην Ντνίπρο είναι αποτέλεσμα των ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων και του αντιαεροπορικού συστήματος άμυνας.

Μοιραστείτε το άρθρο