Ρωσία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν στον υπόλοιπο πλανήτη μια νεοαποικιακή νέα τάξη

88Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κυρώσεις σε χίλιους αμερικανούς αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που χρεώνονται ρωσοφοβική ρητορική, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα προχώρησε σε αντίμετρα στα κύματα κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί, με πρωτοστατούσες τις ΗΠΑ. Απαγόρευσε την είσοδο στην Ρωσία, μεταξύ πολλών άλλων, στον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις εφόσον δεν πληγούν οι παραδοθέντες μαχητές του Αζοφστάλ στην Μαριούπολη.

Κατάλογο με 963 ονόματα Αμερικανών στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η λίστα αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές, γερουσιαστές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Η Μόσχα είχε ήδη δημοσιοποίησει τα ονόματα ορισμένων από τις προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όπως αυτά του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, έως του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του Μόργκαν Φρίμαν. Στον τελευταίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία επειδή το 2017 συμμετείχε σε ένα βίντεο και δήλωνε ότι η Ρωσία «συνωμοτεί» σε βάρος των ΗΠΑ.

«Τα ρωσικά αντίμετρα είναι απαραίτητα και στόχος τους είναι να αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να επιβάλει στον υπόλοιπο πλανήτη μια νεοαποικιακή νέα τάξη, να αλλάξει στάση και να αναγνωρίσει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στον «έντιμο διάλογο» και διαχωρίζει τον αμερικανικό λαό από τις αρχές που «υποκινούν τη ρωσοφοβία». Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία και σε άλλους 26 Καναδούς πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και η Σοφί Τριντό, η σύζυγος του καναδού πρωθυπουργού.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ρωσική Gazprom σταμάτησε χθες τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία, ανέφερε η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. «Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε η Gasgrid Finland. Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει, ενώ προχωράει στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, έχοντας προκαλέσει τις αντιδράσεις της Μόσχας. Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector, ο οποίος συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Συνεχίζοντας τις αντιδράσεις της η Τουρκία στην διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, από την οποία ζήτησε η χώρα της «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι ο τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε “ανοιχτές και άμεσες” συνομιλίες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο τελευταίος. Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανήρτησε στο Twitter ότι: «τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται». Ενώ σύμφωνα με μια ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον Νιινίστο σε ότι δεν είναι στο πνεύμα της Συμμαχίας να αγνοεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συνιστούν απειλή για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα αναμένει σεβασμό και στήριξη για τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της.

Στο πεδίο, τo ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δυτικά του Κιέβου μια μεγάλη αποστολή όπλων που έστειλαν οι Δυτικοί  στην Ουκρανία. Σε μήνυμά του στο Telegram αναφέρει ότι “πύραυλοι Kalibr υψηλής ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύθηκαν από θαλάσσης, κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν, στην περειφέρεια Ζιτομίρ”.

Ως προς την τύχη των δυόμιση χιλιάδων μαχητών του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, το Κίεβο ελπίζει να ανταλλάξει τους μαχητές αυτούς με ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Όμως, κατά τον ηγέτη των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ Ντένις Πουσίλιν, οι ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Αζοφστάλ και παραδόθηκαν θα πρέπει να δικαστούν. Χθες πάντως, ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την ρωσική διαπραγματευτική ομάδα δήλωσε από το Ντονιέτσκ ότι η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού τάγματος του Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση μιας τέτοιας ανταλλαγής θα μεταφερθεί στη Μόσχα «από εκείνους που έχουν το δικαίωμα».

Σε ένα ακόμη μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και ειρηνευτικής συμφωνίας, εφόσον δεν πληγούν οι παραδοθέντες στις ρωσικές δυνάμεις μαχητές του τάγματος Αζόφ από το χαλυβουργείο της Αζοφστάλ στην Μαριούπολη. «Το πλέον σημαντικό πράγμα για μένα είναι να γλυτώσουμε όσους μπορούμε από τους αμάχους και τους στρατιώτες», είπε. Ο ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μοιραστείτε το άρθρο