Έλαβε εγγυήσεις από το Κίεβο και η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

252Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Απρόσμενη επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Επαρκείς έκρινε η Μόσχα τις εγγυήσεις που έδωσε το Κίεβο. Τον Ερντογάν ευχαριστεί ο Ζελένσκι για τη διάσωση της συμφωνίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επιστρέφει στην εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι χάρη στη συμμετοχή του ΟΗΕ και της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας. «Η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας».

Ως μία εντελώς απροσδόκητη ανατροπή, που δηλώνει αναδίπλωση της Μόσχας, εκτιμάται η τελευταία αυτή εξέλιξη στα δυτικά μέσα. «Δείχνει την αποτυχία της επίθεσής της» στην Ουκρανία, σχολίασε ο ουκρανός πρόεδρος. Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική για ολόκληρο τον κόσμο». «Σήμερα έχουμε ένα διπλωματικό αποτέλεσμα σημαντικό για τη χώρα μας και για όλον τον κόσμο: η εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την εξαγωγή (ουκρανικών) σιτηρών συνεχίζεται», τόνισε.

Τον πρόεδρο της Τουρκίας ευχαρίστησε ο ουκρανός πρόεδρος, για τη διάσωση της συμφωνίας. «Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησα για την ενεργή συμμετοχή του στη διαφύλαξη της συμφωνίας των δημητριακών», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κατηγορίες προς τη Ρωσία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο καθιερωμένο βραδινό του μήνυμα, σημειώνοντας ότι ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε δύο πυραύλους που πέρασαν πάνω από τον «διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. «Η καθεμιά από αυτές τις εκτοξεύσεις –και συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά – απειλεί ευθέως τις εξαγωγές τροφίμων», είπε.

Μετά τα ρωσικά χτυπήματα και τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, οι περιφερειακές αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν διακοπή της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής. Η διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για «να αποφευχθούν μεγάλα ατυχήματα στον εξοπλισμό ηλεκτρικής ενέργειας».

Να μην αναρτούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για αγνοούμενους στρατιώτες ή πολίτες προέτρεψε η κυβέρνηση της Ουκρανίας τους πολίτες, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να βοηθήσουν τους Ρώσους στον εντοπισμό στρατιωτών αιχμαλώτων αλλά και ανθρώπων που προσπαθούν να αποφύγουν τη σύλληψη. Η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να συλλέξουν πληροφορίες, ιδίως για στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται.

Μοιραστείτε το άρθρο