Ο οκτάμηνος ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία… καλά κρατεί!

242Η ΜΕΡΑ – 8 ΜΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ρωσία ελέγχει πλέον το ένα-πέμπτο της Ουκρανίας, ο ουκρανικός λαός υφίσταται τα πάνδεινα, οι Ευρωπαίοι ακολουθούν στη λίστα των χαμένων (με αρκετούς εσχάτως να διαφωνούν για την πολιτική των κυρώσεων και εξοπλισμών) και τους Αμερικανούς να διακρίνονται στους κερδισμένους. Μια διακρατική σύγκρουση, στον ευρύτερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των καπιταλιστικών πόλων ισχύος, μέσα σε φόντο γεωπολιτικής αναδιαμόρφωσης των παγκόσμιων συσχετισμών.

Οι λαοί και οι κοινωνίες ανά τον πλανήτη είναι οι πληττόμενοι, με ένα αναρχικό σύνθημα στους δρόμους να το θυμίζει: Χαμένοι και στον πόλεμο και στην ειρήνη τους! Ενώ το αντιπολεμικό κίνημα επισημαίνει πως οι δράσεις αντίστασης και αποτροπής των πολέμων πρέπει να αναπτυχθούν πριν ξεσπάσουν αυτοί, γιατί μετά η κατάσταση δυσκολεύει. Όπως το είδαμε στην Ουκρανία, που όταν ξέσπασε ο πόλεμος δεν το πιστεύανε και πολλοί εγκλωβίσθηκαν πλέον σε μία καταστροφή, ή και στην Ρωσία με χιλιάδες να φεύγουν από τη χώρα αρνούμενοι την επιστράτευση.

Αυτή τη στιγμή, τα μέτωπα είναι εδώ και καιρό στα ανατολικά και νότια. Πέραν της Κριμαίας, οι Ρώσοι ελέγχουν όλο το Λουγκάνσκ και προσπαθούν να ελέγξουν και το εναπομείναν βόρειο κομμάτι του Ντονέτσκ, την περιφέρεια της Χερσώνας (περιλαμβανομένης της πόλης) και το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζια (αλλά όχι την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα). Οι τελευταίες ουκρανικές αντεπιθέσεις και η ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων (μετά την καλοκαιρινή επιβράδυνση) έχουν θερμάνει τα μέτωπα και οι ρωσικές υποχωρήσεις νοτίως του Χαρκόβου έχουν συνοδευτεί από την προώθηση των Ουκρανών. Οι οποίοι έχουν αναθαρρήσει, με την αμέριστη δυτική υποστήριξη, σε χρήμα και σε όπλα.- ιδιαίτερα των Αμερικανών που πιέζουν τους Ευρωπαίους για περισσότερα.

Οι Ρώσοι απάντησαν με προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, αλλά και με καθημερινά μπαράζ βομβαρδισμών που στοχεύουν ενεργειακές υποδομές, έχοντας καταστρέψει τους μισούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, το 40% του συνόλου των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, το 90% των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας και το 50% των ηλιακών. Οι ουκρανικές αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην ηλεκτροδότηση, με πολύωρες διακοπές ρεύματος που έχουν βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι.

Ουάσιγκτον και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι η άλλη πλευρά αρνείται το διάλογο και τις συνομιλίες για το ουκρανικό. Η ουκρανική ηγεσία προώθησε νόμο με τον οποίο απαγορεύονται οι διαπραγματεύσεις. Ενώ η Μόσχα κατηγορεί τους Δυτικούς και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς ότι καθοδηγούν το Κίεβο να έχει αρνητική στάση σε διπλωματική λύση της πολεμικής σύγκρουσης.

Έτσι, συνεχίζεται κι ο πόλεμος της επικοινωνίας και της προπαγάνδας,… παίζοντα ςμε τη φωτιά! Όπως με τα περί χρήσης πυρηνικών ή βιολογικών, που βρίσκονται στην καθημερινή ρητορική εσχάτως. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού επιδόθηκε σε σειρά τηλεφωνημάτων προς ομολόγους του άλλων κρατών, όπως της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Τουρκίας, στους οποίους εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το Κίεβο να προετοιμάζεται για τη χρήση μίας «βρόμικης βόμβας» στην Ουκρανία. Άμεσα απάντησαν οι Δυτικοί και οι Ουκρανοί, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι αυτοί ετοιμάζουν κλιμάκωση του πολέμου με προσχηματικούς λόγους.

Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι – και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι εκεί». «Το τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν». «Αν η Ρωσία τηλεφωνεί και λέει ότι η Ουκρανία ετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: η Ρωσία το έχει στήσει όλο αυτό. Πιστεύω ότι πλέον ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει όσο πιο σκληρά γίνεται», δήλωσε στο βραδινό του βιντεομήνυμα.

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας είναι «ξεκάθαρα ψεύτικοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι: «Ο κόσμος δεν θα παραπλανιόταν σε περίπτωση απόπειρας χρησιμοποίησης αυτού του ισχυρισμού ως προσχήματος για κλιμάκωση». Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόϊντ όστιν δήλωσε στον ρώσο ομόλογό του, κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματός τους νωρίτερα, ότι «απορρίπτει οποιοδήποτε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση» στην Ουκρανία. Ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο σε τρεις ημέρες. Στον ίδιο τόνο ήταν και η απάντηση του βρετανού υπουργού, ενώ του γάλλου υπουργού ‘ότι η Γαλλία διαβεβαίωσε την Ρωσία την επιθυμία της για μιά ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία.

«Μία ειρήνη είναι δυνατή, μόνο εκείνη η ειρήνη που οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν, όταν το αποφασίσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο οποίος αιτιολόγησε την δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο λέγοντας ότι ο σκοπός είναι «κάποια στιγμή ο ουκρανικός λαός να είναι σε θέση να επιλέξει την ειρήνη, υπό τους όρους που θα έχει εκείνος αποφασίσει». «Η ειρήνη θα οικοδομηθεί με τον άλλο, που είναι ο εχθρός του σήμερα, γύρω από ένα τραπέζι».

Θα… και όταν… καταλήξει η ρωσοδυτική σύγκρουση,… στο κορμί της Ουκρανίας!

Μοιραστείτε το άρθρο