Πούτιν: Η Δύση επιδιώκει την παράταση της σύγκρουσης

103Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο μόνος στόχος της αποστολής προηγμένων οπλικών συστημάτων από τη Δύση στην Ουκρανία είναι η παράταση της ένοπλης σύγκρουσης όσο το δυνατόν περισσότερο, είπε ο ρώσος πρόεδρος.  Και προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ παραδώσουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τότε θα χτυπήσουν νέους στόχους. Την ίδια ώρα, βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων στα περίχωρα του Κιέβου κατέστρεφαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν παραδοθεί από ανατολικοευρωπαϊκά κράτη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν ο ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αναφέρει το πρακτορείο Tass. Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1, ο ρώσος πρόεδρος είπε συγκεκριμένα ότι: «Αν τα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς προωθηθούν τότε θα συνάγουμε τα συμπεράσματα και θα αναπτύξουμε τα δικά μας όπλα που έχουμε σε επαρκείς ποσότητες να χτυπήσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις/μονάδες που δεν έχουμε πλήξει μέχρι τώρα».

Οι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία απλώς θα οξύνει τη σύγκρουση. Όπως επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος: «Όλη αυτή η φασαρία με τις επιπλέον αποστολές όπλων γενικά προωθεί το μόνο στόχο της παράτασης της ένοπλης σύγκρουσης όσο δυνατόν περισσότερο». Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης: «Καταλαβαίνουμε ότι η παροχή (προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού». «Δεν είναι κάτι καινούργιο». «Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι».

Την ίδια ώρα, βομβαρδισμοί από ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου κατέστρεφαν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία από ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 που παραδόθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονταν σε χώρους συντήρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Πάραυτα, οι Δυτικοί συνεχίζουν ακάθεκτοι και ανακοινώνουν καθημερινά την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία. Η Ισπανία είναι έτοιμη να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης Leopard, κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα στη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο, ενάντια στη ρωσική εισβολή, όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. «Αν μέχρι τώρα η Μαδρίτη είχε παραδώσει πυρομαχικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ελαφρά όπλα στην Ουκρανία, τώρα προετοιμάζει την προμήθεια βαρέων όπλων, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης Leopard, αναλαμβάνοντας και την ουσιαστική εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού ώστε να μπορέσει να αναλάβει τη διαχείρισή τους».

Επιπλέον, η Ισπανία προσφέρθηκε να δώσει στην Ουκρανία οδηγίες στον στρατό της για το χειρισμό αυτών των αρμάτων μάχης. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αρχικά στη Λετονία, όπου ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει μια ομάδα 500 στρατιωτών με έξι άρματα μάχης Leopard 2E, στο πλαίσιο επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Σε δεύτερη φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών στα τανκς θα γίνεται σε ισπανικό έδαφος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Αυτό το πρόγραμμα θα επέτρεπε την επιτάχυνση των σχεδίων προετοιμασίας του στρατού του Κιέβου για να εξοπλιστεί με ισχυρά άρματα μάχης με τα οποία θα αντιμετωπίσει το σύγχρονο ρωσικό T-90.

Στο πλαίσιο των παράλληλων πολέμων που έχουν ξεδιπλωθεί από τη Δύση κατά της Ρωσίας, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα, όπως η ποινική δίωξη των ηγετικών στελεχών του αντιπάλου. Άλλωστε το έχουμε δεί αρκετές φορές στο παρελθόν (π.χ. Γιουγκοσλαβία με την παράδοση στη Χάγη του Μιλόσεβιτς). Έτσι το ίδιο δρομολογείται και στην Ουκρανία.

Ποινικές διώξεις για εγκλήματα πολέμου ζητεί η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα και όπως λέει στην Deutsche Welle, οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. Εισαγγελείς από όλον τον κόσμο έχουν αρχίσει τις έρευνες για τη μελλοντική δίωξη των υπευθύνων με βάση σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Η Βενεντίκτοβα κάνει λόγο για «περισσότερα από 15.000 εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα». Για τη νομική τεκμηρίωση των καταγγελιών η Βενεντίκτοβα συνεργάζεται με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, αλλά και με ομολόγους της από την Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Στόχος της είναι να εκδικαστούν τα εγκλήματα πολέμου όχι μόνο στη Χάγη, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση την αρχή της «οικουμενικής δικαιοδοσίας» στο δημόσιο διεθνές δίκαιο.

Η δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής του γραφείου της Human Right Watch στις Βρυξέλλες Λότε Λάιχτ, υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος, πιο σύντομος δρόμος, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη: να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για το έγκλημα του «επιθετικού πολέμου» εναντίον μίας ανεξάρτητης χώρας. «Πρόκειται για ένα έγκλημα, στο οποίο άτομα σε ηγετικές θέσεις αποφασίζουν να εξαπολύσουν πόλεμο εναντίον άλλης χώρας και στην προκείμενη περίπτωση νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος έλαβε την απόφαση αυτή» εξηγεί η γερμανίδα δικηγόρος. Η ίδια θεωρεί ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να συσταθεί ένα ad hoc δικαστήριο, όπως συνέβη με τη «Δίκη της Νυρεμβέργης» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ενεργειακές ανάγκες που έχουν προκύψει στη Δύση από τις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία, την οδηγεί να… ξεχνάει όσα έχει καταμαρτυρήσει προς το Καράκας. Ως γνωστό, μέχρι τώρα οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούσαν να αγοράζουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, γιατί διαφορετικά θα παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκρον, οι ΗΠΑ επιτρέπουν τώρα τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη για να αντισταθμίσουν εν μέρει τις απώλειες παράδοσης από τη Ρωσία, που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη (μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση) δεν αναγνώρισαν την επανεκλογή του Νικολά Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας το 2018 και έχουν επιβάλει κυρώσεις, στοχεύοντας ιδιαίτερα το πετρέλαιο. Τώρα το είδαν διαφορετικά, λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει στον Δυτικό κόσμο, οι ηγεσίες του οποίου ως γνωστόν κυνικά εκπονούν τις πολιτικές τους.

Μοιραστείτε το άρθρο