Το χρονικό της διπλής αστυνομικής επιχείρησης στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Σε μία περίοδο έντονου κοινωνικού αναβρασμού από τα συνεχόμενα σκάνδαλα, την ακρίβεια, τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, την εγκληματική κρατική καταστολή και την επιβολή αστυνομοκρατίας, κράτος και αστυνομία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση, να εκκενώσουν εστίες αγώνα και αντίστασης και να φορτώσουν με προσαγωγές και συλλήψεις το αγωνιζόμενο τμήμα της κοινωνίας. Παράλληλη στόχευση της κυβέρνησης είναι η συσπείρωση του ακροδεξιού και του συντηρητικού της κοινού και να ετοιμαστεί για τις επερχόμενες εκλογές έχοντας στοιχηματίσει στην επικράτηση της λογικής της επιβολής της τάξης διά της καταστολής. Φυσικά τα προσφυγικά αποτελούν φιλέτο για επιχειρηματίες, ιδιώτες και κράτος που επιθυμούν την οικονομική εκμετάλλευσή τους στα πλαίσια της τουριστικοποίησης και της “ανάπλασης” της Αθήνας.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας με πρόφαση τον εντοπισμό και σύλληψη ατόμων που η αστυνομία εμπλέκει σε εμπρηστικές επιθέσεις. Άμεσα κινητοποιήθηκαν αλληλέγγυοι/ες και η περιφρούρηση προσωρινά κατάφερε να κρατήσει την αστυνομία σε μία απόσταση από την κοινότητα. Παράλληλα η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι προσαγάγοντας κοπέλα (όχι στην κοινότητα των Προσφυγικών) για να αφεθεί ελεύθερη μετά από λίγο. Η Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών ανέφερε “Μπήκαν σε ένα σπίτι και απήγαγαν 2 άτομα. Αγνοείται ακόμα ένα που διέμενε στο ίδιο κτήριο. Οι δύο από τους τρείς είναι μετανάστες.”

Στη συνέχεια υπήρξε δυναμική απάντηση αλληλέγγυων με συγκεντρώσεις για την προστασία του εγχειρήματος και την περιφρούρηση της γειτονιάς. Περίπου στις 17:00 το απόγευμα αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δεύτερη εισβολή στα προσφυγικά προχωρώντας σε δεκάδες προσαγωγές και εκκένωση του 6ου κτιριακού μπλοκ. Δεκάδες πρόσφυγες διαμένουν στο συγκεκριμένο. Οι προσαγωγές αφορούν αλληλέγγυους/ες, μετανάστ(ρι)ες, φωτορεπόρτερ και μία έγκυο στην οποία αρνήθηκε να τη δει γιατρός αφού ένιωσε έντονη δυσφορία, με την αστυνομία να παρενοχλεί όποια/ον επιχειρεί να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες. Οι προσαγωγές σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ξεπερνούν τις 70 και η αστυνομία προχώρησε σε ασφυκτική περικύκλωση της περιοχής. Κατά τις 19:00 οι αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ, ΕΚΑΜ και Δράση αποχώρησαν από την περιοχή. Αλληλέγγυοι και μέλη του εγχειρήματος παραμένουν στην τοποθεσία για να στηρίξει τα κατειλημμένα προσφυγικά από ενδεχόμενη νέα βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας.

Οι 79 προσαγωγές γύρω από τα κατειλημμένα προσφυγικά μετατράπηκαν όλες σε συλλήψεις.


Κείμενο των 79 συλληφθέντων στην κατειλημμένη γειτονιά των Προσφυγικών. Αναδημοσίευση από Athens Indymedia.

Είμαστε καλά και στέλνουμε σινιάλο αλληλεγγύης στους εκτός των τειχών, με το πρόταγμα να στηριχθεί έμπρακτα η κοινότητα των κατειλημμένων προσφυγικών.

Κυβέρνηση και κράτος επανέφεραν τα σχέδια επίθεσης στις καταλήψεις στο δημόσιο διάλογο και πρακτικά. Από τη δική μας πλευρά, σχεδόν εκατό άτομα, διαμένοντα και μη, αλληλέγγυοι/ες/α γνωστοί και άγνωστες, επιλέξαμε να σταθούμε απέναντι στην εισβολή υπερασπιζόμενοι/ες/α τα σπίτια του αγώνα.

Παρόλη την πρωινή επίθεση και την περικύκλωση της γειτονιάς για ώρες, συνεχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε παρά τη μειονεκτική θέση που βρισκόμασταν και κόντρα στο φόβο και την παραίτηση. Σταθήκαμε με αξιοπρέπεια κάνοντας τη δουλειά της καταστολής όσο πιο δύσκολη γινόταν. Αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ΜΑΤ, Δέλτα, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ, απέναντι σε ανθρώπους, που δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο πέρα από τις αλυσίδες τους.

Έχοντας την ευθύνη της πολιτικής μας συνείδησης υπερασπιζόμαστε τα εδάφη του αγώνα μέσα στη μητρόπολη και παντού. Γι’ αυτό και επιλέξαμε τη μαχητική υπεράσπιση της γειτονιάς των προσφυγικών.

Είναι σαφής η επιλογή του κράτους να χτυπά τις φτωχές και τους ταξικά καταπιεσμένους, όπως έγινε χθες με την Ιωάννα Κολοβού, που για 15.000 ευρώ της έσπασαν την πόρτα και εισέβαλαν στο σπίτι της για να επιβάλουν τη βίαιη έξωσή της.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

10 100 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

Το κράτος της καταστολής χρησιμοποίησε τη σύλληψη του συντρόφου μας για να επεκτείνει την επίθεση του συνολικα στη γειτονιά.  Ο σύντροφος δεν είναι μόνος. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11 ΟΛΟΙ/ΕΣ/Α ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 8:30 π.μ

Συλληφθείσες, συλληφθέντα, συλληφθέντες από τη μαχητική υπεράσπιση των προσφυγικών


Βίντεο δείχνει προσαχθέντες που η αστυνομία έβαλε να κάτσουν στο έδαφος και να έχουν τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι.


Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φωτορεπόρτερ


Βίντεο για την παρουσίαση της κοινότητας των κατειλημμένων προσφυγικών το οποίο κυκλοφόρησε πριν κάποιους μήνες.

Μοιραστείτε το άρθρο