Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε απολυμένο εργαζόμενο από το Falafel ΤASTE MIDDLE EAST, Δευτέρα 21/3 στις 10:30 στην Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης

Σε καταγγελία για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την εργοδοτική αυθαιρεσία προχώρησε απολυμένος εργαζόμενος του falafel taste middle east. Απλήρωτες υπερωρίες, μερική ασφάλιση, υποτιμητικές συμπεριφορές, εκβιασμοί από την εργοδοσία και εντατικοποίηση της εργασίας ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ο Σ. Τ. ο οποίος προσέφυγε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του και να επικοινωνήσει τις συνθήκες εργασίας που βίωσε.


Καταγγελία του απολυμένου εργαζόμενου 

Toν Νοέμβριο του 2019 πιάνω δουλειά στο Falafel Taste Middle East στο πόστο της σχάρας και του τηγανιού. Οι ώρες δουλειάς που συμφωνήσαμε προφορικά αφορούσαν την βραδινή βάρδια, 5νθήμερο ή εξαήμερο 8ωρο με ωρομίσθιο 3,80 ευρώ. Αντ΄ αυτού η σύμβαση μου ήταν για δυο μέρες την εβδομάδα και για 5ωρες εργασίας. Μετά από αντίδραση μου σε αυτή την αυθαιρεσία καθώς σε καμία περίπτωση η σύμβαση που υπέγραψα δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ώρες που δούλευα, η εργοδοσία δεσμεύτηκε πως είναι προσωρινό αλλά κατέληξε να είναι μια μόνιμη συνθήκη. Τα αφεντικά σε μια προσπάθεια να μειώσουν το εργασιακό κόστος στο ελάχιστο δεν έκλεβαν μόνο από τα ένσημα μας αλλά και από τις νόμιμες απολαβές καθώς στα 3,80 ευρώ λένε πως περιλαμβάνονται νυχτερινές προσαυξήσεις, δώρα, επιδόματα αδείας.

Από την πρώτη μέρα, στις αρμοδιότητες μου εκτός από το πόστο της σχάρας και του τηγανιού (για αυτό είχα προσληφθεί) προστέθηκαν οι καθαριότητες πολλές φορές με επιβλαβή χημικά, η λάντζα και το κλείσιμο του μαγαζιού. Ως αποτέλεσμα είχε να καθαρίζω ακόμα και όταν έχει κλείσει η κουζίνα και έχει τελειώσει η βάρδια μου και να δουλεύω 9ωρα και 10ωρα.

Το πρώτο καλοκαίρι του 2020 και ενώ διανύουμε μια περίοδο αιχμής δουλεύουμε με εξουθενωτικά ωράρια σε συνθήκες πίεσης για να βγάλουμε όλη τη δουλειά γρήγορα, με ελλιπή κλιματισμό, εξαερισμό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το σύνολο των εργαζομένων αδυνατώντας να δουλέψουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας και εισπράξαμε απλά την αδιαφορία των υπευθύνων. Απόρροια της παραπάνω συνθήκης ήταν η υπερκόπωση και η σωματική μου κατάρρευση μετά από επανωτές βάρδιες στο κάτεργο και την αποχώρηση μου με ΕΚΑΒ από το μαγαζί.

Τα προβλήματα όμως στο εν λόγω μαγαζί δεν σταματάνε, οι συμπεριφορές υποτίμησης και απαξίωσης από την εργοδοσία συνεχίζονται και δεν έμπαινε φρένο ούτε μπροστά στους πελάτες. Ακόμη η υπεύθυνη παρακολουθούσε επανειλημμένα τους εργαζόμενους από τις κάμερες. Συγκεκριμένα όταν ζητήθηκε να πληρωνόμαστε παραπάνω για τις ώρες που καθαρίζουμε μετά τη βάρδια μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μας έχει δει από τις κάμερες ότι αργούμε και γι’ αυτό δεν θα πληρωνόμαστε τις υπερωρίες.

Μετά την περίοδο της καραντίνας επιστρέφουμε το Πάσχα του 21 στην εργασιακή κανονικότητα. Η επιχείρηση στο σύνολο της έχει 3 καταστήματα (Κέντρο, Άνω Τούμπα , Cosmos) και έχει σαν πάγια τακτική την μεταφορά εργαζομένων από το ένα κατάστημα στο άλλο, μπορεί να μη φροντίζει να πληρώνει τα νόμιμα αλλά πάνω από όλα φροντίζει για μην συνηθίσουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον δουλεύοντας από δω και από κει συνεχώς! Έτσι από το κέντρο βρίσκομαι στο κατάστημα της Τούμπας και ενώ έχω ζητήσει αύξηση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθω με 30 ευρώ μεροκάματο, με ενημερώνουν στο τέλος του μήνα ότι ξεχάστηκε να ενημερωθεί το λογιστήριο!

Το αποκορύφωμα ήταν το καλοκαίρι του 2021 όπου για προσωπικούς λόγους και υποχρεώσεις μου συμφωνώ προφορικά με την εργοδότρια μια άδεια άνευ αποδοχών. Λίγες μέρες πριν επιστρέψω δέχομαι τηλεφώνημα από την υπεύθυνη η οποία χαρακτηριστικά μου αναφέρει πως δεν μπορεί να πληρώνει άλλο την ασφάλιση μου( δηλαδή τα 2 μισά ένσημα που μου κολλούσε εδώ και 2 χρόνια ενώ δούλευα 5 και 6 φορές την εβδομάδα 8ωρα και 10ωρα) και υπό τον εκβιασμό του εξώδικου με ωθεί σε οικειοθελή αποχώρηση.

Για όλα τα παραπάνω προσέφυγα σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας μαζί με το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων για να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα που προκύπτουν από 2 χρόνια ημιασφαλισμένης εργασίας, απλήρωτα νυχτερινά και κυριακάτικες προσαυξήσεις, διαφορά σε επιδόματα αδείας και δώρο χριστουγέννων/πάσχα. Εκτός από την οικονομίκη διαφορά είναι και μια προσπάθεια να επικοινωνήσω την εργασιακή συνθήκη που βίωσα στο Falafel Taste Middle Taste με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο, της πρακτικές ελέγχου και υποτίμησης των εργαζομένων σε καθημερινή βάση και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών να μην έχουν τέλος.

Σ.Τ.

Απολυμένος εργαζόμενος

Του Falafel Taste Middle East


Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απολυμένο συνάδελφο, Δευτέρα 21/3 10:30 Επιθεώρηση εργασίας (Π.Κορομηλά 51)

Τον Νοέμβρη του 2019 ο συνάδελφος Σ.Τ. ξεκίνησε να εργάζεται στο μαγαζί Falafel Taste Middle East με σύμβαση που δεν ανταποκρινόταν στο πραγματικό ωράριο και ένα fix μεροκάματο που με τη δημιουργική λογιστική της εργοδοσίας καλύπτει νυχτερινές και κυριακάτικες προσαυξήσεις. Ενώ από τα δώρα και επιδόματα δόθηκε μόνο ένα μικρό ποσό που αντιστοιχούσε στις 2 μέρες/μισά ένσημα παρόλο που ο συνάδελφος δούλευε 5 με 6 φορές την εβδομάδα , 8ωρο και πολλές φορές υπερεργασία. Και αυτό φυσικά δεν το έκαναν από την καλή τους τη ψυχή αλλά αναγκάστηκαν για να φαίνονται πρακτικά νομότυποι σε τυχόν έλεγχο. Ωστόσο, ενώ ο Σ.Τ. είχε προσληφθεί στο πόστο της σχάρας και του τηγανιού, στις αρμοδιότητες του προστέθηκαν οι καθαριότητες και η λάντζα. Μάλλον θα είχε και αυτός τη γνωστή ειδικότητα εργαζόμενου paspartu που έχουν εφεύρει τα αφεντικά για να γλιτώσουν το κόστος από την πρόσληψη παραπάνω εργαζομένων! Εντατικοποίηση σε σημείο εξάντλησης , υποτιμητικές συμπεριφορές και παρακολούθηση από τις κάμερες συμπληρώνουν το πάζλ της εργασιακής συνθήκης στο Falafel Taste Middle East.

Η παραπάνω εργασιακή συνθήκη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά έρχεται να προστεθεί σ’ ένα πλέγμα εκμετάλλευσης και καταπίεσης που προσπαθούν συνεχώς να χτίσουν τα αφεντικά παγιώνοντας τους δικούς τους όρους στις πιάτσες του επισιτισμού. Ο συνάδελφος ,όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από αυθαιρεσίες των αφεντικών ώστε να μειώσουν όσο μπορούν το κόστος της εργασίας μας μαζί με διάφορες πρακτικές που στόχο έχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες μας. Ψευδής συμβάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες εργασίας και χαμηλά μεροκάματα (ακόμα και κάτω του βασικού μισθού) στέλνοντας στα σκουπίδια κάθε εργατική νομοθεσία. Κάμερες και ψυχολογική πίεση , εντατικοποίηση , ελλιπή μέτρα προστασίας ,πολλαπλά πόστα, έμφυλες διακρίσεις είναι καθεστώς στα μαγαζιά του επισιτισμού.

Ο συνάδελφος είχε διαμαρτυρηθεί για τις εργασιακές συνθήκες και για το χαμηλό μεροκάματο όμως η εργοδοσία τις περισσότερες φορές με αναβολές προσπαθούσε να υπεκφύγει των ζητημάτων. Ο αγώνας του συναδέλφου αφορά τα σύνολο του κλάδου, είναι μια στιγμή από έναν αγώνα διαρκείας για να αλλάξουμε τους όρους των αφεντικών στις πιάτσες, για να μην είμαστε αναλώσιμοι στα κάτεργα τους, για να αποδομήσουμε την ηθική των συμφωνιών τους και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες και συμφέροντα.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Falafel Taste Middle East

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσ/νίκης

https://ssmthess.espivblogs.net/2022/03/20/falafel-taste-middle-east-falafel-me-geysi-anatolis-kai-ergasiakes-synthikes-me-aroma-mesaiona/

Μοιραστείτε το άρθρο