Επιτυχημένη και με μαζική συμμετοχή η ημερίδα ενημέρωσης για την παραλία της Ερεσού το Σάββατο 19/3

Με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/3 η εκδήλωση ενημέρωσης στα πλαίσια του αγώνα υπεράσπισης της παραλία της Ερεσού, με τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις καθηγητ(ρι)ών του πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και περιβαλλοντολόγου από τη Λέσβο. Με τοποθετήσεις βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα ανδείχθηκαν μέσω των εισηγήσεων οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις στην προσπάθεια τσιμεντοποίησης της παραλίας της Ερεσού. Η πρωτοβουλία υπεράσπισης και η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε συνεργασία με επιστήμονες που θα αναδεικνύουν τις βλάβες που θα προκαλέσει η τσιμεντοποίηση και το χτίσιμο σε πολλαπλά επίπεδα για το νησί, την Ερεσό και τους κατοίκους της.


Σήμερα στο Δημοτικό σχολείο Ερεσού πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα της πρωτοβουλίας με τίτλο “Η παραλία της Ερεσού – περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις”, και με επίτιμους καλεσμένους καθηγητές και καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και περιβαλλοντολόγο από την Λέσβο. Συγκεκριμένα τον κο Αντώνη Βελεγράκη καθηγητή θαλάσσιας Γεωλογίας, τον κο Μιχάλη Μπάκα Περιβαλλοντολόγο, τον κο Νίκο Μπελαβίλα καθηγητή Πολεοδομίας, την κα Κρίστη Πετροπούλου αν. καθηγήτρια Αστικής Γεωγραφίας και τον κο Ιωάννη Σπιλάνη καθηγητή Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Ανάπτυξης.
Οι τοποθετήσεις και των 5 ήταν πλούσιες σε δεδομένα και πληροφορίες και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν την παραλία Ερεσού από το πρίσμα των επιστημόνων. Ευχαριστούμε θερμά και τους ομιλητές, αλλά και τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα με την παρουσία του. Ευχαριστούμε και τους ανθρώπους που ταξίδεψαν από την Μυτιλήνη ή άλλα χωριά, για να είναι παρών στην εκδήλωση αυτή.
Προσπάθεια μας είναι μεταξύ άλλων, αυτή η εκδήλωση να είναι η απαρχή μιας δημιουργίας ομάδας επιστημόνων που θα δώσει τα φώτα της και την ενέργεια της, κάνοντας ακόμη πιο πλούσιο και πολύμορφο τον αγώνα υπεράσπισης της παραλίας, αλλά και που θα αποτελέσει επίσης μία επιστημονική ομάδα και για άλλα ζητήματα της κοινότητας, δυναμώνοντας την και με αυτό τον τρόπο.
Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας – Καμία παρέμβαση από τον δρόμο και κάτω.
Ούτε βήμα πίσω!

 


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σημερινή εκδήλωση στην Ερεσσό με θέμα “Παραλία της Ερεσσού περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις”‘
Επιτυχία που συνίσταται τόσο στην προσέλευση του κόσμου, όσο και στην ποιότητα των εισηγήσεων, της θεματολογίας, του προβληματισμού που αναπτύχθηκε.
Εκτιμώ ότι όλα όσα ακούστηκαν εμπλουτίζουν σίγουρα καθοριστικά την “εργαλειοθήκη” του αγώνα μας, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία μας και καθιστώντας μας ακόμη πιο ικανούς να μεταδίδουμε την συνολική εικόνα του παζλ σε όλους, φωτίζοντας κάθε της λεπτομέρεια.
Κορυφαία για εμένα στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.Νίκος Μπελαβίλας απαντώντας σε παρέμβαση του πρώην δημάρχου έθιξε το θέμα της στάσης των τοπικών αρχών, την άρνηση τους δηλαδή ουσιαστικά να συμπράξουν με την επιστημονική κοινότητα προστατεύοντας το τοπίο και τον τόπο και συνεπώς τα συμφέροντα των κατοίκων.
Ο Νίκος Μπελαβίλας έθεσε ευθαρσώς το ερώτημα ‘ που είναι ο δήμαρχος”;
ερώτημα που είχαμε ίσως όλοι:
“Που είναι ο δήμαρχος όεο;”

Αν η πλειοψηφία λοιπόν των τοπικών αρχόντων δεν κόπτονται ιδιαιτέρως για το τι λένε οι επιστήμονες για όλα αυτά τα ζητήματα και δεν αναζητούν οι ίδιοι τρόπους να συνεργαστούν μαζί τους στην κατεύθυνση της σωτηρίας αυτής της γωνιάς της γης, με το διεθνώς αναγνωρισμένο μοναδικό φυσικό κάλλος όπως οφείλουν, τότε θα το πράξουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Τον αγώνα της διάσωσης της παραλίας της Ερεσού, διακρίνει αυτό ακριβώς το σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό.
Η επιμονή του στην συνδυαστική δράση του αυτοοργανωμένου κινήματος με την επιστημονική γνώση που μόνιμα επιδιώκει όπως αποδεικνύει τόσο η συστηματική επαφή της πρωτοβουλίας πολιτών με ειδικούς επιστήμονες διαφόρων σχετικών αντικειμένων (μηχανικών, νομικών, περιβαντολλόγων κλπ) που συμβάλλουν τα μέγιστα στην θωράκιση του.
Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε οργανώθηκε και η σημερινή εκδήλωση.
Ενδεχομένως αυτή ακριβώς η στάση σε συνδυασμό με την πανελλαδική και παγκόσμια θα τολμήσω να πω υποστήριξη και συμμετοχή δεδομένου ότι επισκέπτες της Ερεσσού από πολλές ξένες χώρες ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα αυτόν τον δίκαιο αγώνα, είναι που θα οδηγήσει και στην τελική νικηφόρα ευθεία!

Σταυρίνα Μαστορίδου


Ολόκληρη η εκδήλωση βιντεοσκοπημένη στην ομάδα της πρωτοβουλίας
Μοιραστείτε το άρθρο