Κρεμλίνο: Δεν μας έχουν προτείνει καμία εκεχειρία

294Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ρώσοι λένε ότι δεν έχουν λάβει πρόταση για εκεχειρία τα Χριστούγεννα. Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και την Χερσώνα. Συγκρούσεις στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Το ένα-τέταρτο του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τις εστίες του από την έναρξη του πολέμου.

Μπορεί Ουκρανοί και Δυτικοί να πιθανολογούσαν μία παύση των εχθροπραξιών από πλευράς των Ρώσων τον χειμώνα στην Ουκρανία, ώστε -όπως έλεγαν- να βρουν χρόνο οι ρωσικές δυνάμεις για ανασύνταξη και εξαπόλυση νέου γύρου επιθέσεων την άνοιξη, αλλά τώρα οι Ρώσοι κοινοποιούν ότι… δεν τους έχει προταθεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία δεν λάβει καμία πρόταση σχετικά με μια «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι στην ατζέντα».

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από την Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα του μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία. Ενώ ο Πεσκφόφ απάντησε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη με το Κίεβο μέχρι ο Ζελένσκι να απoδεχθεί τις «πραγματικότητες» επί του εδάφους, δηλαδή τον ρωσικό έλεγχο σε τέσσερεις ουκρανικές περιοχές τις οποίες προσάρτησε τον Σεπτέμβριο μετά από δημοψηφίσματα που κατήγγειλαν ως παράνομα και καταναγκαστικά το Κίεβο και οι Δυτικοί.

Όπως φαίνεται οι μάχες δεν φαίνεται να τελειώνουν με την έλευση του χειμώνα, ενώ διανύουμε τον δέκατο μήνα του πολέμου. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι αναμένεται να συνεχιστεί ο πόλεμος «για κάποιο χρόνο στη συνέχεια» και δεν υπάρχουν «προσδοκίες» ότι οι μάχες θα σταματήσουν τους μήνες του χειμώνα.

Πάντως, στις προθέσεις των Αμερικανών να στείλουν στην Ουκρανία πυραύλους Patriot, αντέδρασε η Μόσχα και διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ειπώθηκε ότι η Ρωσία τους θεωρεί «νόμιμο στόχο» στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία. Οι Patriot θεωρούνται από τα πιο προηγμένα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα. Η αιτιολόγηση της αποστολής τους στο Κίεβο είναι η πρόσφατη απότομη αύξηση των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον έχει παράσχει μέχρι τώρα στην Ουκρανία 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Παράλληλα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε το σύνολο των νόμων που απαιτούνται από την ΕΕ για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όμως, ο δρόμος προς τη ένταξη στην ΕΕ αναμένεται είναι μακρύς και η διαδικασία να διαρκέσει μία δεκαετία.

Την ίδια ώρα το Κίεβο δεχόταν νέα ρωσικά πλήγματα, με τους Ουκρανούς να ανακοινώνουν ότι κατέρριψαν 13 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πέντε κτίρια καταστράφηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Επίσης, στρατιωτικά χτυπήματα από τις ρωσικές δυνάμεις δέχθηκε και η Χερσώνα, όπου επλήγη το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης. Συγκρούσεις και μάχες λαμβάνουν χώρα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με την Unicef τα επτά εκατομμύρια παιδιά στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερους κινδύνους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε βασικές υποδομές της χώρας. Και προειδοποιεί ότι η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση και το νερό δεν είναι σταθερή, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έρχονται αντιμέτωπα με θερμοκρασίες που τον χειμώνα μπορούν να πέσουν κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα οι υγειονομικές εγκαταστάσεις δεν δύνανται να παράσχουν βασικές υπηρεσίες και τα ελαττωματικά συστήματα υδροδότησης επιτείνουν τους ήδη υψηλούς κινδύνους ασθενειών.

Παράλληλα γινόταν γνωστό ότι συνολικά 14 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ουκρανία (που αντιστοιχεί στο 25% του πληθυσμού), με εννιά εκατ. (το 20%) να έχουν φύγει στο εξωτερικό και πέντε εκατ. να εκτοπίζονται στο εσωτερικό.

Μοιραστείτε το άρθρο