Σήμερα η δίκη παρωδία 24 εθελοντών διάσωσης στη Λέσβο
Έκκληση από Διεθνή Αμνηστία

Ως δίκη παρωδία χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία, η δίκη των εθελοντών διάσωσης που αρχίζει σήμερα στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και ζητά την απόσυρση των κατηγοριών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ο Seán Binder και Sarah Mardini. Ο Seán, ένας εκπαιδευμένος δύτης διάσωσης, και η Sarah, μια Σύρια πρόσφυγας και ακτιβίστρια της οποίας η ιστορία ενέπνευσε την ταινία του Netflix The Swimmers, δικάζονται μαζί με 22 άλλους από τη ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης στην οποία εργάζονταν εθελοντικά. Αντιμετωπίζουν άδικες, αβάσιμες κατηγορίες απλώς και μόνο επειδή βοηθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα.

«Αν καταδικαστώ επειδή έκανα κάτι περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί ο οποιοσδήποτε. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Σάρα, ούτε καν τους άλλους 22 κατηγορούμενους. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε ο Seán Binder.

Διεθνής Αμνηστία

«Η Sarah και ο Seán έκαναν ό,τι θα έπρεπε να κάνει ο καθένας μας αν βρισκόμασταν στη θέση τους. Το να βοηθάς ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε έναν από τους πιο θανατηφόρους θαλάσσιους δρόμους στην Ευρώπη και να τους βοηθήσεις στην ακτογραμμή δεν είναι έγκλημα. Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο ακόμη και το να γίνεται αυτή η δίκη. Όλες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση», τονίζει ο Nils Muižnieks, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μετά τη σύλληψη της Σάρα και του Σον τον Αύγουστο του 2018, πέρασαν περισσότερες από 100 ημέρες στη φυλακή προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Η επικείμενη δίκη σχετίζεται με κατηγορίες για πλημμέλημα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας, που μπορεί να επιφέρουν έως και οκτώ χρόνια φυλάκιση.

Αντιμετωπίζουν επίσης μια άλλη εν εξελίξει έρευνα για αβάσιμες κατηγορίες για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών. Η έρευνα ήταν πλέον ανοιχτή για πάνω από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η ζωή τους βρίσκεται σε αναμονή.

Μοιραστείτε το άρθρο