Οι ξεχασμένοι και αόρατοι της πόλης

Η δολοφονία του 16χρονου Κώστα Κάλο Φραγκούλη άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση η οποία δεν κινήθηκε μόνο στα πλαίσια της δολοφονικής και ασύδοτης κρατικής καταστολής και της έλλειψης δικαιοσύνης για τα θύματα της. Άνοιξε παράλληλα μία διαμάχη όπου εκφράστηκαν χωρίς φίλτρο βαθιά ρατσιστικές, στερεοτυπικές και μικρόψυχες “απόψεις”. Η επιλεκτική υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, η συσσωρευμένη χωρίς κατεύθυνση οργή και η χρόνια αντιπάθεια για τους Ρομά που υποβόσκει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δημιούργησαν αφηγήματα που εκφράστηκαν υστερικά και οδήγησαν σε έναν κανιβαλισμό του θύματος.

Όλες αυτές τις μέρες ακούστηκαν στην αρχή πιο σιωπηλά και μετά με μορφή ακατάληπτων κραυγών, κατηγορίες για εγκληματική φύση… κρατικά επιδόματα που συντηρούν τους “κλέφτες” και “δολοφόνους” Ρομά που είναι υπεράνω των νόμων, υποκινούμενες εξεγέρσεις εγκληματικών στοιχείων… και πολλά άλλα. Έγινε η προσπάθεια για μεταφορά της δημόσιας συζήτησης από αυτά στα οποία έπρεπε να επικεντρωθούμε συνολικά ως κοινωνία, σε ακατάσχετες μπουρδολογίες και στερεοτυπικές και βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές υστερίες, μπερδεμένων μισανθρώπων.

Παρά τον αποπροσανατολισμό που επιδιώκεται, τα σημαντικά ερωτήματα θα επανέρχονται διαρκώς. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε ένστολους να αξιολογούν πότε τους παίρνει να πυροβολούν και να αφαιρούν ζωές νιώθοντας άτρωτοι; πώς μία κυβέρνηση και ένα κράτος προχωρά στην όλο και αυξανόμενη χρήση βάναυσης κρατικής βίας με την πλειοψηφία να το αποδέχεται σιωπηρά; Πώς επιτρέπουμε τη συνεχόμενη εξαθλίωση των ταξικά και κοινωνικά ασθενέστερων τμημάτων, τον κοινωνικό δαρβινισμό και τον οικονομικό στραγγαλισμό του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, τον εντέχνως προωθούμενο κοινωνικό αυτοματισμό, την επιβράβευση της θανατοπολιτικής;

Όσοι επικροτούν ή αδιαφορούν για τα αδιευκρίνιστα τεράστια ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τα επιδόματα – επιβράβευση στα σώματα ασφαλείας με στόχο την ακόμη σκληρότερη επιβολή της “τάξης”, τις σακούλες με χιλιάδες ευρώ, τη συνολική διαφθορά και διαπλοκή κράτους και κεφαλαίου, αλλά εξοργίζονται με τα 20 ευρώ που δεν έδωσε ένας 16χρονος για καύσιμα και αντλούν ευχαρίστηση με την “επιβολή” του νόμου και τη δολοφονία του… η συνενοχή τους για την πραγματικότητα που βιώνουμε, είναι δεδομένη.

Εικόνες από τον καταυλισμό Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη. Ξεχασμένοι/ες και αόρατοι/ες από την πόλη.

Βίντεο, φωτογραφίες, ρεπορτάζ: Β. Γλ. και Ανθή Κ.

Σχόλιο: Θ.Λ.

Μοιραστείτε το άρθρο