Eκδήλωση για τον αγώνα ενάντια της ιδιωτικοποίησης του νερού – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Μεγ. Αλεξάνδρου 49) όπου συζητήθηκαν το ζήτημα του νερού ως δημόσιο αγαθό, οι κυβερνητικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησής, παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και η καταστρεπτική εξέλιξή τους, ανάμεσα σε άλλα. Οι δράσεις και ο αγώνας συνεχίζονται!
Ομιλητές/τριες:
-Μαρία Καραμανώφ, τ. αντιπρόεδρος του ΣτΕ
-Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
-Γιώργος Αυγερόπουλος, δημοσιογράφος, δημιουργός των ντοκυμαντέρ «Πωλείται ζωή» και «Μέχρι την τελευταία σταγόνα»

Σύντομοι χαιρετισμοί:
-Σωματείο ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ
-Πόλη Ανάποδα


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ (Β. Γλ.)

 


Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στις 28 Ιουλίου τροπολογία (άρθρα 114 και 115 του Ν.4964/2022) που ακύρωσε τις αποφάσεις 190 και 191/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίεςΜπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "TOMATEIO EPIAZOMENON NON EVAO ENANTIA ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣΤ TOY ΣτΕΓ ΣΤΕΠΑΕΞΟΔΟ ΓΑ ΕΞOΔO ΤΗΣ EYAO ΑΠΟ το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ MAZI ME O 98% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑXΘΗKΕ KATA ΤΗΣ ΣΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ TOY NEPOY ΑΠΟ TON ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ Τ NEPO ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΗΤΕΣ Μαρία Καραμανώφ, [. -αντιπρόεδροςΣτε ΣτΕ Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Γιώργος Αυγερόπουλος, δημοσιογράφος τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Έλενα ΈλεναΑκρίτα Ακρίτα ΚΥΡΙΑΚΗ KyPAKH23 23 7mM ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ TEE Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 49" ορίζεται ρητά ότι οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο και να επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που παραβιάζει ένα από τα θεμελιώδη κεκτημένα του πολιτεύματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και θέτει σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Η αντιδημοκρατική εκτροπή δεν πρέπει να περάσει!
Να υπενθυμίσουμε πως τον ΜΑΗ του 2014 οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ψήφισαν συμμετέχοντας 218.000 πολίτες.
Σε δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση ή όχι της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, δήλωσαν με το συντριπτικό ποσοστό του 98% ότι είναι αντίθετοι στην αποκρατικοποίηση της Εταιρείας. Στο άτυπο δημοψήφισμα συμμετείχαν 218.000 πολίτες (σε σύνολο 400.000 ψηφισάντων στον πρώτο γύρο των εκλογών), οι οποίοι ωστόσο δεν κλήθηκαν να αποφασίσουν για το ακριβές μοντέλο λειτουργίας της ΕΥΑΘ, αλλά να απαντήσουν στο κλειστό ερώτημα «Συμφωνείται με την ιδιωτικοποίηση; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;».
Οι κάλπες στήθηκαν έξω από 198 εκλογικά κέντρα σε έντεκα δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Και η διαδικασία κύλησε ομαλά, παρά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει την προηγούμενη εβδομάδα εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία απαγορευόταν η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέσα στις σχολικές αίθουσες και με την χρήση των εκλογικών καταλόγων.
Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό: 97,7% ΟΧΙ, 2,3% ΝΑΙ. «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι κατοχυρωμένα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τα οποία αποτελούν αναφαίρετα και αυτονόητα δικαιώματα του ανθρώπου. Δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να πουληθούν σε ιδιώτες»
Κινήσεις πολιτών επισημαίνουν ότι η ισραηλινή Mekorot που διεκδικεί την ΕΥΑΘ έχει κατηγορηθεί για «απαρτχάιντ νερού» καi λεηλασία νερού στα παλαιστινιακά εδάφη. Αντίστοιχα, η γαλλική Suez φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις κακοδιιαχείρισης και σκανδάλων σε περιπτώσεις διαχείρισης νερού ειδικά στη Λατινική Αμερική.
Μοιραστείτε το άρθρο