Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα εξαπλώνονται σε όλες τις ΗΠΑ

Σε τουλάχιστον 15 μεγάλα πανεπιστήμια επεκτείνονται οι διαδηλώσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Yale, MIT και Columbia. Η βία και οι μαζικές συλλήψεις με την οποία αντιμετωπίζονται οι φοιτητές που διαδηλώνουν ειρηνικά και ζητούν από τα πανεπιστήμια τους να μειώσουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τις εταιρείες που προμηθεύουν όπλα στο Τελ Αβίβ και μια μεγαλύτερη δέσμευση από την κυβέρνηση για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, έχουν προκαλέσει κλιμακούμενη αντίδραση και καταδίκη από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι κατασκηνώσεις των φοιτητών ξεπήδησαν στα κολέγια – ιδιαίτερα στην ανατολική ακτή – με περισσότερες αναμένονται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) εμφανίστηκαν κατασκηνώσεις φοιτητών που απαιτούσαν αποεπένδυση από εταιρείες που εμπλέκονται στην κατοχή της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και στη «γενοκτονία» στη Γάζα. Tufts και Emerson στη Βοστώνη, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και The New School στην πόλη της Νέας Υόρκης, Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί,. Πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Αιτήματα

Ο Συνασπισμός για την Παλαιστινιακή Απελευθέρωση στο Tufts, που αποτελείται από διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Tufts Students for Justice in Palestine, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

«Μέχρι τα θεσμικά μας όργανα να αποκαλύψουν τις επενδύσεις τους και να αποχωρήσουν από όλες τις εταιρείες που βοηθούν και συνηγορούν στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε για να διαταράξουμε τις επιχειρήσεις ως συνήθως».

Τα βασικά αιτήματα των φοιτητών περιλαμβάνουν την αναγνώριση των σωματείων τους, την οικονομική διαφάνεια στους πόρους του πανεπιστημίου ώστε να διευκρινιστεί αν προέρχονται από ισραηλινές επενδύσεις, τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ και την υποστήριξη των συλληφθέντων στο Κολούμπια, καθώς και την επιστροφή στο πανεπιστήμιο των φοιτητών.

Η εξάπλωση των διαμαρτυριών σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα έρχεται καθώς αρκετοί ακαδημαϊκοί και ομάδες έχουν προβεί σε δηλώσεις που αποστασιοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια για την απόφασή του να καλέσει την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη για να συλλάβει φοιτητές καθώς και μαζικές απομακρύνσεις φοιτητών επειδή αρνήθηκαν να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες τους για Παλαιστίνη. Σημειώνεται ότι από τους 85 φοιτητές στους οποίους έχει ανασταλεί η φοιτητική ιδιότητα στο Κολούμπια, οι 15 είναι Εβραίοι.

Τουλάχιστον 108 φοιτητές από το Κολούμπια συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν η διευθύντρια του πανεπιστημίου, Nemat Minouche Shafik, κάλεσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης για να εισέλθει στην πανεπιστημιούπολη και να διαλύσει έναν καταυλισμό στους κύριους χλοοτάπητες που είχε ξεκινήσει μια μέρα πριν.

Περίπου 85 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Κολέγιο Μπάρναρντ έχουν έκτοτε τεθεί σε αναστολή λόγω συμμετοχής στις φιλοπαλαιστινιακές δράσεις. Ομοίως, στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, 47 φοιτητές συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, επειδή αρνήθηκαν να διαλύσουν τον καταυλισμό τους.

Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αποτελούμενη από λίγο περισσότερους από 100 φοιτητές, εξελίχθηκε σε ένα κίνημα εκατοντάδων μετά τις συλλήψεις. Οι φοιτητές πήραν αυθόρμητα το δρόμο τους προς το γκαζόν και αμέσως έστησαν μια νέα κατασκήνωση.

Η στόχευση φοιτητών από την αστυνομία, οι επιθέσεις κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η αστυνόμευση της ελευθερίας του λόγου στο πανεπιστήμιο από τους διοικητικούς υπαλλήλους έχει επίσης επισύρει την καταδίκη αρκετών ακαδημαϊκών και μελετητών με δεσμούς με το Κολούμπια.

Αντιδράσεις ακαδημαϊκών

Τη Δευτέρα, ο ακαδημαϊκός Marc Lamont Hill,  καθηγητής στο CUNY, δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από την προγραμματισμένη διάλεξή του από το Κολούμπια λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής στο πανεπιστήμιο.

“Υπό το φως της τρέχουσας καταστολής και ποινικοποίησης των φοιτητών από το πανεπιστήμιο, καθώς και του τρέχοντος ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ του ιδρύματος, ακύρωσα την εμφάνισή μου και δεν θα δεχτώ το συνοδευτικό βραβείο των 10.000 δολαρίων. Προτρέπω το Πανεπιστήμιο Κολούμπια να τηρήσει καθένα από τα βασικά και λογικά απαιτήσεις του μποϊκοτάζ», σημείωσε.

Ώρες νωρίτερα, το Graduate Center Program ανακοίνωσε πλήρες ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Columbia και του Barnard College «μέχρι να επιστρέψουν οι φοιτητές που έχουν ανασταλεί και να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους: διαφάνεια, εκποίηση, απελευθέρωση».

Την Τρίτη, η αντισιωνιστική ομάδα, Jewish Voice for Peace (JVP), δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Barnard College δημιούργησαν κλίμα καταστολής και βλάβης στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τον τερματισμό της ισραηλινής «γενοκτονίας» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σχολιαστές υπέρ του Ισραήλ, καθώς και ο Λευκός Οίκος, έχουν κάνει δηλώσεις που καταγράφουν ανησυχίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη, το JVP διευκρίνισε ότι ήταν Εβραίοι φοιτητές που μιλούσαν υπέρ της Παλαιστίνης και στοχοποιήθηκαν.

Μοιραστείτε το άρθρο