Πανελλαδικη Ημέρα Δράσεων Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις, συγκεντρώσεις – πορείες, Τρίτη 17/1

Θεσσαλονίκη: 18:00 στην Καμάρα

Αθήνα: 18:30 στο σταθμό ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι

Καρδίτσα: 19:00 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 17/01/2023

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΚΑΜΑΡΑ 18:00

7 ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – Η MUNDO NUEVO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ!

Ανακοίνωση για την εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo

Κουβαλάμε έναν καινούργιο κόσμο στις καρδιές μας, αλλά όχι μόνον εκεί!

Η εξέγερση του Δεκέμβρη σήμανε συναγερμό στα επιτελεία της εξουσίας. Η προσαρμογή της κρατικής στρατηγικής σε συνθήκες κρίσης αλλά και μαχητικής λαϊκής αντίστασης διαμόρφωσε το δόγμα του ολοκληρωτικού ελέγχου και της προληπτικής αντιεξέγερσης. Η κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας συμπεριέλαβε μια σειρά από διαδικασίες: την άνοδο του φασισμού/ναζισμού, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και τις δολοφονίες τους στα σύνορα, την ολοκληρωτική υποτίμηση των ζωών των εργαζομένων, τη διάλυση της δημόσιας υγείας, τους νόμους περιστολής των διαδηλώσεων και των απεργιών, τον έλεγχο της ζωής στα πανεπιστήμια και πολλά ακόμη. Αιχμή της κατασταλτικής δράσης του κράτους αποτελεί και η επίθεση στους κατειλημμένους χώρους και το αναρχικό κίνημα. Η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων εξέθεσε τις προθέσεις της αρχικά με το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για την επίθεση στο σύνολο των κατειλλημένων χώρων. Όταν κατάλαβε ότι η στρατηγική της ενιαίας επίθεσης παρήγαγε πολύ περισσότερη συσπείρωση απ’ ότι φόβο την εγκατέλειψε, άλλαξε προϊστάμενο στο υπουργείο καταστολής και επιδόθηκε σε σταδιακά χτυπήματα ανά την επικράτεια.

Η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι προφανής και γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη όταν αντιλαμβάνεται κανείς σε ποιόν απευθύνεται εν όψει εκλογών – αποκλειστικά στην άκρα δεξιά και στα πιο οπισθοδρομικά τμήματα της κοινωνίας αυτά που βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε διαδικασία κοινωνικής κινητοποίησης και ενημερώνονται αποκλειστικά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Κομμάτι αυτής της επίθεσης αποτέλεσε και η εκκένωση της κατάληψης μας «Mundo Nuevo» τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Νοέμβρη, λίγες μέρες μετά το πέρασμα των 7 χρόνων που δημιουργήθηκε και λίγες μέρες επίσης πριν την επέτειο της 6ης Δεκέμβρη.

Λέγεται πολλές φορές ότι αυτά τα χτυπήματα γίνονται αποκλειστικά για να χαϊδευτούν τα αυτιά των ακροδεξιών ή για να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας και να τραβηχτούν τα βλέμματα μακριά από τις υποκλοπές, τα σκάνδαλα, τις εξώσεις, τις εταιρείες off shore των βουλευτών, την εμπλοκή τους σε δίκτυα παιδεραστίας και πολλά άλλα θαυμαστά που έχουν έρθει στην επιφάνεια ξανά το τελευταίο διάστημα. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ισχύει σε μερικό βαθμό κατά την άποψή μας αυτά αποτελούν μόνο δευτερεύουσες συνέπειες και καθόλου την αιτία που εξηγεί το μένος των διωκτών. Το κράτος επιτίθεται στις καταλήψεις γιατί αυτές είναι δομές αγώνα που υποστηρίζουν έμπρακτα και δυναμικά τις ταξικές και κοινωνικές αντιστάσεις, διαμορφώνουν συνειδήσεις, δίνουν χώρο και τρόπο σε τμήματα της νεολαίας και άλλων κοινωνικών ομάδων να εκφραστούν, να κοινωνικοποιηθούν, να αγωνιστούν. Αποτελούν πολύ μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την κάθε κυβέρνηση, μια ανοιχτή πληγή στον θεσμό της ιδιοκτησίας πάνω στον οποίο βασίζεται το κράτος και ο σημερινός καπιταλιστικός κόσμος.

Γράφουμε πολύ συχνά για το τι είναι οι καταλήψεις και αναφερόμαστε στις βιβλιοθήκες, το θέατρο, το σινεμά, τις εκδηλώσεις, τις συναυλίες και άλλα πολλά. Και όντως φυσικά είναι και όλα αυτά. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να υπάρχουν κοινωνικοί αγωνιστές χωρίς τα τραγούδια, τις παραστάσεις, τις ομιλίες και τα βιβλία τους; Όσο έχουμε ταυτίσει την καθημερινή μας ζωή με τον ίδιο τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα. Όπως και το γεγονός ότι η Mundo Nuevo υπήρξε και κυριολεκτικά το σπίτι αρκετών από εμάς που ζούσαμε μέσα στο σπίτι. Ωστόσο πέραν τούτων η Mundo Nuevo είναι το μεγάλο σπίτι του Οργανωμένου Αναρχισμού, είναι η πολιτική στέγη των σχεδιασμών μας για την οργάνωση της αντίστασης, για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση μας με σκοπό την ανατροπή του υφιστάμενου σχηματισμού εξουσίας. Μέσα στον κατειλημμένο χώρο διαμορφώσαμε την αντίληψή μας για την πάλη μας, την παρέμβαση στα κοινωνικά πεδία, οργανώσαμε τη δράση μας στα πανεπιστήμια, προωθήσαμε τις μαθητικές πρωτοβουλίες, υποστηρίξαμε τις εργατικές αντιστάσεις, αποφασίσαμε την εξάπλωση μας στις γειτονιές. Έτσι συμβάλαμε στα μεγάλα ξεσπάσματα όπως των φοιτητών στην κατειλημμένη πρυτανεία, έτσι διοργανώσαμε το 3ο ελευθεριακό φεστιβάλ που αποτέλεσε τόσο μεγάλο μπελά για την κυβέρνηση που αποφάσισε να το διαλύσει με κίνδυνο να σκοτώσει ανθρώπους που παρακολουθούσαν τις συναυλίες του. Από τις ζυμώσεις με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες έγινε κατορθωτό οι μαυροκόκκινες σημαίες της Αναρχίας να μη λείπουν ποτέ από καμιά κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια, ενόσω τα ελευθεριακά μπλοκ πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο, τόσο που οι ευάριθμες και ενισχυμένες δυνάμεις καταστολής να μην μπορούν να τα περικυκλώσουν, να τα εξοντώσουν.

Όπως δεν μπορούν να εξοντώσουν κι εμάς. Ό,τι σπείραμε τόσα χρόνια μέσα στη Mundo Nuevo έχει ήδη καρπίσει. Το λένε όλες οι διαδηλώσεις, για τον Παύλο και τον Αλέξη, για τη 17 Νοέμβρη και τη γυναικεία απελευθέρωση, για την ακρίβεια, τις απεργίες που μάχονται, τους φοιτητές που παλεύουν. Αυτά τα ξέρουν πολύ καλά οι κρατικοί ταγοί και οι κυβερνητικοί απολογητές, γνωρίζουν ότι είναι το ριζοσπαστικό και το αναρχικό κίνημα, οι από τα κάτω αντιστάσεις που τους έθεσαν σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία καταστροφής και λεηλασία των ζωών μας, όσο δεν το έπραξε κανένα κόμμα, καμιά αξιωματική ή άλλη αντιπολίτευση. Η Νέα Σμύρνη, η κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ, οι μεγάλες διαδηλώσεις και η επαφή χιλιάδων ανθρώπων με ριζοσπαστικές πολιτικές και δράσεις τους ταρακούνησε και τους τρόμαξε ξανά. Και είναι πάλι το φάντασμα του Δεκέμβρη που πρέπει να ξορκίσουν. Γι’ αυτό μας χτυπάνε.

Ναι, ασφαλώς είχαμε και έχουμε πάντα έναν καινούργιο κόσμο στις καρδιές μας, αλλά δεν βρίσκεται μονάχα εκεί. Αλλά σε όσα έχουμε φτιάξει ήδη, σε όσα έχουν ήδη δημιουργηθεί και πάρει τον δρόμο τους μέσα στο απέραντο ποτάμι της ορμητικής ελευθερίας που ονομάζουμε Αναρχία. Νέοι και παλιοί σύντροφοι και συντρόφισσες συνεχίζουν αδιάκοπα την πάλη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι εμείς ασφαλώς. Πρώτα και κύρια διεκδικώντας πίσω τη Mundo Nuevo. Ο αγώνας για την ανάκτηση μόλις έχει αρχίσει και καλούμε όλο το κίνημα πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό να στηρίξει αυτήν την υπόθεση, γιατί δεν αφορά μόνο εμάς αλλά ολόκληρο το ριζοσπαστικό, αναρχικό και καταληψιακό κίνημα. Προειδοποιούμε ταυτόχρονα τον Δήμο Θέρμης να μην συντρέξει, να μην γίνει ο κουβαλητής της κυβέρνησης της βίας και του αυταρχισμού και να βγάλει από το μυαλό του σκέψεις περί δήθεν «αξιοποίησης», οι οποίες πέραν των υπολοίπων αποτελούν και προφανή ψεύδη, όταν οι ίδιες οι αστυνομικές αρχές έχουν προβεί ήδη σε σοβαρές ζημιές στο κτήριο, ενώ το έχουν απομονώσει πλήρως με τόνους λαμαρίνας.

Καλούμε όλες τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, τις ομάδες και συλλογικότητες, γυναικείες πρωτοβουλίες, εργατικά σωματεία, φοιτητικά σχήματα και συλλόγους, μαθητικές συσπειρώσεις να βγάλουν ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής και της εκκένωσης, καλούμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της πόλης να σταθούν στο πλευρό μας, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και επιβολή. Δεν υποχωρούμε ποτέ – Η νίκη θα είναι δική μας.

Υ.γ. Σαράντα τέσσερα (44) πανό είπαν οι μπάτσοι βρήκανε μέσα στη Mundo Nuevo. Τίποτε δηλαδή, ούτε το ένα χιλιοστό από όσα έχουμε κάνει για να βρεθούμε δίπλα στους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου.

Κατάληψη Mundo Nuevo |

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»

(μέλος της ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ)


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 17/01/2023

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28/11 πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo, όπου δεκάδες αστυνομικές δυνάμεις και άτομα της ασφάλειας εισέβαλλαν στον κατειλημμένο χώρο. Κατά την διάρκεια της εκκένωσης συνελήφθησαν 4 άτομα που βρισκόντουσαν στον χώρο της κατάληψης, ενώ παράλληλα προσάχθηκαν 4 αλληλέγγυοι σύντροφοι και συντρόφισσες που επιχείρησαν να πλαισιώσουν την αντανακλαστική συγκέντρωση στα πέριξ της Mundo Nuevo. Εκ τότε, η περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς έχει μετατραπεί σε μια αστυνομοκρατούμενη ζώνη, αποκλείοντας την κοινότητα αγώνα να προσεγγίσει την κατάληψη, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες ανακατασκευής, προκειμένου ο χώρος να γίνει μη λειτουργικός για οποιαδήποτε μεταγενέστερη χρήση.

Το κράτος επιχειρεί για ακόμη μια φορά να καταστήσει σαφή τα μακρόπνοα σχέδια και ελπίδες του να καταστείλει το αναρχικό κίνημα, χτυπώντας αδιάκοπα δομές αγώνες και στέγες πολιτικής αλληλο-τροφοδότησης. Δεν είναι τυχαίο, που σε αυτή την πολιτική συγκυρία που έχει επιλεχθεί η στρατηγική της έντασης, και σε ένα προεκλογικό πλαίσιο, οι κυβερνητικοί ταγοί και επαΐοντες της κατασταλτικής διαχείρισης επιχειρούν να αμαυρώσουν τις μέρες του Αλέξη, βάζοντας στο στόχαστρο την Mundo Nuevo, μια κατάληψη που για 7 χρόνια αποτελούσε κομβικό σημείο αναφοράς του οργανωμένου αναρχικού αγώνα. Η κυβέρνηση αδιαμφησβήτητα καταβάλλει μια αδηφάγο προσπάθεια να προσελκύσει εκείνα τα οπισθοδρομικά κοινωνικά τμήματα, εκείνους που απέχουν και παραμένουν αμέτοχοι απέναντι στις κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις. Παρόλα αυτά, τα κατασταλτικά χτυπήματα δεν αποτελούν κατά κύριο λόγο προεκλογικές τακτικές κινήσεις αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στοχοποίηση του αναρχικού κινήματος. Με τον ίδιο τρόπο που χτυπήθηκε με ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα το 3ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ και η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, η κατάληψη Libertatia τα προηγούμενα χρόνια κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησής της, και η Mundo Nuevo στο σήμερα, ο κρατικός μηχανισμός έχει αναγνωρίσει ως βασικό του εχθρό το οργανωμένο αναρχικό κίνημα, από τα πανεπιστήμια, μέχρι τις γειτονιές, τον αντιφασιστικό αγώνα και σε κάθε άλλο κοινωνικό πεδίο και για τον λόγο αυτό εξαπολύει την επίθεσή του.

Η καταστολή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα πεδία. Χτυπάει και πλήττει κέντρα αγώνα από την MundoNuevo μέχρι το ΑΠΘ. Οι αλλεπάλληλες εκκενώσεις, με πιο χαρακτηριστικές εκείνη στο ”Στέκι του Βιολογικού” και την επιχείρηση εκκένωσης στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής υποδεικνύουν τις επιδιώξεις του κρατικού μηχανισμού να θεμελιώσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής, ναρκοθετώντας πεδία αγώνα σε όλη την περιφέρεια και υψώνοντας λαμαρίνες μπροστά στα σημεία αναφοράς της κοινότητας αγώνα. Ο αποστειρωμένος πανεπιστημιακός χώρος που ευαγγελίζονται είναι τμήμα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, που τον βλέπουμε μέρα με τη μέρα να υλοποιείται και να πασχίζει να πάρει σάρκα και οστά. Σε κάθε κοινωνικό πεδίο (από το πανεπιστήμιο και την Μαλαματίνα μέχρι την MundoNuevo) που υπάρχει αγωνιστική συγκρότηση, μια ανυποχώρητη, ζωντανή και επικίνδυνη μάχη, ο φόβος του κράτους μεταφράζεται σε στρατοπέδευση μπάτσων και διαρκή καταστολή.

7 ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, Η MUNDO NUEVO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταλήψεις αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία του αγώνα μας και μέσα αντίστασης ενάντια στον κόσμο των αφεντικών. Η Mundo Nuevo για 7 ολόκληρα χρόνια συνιστούσε πυρήνα πολιτικής ζύμωσης, θεμέλιο ελευθεριακής δράσης και κινητήριο μοχλό του αναρχικού αγώνα. Όλα αυτά τα χρόνια, η κατάληψη MundoNuevo, στάθηκε στο πλευρό όλων των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου, όλων εκείνων που ταλανίζονται από την σύγχρονη νεοφιλελεύθερη αφήγηση. Η κατάληψη αναμφίβολα αποτελεί έναν εκκωφαντικό θόρυβο στα αυτιά των αστών, καθώς δεν έπαψε ποτέ να αντιμάχεται και να θέτει υπό αμφισβήτηση τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Η πολιτική κατεύθυνση της Mundo Nuevo ενάντια στον ιεραρχικό κορμό, ανέκαθεν συνιστούσε τραύμα στα πλάνα της κυβερνητικής στρατηγικής και της κρατικής ηγεμονίας, η οποία με την πρώτη ευκαιρία έσπευσε να το επουλώσει, προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της τρομοκρατικής πολιτικής της.

Αναμφίβολα βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία αναφορικά με τις κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Είναι πλέον σαφείς οι δομικές αντιφάσεις του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας και εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, είναι ζήτημα του κινήματος η σύνδεση των επιμέρους αντιστάσεων και αγώνων με μόνο στόχο την συνολική αμφισβήτηση του σάπιου αυτού συστήματος και την κατάθεση συνολικών προτάσεων στο κοινωνικό σώμα για την αυριανή κοινωνία. Με βασικές αρχές, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, όπως εκφράζονται και εντός των καταλήψεων, είναι επιτακτική ανάγκη η υπεράσπιση και η ανάκτηση των εργαλείων και των κοινωνικών προσβάσεων που δημιουργούνται μέσω των καταλήψεων. Από το ΑΠΘ, μέχρι την Μundo Nuevo, να βρεθούμε ξανά και ξανά στον δρόμο για την υπεράσπιση των κεκτημένων αγώνα, για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

Καλούμε σε:

  • Παρασκευή 13/01 18:00 Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘΕκδήλωση- Συζήτηση: «Οι καταλήψεις σε κάθε κοινωνικό πεδίο ως μέσο αγώνα του αναρχικού αγώνα και η υπεράσπισή τους. Από τα πανεπιστήμια, τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, ως τις γειτονιές και τον αντιφασιστικό αγώνα»
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 17/01- ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΜΑΡΑ 18:00

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO, ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ, ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΤΡΟΤΟΜΕΊΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ- Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ «ΚΑΛΟΓΥΑΛΙΣΜΕΝΟΥ» ΚΕΝΤΡΟΥ

gentrification/ τουριστικοποίηση/ αυξήσεις ενοικίων/ περιφράξεις δημόσιων χώρων/ απονέκρωση του ΑΠΘ/σαρδελοποίηση στον οασθ / αστυνομικές περιπολίες/ εκτοπισμοί μεταναστών και αστέγων/ εκκενώσεις καταλήψεων/ ενθουσιασμός για το μετρό/ δουλειά και ψώνια/ ψώνια και δουλειά/ κιτς λαμπιόνια/ κυριλε βιτρίνες/ η μαλακία στη μοδιάνο/ μπατσοι και μπίζνες/ μπίζνες και μπάτσοι/ μπατσοι και ξερο ψωμι

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Για ποιούς προορίζεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης; Εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται πως εκτοπίζει όσες και όσους μοιάζουν «να μην έχουν δουλειά εδώ» ή δεν ήρθαν για να καταναλώσουν. Όλους αυτούς που κατασκευάζονται ως περιττοί, που δεν προσφέρουν στο city branding και χαλάνε την τουριστική εικόνα: τις μετανάστες, τους αστέγους, τους χρήστες ουσίων, τα πιο υποτιμημένα κοινωνικά κομμάτια και τις καταλήψεις/ συλλογικότητες.

Κι όμως. Το κέντρο δεν είναι μόνο ψώνια και δουλειά. Συνεχίζει να είναι ο τόπος που ζούμε, που συναντιόμαστε, που αράζουμε, που μοιραζόμαστε, που αγωνιζόμαστε. Και επειδή είμαστε και εμεις κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης( οι επισφαλείς, οι μπας κλας, οι ρυπαροί, οι γνωστές-άγνωστες), θα διεκδικήσουμε χώρους στο κέντρο για να ανασαίνουμε, κόντρα στον οδοστρωτήρα της ανάπτυξης και στην κρατική βαρβαρότητα.

ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η MUNDO NUEVO ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

ΔΙΑΔΗΛΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ MUNDO NUEVO – Πανελλαδικη Μέρα Δράσεων Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις

ΤΡΙΤΗ 17.1 – 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Φάμπρικα * Υφανέτ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 17/01/2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 17/01 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

Στις 28/11 πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo. Κατά την επιχείρηση προέβησανστη σύλληψη 4 συντρόφων και συντροφισσών που βρίσκονταν εντός του κτηρίου με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και σε άλλες 4 προσαγωγές πέριξ της κατάληψης (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι). Γνωρίζουμε καλά πως το κράτος διαχρονικά αναγκαζόμενο να αποκαταστήσει το ρήγμα που δημιουργούν οι από τα κάτω αντιστάσεις προβαίνει στην απέλπιδα προσπάθεια να αποδυναμώσει τον αγώνα, μέσα από την ολομέτωπη επίθεση στους ζωτικούς χώρους αλλά και σε εμάς τους ίδιους.

Η κυβέρνηση επιδιώκοντας να διατηρήσει την εκλογική της βάση, μέσα στο κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που η ίδια έχει προκαλέσει, παλεύει να στρέψει τα βλέμματα στο γραφικό αφήγημα περί εξόντωσης του εσωτερικού εχθρού. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προχωρά σε ένα μπαράζ επιθέσεων σε κατειλημμένους χώρους. Από την εκκένωση του Στεκιού του Βιολογικού και της Κατάληψης 111 (Θεσ/νίκη), της Κατάληψης του Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξ/πολη), την Κατάληψη της Ντουγρού (Λάρισα) και των Κατειλημμένων Προσφυγικών (Αθήνα) έρχεται σήμερα να κορυφώσει την θεαματική κατασταλτική της εκστρατεία με την επιτακτική εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo. Στις παραπάνω επιθέσεις έρχονται να προστθούν η εκκένωση της κατάληψης Μελιδώνη στα Χανιά και τις απειλές εκκένωσης προς τον Ε.Κ.Χ. Βοτανικό. Ενώ το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει σε πάρκα, πλατείες, λόφους και πανεπιστήμια, τα συνεχή και άγρια χτυπήματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις διώξεις εναντίον αναρχικών αγωνιστών και τις κρατικές δολοφονίες, όπως αυτή του 16χρονου ρομά Κ. Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνουν την εικόνα μιας νεοφιλελεύθερης δολοφονικής διαχείρισης.

Από την πλευρά μας ως καταληψίες, με πείσμα στον αγώνα και υψωμένες τις γροθιές μας υπερασπιζόμαστε τους χώρους που εδαφικοποιούν τις αντιστάσεις μας και στεγάζουν τις ελευθεριακές ιδέες. Γιατί οι καταλήψεις είναι ανάσα στην ασφυκτική συνθήκη που προσπαθεί να επιβάλλει ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός και αγκάθι στον σάπιο κόσμο της εξουσίας. Μέσα στις καταλήψεις οραματιζόμαστε έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας. Έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους.

Όλοι/όλες στην διαδήλωση 17/1 στις 18.00 στην Καμάρα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO-

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΣΕΣ

Αλληλεγγύη στα Κατειλημμένα Προσφυγικά, την Κατάληψη Ντουγρού, την Κατάληψη Μελιδώνη και τον Ε.Κ.Χ.Βοτανικό

κατάληψη Libertatia


ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: μια ανάσα στον γενικευμένο ζόφο της πόλης

Η οργανωμένη επίθεση του κράτους στους αυτοοργανωμένους χώρους και τις καταλήψεις στοχεύει στην καταστολή κάθε τι συλλογικού, δημιουργικού και ζωντανού, καθε τι δηλαδή που διαφέρει απο το κυρίαρχο φαντασιακό μίας πόλης-πρότυπο στην οποία κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση και η ιδιώτευση της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και άλλων πτυχών της καθημερινής ζωής.

Ειδικά η πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρονια γνωρίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη μέσα από την κατασκευή λαμπερών ξενοδοχείων πολυτελείας, τον εξευγενισμό ολόκληρων γειτονιών του κέντρου προς όφελος της αγοράς και την κοινωνική απονέκρωση του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού της ιδρύματος, σε βάρος του ντόπιου κόσμου της πόλης.
Κόσμος ο οποίος υποφέρει απο την αύξηση των ενοικίων, την έλλειψη υποδομών και την άθλια κατάσταση των συγκοινωνιών της πόλης, στην σκιά της αέναης αναμονής για το αστείο που λεγεται μετρό.

Για εμάς οι αυτοοργανωμένοι χώροι έρχονται ως απάντηση σε όλα αυτά, αποτελώντας υπαρξιακή ανάγκη που βάζει φρένο στην υπέρμετρη προσπάθεια εξευγενισμού της πόλης προς όφελος των ιδιωτών, αποτελώντας χώρους από και για την κοινωνία που προτάσσουν την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.
Πανω απ’ολα ορίζουν ένα σημείο συνάντησης και ελεύθερης έκφρασης.

Απέναντι στην εντατικοποίηση των ζωών μας και την τουριστικοποίηση ολόκληρων γειτονιών με οικονομικούς όρους, απαντάμε συλλογικά και διεκδικούμε ξανά τους δημόσιους χώρους.

Γιατί στις γειτονιές και στους δρόμους αυτούς είναι που ζούμε, αλληλεπιδρούμε,υπάρχουμε και προσπαθούμε να ανασάνουμε.
Δεν προκειται να τα αφήσουμε στα χέρια κανενός κράτους και κεφαλαίου.

Καλούμε σε πανελλαδική ημέρα δράσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις και σε πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Mundo Nuevo την Τρίτη 17/01 στις 18:00 στην Καμάρα.

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

-ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΠΟΛΗ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Κ.Χ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα ξημερώματα της 28ης Νοέμβρη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν και εκκενώνουν την κατάληψη Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το κτίριο συλλαμβάνουν 4 συντρόφους/ισσες ενώ προσαγάγουν και τρεις ακόμα από τους γύρω δρόμους, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι μετά από λίγη ώρα. Άμεσα πραγματοποιείται συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης που στέκεται δυναμικά απέναντι από τον αστυνομικό φραγμό και το ίδιο απόγευμα πραγματοποιείται μαζική πορεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης που διαδηλώνει σε αλληλεγγύη με τη Mundo Nuevo και ενάντια στην κατασταλτική μανία του κράτους απέναντι στους αναρχικούς, στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους και αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Η στοχοποίηση των συντρόφων/ισσών συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες με παρακολουθήσεις καθώς και επιπλέον διώξεις, όπως το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, που μετά τη λήξη καλεσμένης πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη, συλλαμβάνεται σύντροφος στον οποίο αποδίδονται κατηγορίες πάνω σε σαθρά στοιχεία. Παράλληλα και ενώ η αστυνομική παρουσία στη γειτονιά παραμένει έντονη γύρω από την κτήριο, ξεκινούν οι εργασίες σφραγίσματός του με διπλές λαμαρίνες, καταστρέφεται το εσωτερικό του προκειμένου να αχρηστευθεί με την αφαίρεση των σωλήνων ύδρευσης και των καλωδίων της ΔΕΗ και εγκαθίσταται συναγερμός και κάμερες.

Η Mundo Nuevo που εκκενώθηκε λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο των επτά χρόνων από τη δημιουργία της, λίγες ημέρες πριν την ημέρα αντίστασης και μνήμης για τα 14 χρόνια από την κοινωνική εξέγερση του 2008 και μόλις μερικές ώρες αργότερα από την πραγματοποίηση εκδήλωσης αλληλεγγύης για την οικονομική ενίσχυση των απεργών της Μαλαματίνας αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των καταλήψεων, του οργανωμένου αναρχικού αγώνα και των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Η κατασταλτική επίθεση που δέχτηκε ήταν συνέχεια τόσο των επιχειρήσεων της τελευταίας περιόδου απέναντι στις καταλήψεις με πιο πρόσφατες την εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα και την εισβολή στα Κατειλημμένα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όσο και των κατασταλτικών επιθέσεων εναντίον του αναρχικού αγώνα, όπως και αυτή στο 3ο Ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων στο ΑΠΘ, κομμάτι του οποίου ήταν και η Κατάληψη Mundo Nuevo.

Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί διαχρονικό στόχο των κατασταλτικών σχεδιασμών της εξουσίας, ανεξαρτήτως πολιτικής διαχείρισης. Από την εξέγερση του 2008 και μετά η στρατηγική της αντιεξέγερσης αποτυπώνεται με σαφείς όρους πλέον σε κάθε πεδίο που αναπτύσσονται κοινωνικές διεργασίες αμφισβήτησης. Στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την είσοδο της αστυνομίας στα ανώτατα ιδρύματα, στις γειτονιές με τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περιοχή των Εξαρχείων με τη μονιμοποίηση ενός αστυνομικού στρατού κατοχής στο εσωτερικό της που βασανίζει, παρενοχλεί, ξυλοκοπεί διαδηλωτές/τριες, τρομοκρατεί κατοίκους και θαμώνες, στους εργασιακούς χώρους με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την παρανομοποίηση του όπλου της απεργίας, με το νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων, με την αυστηροποίηση του σωφρονιστικού κώδικα, με την ανάπτυξη του νομικού οπλοστασίου του κράτους, με τις δικαστικές σκευωρίες απέναντι σε αγωνιστές, με την αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας που έχει αναδειχθεί ως ο πλέον αναγκαίος για τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά παράγοντας που κυριαρχεί στο δημόσιο πεδίο με τη διαρκή επιτήρηση, τον συνεχή έλεγχο, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία, με αποτέλεσμα την αποθράσυνση των πραιτοριανών του κράτους που- έχοντας την πλήρη ασυλία από το ίδιο το σύστημα που προωθεί το όργιο βίας -βιάζουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα, βασανίζουν διαδηλωτές και δολοφονούν εν ψυχρώ και κατά το δοκούν, όπως στην περίπτωση του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη που χτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι.

Επιχειρώντας να σβήσουν ολοσχερώς τα αποτυπώματα που άφησαν οι αγώνες του παρελθόντος επιτιθέμενοι με μανία σε όλους όσοι εξακολουθούν να αντιστέκονται, σε όσους δεν παύουν να αγωνίζονται απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα με ορίζοντα το γκρέμισμα του σάπιου κρατικού-καπιταλιστικού-πατριαρχικού κόσμου και τη δημιουργία ενός κόσμου Ελευθερίας, Ισότητας, Αλληλεγγύης. Επιτίθονται στην Αναρχία. Που δεν αφομοιώνεται, δεν παραιτείται, δεν υποχωρεί. Και αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού αγώνα αποτελούσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν οι καταλήψεις. Γιατί αποτελούν πεδία συνάντησης όσων έμπρακτα αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, γιατί από εκεί ξεκινούν τα σχέδια ανατροπής των αντικοινωνικών σχεδιασμών κράτους και κεφαλαίου που στοχοποιούν το σύνολο της κοινωνίας υφαρπάζοντας ό,τι της ανήκει, λεηλατώντας κάθε πεδίο παροχής των κοινωνικών αναγκών, καταστρέφοντας την ίδια τη φύση, εξαθλιώνοντας την κοινωνική πλειοψηφία, καταδικάζοντας στον θάνατο όσους θεωρούν περισσευούμενους πληθυσμούς. Γιατί οι καταλήψεις αποτελούν πηγή έμπνευσης και πόλο έλξης για όσες και όσους μπορούν να ονειρεύονται ακόμα και έχουν τη δύναμη και την πίστη να παλεύουν για έναν Καινούριο Κόσμο. Αυτόν που βγάζει ρίζες και μεγαλώνει μέσα στους χώρους του αναρχικού αγώνα μας και τις αυτοοργανωμένες δομές αντίστασης, μέσα σε κάθε αδιαμεσολάβητο, αντιθεσμικό, αυτοοργανωμένο πεδίο αγώνα. Γι’ αυτό τις χτυπάνε και γι’ αυτό θέλουν να τσακίσουν όλες τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.

Πάντα παρούσα, η κατάληψη Mundo Nuevo ήταν και θα είναι αγκάθι που πληγώνει την κάθε εξουσία!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ
Αθήνα: Συγκέντρωση, Μοναστηράκι, 18.30
Θεσσαλονίκη: Πορεία, Καμάρα, 18.00

Κάτω τα χέρια από την MUNDO NUEVO, από όλες τις καταλήψεις και τις αυτοοργανωμένες δομές αγώνα, από τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση | Ομοσπονδία συλλογικοτήτων


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 28/11/2022 αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, συλλαμβάνοντας 4 συντρόφους/συντρόφισσες και προσάγοντας ακόμη 3.

Η εκκένωση της κατάληψης Mundo Nuevo συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία το κράτος ανακινεί τις επιθέσεις κατά των κατειλημμένων χώρων αγώνα, καθώς μέσα σε λίγες μόνο μέρες εκκενώθηκε η κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα και έγινε επιχείρηση εκκένωσης της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών στην Αθήνα. Εν όψει των επικείμενων εκλογών, αλλά και σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα ζητήματα της ακρίβειας και της εντεινόμενης ταξικής υποτίμησης των καταπιεσμένων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται ξανά κατά του εσωτερικού εχθρού, κατά των αναρχικών, προκειμένου να συσπειρώσει το συντηρητικό και ακροδεξιό της ακροατήριο.

Η επίθεση κατά των καταλήψεων αποτελεί επίθεση κατά του κόσμου του αγώνα συλλήβδην. Οι εκκενώσεις καταλήψεων αποτελούν κομμάτι του κρατικού σχεδιασμού για το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Γι’ αυτό, υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις, καθώς αποτελούν κέντρα αγώνα που στεγάζουν πολιτικές και πολιτιστικές διαδικασίες και εκδηλώσεις με όρους αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και άμεσης δράσης, γιατί αποτελούν ριζοσπαστικά εγχειρήματα που αντιμάχονται από τα κάτω το κυρίαρχο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Το κράτος αυταπατάται, αν νομίζει ότι με τις εκκενώσεις καταλήψεων μπορεί να αναστείλει τη δράση των αναρχικών. Οι καταλήψεις, άλλωστε, δεν αποτελούν απλώς τα κτήρια αυτά καθ’ εαυτά. Είναι ένα μέσο αγώνα που υπηρετεί τον σκοπό της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης. Οι καταλήψεις πρώτα και κύρια είναι οι καταληψίες, οι αγωνιστές/αγωνίστριες και οι συλλογικότητες που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια σε κράτος, φασίστες και κεφάλαιο.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει, για να ορθώσουμε αναχώματα απέναντι στη βαρβαρότητα του κράτους και του κεφαλαίου. Να οργανωθούμε σε συλλογικές μορφές και δομές αγώνα, σε πολιτικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία και ταξικές πρωτοβουλίες, αντιφασιστικά δίκτυα, φοιτητικά σχήματα και συνελεύσεις γειτονιάς. Από τα κάτω να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, να λάβουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και την οργανωτική ανασυγκρότηση του αναρχικού κινήματος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ | ΠΟΡΕΙΑ: ΤΡΙΤΗ 17/1, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 17/01, ΣΤΙΣ 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

Οι καταλήψεις ήταν, είναι και θα είναι σημεία αντίστασης στη κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η σημασία τους δεν έγκειται στα ντουβάρια αλλά στους ανθρώπους που τις απαρτίζουν, οι οποίοι δρουν συλλογικά και ακηδεμόνευτα δίνοντας νόημα στον χώρο και στις γειτονιές τους. Αποτελούν υλική έκφραση του αγώνα και του οράματος για μια άλλη κοινωνία. Μέσα σ’ αυτές στεγάζονται οι ιδεολογίες μας, η ζωή και η ελευθερία μας.

Οι κατειλημμένοι χώροι είναι χώροι αλληλεγγύης προς τα καταπιεσμένα κοινωνικοταξικά στρώματα όπου το καθένα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί ενάντια στην συστημική καταστολή. Οι χώροι αυτοί είναι μια προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινότητας στην οποία δεν υπάρχουν ταξικοί, έμφυλοι, κοινωνικοί διαχωρισμοί, όπου η οργάνωση δεν γίνεται από τους λίγους και δεν ισχύουν οι θεσμοθετημένες λογικές κράτους και καπιταλισμού για την λήψη αποφάσεων. Όπως φανταζόμαστε τις σχολές μας και όπως θέλουμε την κοινωνία μας. Αυτή τη στιγμή οι μπάτσοι βρίσκονται σε κάθε γωνία, σε κάθε γειτονιά. Τους βλέπουμε κάθε μέρα και μέσα στις σχολές γιατί περιφρούν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο όνομα της προληπτικής αντιεξέγερσης και ταυτόχρονα επιχειρούν τη καταστολή του φοιτητικού κινήματος.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας, 28/11 αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στη κατάληψη Mundo Nuevo, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μία καταληψη που αποτελούσε σημείο αναφοράς για το αναρχικό κίνημα 7 χρόνια. Η γειτονιά κλείνει και γεμίζει μπάτσους, η κατάληψη εκκενώνεται και συλλαμβάνονται 4 άτομα. Η Κατάληψη Mundo Nuevo από τις πρώτες μέρες που δημιουργήθηκε ήταν ένα κατειλημμένο έδαφος αγώνα που στέγαζε την συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο, το κινηματικό βιβλιοπωλείο Ενδοχώρα, γυμναστήριο, εκδηλώσεις τόσο πολιτικές όσο και πολιτιστικές, συλλογικές κουζίνες, απεργιακά καφενεία, εργαστήρι μουσικής, ομάδες φωτογραφίας και προβολών, πολιτικά καφενεία ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βια, μαθητικές και φοιτητικές αναρχικές συνελεύσεις, αναρχικά συνέδρια, παιδικά παιχνίδια, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ βιβλίου και ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης (το τελευταίο για τους απεργούς της Μαλαματίνας το βράδυ πριν την εκκένωσή της).

Το τελευταίο διάστημα έχουν εκκενωθεί τρεις καταλήψεις, ξεκινώντας από την κατάληψη “Ντουγρου” στην Λάρισα, στην συνέχεια των κατειλημμένων προσφυγικών στην Αλεξάνδρας και τέλος με την πρόσφατη εκκένωση της Mundo Nuevo στην Θεσσαλονίκη. Όλες αυτές οι κρατικές κινήσεις είναι μέρος ενός κύματος καταστολής που έχει ξεκινήσει καιρό τώρα. Αυτές οι συστημικές κινήσεις δεν είναι τυχαίες από μέρους του κράτους αφού προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο “τάξης και ασφάλειας” για να κρύψει την πραγματικότητα η οποία είναι ότι το μόνο που έχει καταφέρει είναι η συνεχής φτωχοποιηση των κατώτερων κοινωνικών και ταξικών στρωμάτων. Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί πάγιο και διακηρυγμένο στόχο του κράτους και ανήκει στη στρατηγική της αντιεξέγερσης.

Τίποτα όμως δε τελειώνει και τίποτα δε μένει αναπάντητο. Στεκόμαστε αλληλεγγύοι/ες με τους/ις συντρόφους/ισσες της Κατάληψης Mundo Nuevo, και σε όλες τις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Δεν υποχωρούμε ούτε παραδινόμαστε. Αντιθέτως μαχόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, για έναν κόσμο που θα χωράει μέσα όλους τους κόσμους.

7 ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, Η MUNDO NUEVO ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ

10, 100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Γεωλογίας


17/1 ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Καθώς η κρατική καταστολή και η επίθεση που εξαπολύει η εξουσία ενάντια στο κίνημα και τον κόσμο του αγώνα οξύνεται, αυξάνονται και τα κατασταλτικά χτυπήματα στους κατειλημμένους χώρους. Η επίθεση αυτή δεν θα μπορούσε να μη στοχεύσει τις δομές εκείνες, που αποτελούν σημεία συσπείρωσης και άνθισης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Δομές έμπρακτης αμφισβήτησης του κόσμου της εξουσίας και ζωντανά παραδείγματα στο τώρα από τον κόσμο που οραματιζόμαστε και κουβαλάμε στις καρδιές μας. Η επίθεση λοιπόν στις καταλήψεις, στα ζωντανά κύτταρα του νέου κόσμου που γεννιέται συνεχώς μέσα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις μας, πρέπει να μας βρει στον δρόμο, υπερασπίζοντας την αλληλεγγύη και προτάσσοντας την μαχητική αντίσταση έναντι σε κάθε κρατική επίθεση που δεχόμαστε. Τον τελευταίο καιρό, από την κατάληψη Ντουγρού και τα Κατειλημμένα Προσφυγικά έως την Mundo Nuevo, οι εκκενώσεις και οι κατασταλτικές επιθέσεις πυκνώνουν εξυπηρετώντας τους σχεδιασμους της εξουσίας και την προσπάθεια επιβολής του δόγματος “νόμος και τάξη”.

7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η MUNDO NUEVO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ
Το πρωί της 28ης Νοεμβρίου εκκενώνεται η κατάληψη Mundo Nuevo, συλλαμβάνονται όσοι/ες διέμεναν στο κτίριο και προσαγάγωνται άτομα που προσέγγισαν την επιχείρηση εκκένωσης. Η αρπαγή από το κράτος ενός κτιρίου απελευθερωμένου από τον έλεγχό του,γεμάτου με ζωή, αγώνες και αγωνίες για το πως θα γίνει αυτή καλύτερη, γεμάτου με γνώση και συντροφικές σχέσεις, κοστίζει κοινωνικά παραπάνω από όσο θα μπορούσαν πολλοι να φανταστούν. Η πράξη της κατάληψης ενός κτιρίου είναι η εδαφικοποίηση όλων των αγώνων μας για ελευθερία, η δημιουργία ενός χωρικού πεδίου/ κέντρου σγώνα όπου όλοι/ες μαζί δοκιμάζουμε τι πάει να πει να χτίζεις έναν “καινούριο κόσμο”, με γνώμονα την αυτοοργάνωση, την στέγαση των κοινωνικών αναγκών που όλο και κατακερματίζονται,την οργανωμένη αντίσταση ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό . Σε μια περίοδο που η πολιτική σκηνή οδεύει σε εκλογές, η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί συμπληρώσει το καρέ των 4 χρόνων ακραίας καταστολής, υποβάθμισης των δημόσιων παροχών, κρατικών δολοφονιών μεταναστ(ρι)ών, διαφθοράς και σκανδάλων [παρακολουθήσεις πολιτικών, (παιδο)βιαστές εγκολπωμένοι μέσα και τριγύρω από το κυβερνών κόμμα, Λίστα Πέτσα κ.α], ενώ η πρόσφατη κρατική δολοφονία του 16χρονου Ρομά Κ. Φραγκούλη αναδεικνύει πλήρως το πραγματικο πρόσωπο της εξουσίας. Το κράτος λοιπόν αποφασίζει να χτυπήσει για άλλη μια φορά τον οργανωμένο αγωνιζόμενο κόσμο, χαιδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων της με εξαγγελίες για “επικίνδυνες αναρχικές καταλήψεις “, για εγγύηση της τάξης και της ασφάλειας με οποιοδήποτε κόστος.

Επικίνδυνες λοιπόν δεν είναι οι καταλήψεις, είναι οι μπάτσοι που με τη συγκάλυψη του κρατικού μηχανισμού βασανίζουν, βιάζουν και δολοφονούν μέσα στα Α.Τ. , είναι η διαλυμένη υγεία , οι λίστες αναμονής των καρκινοπαθών, η ελλείψεις σε ΜΕΘ, η ανύπαρκτη δημόσια παιδεία που θέλουν και να περιφρουρείται από το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Γιατί όλα τα παραπάνω κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Κ’ εμείς , με τους κοινωνικούς μας αγώνες και τα μέσα που διαθέτουμε, ένα από τα οποία είναι και οι καταλήψεις μας, δεν μπορούμε να στοχεύουμε παρά στην υπεράσπισή τους. Γιατί ο κόσμος της εξουσίας μύριζε πάντα θάνατο.

MUNDO NUEVO ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗΣ

ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ,ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ Κ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ MUNDO NUEVO

-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ-


Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μία περίοδο κοινωνικών εντάσεων και όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων, ο έλεγχος και ο καθορισμός του δημόσιου λόγου γύρω από τα αφηγήματα της εξουσίας είναι πρώτιστης σημασίας για την ίδια.

Όπως είναι και η εφαρμογή κατασταλτικών μεθόδων εμπέδωσης του φόβο στην καρδιά της κοινωνίας, εκεί όπου πάλλονται οι αγωνίες για την εντεινόμενη φτωχοποίηση, τον αυταρχισμό, την άνοδο του φασισμού, την εξακολουθούμενη εξαθλίωση και Ακρίβεια. Η υλική και ηθική ήττα των αντιστεκόμενων κοινωνικών και ταξικών κινημάτων, εκεί όπου χωνεύεται το πραγματικό και μπορεί να γίνει άρνηση, αντίσταση και αγώνας και τα προβλήματα της κοινωνίας τίθενται από την πλευρά της βάσης, αποτελεί αρμό της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος που εμπορευματοποιεί τα πάντα, καταπιέζει, καταπατά ελευθερίες και δικαιώματα, συνθλίβει ζωές, κοινωνικές σχέσεις, ανθρώπους.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η τάξη και η ασφάλεια έρχεται μέσα από την ένταση της καταστολής• η ανάπτυξη μέσα από τον τεμαχισμό και την παράδοση του δημόσιου χώρου στις ορέξεις της “ιδιωτικής πρωτοβουλίας”• οι ευκαιρίες κερδοφορίας μέσα από τις περιφράξεις όλων και περισσότερων σπιθαμών του δημόσιου πεδίου.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Οι καταλήψεις και οι κοινωνικοί χώροι αποτέλεσαν και αποτελούν σημεία αντίστασης στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, δημιουργίας και αλληλεγγύης, στοχασμού και πειραματισμού στο εδώ και στο τώρα για τη δημιουργία κοινωνιών και κοινωνικών σχέσεων πέρα από το ατομικιστικό μοντέλο και την δόμηση των ζωών μας πάνω στην οικονομικό κέρδος. Είναι μέρη της ζωογόνου δύναμης που διατρέχει τις κοινωνικές μας σχέσεις και μας ωθεί να αντιστεκόμαστε στην βαρβαρότητα που επιβάλλεται ως «η ζωή που έχουμε επιλέξει». Τις μάχες μας θα τις δώσουμε μαζί –και αυτό είναι κάτι που ούτε παραδίδεται ούτε εκκενώνεται.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
ΤΡ.17.10 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28/11 εκκενώνεται από μπάτσους η κατάληψη Mundo Nuevo, κέντρο αγώνα ενεργό για 7 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, και συλλαμβάνονται 4 άτομα. Έκτοτε η γειτονιά είναι αστυνομοκρατούμενη και η κατάληψη κλείνει.

Οι επιχειρήσεις καταστολής των ενεργών κέντρων αγώνα από το κράτος έχουν φέρει ως αποτέλεσμα την εκκένωση δεκάδων καταλήψεων τον τελευταίο μόνο χρόνο, από την κατάληψη Ντουγρού στην Λάρισα και του Παλιού Νεκροτομείου στην Αλεξανδρούπολη μέχρι την κατειλημμένη κοινότητα Προσφυγικών.

Οι καταλήψεις είναι μια ανάσα ελευθερίας μέσα στη μιζέρια των πόλεων. Είναι οι χώροι που μπορούμε να υπάρχουμε, εκεί που οι ιδέες και οι επιθυμίες μας παίρνουν μορφή. Όταν όλα περιστρέφονται γύρω από την -όλο και πιο ακριβή- κατανάλωση και το ατομικό συμφέρον, όταν τα νοίκια συνεχώς ανεβαίνουν, στις καταλήψεις μπορούμε να αρνούμαστε την εμπορευματοποίηση και την ιδιοκτησία στην πράξη, να παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.

Οι καταλήψεις είναι και κέντρα αγώνα. Είναι τα μέρη που συναντιόμαστε για να συλλογικοποιήσουμε και να υπερασπιστούμε τις αντιστάσεις μας, εκεί που ονειρευόμαστε έναν κόσμο πιο ελεύθερο απέναντι σε όλα όσα μας καταπιέζουν.

Να αρνηθούμε την ιδιοκτησία, να αντισταθούμε στην κουλτούρα της κατανάλωσης.

Να υπερασπιστούμε τους χώρους που έχουμε χωρίς να μας ανήκουν.

ΑΛΛΗΛΛΕΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΡΑΞΕΙΣ ΓΕΜΙΣΑΝΕ ΜΕ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ

Αυτόνομο Σχήμα Ψυχολογίας


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Τους τελευταίους μήνες το κράτος έχει εξαπωλήσει μία νέα επίθεση με στόχο τις καταλήψεις και τις δομές αγώνα που αυτές αποτελούν εκκενώνοντας την κατάληψη Ντουγρού και Μundo Nuevo αλλά και εισβάλλοντας στα κατειλημμένα Προσφυγικά. Το γεγονός πως οι χώροι αυτοί συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα και των κοινωνικών αντιστάσεων εξηγεί την άνευ πρόφασης και αφορμής επίθεσης εναντίων τους από την πλευρά του κράτους, το οποίο όχι μόνο δημιουργεί αστυνομοκρατούμενες περιοχές γύρω από τις εκκενωμένες καταλήψεις αλλά «ανακατασκευάζοντάς» τους πρώην κατειλημμένους χώρους κάνοντάς τους πλέον μη λειτουργικούς για οποιαδήποτε χρήση.

Τα κατειλημμένα Προσφυγικά ήταν και θα παραμείνουν ένα παράδειγμα πραγματικής κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης κόντρα στην εμπορευματοποίηση της στέγης και της προσπάθειας εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας, προάγοντας τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη ενάντια στην θανατηφόρα μεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους δημιουργώντας ρωγμές στη κυριαρχία του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος.H Mundo Nuevo με 7 χρόνια ζωής ήταν ένα σπίτι για όλο τον οργανωμένο αγωνιζόμενο κόσμο στεγάζοντας πολιτικές διαδικασίες και αποτελώντας στήριγμα κάθε ελευθεριακής κίνησης. Στη πορεία της, η κατάληψη έχει συμβάλει στην υπεράσπιση του συνόλου της καταπιεζόμενης κοινωνικής βάσης προκαλώντας μια ανησυχία στο κρατικό οικοδόμημα όντας φωνή αντίστασης στο αφήγημα του Νόμου και Τάξης που συνεχώς προσπαθεί να επιβάλει κάνοντας το πλαίσιο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού όλο και πιο ορατό.

Οι δομικές αντιφάσεις του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος γίνονται ξεκάθαρες, όταν την στιγμή που αυτές εντείνουν την κοινωνική εξαθλίωση ο κρατικός μηχανισμός εξωθείται στην εφαρμογή του δόγματος της προληπτικής αντιεξέγερσης ως μέσω στήριξης του κεφαλαίου απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις. Είναι ανάγκη του ελευθεριακού κινήματος η υπεράσπιση των καταλήψεων ως ανοικτούς κοινωνικούς χώρους και ως εργαλεία πάλης με προτάγματα την ισότητα και την αυτοοργάνωση. Από τις κατειλημμένες πρυτανείες ενάντια στο νόμο 4777 του ’21 μέχρι την Mundo Nuevo να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας, κάνοντας κατανοητό πως κανένας δεν βρίσκεται μόνος απέναντι στην κρατική καταστολή, για την όξυνση των ταξικών αντιστάσεων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΠΟΡΕΙΑ 17/01 ΤΡΙΤΗ ΚΑΜΑΡΑ 18:00

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜUNDO NUEVO

KATΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Πα.Μακ


Στηρίζουμε την πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις

ΤΡΙΤΗ 17/1 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ MUNDO NUEVO ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΖΩΝΤΑΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ, ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ MUNDO NUEVO


ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ

Συγκέντρωση: Μοναστηράκι, 18.30

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO (Θεσσαλονίκη)

“Llevamos un mundo nuevo en nuestros corazones”
Κουβαλάμε ενάν καινούριο κόσμο στις καρδιές μας
Buenaventura Durruti

Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί πάγιο και διακηρυγμένο στόχο του κράτους και ανήκει στη στρατηγική της αντιεξέγερσης, ειδικά μετά τον Δεκέμβρη του ’08, στην απόπειρά του να ξεριζώσει τις εστίες του αυτοοργανωμένου συλλογικού αγώνα. Το χτύπημα των ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, που ξεσπούν από τη βάση, όπως και η στοχοποίηση των καταλήψεων αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και την πειθάρχηση των πληβειακών στρωμάτων της κοινωνίας, για την απρόσκοπτη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας: από την εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, της Ντουγρού στη Λάρισα και της στεγαστικής κατάληψης Μελιδώνη στα Χανιά, την εισβολή στα Κατειλημμένα Προσφυγικά και τις απειλές εκκένωσης προς τον Ε.Κ.Χ Βοτανικό μέχρι το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει σε πάρκα, πλατείες, λόφους και πανεπιστήμια, τα συνεχή και άγρια χτυπήματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις διώξεις εναντίον αναρχικών αγωνιστών και τις κρατικές δολοφονίες, όπως αυτή του 16χρονου ρομά Κ. Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η βαθιά συστημική κρίση επιταχύνεται εν μέσω συνθηκών γενικευμένης λεηλασίας της κοινωνικής βάσης, οι κυρίαρχοι σπεύδουν να ξεριζώσουν τα σημεία αναφοράς του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού αγώνα και να καταστείλουν όσους και όσες αγωνίζονται.

Το πρωί της 28ης Νοέμβρη -5 μέρες από τη συμπλήρωση των 7 χρόνων της Κατάληψης Mundo Nuevo- αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο κατειλημμένο κτίριο της Mundo Nuevo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα απέκλεισαν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, συλλαμβάνουν 4 συντρόφους/ισσες που βρίσκονταν εντός της Κατάληψης και προσαγάγουν 3 συντρόφους που κινούνταν σε κοντινό σημείο από αυτήν. Οι 3 προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι, ενώ οι 4 συλληφθέντες/εισες διώκονται με τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της κατάληψης δημόσιας περιουσίας. Σύντροφοι και συντρόφισσες από την πρώτη στιγμή μαζί με αλληλέγγυο κόσμο πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από τον αστυνομικό φραγμό που είχε στηθεί γύρω από το κτίριο.

Η Κατάληψη Mundo Nuevo μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια ζωής και αγώνα έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο της καταστολής, ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της με το Δήμο Θέρμης -ιδιοκτήτη του κτιρίου και έναν από τους πλουσιότερους δήμους στη χώρα- να απειλεί με εκκένωση, στη συνέχεια με τα μιντιακά φερέφωνα της εξουσίας να διαρρέουν ασφαλίτικα άρθρα, όπως το καλοκαίρι του 2017 το site voria.gr στοχοποιούσε την Κατάληψη και υποδείκνυε στους ιθύνοντες την εκκένωση της. Εκ νέου το 2019 με το Δήμο Θέρμης να επιχειρεί αυτή τη φορά να προσδώσει ένα κοινωνικό προκάλυμμα στην επίθεση εναντίον της Mundo Nuevo βάζοντας στο προσκήνιο τον ΟΚΑΝΑ ως άμεσα ενδιαφερόμενο για το κτίριο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, νομίζοντας ότι η επίθεση σε μια κατάληψη μπορεί να αποκτήσει κοινωνικό προσωπείο από το ίδιο σύστημα που οδηγεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην φτωχοποίηση, την ανέχεια, την εξαθλίωση, τους αποκλεισμούς και το θάνατο. Απέλπιδα γιατί ποτέ κανείς πέρα από τους αναρχικούς δεν βρέθηκε πιο κοντά στους αποκλεισμένους, τους απόκληρους και τους κολασμένους αυτής της γης.

Η Κατάληψη Mundo Nuevo από τις πρώτες μέρες που δημιουργήθηκε αποτέλεσε ένα κατειλημμένο έδαφος αγώνα, με συνελεύσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες την περίοδο όπου πλήθος κόσμου στοιβαζόταν στην Ειδομένη, με τη συμμετοχή αυτής και των ανθρώπων της στην δημιουργία της Κατάληψης Στέγης προσφύγων και μεταναστών “Ορφανοτροφείο” μαζί με άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες. Από τις εκδηλώσεις που φιλοξένησε στα κατειλημμένο έδαφός της τόσο πολιτικές όσο και πολιτιστικές, τις συλλογικές κουζίνες, τα απεργιακά καφενεία, το γυμναστήριο, τη βιβλιοθήκη της, το εργαστήρι μουσικής, τις ομάδες φωτογραφίας και προβολών, τα πολιτικά καφενεία ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βια, μαθητικές και φοιτητικές αναρχικές συνελεύσεις, αναρχικά συνέδρια, παιδικά παιχνίδια, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ βιβλίου και ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης (το τελευταίο για τους απεργούς της Μαλαματίνας το βράδυ πριν την εκκένωσή της) μέχρι τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους κατειλημμένους χώρους που δέχονταν την επίθεση της κρατικής καταστολής, με πιο πρόσφατη αυτή των κατειλημμένων προσφυγικών, την αλληλεγγύη και τη στήριξη στην Κατάληψη Libertatia μετά τον εμπρησμό της από φασίστες το 2018 κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, τα αντιφασιστικά οδοφράγματα απέναντι στους παρακρατικούς συμμορίτες και το ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων, το οποίο φέτος χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής την ημέρα που διεξαγόταν στο ΑΠΘ.

Οι καταλήψεις είναι σημεία αναφοράς του αναρχικού αγώνα, σημεία αντίστασης στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αποτελούν υλική έκφραση του αγώνα και του οράματος για μια άλλη κοινωνία σε ευθεία αντιδιαστολή με το κρατικό, καπιταλιστικό, πατριαρχικό σύστημα εξουσίας. Είναι πεδία που τροφοδοτούν τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, είναι οι δομές όπου εδαφικοποιούνται τα προτάγματά μας για μια άλλη κοινωνία, για έναν καινούριο κόσμο που κουβαλάμε στις καρδιές μας και ως τέτοιες οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε. Απέναντι σε ένα παρηκμασμένο σύστημα που το μόνο που προσφέρει είναι εκμετάλλευση, υποταγή, καταστολή και θάνατο.

Απο το κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37 στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με τους/ις συντρόφους/ισσες της Κατάληψης Mundo Nuevo, και σε όλες τις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Μπροστά στην κρατική επιθετικότητα, δεν παραδινόμαστε, μαχόμαστε. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, για τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και ελευθερίας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ 2023 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, 18.30

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ – ΑΝΑΡΧΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΚΑΙ ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΜΑΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

NO PASARAN!

Ανοιχτή Συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37


Στηρίζουμε το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37 στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις.

Τρίτη 17/1/23 ώρα 18:30

Συγκέντρωση στο Μοναστηράκι

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών (ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ.)


ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ | Συγκέντρωση: Μοναστηράκι, 18.30

αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν στην εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη. Κατά την επιχείρηση εκκένωσης του κατειλημμένου κτιρίου συνελήφθησαν 4 σύντροφοι/ισσες, όπου τέθηκαν υπό κράτηση και τους αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της κατάληψης δημόσιας περιουσίας.
Η Κατάληψη Mundo Nuevo αποτελεί σημείο αναφοράς του αναρχικού κινήματος, μια ζωντανή δομή αλληλεγγύης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και πεδίο εδαφικοποίησης των ελευθεριακών προταγμάτων για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατεστάλη. Διότι τόσο μέσω των εκδηλώσεων -πολιτικών και πολιτιστικών- όσο και μέσω της συμμετοχής της σε πλήθος κινητοποιήσεων άνοιγε το δρόμο και καλλιεργούσε συνειδήσεις αγώνα ενάντια στο κρατικό- καπιταλιστικό- πατριαρχικό σύστημα εξουσίας. Από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, την εμπλοκή της μέσα σε σχολεία και σχολές, την υπεράσπιση των καταλήψεων, τις απεργιακές και εργατικές συγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις μέχρι τους αγώνες ενάντια στην πατριαρχία, την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες- μετανάστες και σε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη και την οργάνωση του αναρχικού αγώνα. Η εκκένωσή της άλλωστε έρχεται σε συνέχεια της κατασταλτικής επίθεσης που δέχτηκε η ίδια ως κομμάτι του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων, τη μέρα διεξαγωγής του στο ΑΠΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Η εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo εντάσσεται στο πλαίσιο της κρατικής κατασταλτικής εκστρατείας απέναντι στις καταλήψεις, τις δομές του αναρχικού αγώνα και ευρύτερα στο αναρχικό κίνημα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Μια εκστρατεία πάγια και σε πλήρη εξέλιξη, που στόχο έχει να καταστείλει όσους και όσες αγωνίζονται και να επιβάλλει την κοινωνική σιωπή, ενώ ταυτόχρονα κράτος και αφεντικά επιταχύνουν τις πολιτικές και οικονομικές αναδιαρθρώσεις, εξαθλιώνοντας και οδηγώντας στην πλήρη φτωχοποίηση τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με το χτύπημα της απεργίας και του 8ώρου, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μαύρη εργασία και τις εργατικές δολοφονίες, το αντικοινωνικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ, την ακρίβεια και τη λεηλασία της κοινωνικής βάσης και τον πτωχευτικό κώδικα με τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας. Μια εκστρατεία που εκ νέου εκδηλώθηκε από το καλοκαίρι και έπειτα με την εκκένωση της Κατάληψης του Παλιού Νεκροτομείου στην Αλεξανδρούπολη, της Ντουγρού στη Λάρισα, της στεγαστικής κατάληψης Μελιδώνη στα Χανιά, την εισβολή στα κατειλημμένα προσφυγικά στην Αθήνα και την απειλή εκκένωσης προς τον Ε.Κ.Χ. Βοτανικό στην Πετρούπολη.
Απέναντι στην αντιεξεγερτική εκστρατεία του κράτους• με τις εκκενώσεις καταλήψεων, το χτύπημα των διαδηλώσεων, την αστυνομική κατοχή σε πάρκα, πλατείες, λόφους, την επιχείρηση εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές και την επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα του ασύλου, την καταστολή εργατικών και απεργιακών αγώνων, τις διώξεις, τις συλλήψεις, τα στημένα κατηγορητήρια και ευρύτερα τη στοχοποίηση του αναρχικού κινήματος• να υπερασπιστούμε τις κατειλημμένες δομές αγώνα, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας και να αγωνιστούμε από τα κάτω για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος κράτους και κεφαλαίου, για την οικοδόμηση του καινούριου κόσμου που έχουμε στις καρδιές μας. Για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Τρίτη 17 Γενάρη – Συγκέντρωση: Μοναστηράκι, 18.30

Η MUNDO NUEVO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ, ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕΛΙΔΩΝΗ, ΤΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Ε.Κ.Χ. ΒΟΤΑΝΙΚΟ


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα ξημερώματα της 28ης Νοέμβρη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν και εκκενώνουν την κατάληψη Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το κτίριο συλλαμβάνουν 4 συντρόφους/ισσες ενώ προσαγάγουν και τρεις ακόμα από τους γύρω δρόμους, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι μετά από λίγη ώρα. Άμεσα πραγματοποιείται συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης που στέκεται δυναμικά απέναντι από τον αστυνομικό φραγμό και το ίδιο απόγευμα πραγματοποιείται μαζική πορεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης που διαδηλώνει σε αλληλεγγύη με τη Mundo Nuevo και ενάντια στην κατασταλτική μανία του κράτους απέναντι στους αναρχικούς, στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους και αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Η στοχοποίηση των συντρόφων/ισσών συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες με παρακολουθήσεις καθώς και επιπλέον διώξεις, όπως το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, που μετά τη λήξη καλεσμένης πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη, συλλαμβάνεται σύντροφος στον οποίο αποδίδονται κατηγορίες πάνω σε σαθρά στοιχεία. Παράλληλα και ενώ η αστυνομική παρουσία στη γειτονιά παραμένει έντονη γύρω από την κτήριο, ξεκινούν οι εργασίες σφραγίσματός του με διπλές λαμαρίνες, καταστρέφεται το εσωτερικό του προκειμένου να αχρηστευθεί με την αφαίρεση των σωλήνων ύδρευσης και των καλωδίων της ΔΕΗ και εγκαθίσταται συναγερμός και κάμερες.

Η Mundo Nuevo που εκκενώθηκε λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο των επτά χρόνων από τη δημιουργία της, λίγες ημέρες πριν την ημέρα αντίστασης και μνήμης για τα 14 χρόνια από την κοινωνική εξέγερση του 2008 και μόλις μερικές ώρες αργότερα από την πραγματοποίηση εκδήλωσης αλληλεγγύης για την οικονομική ενίσχυση των απεργών της Μαλαματίνας αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των καταλήψεων, του οργανωμένου αναρχικού αγώνα και των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Η κατασταλτική επίθεση που δέχτηκε ήταν συνέχεια τόσο των επιχειρήσεων της τελευταίας περιόδου απέναντι στις καταλήψεις με πιο πρόσφατες την εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα και την εισβολή στα Κατειλημμένα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όσο και των κατασταλτικών επιθέσεων εναντίον του αναρχικού αγώνα, όπως και αυτή στο 3ο Ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων στο ΑΠΘ, κομμάτι του οποίου ήταν και η Κατάληψη Mundo Nuevo.

Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί διαχρονικό στόχο των κατασταλτικών σχεδιασμών της εξουσίας, ανεξαρτήτως πολιτικής διαχείρισης. Από την εξέγερση του 2008 και μετά η στρατηγική της αντιεξέγερσης αποτυπώνεται με σαφείς όρους πλέον σε κάθε πεδίο που αναπτύσσονται κοινωνικές διεργασίες αμφισβήτησης. Στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την είσοδο της αστυνομίας στα ανώτατα ιδρύματα, στις γειτονιές με τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περιοχή των Εξαρχείων με τη μονιμοποίηση ενός αστυνομικού στρατού κατοχής στο εσωτερικό της που βασανίζει, παρενοχλεί, ξυλοκοπεί διαδηλωτές/τριες, τρομοκρατεί κατοίκους και θαμώνες, στους εργασιακούς χώρους με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την παρανομοποίηση του όπλου της απεργίας, με το νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων, με την αυστηροποίηση του σωφρονιστικού κώδικα, με την ανάπτυξη του νομικού οπλοστασίου του κράτους, με τις δικαστικές σκευωρίες απέναντι σε αγωνιστές, με την αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας που έχει αναδειχθεί ως ο πλέον αναγκαίος για τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά παράγοντας που κυριαρχεί στο δημόσιο πεδίο με τη διαρκή επιτήρηση, τον συνεχή έλεγχο, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία, με αποτέλεσμα την αποθράσυνση των πραιτοριανών του κράτους που- έχοντας την πλήρη ασυλία από το ίδιο το σύστημα που προωθεί το όργιο βίας -βιάζουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα, βασανίζουν διαδηλωτές και δολοφονούν εν ψυχρώ και κατά το δοκούν, όπως στην περίπτωση του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη που χτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι.

Επιχειρώντας να σβήσουν ολοσχερώς τα αποτυπώματα που άφησαν οι αγώνες του παρελθόντος επιτιθέμενοι με μανία σε όλους όσοι εξακολουθούν να αντιστέκονται, σε όσους δεν παύουν να αγωνίζονται απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα με ορίζοντα το γκρέμισμα του σάπιου κρατικού-καπιταλιστικού-πατριαρχικού κόσμου και τη δημιουργία ενός κόσμου Ελευθερίας, Ισότητας, Αλληλεγγύης. Επιτίθονται στην Αναρχία. Που δεν αφομοιώνεται, δεν παραιτείται, δεν υποχωρεί. Και αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού αγώνα αποτελούσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν οι καταλήψεις. Γιατί αποτελούν πεδία συνάντησης όσων έμπρακτα αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, γιατί από εκεί ξεκινούν τα σχέδια ανατροπής των αντικοινωνικών σχεδιασμών κράτους και κεφαλαίου που στοχοποιούν το σύνολο της κοινωνίας υφαρπάζοντας ό,τι της ανήκει, λεηλατώντας κάθε πεδίο παροχής των κοινωνικών αναγκών, καταστρέφοντας την ίδια τη φύση, εξαθλιώνοντας την κοινωνική πλειοψηφία, καταδικάζοντας στον θάνατο όσους θεωρούν περισσευούμενους πληθυσμούς. Γιατί οι καταλήψεις αποτελούν πηγή έμπνευσης και πόλο έλξης για όσες και όσους μπορούν να ονειρεύονται ακόμα και έχουν τη δύναμη και την πίστη να παλεύουν για έναν Καινούριο Κόσμο. Αυτόν που βγάζει ρίζες και μεγαλώνει μέσα στους χώρους του αναρχικού αγώνα μας και τις αυτοοργανωμένες δομές αντίστασης, μέσα σε κάθε αδιαμεσολάβητο, αντιθεσμικό, αυτοοργανωμένο πεδίο αγώνα. Γι’ αυτό τις χτυπάνε και γι’ αυτό θέλουν να τσακίσουν όλες τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.

Πάντα παρούσα, η κατάληψη Mundo Nuevo ήταν και θα είναι αγκάθι που πληγώνει την κάθε εξουσία!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ
Αθήνα: Συγκέντρωση, Μοναστηράκι, 18.30
Θεσσαλονίκη: Πορεία, Καμάρα, 18.00

Κάτω τα χέρια από την MUNDO NUEVO, από όλες τις καταλήψεις και τις αυτοοργανωμένες δομές αγώνα, από τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση | Ομοσπονδία συλλογικοτήτων


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το κράτος, στην διαρκή του προσπάθεια να καθυποτάξει κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής, επιχειρεί διαρκώς να καταστείλει και να εκμηδενίσει όλα τα σημεία των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Μετά την μεγάλη κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, όταν η κρατική εξουσία υπέστει μία άνευ προηγουμένου θεμελιακή αποσταθεροποίηση, αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε να αντέξει και να διατηρηθεί, βασικός σκοπός της έγινε να μην επαναληφθεί τέτοιας κλίμακας γεγονός. Έτσι, το 2009 αναγγέλεται η επίσημη και πάγια πολιτική του κράτους, αυτή την προληπτικής αντι-εξέγερσης, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τις εκκενώσεις όλων των καταλήψεων.

Εντούτις, σε μία περίοδο 13 χρόνων, με διάφορες διακυμάνσεις στο επίπεδο του χρόνου και της έντασης, το κράτος έχει καταφέρει να αφαιρέσει από τον χάρτη πλήθος αυτοοργανομένων δομών. Παρ’ όλα αυτά, λόγω των αντιστάσεων και της επιμονής των αγωνιζόμενων, αρκετές καταλήψεις παραμένουν ενεργές και η αναγκαιότητα υπεράσπισής τους οφείλει να είναι ένα απο τα βασικά πολιτικά επίδικα του αναρχικού/αντεξουσιαστικού κινήματος.

Στις 31/10 πραγματοποιείται η εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στην Λάρισα. Στις 22/11 δέχεται επίθεση ηΚοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών στην γειτονιά των Αμπελοκήπων στην Αθήνα, με την σύλληψη 80 αγωνιστών και αγωνιστριών. Στις 28/11 στις 6 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις εισβάλουν στο κατειλημμένο έδαφος της κατάληψης Mundo Nuevo. Οι ένστολοι τρομοκράτες θα συλλάβουν 4 συντρόφους και συντρόφισσες, και θα προσαγάγουν άλλα 3 άτομα περιμετρικά του κτηρίου. Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Τάκης Θεοδωρικάκος – πρώην γενικός γραμματέας ΚΝΕ – περήφανα θα δηλώσει ότι άλλο ένα κτήριο επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Ένα κτήριο που ακριβώς την προηγούμενη βραδιά διοργάνωσε ρεμπέτικο για την οικονομική ενίσχυση των απεργών της Μαλαματίνας. Ένα κτήριο που επί 7 χρόνια έχει στεγάσει πλήθος πολιτιστικών, πολιτικών, κοινωνικών εκδηλώσεων με κοινό παράγοντα πάντα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Η Mundo Nuevo ανήκει στην κοινωνία του μέλλοντος, σε αυτήν όπου δεν υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, και όχι στην κοινωνία του τρόμου και του κανιβαλισμού, που τόσο πιστά ο Θεοδωρικάκος και οι όμοιοί του υπηρετούν.

Οι καταλήψεις, πολιτικές ή στέγης, εντός ή εκτός πανεπιστημιακών χώρων, είναι χώροι ζωτικής σημασίας για τους αγώνες και τις ζωές μας. Αποτελούν εστίες αντίστασης, ζύμωσης, αυτομόρφωσης, δράσης, και προπαγάνδισης των ιδεών μας. Είναι χώροι όπου χτίζουμε αντιεραρχικές σχέσεις και ερχόμαστε σε ρήξη με ό,τι προσπαθεί να μας επιβληθεί και να μας αφομιώσει. Οι καταλήψεις δεν είναι απλά ντουβάρια, είναι εστίες αγώνα όπου τα υποκείμενα που συμμετέχουν σε αυτές χτίζουν σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ τους. Είναι κοινωνικοί και πολιτιστικοί χώροι, όπου μέσα σε αυτούς βρίσκει στέγη η δική μας κουλτούρα που δεν συμβιβάζεται και δεν γίνεται προϊόν προς κατανάλωση. Είναι η εναντίωση μας στο καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται στον κανόνα της ιδιωτικής περιουσίας. Είναι σύμβολα αντίστασης και προβολής του κόσμου που ονειρευόμαστε να ζήσουμε. Χωρίς κανένα συμβιβασμό θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους. Καμιά εκκένωση κατάληψης δεν θα μείνει αναπάντητη. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω στις σχολές, στους χώρους εργασίας, στις πλατείες, ενάντια στην καταστολή του κράτους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 18:30

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

στην κατάληψη MUNDO NUEVO στην Θεσσαλονίκη,

στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ στην Αθήνα,

στην κατάλψη ΝΤΟΥΓΡΟΥ στην ΛΑΡΙΣΑ και ΜΕΛΙΔΩΝΗ στα Χανιά,

Κάτω τα χέρια από τον Ε.Κ.Χ BOTANIKO.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

σε όλες τις συλληφθείσες και συλληφθέντες των κατασταλτικών επιχειρήσεων

του κράτους και σε όλους/ες όσοι υπερασπίζονται καθημερινά

τους κατειλημμένους χώρους ζωής και αγώνα

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας


στην κατάληψη MUNDO NUEVO στην Θεσσαλονίκη,

στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ στην Αθήνα,

στην κατάληψη ΝΤΟΥΓΡΟΥ στην Λάρισα

και σε όλους τους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα,

σε όσους χτυπήθηκαν από την κρατική καταστολή

σε όσους συνεχίζουν να αντιστέκονται μπροστά της

Η εκκένωση της κατάληψης MUNDO NUEVO από τις κρατικές κατασταλτικές δυνάμεις το πρωί της 28ης Νοέμβρη 2022 είναι ένα χτύπημα του κράτους σε όλους μας. Ένα χτύπημα κατά του αναρχικού κινήματος, των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, όλων των από κάτω αυτής της κοινωνίας και της δυνατότητας αυτοοργάνωσής τους. Είχαν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα, η επιχείρηση εισβολής στην κοινότητα των κατειλημμένων Προσφυγικών, η απειλή άμεσης εκκένωσης της κατάληψης ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος στην Πετρούπολη, η εκκένωση των καταλήψεων Ντουγρού στην Λάρισα, Μελιδώνη στα Χανιά, Παλιό Νεκροτομείο στην Αλεξανδρούπολη, στέκι στο Βιολογικό στην Θεσσαλονίκη, καθώς και πλήθος άλλων κατειλημμένων και αυτοοργανωμένων χώρων, όλη την προηγούμενη περίοδο.

Ο νέος γύρος κατασταλτικών επιθέσεων στους κατειλημμένους χώρους αγώνα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ως κομμάτι της συνολικής αντιεξερτικής εκστρατείας του κράτους, που επιχειρείται σταθερά όλη την τελευταία περίοδο και με ιδιαίτερη ένταση, από το 2019 με την εξαγγελία – “τελεσίγραφο” του υπουργείου δημόσιας τάξης ως κεντρικό διακηρυγμένο στόχο των κατασταλτικών επιτελείων.

Η επίθεση αυτή στους χώρους του αναρχικού και ευρύτερα αυτοοργανωμένου κινήματος, εξελίσσεται παράλληλα με την συνολικότερη και διαρκή κρατική επιχείρηση, σε ιδεολογικό, νομικό και αστυνομικό επίπεδο, ποινικοποίησης και καταστολής των μορφών και των τρόπων ανάπτυξης και εκδήλωσης των κοινωνικών – ταξικών αντιστάσεων. Εξελίσσεται παράλληλα με την απαγόρευση και το χτύπημα των διαδηλώσεων, την ποινικοποίηση της απεργίας, την διεύρυνση της στόχευσης της “αντιτρομοκρατικής” νομοθεσίας σε όλο το φάσμα των αγωνιστικών δράσεων και των κοινωνικών σχέσεων των αγωνιστών/στριών, την επιχείρηση εγκατάστασης της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, την κατοχή των Εξαρχείων, την αυστηροποίηση του σωφρονιστικού κώδικα, τον μαζικό εγκλεισμό ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την συστηματοποίηση των κρατικών δολοφονιών στα σύνορα…

Η ακραία φτωχοποίηση των κατώτερων και η προλεταριοποίηση τμήματος των μικροαστικών στρωμάτων, που σημαίνει αντίστοιχα το πέρασμα μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε ένα καθεστώς εξαίρεσης, και στη διαμόρφωση μιας συνθήκης καθορισμού και διαχείρισής του από το κράτος ως “πλεονάζοντα πληθυσμό”, προϋποθέτει την ενίσχυση του κατασταλτικού του ρόλου σε ευρύ κοινωνικό επίπεδο. Το κράτος επιχειρεί σήμερα να προωθήσει εδώ και τώρα, την υλική και ιδεολογική συγκρότηση του εθνικού κορμού με ολοκληρωτικούς όρους, απέναντι στον “εσωτερικό εχθρό”, στην κοινωνική οργή που παράγεται καθημερινά σε ένα περιβάλλον διογκούμενης φτώχειας και στην δυναμική μιας εξεγερσιακής αμφισβήτησης αυτής της συνθήκης από τα κάτω.

Οι καταλήψεις ως αναπόσπαστες δομές της ιστορίας και της εξέλιξης του αναρχικού κινήματος και των οργανωτικών και εξεγερτικών προσπαθειών του για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες, αποτελούν σταθερά, ορατά και σε βάθος χρόνου σημεία οργάνωσης της αντίστασης στις κρατικές στοχεύσεις και σημεία ανάπτυξης της κοινωνικής αλληλεγγύης, τόσο έμπρακτα όσο και ως ευρύτερη πρόταση. Συμπυκνώνουν στοιχεία του συνολικότερου απελευθερωτικού αγώνα και του ελευθεριακού κοινοτικού προτάγματος και, επίσης, αποτελούν στο σήμερα, εικόνες μιας πολύ ευρύτερης κοινωνικά και βαθύτερης πολιτικά σύγκρουσης στο μέλλον.

Της σύγκρουσης μεταξύ του “δημόσιου” και του “ιδιωτικού”, της συλλογικής διαχείρισης του κοινού και της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσής του, της κοινοκτημοσύνης και της ατομικής ιδιοκτησίας. Γιατί η συνέχιση και όξυνση της λεηλατικής ανάπτυξης σημαίνει τον μεγαλύτερο έλεγχο και τη συνεχή αρπαγή και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, την συνεχή εμπορευματοποίηση των κοινωνικών λειτουργιών, αναγκών και σχέσεων. Η αποστέρηση όλων των αναγκαίων υλικών όρων για την συγκρότηση και εξέλιξη κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής, με στοιχειώδεις συλλογικούς όρους, διαμορφώνει διαρκώς μια ολοένα ασφυκτικότερη συνθήκη που φτάνει μέχρι τα έσχατα όρια της δυνατότητας ύπαρξης και αναπαραγωγής της. Θέτει όμως ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα επανοικειοποίησης αυτών των υλικών όρων από την κοινωνική βάση, άμεσα από τα κάτω. Και οι καταλήψεις αποτελούν σήμερα υλική έκφραση αυτής της δυνατότητας τόσο ως εφικτό παράδειγμα συλλογικοποίησης όσο και ως κοινωνική πρόταση αγώνα.

Υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις για όλα όσα υπήρξαν στην ιστορική τους διαδρομή,

για όλα όσα αντιπροσωπεύουν σήμερα και για όλα όσα

έχουν επιπλέον την δυνατότητα να γίνουν.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ

εδώ και τέσσερεις δεκαετίες

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

σε όλες τις συλληφθείσες και συλληφθέντες των κατασταλτικών επιχειρήσεων

του κράτους και σε όλους/ες όσοι υπερασπίζονται καθημερινά

τους κατειλημμένους χώρους ζωής και αγώνα

Πανελλαδική Μέρα Δράσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Συγκέντρωση, Τρίτη 17 Γενάρη, Μοναστηράκι, 6.30 μ.μ.

Πορεία σε αλληλεγγύη με τα Προσφυγικά, τους ελευθέρους,

δημόσιους, απελευθερωμένους χώρους

Συγκέντρωση, Σάββατο 21 Γενάρη, Σταθμός μετρό Πανόρμου, 1:00 μ.μ.

αναρχική συλλογικότητα α π ό π ε ι ρ α για την ελευθεριακή συμβολή στις οργανωτικές, εξεγερτικές και απελευθερωτικές απόπειρες των “από κάτω”


Ανάρτηση πανό στην πεζογέφυρα της Π. ΡάλληΑλληλεγγύη στις καταλήψεις!
Κάτω τα χέρια από τους χώρους αγώνα!

Πανελλαδικη Ημέρα Δράσεων
Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις

Στηρίζουμε: Τρίτη 17/1/23 – 18:30
Συγκέντρωση στο Μοναστηράκι

Pasamontaña


ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17/01 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας.

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Καρδίτσας “Ratto Nero”.

Μοιραστείτε το άρθρο