Νάρκες πλέουν στη Μαύρη θάλασσα
και… στο τρίγωνο ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία

25Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τη σκυτάλη από την Ουάσιγκτον με τις απειλές κατά του Πεκίνου αν αυτό βοηθήσει τη Μόσχα, πήρε το Κίεβο το οποίο ζητάει από την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Στον αντίποδα η Ρωσία που ζητάει την ενίσχυση των σχέσεών της με την Κίνα. Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί και στρατιωτικοί «αποβιβάζονται» στην Ευρώπη, περιοδεύουν στην Ανατολική Ευρώπη και ενισχύουν σ’ αυτήν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ.

Τη σκυτάλη από την Ουάσιγκτον με τις απειλές κατά του Πεκίνου αν αυτό βοηθήσει τη Μόσχα, πήρε το Κίεβο το οποίο ζητάει από την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας αν λάβει τη σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό πολιτισμένων χωρών και να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα, έγραψε στο Twitter ο Mιχαΐλο Ποντόλιακ, εκ των διαπραγματευτών και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σερκέϊ Λαβρόφ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα, μετά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών προς τους Κινέζους ότι θα υποστούν κυρώσεις να συνδράμουν στρατιωτική ή οικονομικά τους Ρώσους. Αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί, γιατί σε μια εποχή που η Δύση υπονομεύει κατάφωρα όλα τα θεμέλια στα οποία βασίζεται το διεθνές σύστημα, φυσικά εμείς -ως δύο μεγάλες δυνάμεις- πρέπει να σκεφτούμε πώς να συνεχίσουμε σε αυτόν τον κόσμο, είπε.

Ο ίδιος επιτέθηκε στις ΗΠΑ τις οποίες κατηγόρησε ότι εμποδίζουν το Κίεβο να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Ρωσίας. Είναι διαρκώς αισθητό ότι κάποιος κρατάει από το χέρι την ουκρανική αντιπροσωπεία, πιθανότατα είναι οι Αμερικανοί, χωρίς να τους επιτρέπουν να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις που πιστεύω ότι είναι απολύτως ελάχιστες», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παύουν να περιοδεύουν της ανατολικοευρωπαϊκές χώρες –από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ έως τον υπουργός Εξωτερικών και την αναπληρώτριά του με εμπειρία στην περιοχή- και ιδιαίτερα την Πολωνία, την Ρουμανία, την Μολδαβία, προς τις οποίες θα κατευθύνουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, ενισχύοντας αυτήν την νατοϊκή ζώνη στα δυτικά της Ρωσίας. Αλλά και στην γειτονική μας Βουλγαρία, όπου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόϊντ Όστιν, όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με μονάδα Stryker. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποστείλουν μία μονάδα μηχανοκίνητου πεζικού Stryker στη Βουλγαρία στον υπό νατοϊκή διοίκηση σχηματισμό μάχης που συγκροτείται με στόχο να ενισχυθεί η ανατολική του πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε  ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ. Η Βουλγαρία συγκροτεί σχηματισμό μάχης 1.000 στρατιωτών υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του ανώτατου διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR).

Η απάντηση δόθηκε από την Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών αεροσκαφών στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal αναπτύσσουν τριπλάσια ταχύτητα από πύραυλο που σπεύδει να  τους αναχαιτίσει και έτσι μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας. Ένα χτύπημα που κρίνεται ως επίδειξη δύναμης και υπεροπλίας και προειδοποίηση προς Ουκρανία και Δύση ότι «έχει τα μέσα για να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση». Η Ρωσία έδειξε την ενόχλησή της για όλον αυτόν τον οπλισμό που μεταφέρεται προς την Ουκρανία, ενώ έχει γνωστοποιήσει ότι αποτελούν στόχο.

Κι ακόμη περισσότερο… Την ίδια ώρα, για τον υπό ρωσικό έλεγχο Υπερδνειστερία της Μολδαβίας αρχίζουν και ακούγονται φωνές να αποσυρθούν οι σταθμεύουσες εκεί ρωσικ΄ς δυνάμεις. Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μαρία Σαντού σε συνάντησή της με τον ομόλογό της τής Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στο Κισινάου, ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει το ειρηνευτικό σώμα από την Υπερδνειστερία. Δήλωση που έρχεται μετά τη ρωσική πρεσβεία που ζητάει από τους ρώσους πολίτες που ζουν στη Μολδαβία να της γνωστοποιήσουν παραδείγματα «διακρίσεων» ή «πράξεις βίας» απέναντί τους. Ως γνωστόν, στη μολδαβική αυτή περιοχή σταθμεύουν ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις από το 1992 που συμφωνήθηκε μετά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν της διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέσα στον ευρύτερο πόλεμο που διεξάγουν οι Δυτικού στην Ρωσία, έρχεται η Πολωνία να προτείνει ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζητώντας σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων των λιμανιών… αλλά επίσης και των χερσαίων. ανταλλαγών.

Από διαδήλωση στη Βέρβη

Στην Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον την πόλη μετά τις μάχες που διεξήχθησαν στο κέντρο. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, από τη μία οι ρωσικές και οι ρωσόφωνοι ντόπιοι και από την άλλη οι ουκρανικές με τα εθνικιστικά τάγματα Αζόφ, αφήνουν την πόλη ρημαδιό. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποιούσε ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στην Αζοφική θάλασσα δεν υπάρχει, με το λιμάνι αυτό να είναι κομβικό και να ενοποιεί όλα τα νότια εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Ενώ για το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα σε στρατόπεδο του Μικολάιβ, σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας διότι είναι ο τελευταίος κόμβος πριν από την Οδησσό, τουλάχιστον 50 πτώματα έχουν ανασυρθεί με άγνωστο τον αριθμό όσων βρίσκονται στα ερείπια, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο,

Εν τω μεταξύ, συναγερμό για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει η είδηση ότι νάρκες που τοποθετήθηκαν για άμυνα σε λιμάνια της Ουκρανίας υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν στο Βόσπορο. Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό είχε τοποθετήσει ζώνες ναρκοπεδίων σε τρία λιμάνια της περιοχής προς αντιμετώπιση της ρωσικής ναυτικής δύναμης που βρίσκεται στα ανοιχτά και αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση με απόβαση. Να όμως που οι σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή έσπασαν πολλές αλυσίδες που κρατούσαν με άγκυρες τις νάρκες και τις παρέσυραν να κινούνται στα δυτικά της Μαύρης θάλασσας. Αυτό σήμανε συναγερμό για τα διαπλέοντα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς να κινητοποιούνται και να εκδίδουν σήμα κινδύνου!

Μοιραστείτε το άρθρο