Συγκέντρωση τιμής, μνήμης και αγώνα για την Επονίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου, Παρασκευή 22/7 στις 19:00 στο μνημείο της Σταθοπούλου

Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία…

Στις 22 Ιούλη του 1943 πραγματοποιείται γενική απεργία με αιματοβαμμένο παλλαϊκό συλλαλητήριο απέναντι στην απόφαση των Γερμανών ναζί να αντικαταστήσουν με τα στρατεύματά τους στην Μακεδονία με τα αντίστοιχα Βουλγάρικα φασιστικά στρατεύματα.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση των Χιτλερικών η κεντρική επιτροπή του ΕΑΜ και η Κ.Ε. του ΕΛΑΣ οργανώνουν μια τεράστια κινητοποίηση ματαιώνοντας την παράδοση της Μακεδονίας στους Βούλγαρους κατακτητές-φασίστες.

«Σε φοβερό, συνταρακτικό ξεσήκωμα κινήθηκε ξανά η Αθήνα και ο Πειραιάς. Το κύμα της λαϊκής πάλης που στα δύο χρόνια της σκλαβιάς ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, χτες έφτασε στα μεσούρανα. Πάνω από τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι- άντρες,γυναίκες, γέροι,παιδιά- πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας. Και αντιλάλησε η πολεμική τους κραυγή: Θάνατος στους ΓερμανοΙταλούς κατακτητές,στους δορυφόρους τους και στους εθνοπροδότες».

Εκεί μέσα στην φτιαγμένη από ατσάλινο υλικό λαϊκή γροθιά, σμιλεύτηκε ο μύθος της Παναγιώτας Σταθοπούλου, της νεαρής Επονίτισσας που πέρασε στο πάνθεον των κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών στον αγώνα για Λευτεριά- Ανεξαρτησία και Λαοκρατία.

Με την σημαία ψηλά η Παναγιώτα Σταθοπούλου αποπειράθηκε να σταματήσει το γερμανικό τανκ που έσπερνε το θάνατο απέναντι στον εχθρό λαό, δολοφονήθηκε από τους γερμανούς ναζί, έστειλε σινιάλο αντίστασης σε κάθε αγωνιζόμενο εργάτη,αγρότη, νέο και νέα, στα τίμια όπλα των ανταρτο-ομάδων που σηκώθηκαν απέναντι στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Το Γκύζη και οι Αμπελόκηποι έχουν τεράστια ιστορία λαϊκών-ταξικών-αντι ιμπεριαλιστικών-αντιφασιστικών αγώνων. Από την ίδρυση της ΕΠΟΝ που πραγματοποιήθηκε στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 μέχρι τα νιάτα και την εργατιά που έδωσαν απλόχερα στον αγώνα για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Έχουμε χρέος και καθήκον να περιφρουρήσουμε και να αναδείξουμε την επαναστατική μνήμη, όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος ώστε οι νέοι και οι νέες να σμιλεύονται με την αυταπάρνηση και το τεράστιο μπόι του κομμουνιστικού-λαϊκού κινήματος και της εποποιϊας του 40-49 με μπροστάρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Έχουμε χρέος στις γειτονιές μας παράλληλα με την συγκρότηση των τοπικών λαϊκών-ταξικών αντιστάσεων, να τιμάμε την επαναστατική-ιστορική παράδοση, να μην αφήνουμε την ιστορική μνήμη βορρά στο αστικό κράτος,τους οργανικούς διαννοούμενους, τους παρακρατικούς και κρατικούς φασίστες.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής, καλούμε τον εργαζόμενο λαό, τους νέους και τις νέες της γειτονιάς μας σε συγκέντρωση τιμής, μνήμης και αγώνα στο Άγαλμα της Παναγιώτας Σταθοπούλου στην οδό Βαλτινών την Παρασκευή 22 Ιούλη στις 7μμ.

Να ξαναβάλουμε μπροστά κάτοικοι, εργαζόμενοι, οι δομές του λαίκού κινήματος που δραστηριούμαστε στο Γκύζη σαν ελάχιστο αίτημα ώστε να μεταγγιστεί η παρακαταθήκη της κομμουνίστριας-αγωνίστριας Παναγιώτας Σταθοπούλου την μετονομασία της Οδού Βαλτινών σε όδος « Παναγιώτα Σταθοπούλου».

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ 40 ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ Η ΟΔΟΣ ΒΑΛΤΙΝΩΝ ΣΕ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ»

ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Πολιτικός Χώρος«Ηλέκτρα Αποστόλου»

Μοιραστείτε το άρθρο