Ο Στολίσκος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι στη Γάζα μετά την απόσυρση σημαιών των πλοίων από τη Γουινέα Μπισάου

ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διεθνείς ακτιβιστές οι οποίοι σχεδίαζαν να αποπλεύσουν μέχρι το τέλος Απριλίου, προκειμένου να πάνε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανακοίνωσαν την αναβολή του ταξιδιού Freedom Flotilla καταγγέλλοντας ότι υπό ισραηλινή πίεση η Γουινέα Μπισάου απέσυρε τη σημαία με την οποία θα ταξίδευαν δύο από τρία πλοία του Στόλου Ελευθερίας για τη Γάζα. Τόνισαν ωστόσο ότι θα προσπαθήσουν ξανά προκειμένου να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Μετά από τρεις εβδομάδες προετοιμασιών και διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη  η τελευταία αυτή πίεση απέτρεψε την αναχώρηση του Στόλου Ελευθερίας, ένας διεθνής συνασπισμός έμπρακτης αλληλεγγύης και βοήθειας για την Παλαιστίνη.

Σήμερα, 27 Απριλίου, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη μπήκε τέλος στην προσπάθεια του Στόλου να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του. Οι ακτιβιστές παραμένουν προσεκτικοί σε μια νέα δυνατότητα εξόδου.

Συνέντευξη Τύπου: Υπό ισραηλινή πίεση, η Γουινέα Μπισάου απέσυρε τη σημαία της από πλοία του στόλου
Σάββατο 27 Απριλίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
Το απόγευμα της Πέμπτης, με το Freedom Flotilla Coalition επικοινώνησε το Διεθνές Μητρώο Πλοίων της Γουινέας Μπισάου (GBISR), ζητώντας επιθεώρηση του επικεφαλής πλοίου μας – Akdenez. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο αίτημα καθώς το πλοίο μας είχε ήδη περάσει όλες τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις. παρόλα αυτά συμφωνήσαμε. Ο επιθεωρητής έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης. Το απόγευμα της Παρασκευής, πριν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση, το GBISR, με μια κραυγαλέα πολιτική κίνηση, ενημέρωσε το Freedom Flotilla Coalition ότι η Guinea Bissau αποσύρει τη σημαία της από δύο πλοία του Freedom Flotilla, ένα από τα οποία ήταν το φορτηγό πλοίο μας, ήδη φορτωμένο με πάνω από 5000 τόνους σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή του που μας ενημέρωσε για αυτήν την ακύρωση, το GBISR έκανε ειδική αναφορά στην προγραμματισμένη αποστολή μας στη Γάζα. Υπέβαλε επίσης πολλά έκτακτα αιτήματα για πληροφορίες, όπως επιβεβαίωση του προορισμού των πλοίων, τυχόν πρόσθετες προσεγγίσεις σε λιμάνια και το λιμάνι εκφόρτωσης για ανθρωπιστική βοήθεια και εκτιμώμενες ημερομηνίες και ώρες άφιξης. Απαίτησε επίσης μια επίσημη επιστολή που εγκρίνει ρητά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και πλήρη δήλωση του φορτίου.

Και πάλι, αυτή είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση από μια αρχή επισήμανσης. Κανονικά, οι εθνικές αρχές σημαίας ασχολούνται μόνο με την ασφάλεια και τα σχετικά πρότυπα σε πλοία που φέρουν τη σημαία τους και δεν ενδιαφέρονται για τον προορισμό, τη διαδρομή, τα δηλωτικά φορτίου ή τη φύση ενός συγκεκριμένου ταξιδιού. Ακριβώς όπως όταν ταξινομείτε το αυτοκίνητό σας, οι αρχές δεν απαιτούν από εσάς να τους αναφέρετε λεπτομερώς κάθε μέρος που πρόκειται να πάτε με το αυτοκίνητο.

Δυστυχώς, η Γουινέα-Μπισάου επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει συνένοχος στην εσκεμμένη λιμοκτονία, την παράνομη πολιορκία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα. Το Ισραήλ δείχνει στον κόσμο τον βαθμό στον οποίο θα φτάσει προκειμένου να αρνηθεί στους Παλαιστίνιους τη βοήθεια που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανοί, σε ευθεία παράβαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δύο διαταγών του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το Ισραήλ μπορεί να το πράξει αυτό, επειδή έχουμε μια διεθνή τάξη όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται εξίσου, όπου οι άνθρωποι δεν εκτιμώνται το ίδιο και δεν είναι ίσοι.

Οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν τους δικούς τους νόμους για να προστατεύσουν το Ισραήλ σε κάθε βήμα. Ένα σημείωμα της USAID που διέρρευσε πρόσφατα αναφέρει ότι «ο λιμός στη Γάζα είναι αναπόφευκτος» και ότι «οποιεσδήποτε αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν αλλά όχι να σταματήσουν τους εκτεταμένους θανάτους αμάχων». Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν επιδεικνύει επί του παρόντος την απαραίτητη συμμόρφωση με την αμερικανική νομοθεσία που απαιτείται ώστε να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε και ο Μπάιντεν υπέγραψε πακέτο βοήθειας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ. Είναι αυτό το είδος γυμνής ατιμωρησίας, εδώ και δεκαετίες, που μας έφερε σε αυτό το σημείο όπου το Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει μια γενοκτονία, που με μια δημόσια δήλωση από τους ηγέτες του Ισραήλ ότι θα λιμοκτονήσει σκόπιμα τα παιδιά και όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει καμία συνέπεια. αλλά και εμπλέκει την πλειοψηφία των παγκόσμιων κυβερνήσεων στα εγκλήματά του. Ενώ οι κυβερνήσεις μας ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για τις ζωές των Παλαιστινίων, συμμορφώνονται και επιβάλλουν πράγματι μια κατάσταση όπου ένα κράτος που έχει διαπιστωθεί ότι εύλογα διαπράττει μια γενοκτονία, επιτρέπεται να ελέγχει, εάν οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους που αγωνίζονται να μείνουν  ζωντανοί.

Χθες, οι Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή, το δικαίωμα στη στέγαση και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εξέδωσαν δήλωση  ότι πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών όπως ο Στόλος της Ελευθερίας είναι σημαντικές ακριβώς επειδή οι κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, βάσει του διεθνούς δικαίου και πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις είναι ακόμη και συνένοχοι στην πολιορκία και τη γενοκτονία του Ισραήλ. Η δήλωση αυτή επιβεβαίωνε ότι η δική μας (επιχείρηση) ήταν μια νόμιμη πρόκληση για έλεγχο του Ισραήλ σχετικά με την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και απαιτούσε ασφαλή διέλευση για τον στολίσκο μας.

Ωστόσο, χωρίς σημαία δεν μπορούμε να πλεύσουμε. Όμως, αυτό δεν είναι το τέλος. Το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συντρίψει την αποφασιστικότητά μας να σπάσουμε την παράνομη πολιορκία του και να προσεγγίσουμε τον λαό της Γάζας. Ο λαός της Γάζας και όλης της Παλαιστίνης αγωνίζεται κάτω από τις πιο φρικτές, αδιανόητες συνθήκες. Παίρνουμε δύναμη από την απίστευτη, ανεξήγητη ικανότητά τους να διατηρούν την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα τους όταν ο κόσμος δεν τους έχει δώσει κανένα λόγο να το κάνουν.

Είναι ευθύνη μας να κρατήσουμε αυτή την ελπίδα ζωντανή. ΘΑ ΠΛΕΎΣΟΥΜΕ.

 

https://freedomflotilla.org

Μοιραστείτε το άρθρο