Η ναζιστική απειλή ξανά στο προσκήνιο!

Δυστυχώς για την πόλη μας, έχουν πληθύνει ανησυχητικά τα περιστατικά όπως αυτά που τη μολύνουν τις τελευταίες μέρες. Σε λιγότερο από έναν μήνα, ναζιστικές ομάδες, με αναφορά στη Χρυσή Αυγή (και όχι μόνο) έχουν προχωρήσει στη βεβήλωση του μνημείου για το εβραϊκού νεκροταφείο στο ΑΠΘ, στη βεβήλωση γκράφιτι αφιερωμένου στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος στον περίβολο του σιδηροδρομικού σταθμού (οδ. Μιχ. Καλού), καθώς και σε άλλες ενέργειες, προκειμένου να καταστήσουν ξανά τη δημόσια παρουσία τους ορατή. Το κάλεσμα του Ιερού Λόχου, ενάντια σε εκδήλωση όπου θα διαβάζονταν από drag queens χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε μικρά παιδιά (το οποίο συνοδεύτηκε και από απειλές), τα συνθήματα που θα δει κανείς σε διάφορα σημεία της πόλης, όλα καταδεικνύουν πως τα περσινά, ανατριχιαστικά γεγονότα της Σταυρούπολης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία (δεν θα μπορούσαν, άλλωστε).

Η βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης, στο περιφρουρούμενο από τα ΜΑΤ και τον επαίσχυντο πρύτανή τους Παπαϊωάννου, ΑΠΘ, συνοδεύτηκε από αντίστοιχα συνθήματα στους τοίχους της Φιλοσοφικής Σχολής, με χυδαίες αναφορές στα περσινά γεγονότα της Σταυρούπολης. Ο αντισημιτισμός στην πιο χυδαία του έκφραση, βεβηλώνοντας ένα μνημείο για έναν χώρο ο οποίος ήδη έχει υποστεί πολλά, έχοντας καταστραφεί δεκαετίες πριν, για να ξεγραφτεί η μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και να πλουτίσουν διάφοροι επιτήδειοι.

Αυτή τη σήψη μόνο τυχαία δεν μπορούμε να τη θεωρήσουμε. Η συγκυρία όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και όλη τη χώρα, έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η συνεχής καταστολή, ο ακραίος εθνικιστικός λόγος από πλευράς κυβέρνησης και το απροκάλυπτο χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου, στρώνουν με σιγουριά το δρόμο για τέτοιες δράσεις. Οι δολοφονίες δύο Ρομά από την αστυνομία, η οποία επιβραβεύτηκε για την δολοφονία ενός δεκαεξάχρονου παιδιού με 600 ευρώ (με αιτιολόγηση την «επιτυχή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», που θα οδηγήσει σε νέες εκατόμβες στο Αιγαίο) ανοίγουν πεδίο δόξης λαμπρό σε νεοναζιστικές γκρούπες. Γκρούπες όμως που ήδη έχουν εδραιώσει μια δράση. Η δολοφονία του Άλκη, τον Φλεβάρη του ’21, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο περιστατικό χουλιγκανικής βίας. Η σύνδεση των δραστών με τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο το εύρος του προβλήματος.

Η δημοτική αρχή οφείλει άμεσα να σταματήσει να ανέχεται αυτά τα φαινόμενα. Να πάρει θέση απέναντι σ’ αυτή τη σήψη, να σταθεί απέναντι στη φασιστική απειλή.. Όταν θεωρείται «τρομοκρατία» ένα πανό διαμαρτυρίας για την την κοπή των δέντρων που υψώνεται εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά όχι η δράση παρακρατικών ακροδεξιών/νεοναζιστικών ομάδων (η οποία ακόμη κι όταν καταδικάζεται δεν κατονομάζεται με το όνομά της, αλλά ως δράση «ακραίων» στοιχείων γενικά και αόριστα), τα αποτελέσματα των οποίων ως κοινωνία τα γνωρίζουμε πολύ καλά, τότε οι συνέπειες δεν αργούν να φανούν. Όταν η μια είσοδος της πόλης «υποδέχεται» τον επισκέπτη με τα σύμβολα στα γραφεία μιας, καταδικασμένης πλέον, ναζιστικής οργάνωσης, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν κλείσει, αλλά λειτουργούν ως ορμητήριο, τότε δεν μπορεί να εκπλήσσεται εύκολα κανείς με αυτή τη φρίκη.

Όταν, τέλος, το χυδαίο ξαναμοίρασμα των «φιλέτων» της πόλης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, για κάθε λογής σχέδιο (όσο παράλογο κι αν είναι –βλ. ουρανοξύστες, πάρκινγκ αντί για πλατεία μνήμη και πρασίνου κ.ο.κ) έχει αρχίσει για τα καλά, η τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται από τις συμμορίες των ναζί μαχαιροβγαλτών μπορεί σε κάποιους να μοιάζει χρήσιμη, για αυτό και γίνεται ανεκτή.

🔴 Έχουμε δώσει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε το παρών σε κάθε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η λήθη δεν θα καταπιεί την ιστορία αυτού του τόπου, αυτής της μαρτυρικής πόλης που κάποτε υπήρξε όσα αυτοί οι εγκληματίες μισούν.

✊🏾 Η καταδίκη είναι αυτονόητη, η επαγρύπνηση και ο αγώνας μας επιτακτικοί!

🔴 Σε αυτό το πλαίσιο, ως Πόλη Ανάποδα στηρίζουμε και συμμετέχουμε έμπρακτα το κάλεσμα της Ομάδα γειτονιάς του Βαρδάρη:

«Αύριο Τρίτη 17/01 στις 15:00, στην τοποθεσία της τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα (Μιχαήλ Καλού & Δημ. Μαργαροπούλου γωνία), σβήνουμε τη λήθη, την αμάθεια και την μισαλλοδοξία που προσπαθεί να επιβάλλει εν κρυπτώ μικρή μερίδα θρασύδειλων “πολιτών” , αποκαθιστούμε την μνήμη, την ιστορική γνώση και την αποδοχή στη διαφορετικότητα ανοιχτά με συλλογική δράση.

ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΟΛ@ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ – ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!»

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο