ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ Το τεστ με το σταγονόμετρο, τα κρούσματα υποκαταγράφονται.- Του Θάνου Λεύκου Παναγιώτου

743 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 48 νέα σήμερα (συνολικά άγνωστος ο αριθμός των κρουσμάτων, που υπολογίζεται με επιφύλαξη πολλαπλάσιος)

20 νεκροί

45 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη σημερινή ενημέρωση

Στο πλαίσιο μιας υγειονομικής και κατ’ επέκταση οικονομικής κρίσης χωρίς προηγούμενο, και βαδίζοντας σε αχαρτογράφητα νερά ως προς την ορθότερη στρατηγική αντιμετώπισής της, συχνά γίνεται συζήτηση περί καταλογισμού της ευθύνης. Η υποκαταγραφή των κρουσμάτων και η συλλογική εμπειρία που αποκτάται διαρκώς μέσα από τις εξελίξεις σε χώρες που καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα, ή δεν πήραν επαρκή μέτρα, άλλοτε εξαιτίας της υποτίμησης της σοβαρότητας και άλλοτε εξυπηρετώντας μία διαφορετική λογική αντιμετώπισης, δημιουργούν ένα φόβο ότι αν η κατάσταση ξεφύγει δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη σε πολλά επίπεδα. Τα πολλαπλά ερωτήματα σχετικά με τη μετάδοση, η μη δυνατότητα επαρκούς ανάλυσης των δεδομένων και οι άγνωστες πτυχές όσον αφορά τον ιό και τις επιδράσεις του ενισχύουν την επιφυλακτικότητα και τον φόβο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αποφεύγουμε τις υπερβολές, τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις θεωρίες συνωμοσίας και να βασιστούμε πάνω στα γεγονότα μιλώντας αποκλειστικά με γνώμονα αυτά. Η διαχείριση μιας κρίσης σαν κι αυτή, εκτός από τον άγνωστο παράγοντα που δεν μπορεί να προβλεφθεί, απαιτεί μια σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας από τους αρμόδιους φορείς, μια υπεύθυνη κυβερνητική στάση και φυσικά εξίσου σημαντική είναι η προσωπική ευθύνη των πολιτών.

Γεγονός είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει υποτιμηθεί, έχει ξηλωθεί στο βωμό της κερδοσκοπίας του ιδιωτικού συμφέροντος, με αποτέλεσμα σε μια κρίση τέτοιου επιπέδου να υπάρχει συνεχώς ο κίνδυνος της κατάρρευσης.

Είναι γεγονός ότι τα κρούσματα υποκαταγράφονται, δεν έχουμε επάρκεια σε δεδομένα για να υπολογίσουμε ποσοστά μετάδοσης και θνησιμότητας. Τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο, πολίτες που μπορεί ακόμα και να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθοδηγούνται να κάτσουν στο σπίτι αν δεν εμφανίσουν πολύ σοβαρή συμπτωματολογία και τα στοιχεία που δίνονται για τα επίσημα σοβαρά κρούσματα, ακόμα και με τις απαραίτητες διευκρινίσεις, μπορεί να παρερμηνευτούν.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει σε σημεία εξάντλησης, είναι απροστάτευτοι λόγω της έλλειψης απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και της μη ενίσχυσης των κλινών ΜΕΘ που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες, ενώ η υποστελέχωση, που παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεσες προσλήψεις δεν έχει ουσιαστικά αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάρρευση χωρίς προηγούμενο.

Από την άλλη, είναι γεγονός πως τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής παρθεί θα ήταν βιαστικό να θεωρηθούν υπερβολικά, δεδομένου ότι παγκοσμίως πολλά κράτη αναγκάζονται να πάρουν αντίστοιχα, ευρισκόμενα απέναντι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι αυτά τα μέτρα πάρθηκαν συγκριτικά νωρίς, καθώς έστω και λίγες μέρες αργότερα θα μπορούσε η κατάσταση να είχε διαμορφωθεί διαφορετικά και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Μία άλλη συζήτηση ανοίγει ως προς το αν θα οδηγούν να χαρακτηριστούν κανονικότητα και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την επικινδυνότητα αναλογιζόμενοι τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως σε πολλαπλά επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, η στρατηγική επικοινωνίας και προπαγάνδισης μέσω των μίντια, βασιζόμενη ορισμένες φορές πάνω σε fake news ή αδιάντροπες υπερβολές για πληθώρα ανεύθυνων πολιτών, ουσιαστικά δημιουργεί μια αίσθηση αποφυγής της πολιτικής ευθύνης και μιας ρητορικής που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αισθήματος αποκλειστικής ενοχής των πολιτών, με την κυβέρνηση να αποφεύγει να αποδεχθεί τις ευθύνες της. Αυτή η συζήτηση θα είχε σοβαρή βάση αν ήμασταν προετοιμασμένοι ή αν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και παρ’ όλα αυτά ο κόσμος το αντιμετώπιζε χωρίς σοβαρότητα. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε μερίδα του πληθυσμού που δεν αντιμετώπισε με συνέπεια την κατάσταση και ενίσχυσε την επικινδυνότητα αύξησης της διασποράς, ενώ θα πρέπει να τονιστεί και η σημασία της αυτοπροστασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, φυσικά με την απαραίτητη επιφύλαξη, και αφορούν τη δέσμευση ιατρικού εξοπλισμού από χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία, γεγονός που δημιουργεί μία ακόμα πιο έκρυθμη κατάσταση στις χώρες του νότου όπου υποθετικά είναι και ο τελικός προορισμός του εξοπλισμού, αποτέλεσμα του ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Στο κομμάτι της οικονομίας, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, καθώς προωθήθηκε “ευέλικτη” για τους εργοδότες νομοθεσία που επιτρέπει μέχρι και 50% κόψιμο των μισθών για το επόμενο εξάμηνο (κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα).

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια σοβαρή αντιμετώπιση συνδυαστικά από τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς, η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η επίταξη ιδιωτικών δομών και εξοπλισμού, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας καλείται να αντιμετωπίσει μια σοβαρότατη κατάσταση που είναι ιδιαίτερα εύκολο να ξεπεράσει τα όριά του, αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη.

Ας αντιμετωπιστεί συλλογικά με σοβαρότητα η κατάσταση και η συζήτηση ας κινηθεί στο πλαίσιο της κρισιμότητάς της.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα 23/03

Η κυκλοφορία των πολιτών επιτρέπεται μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία τις εργάσιμες ώρες, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και για τους παρακάτω έξι λόγους:

  • 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
  • 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι εξαιρούνται υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα.

Μοιραστείτε το άρθρο