Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης – δίκτυο άμεσης δράσης για υγεία και αξιοπρέπεια

Έπειτα από πρωτοβουλία πολιτικών ομάδων και κοινωνικών χώρων της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η ανοιχτή συνάντηση συντονισμού για την προώθηση της άμεσης δράσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την πανδημία του κορονοϊού. Από αυτήν προέκυψε ο συντονισμός «Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης» με πρόταγμα την άμεση δράση για υγεία και αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για τη δημιουργία δομών έμπρακτης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας απέναντι στις άμεσες κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία και κυρίως για αυτούς που πλήττονται άμεσα ή είναι οι πιο αδύναμοι. Οι κοντινοί μας άνθρωποι, οι γείτονες, αυτοί που στερούνται τα βασικά ή ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στο δρόμο, έγκλειστοι στη φυλακή, στο ψυχιατρείο ή σε κάποιο καμπ. Ακόμη, αυτοί που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν σε λίγο εργασιακά ή στεγαστικά προβλήματα, λόγω της εκμετάλλευσης της πανδημίας από τους κυρίαρχους. Όπως άλλωστε είναι φανερό, το κράτος έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την πανδημία για επιβολή απαγορεύσεων, κατάργηση δικαιωμάτων, επιβολή χειρότερων εργασιακών σχέσεων και μισθών.

Το δίκτυο άμεσης δράσης για υγεία και αξιοπρέπεια εν μέσω της πανδημίας οργανώνεται με τη δημιουργία και την άμεση λειτουργία ομάδων εργασίας, που θα τηρούν όλους τους κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής, προσφέροντας άμεσα και έμπρακτα υπηρεσίες διανομής τροφίμων και φαρμάκων σε ευάλωτες ομάδες, παροχή νομικής βοήθειας σε ενοικιαστές και εργαζόμενους, ψυχολογική υποστήριξη – συμβουλευτική. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί επίσης και ομάδα για την προώθηση του δικτύου, η ομάδα καμπάνιας και τεχνικής υποστήριξης, καθώς μεταφραστικής και δημοσιογραφικής κάλυψης, ενώ υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για συνεισφορά βοήθειας και σε άλλους τομείς που θα γνωστοποιηθούν μετά το ξεκίνημα του εγχειρήματος.

Τέλος, σύμφωνα με τα μέλη της νέας αυτής πρωτοβουλίας, στόχος είναι «τα δίκτυα και οι δομές να μετατραπούν σε ζωντανούς φορείς αντίστασης, παίρνοντας καταρχήν την υγεία στα χέρια μας ως συνειδητή επιλογή αλληλοπροστασίας και συνάμα στήριξης των υγειονομικών δομών καθώς και των δομών ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας».

Ως προς το κάλεσμα για συμμετοχή και έμπρακτη αλληλεγγύη, η νέα πρωτοβουλία στέλνει σήμερα ένα μήνυμα στην κοινωνία που πλήττεται: «Κανένα κράτος και καμία αγορά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το δώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ρίζα του πολέμου που εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια μας. Ο φόβος, στο οποίο επενδύει το κράτος με στρατιωτικά διατάγματα και η αγορά με την εκτίναξη των ειδών προσωπικής υγιεινής στα ύψη, μπορεί να νικηθεί με μικρές πράξεις κοινωνικής προσφοράς, συλλογικότητα και ζεστασιά. Ο κόσμος του αγώνα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Αναμένεται η γνωστοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα αναρτηθούν όλες οι σημαντικές πληροφορίες και οι λεπτομέρειες του καλέσματος για συμμετοχή στη νεοσύστατη προσπάθεια.

Η σελίδα Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης στο fb:

https://www.facebook.com/AntiviruSolidarityThess/?hc_location=group

το e-mail: [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο