Κύμα μαζικών δράσεων και διαδηλώσεων για την γενοκτονία στη Γάζα, σε Η.Π.Α. Ευρώπη και Αυστραλία

Κλιμακώνονται οι δράσεις διαμαρτυρίας φοιτητών/ριών και αλληλέγγυου κόσμου στις Η.Π.Α. με τα καμπς να επεκτείνονται σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις και την αστυνομία να προχωρά σε μαζικές συλλήψεις για να ανακόψει το κύμα αλληλεγγύης. Οι διαμαρτυρίες ωστόσο εξαπλώνονται και σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία με τους διαδηλωτές να απαιτούν να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα και η στήριξη των ιδρυμάτων και των κρατών στο Ισραήλ.

Αυτό που ξεκίνησε από το Columbia στις Η.Π.Α. έχει πάρει τη μορφή ντόμινο με όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες να ξεσπούν σε πανεπιστήμια της χώρας. Ένα από τα τελευταία που μπήκε στον αγώνα είναι και το The City University of New York (CUNY) όπου εκατοντάδες φοιτητές/ριες έχουν κατασκηνώσει ζητώντας να σταματήσει η στήριξη στο Άπαρτχάιντ. Απειλές και προσπάθειες να ανακόψουν τις δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από πρυτάνεις και διευθυντές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κολλεγίων.

Την Παρασκευή έγινε μπαράζ συλλήψεων από την αστυνομία σε Βοστώνη και Οχάιο σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης των διαδηλωτών/ριων, ενώ υποστηρικτές του Ισραήλ περικύκλωσαν την Παρασκευή την συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών/ριών έξω από το Columbia με την αστυνομία της Νέας Υόρκης να απωθεί τους διαδηλωτές/ριες.

Πέρα από την Αμερική, στην Αυστραλία και σε χώρες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει δράσεις και μαζικές συγκεντρώσεις. Σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και Στοκχόλμη, φοιτητές/ριες έστησαν σκηνές, πραγματοποίησαν πορείες και προχώρησαν σε κατάληψη κτηρίων. Στο Παρίσι, στο Sciences Po university, διαδηλωτές μπλόκαραν την Παρασκευή το κεντρικό κτήριο αναστέλλωντας τα δια ζώσης μαθήματα.

Φωτογραφίες από Sciences Po, Yale και Princeton:

Μοιραστείτε το άρθρο