Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια στην Ευελπίδων για την επιζώσα Β., Τετάρτη 23/11 στις 10:00

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/22

Δικαστική αίθουσα και ώρα θα ανακοινωθεί την προηγούμενη μέρα!

Στις 23/11, η Β. θα βρεθεί ξανά στις δικαστικές αίθουσες της Ευελπίδων να αναβιώσει κάθε στιγμή της κακοποίησης της, και να αποδείξει ακόμη μια φορά ότι ο τόπος από τον οποίο διέφυγε με τα δύο ανήλικα παιδιά της δεν είναι ένα ασφαλές περιβάλλον.

Δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων του εν διαστάσει συζύγου με αίτημα την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών και επικουρικά τη συνεπιμέλεια. Και ταυτόχρονα συν εκδικάζεται το αίτημα της Β. για την επιμέλεια των παιδιών της.

Η Β διεκδικεί εκ νέου την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που ο εν διαστάσει παραβίασε, την επιμέλεια των παιδιών της, και μια νέα αρχή στη ζωή της χωρίς φόβο, τρομοκρατία και κακοποίηση, ζώντας απόλυτα ελεύθερη.

Η αδερφή μας χρειάζεται τη συμπαράσταση του κινήματος που βρέθηκε στους δρόμους ενάντια στον νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, του κινήματος που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις γυναικοκτονίες και που έχει στηρίξει δεκάδες ακόμη επιζώσες έμφυλης βίας. Η B. δεν είναι μόνη. Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας εδώ και τώρα.

Η αδερφή μας Β., μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι επιζώσα έμφυλης βίας. Ζώντας αιχμάλωτη σε ένα καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης και τρομοκρατίας από τον σύζυγό της τα τελευταία 15 χρόνια, στις 24/2 κατάφερε να δραπετεύσει και να φτάσει στην Αθήνα όπου ξεκίνησε τον δικό της αγώνα απέναντι σε ένα σύστημα αδηφάγο, γραφειοκρατικό και άκρως συντηρητικό απέναντι σε γυναίκες που έχουν βιώσει έμφυλη ενδοοικογενειακή βία και βρήκαν τη δύναμη να σταθούν απέναντι στους κακοποιητές τους.

Στις 20/6 συν εκδικάστηκαν (εξ αναβολής από 10/05) η υπόθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Β. κατά του εν διαστάσει συζύγου της, μέσω των οποίων ζητούσε την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών, διατροφή γι’ αυτά και να μην την πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων.

Συγχρόνως εκδικάστηκε η αίτηση του καταγγελλόμενου από την ίδια ως κακοποιητή της, ο οποίος αξίωνε να επιστρέψει «η γυναίκα του» στο σπίτι του στην Λάρισα για το καλό των παιδιών.

Δηλαδή, να υποχρεωθεί η Β. να φύγει από την ασφάλεια που θεωρούσε η ίδια ότι της παρέχει η Αθήνα και να επιστρέψει στην Λάρισα στο σπίτι από το οποίο η ίδια καταγγέλλει ότι δραπέτευσε.

Με βάση την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων του μονομελούς πρωτοδικείου, η αποκλειστική επιμέλεια των ανήλικων κοριτσιών ανατέθηκε στη Β., δίνοντας παράλληλα δικαίωμα επικοινωνίας των δυο ανήλικων κοριτσιών με τον πατέρα τους. Ο εν διαστάσει σύζυγος, σύμφωνα με αυτή τη δικαστική απόφαση, θα έπαιρνε τις κόρες του, για 10ήμερες καλοκαιρινές διακοπές, στη Λάρισα.

Στις 16/8, υποχρεούτο να επιστρέψει τα δύο ανήλικα κορίτσια από τη Λάρισα στην Αθήνα πράγμα το οποίο δεν έπραξε παραβιάζοντας την απόφαση των Ασφαλιστικών Μέτρων. Παράλληλα, διέπραξε και το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκων, καθώς στέρησε από τη Β το νόμιμο δικαίωμα της να ασκεί την επιμέλεια των τέκνων της, που το δικαστήριο της απένειμε αποκλειστικά.

Ο εν διαστάσει σύζυγος αρνείται ακόμη και σήμερα να καταβάλλει το σύνολο της διατροφής που υποχρεούται, έχοντας καταβάλει ένα αστείο πόσο, ίσο με το 1/10, όσων υποχρεούται να δώσει έως τώρα. Ο γνωστός επιχειρηματίας της Λάρισας, με μεγάλη οικονομική άνεση, προσπαθεί να την εξουθενώσει οικονομικά και ψυχικά, μιας και τα δικαστικά έξοδα είναι πολλά.

Τελικά, καταθέτει στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών νέα ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από το δικαστήριο να μεταρρυθμίσει την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έλαβε μόλις στα μέσα Ιουλίου και ζήτησε να λάβει την αποκλειστική επιμέλεια των κοριτσιών, ή τη συνεπιμέλεια των κοριτσιών.

Στις 13/9 συζητείται το αίτημα του για αποκλειστική επιμέλεια και επικουρικά για συνεπιμέλεια των δύο κοριτσιών στη Λάρισα, μαζί με το αίτημα της Β. για περιορισμό της επικοινωνίας του με τα κορίτσια και αφαίρεση από εκείνον της γονικής μέριμνας. Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημά του. Είχαμε νικήσει προσωρινά.

Η Β. στις 17/8 υπέβαλε μήνυση για παραβίαση δικαστικής απόφασης κατ΄ εξακολούθηση, αρπαγή ανηλίκων και πλημμελή εποπτεία ανηλίκου. O εν διαστάσει σύζυγος, καλείται στην αστυνομία, αλλά αφήνεται ελεύθερος. Καθώς ο κακοποιητής ακόμα αρνούνταν να επιστρέψει τα παιδιά στη μητέρα τους, την πλέον νόμιμα κατοχυρωμένη κηδεμόνα τους, η Β. αναγκάζεται να πάει στη Λάρισα στις 27/9 και καταθέτει εκ νέου μήνυση.

Μετά από πολύωρη αναζήτηση συλλαμβάνεται ο σύζυγος, ο οποίος ήταν μαζί με την μεγαλύτερη κόρη του 14 ετών, αλλά αποκρύπτει που είναι η μικρή του κόρη, ενώ είχε την υποχρέωση να την παραδώσει στη μητέρα της.

Στις 28/9 και ενώ είχε οριστεί το αυτόφωρο για την αρπαγή ανηλίκων, εμφανίζει στα δικαστήρια το μικρό του παιδί και εδώ ξεκινάει ένας Γολγοθάς για την Β. Με χειριστικό τρόπο και εργαλειοποιώντας τα ίδια του τα παιδιά τα αναγκάζει να πιέσουν την μητέρα να υποχωρήσει.

Η εισαγγελέας διατάσσει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της αρπαγής, επομένως αυτός δεν δικάζεται στο αυτόφωρο, δίνοντας του έτσι χρόνο να χειριστεί την όλη κατάσταση ακόμα περισσότερο. Και ως «πόντιος Πιλάτος» νίπτει τας χείρας της ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο και αφήνει τους γονείς να διευθετήσουν το θέμα με τα παιδιά τους σαν οικογένεια(!) ενώ υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για την επιμέλεια.

Η Β. όπως η κάθε μάνα που θα ήταν στην θέση της ζει τον εφιάλτη, να διαχειριστεί το κλάμα των παιδιών της και την απίστευτη κυνικότητα του εν διαστάσει συζύγου που μπροστά στα παιδιά του, της απευθύνεται με τα λόγια «αγάπη μου και αστέρι μου έλα να τα βρούμε για το καλό των παιδιών». Μάταια προσπαθεί να του πει σε φοβάμαι και δε θέλω να μιλάω μαζί σου, αλλά δεν την ακούει κανείς. Η εισαγγελέας έχει ήδη φύγει. Αυτός κρατώντας αγκαλιά τα παιδιά του τα παίρνει και η Βιρχίνια για να μην πληγώσει τα παιδιά της φεύγει μόνη.

Περισσότερες λεπτομέρειες και τρόποι στήριξης: Καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για τα δικαστικά έξοδα της Β. https://gogetfunding.com/vg/

https://www.facebook.com/events/679368193631216

ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΖΟΦΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ!

ΒΙΑΣΜΟΙ, ΣΕΞΙΣΜΟΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ,

ΜΙΑ ΜΕΡΑ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕ ΘΑ ‘ΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ.

Todas abrazadas hasta que caiga el patriarcado!

HERMANA NOSOTRAS TE CREEMOS

ya nada me callaya todo me sobrasi

tocan a una respondemos todas

Alto a la violencia de genero, el sexismo, el patriarcado

Συνέλευση Φεμινιστικής Συλλογικότητας από τα Κάτω: Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & Τη Χειραφέτηση.

Μοιραστείτε το άρθρο