Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, Σάββατο 6/4 στις 12:00 στην πλατεία Αγοράς, Χανιά

Σάββατο 6 Απρίλη στις 12:00 | πλατεία δημ. Αγοράς

Ενάντια στην πόλη – τουριστικό θέρετρο !

Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια του αγώνα !

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στις καταλήψεις, Χανιά 2024

 

 


* Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση και πορεία στην Πλατεία Αγοράς.

Κείμενο της ROSA NERA:

Κάθε εκκένωση είναι εκκίνηση

Για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να στρέψει την επίθεσή της στις καταλήψεις. Σε μια περίοδο που το κράτος προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει (Τέμπη, Πύλος, Θεσσαλία, πυρκαγιές) ενώ ταυτόχρονα έχει να διαχειριστεί τον αναβρασμό που μπορεί να προκληθεί από τις συνθήκες φτωχοποίησης της κοινωνίας, η επίθεση στις καταλήψεις είναι μια παλιά συνταγή.

Το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται τις πολιτικές του ελληνικού κράτους για ολοένα και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Από την παιδεία μέχρι το σύστημα υγείας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την ΔΕΗ, το νερό, τον φυσικό πλούτο. Η επέλαση του κεφαλαίου θα περάσει από πάνω μας με την αγαστή συνεργασία κράτους – αφεντικών. Ο μοναδικός τρόπος για να γίνουμε το οδόφραγμα απέναντι στα σχέδια τους, είναι η οργάνωση των καταπιεσμένων. Εκείνων που έχουμε κοινές ανάγκες και προβλήματα, μα δεν έχουμε βρεθεί ακόμα.

Οι καταλήψεις είναι κομμάτι του κόσμου που αντιστέκεται και για αυτό χτυπιούνται.

Αποτελούν κι αυτές μέρος του εσωτερικού εχθρού, μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που δεν στριμώχνονται γύρω από την ενότητα του έθνους αλλά γύρω από την ταξική τους θέση. Όσο μεγαλύτερα ανοίγματα κάνει το ελληνικό κράτος στην εξωτερική πολιτική και όσο οι διακρατικές συμμαχίες στον πόλεμο και την οικονομία οξύνονται, η καταστολή όποιας φωνής δεν συμφωνεί με το μέλλον που μας ετοιμάζουν θα οξύνεται κι αυτή. Όσο το κράτος αγοράζει και στέλνει όπλα και φρεγάτες, τόσους περισσότερους μπάτσους θα βγάζει στον δρόμο. Στο ίδιο έργο θεατές βλέπουμε τον κρατικό μηχανισμό να λαμβάνει τα μέτρα του απέναντι σεαπεργούς, φοιτητές, κινήσεις που εναντιώνονται σε θεσμικές (δικαστικές και πολιτικές) συγκαλύψεις εγκλημάτων (Τέμπη, υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, διαδηλώσεις στην Θεσσαλία), με αυξανόμενη βία. Και φυσικά όπου δεν φτάνει το γκλόμπ του μπάτσου, φτάνει η προπαγάνδα των ΜΜΕ. Από την αποσιώπηση των εγκλημάτων στην Παλαιστίνη, μέχρι την διαστρέβλωση της αλήθειας για κάθε γεγονός που συμβαίνει γύρω μας, η συνεργασία του κράτους με τα εξαρτημένα ΜΜΕ είναι εδώ.

Τα συμφέροντα τουτουριστικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών τρυπανιών για εξορύξεις, της “πράσινης” ανάπτυξης στα βουνά, και του ΝΑΤΟ, στην Κρήτη, είναι η επέλαση του κεφαλαίου που παίρνει σάρκα και οστά. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις έναν γιάπη, ένα αφεντικό κι έναν υπουργό να κάνουν μπίζνες. Η εκκένωση της κατάληψης RosaNera είναι μια τέτοια περίπτωση (ξανά), τα αιολικά στον Άγιο Βασίλειο, το Παλίγκρεμνο, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Μαρκόπουλο και πόσα άλλα μικρά και μεγάλα παραδείγματα.

Σε μια συνθήκη ολοένα και εντονότερης υποτίμησης της εργασίας και της ζωής, η RosaNera αποτελεί τόπο αντίστασης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του ελεύθερου-δημόσιου χώρου στο λόφο Καστέλι, πέρασε και περνάει μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, των μεταναστ(ρι)ών, των προσφύγων και των μειονοτήτων.

Η κατάσταση που κάποιες από εμάς εμείς ονομάζουμε Rosa Nera, το 2021 έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στο να απελευθερωθεί ο Λόφος μέρα μεσημέρι. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Οι εχθροί της Άνοιξης (Μίλτος Σαχτούρης)

Έρχεται φέτος κουρασμένηη Άνοιξη

(να) κουβαλάει τόσα χρόνια τα λουλούδια πάνω της.

Σκοτεινοί άνθρωποι στις γωνιές την παραμονεύουν

για να την τσακίσουν.

Αυτή όμως με κρότο ανάβει ένα-ένα τα λουλούδια της

στα μάτια τους τα ρίχνει (για) να τους στραβώσει.

Κατάληψη RosaNera, Απρίλης 2024


Απόπειρα ξενοδοχοποίησης Λόφου Καστέλι: Μέρος 2ο
Σαν να μην έφτανε η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα ξενοδοχοποίησης του Λόφου Καστέλι που κράτησε μόλις 9 μήνες, η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Κεφαλαίου έστειλε το πρωί της Δευτέρας, ξανά, την αστυνομία για να εκκενώσει τα κατειλημμένα κτίρια, ώστε να προχωρήσει ανενόχλητη η εταιρεία στην τουριστική τους εκμετάλλευση. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η προσήλωση που δείχνει τόσο η κυβέρνηση στέλνοντας την αστυνομία όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης ανανεώνοντας πριν κάποιο καιρό τη σύμβαση με την τουριστική εταιρεία, που επιδιώκει να κάνει το
«Μπαλκόνι των Χανίων», λουξ σουίτα με θέα το Παλιό Λιμάνι. Πέρα όμως από αξιοθαύμαστη φαίνεται να είναι και απολύτως ειλικρινής η αφοσίωση τους, καθώς παρά τις αποτρεπτικές εκκλήσεις και αποφάσεις φορέων (ΤΕΕ Δ.Κ., Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δήμος Χανίων, σωματεία και σύλλογοι της πόλης), συνεχίζουν ακάθεκτοι προετοιμάζοντας την εφαρμογή των πλάνων της Belvedere. Είχαμε τονίσει και παλαιότερα ότι είναι τουλάχιστον ντροπή ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα να δρα ως μεσίτης, ξεπουλώντας την περιουσία του Χανιώτικου λαού για να βγάλει χρήματα. Όπως φυσικά ντροπή είναι να παραχωρείς άδεια Δειγματοληψίας και Διερευνητικών εργασιών ως υπουργείου πολιτισμού σε μία ιδιωτική εταιρεία που έχει σκοπό να μετατρέψει ένα δημόσιο κτίριο και μνημείο σε ξενοδοχείο.
Ταυτόχρονα είναι εκκωφαντική και η αδράνεια του Δήμου Χανίων που στον υπαρκτό κίνδυνο ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας δεκάδων κλινών σε χαρακτηρισμένο κτίριο ως μνημείο, μόλις μερικά μέτρα από αρχαιολογικό χώρο με εν’ εξελίξει ανασκαφή «νίπτει τας χείρας του» σεβόμενο τα δικαιώματα ως ιδιοκτήτης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Φυσικά δεν είχαμε και μεγάλες απαιτήσεις από μία δημοτική αρχή που έχει βαλθεί να παραχωρήσει και το τελευταίο τετραγωνικό αυτής της πόλης στο τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο. Η γειτονιά της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα με τα φαραωνικής κλίμακας για τη γειτονιά κτίρια νέων ξενοδοχείων, ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου που παρά τις κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών για πολλά χρόνια με αίτημα τη δημιουργία πάρκου, προορίζεται για «προσωρινό πάρκινγκ», είναι δύο ακόμα τρανταχτά παραδείγματα εξυπηρέτησης εφοπλιστικών-τουριστικών συμφερόντων.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι στην Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 ο δείκτης οικοδομικής δραστηριότητας είναι σε άνθηση και ιδιαίτερα στα Χανιά, καθώς είναι σε εκκρεμότητα δεκάδες νέες οικοδομικές άδειες και ακόμα περισσότερες σε αναμονή. Με βάση τα στοιχεία αυτά, είναι γεγονός ότι στα Χανιά υπάρχει αύξηση κατοικιών είτε με προσθήκες καθ΄ ύψος σε ήδη υπάρχων κτήρια, είτε καθ’ έκταση με ανέγερση νέων, με τη πλειονότητα τους να σχετίζονται με τον τουρισμό.
Στον αντίποδα των προαναφερθέντων φορέων, του κεντρικού κράτους και φυσικά της μονοπρόσωπης εταιρείας Βelvedere ΕΠΕ που ονειρεύεται ξενοδοχεία πάνω στο λόφο, στάθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα δεκάδες φορείς της κοινωνικής βάσης, σύλλογοι και σωματεία, διάφορες πρωτοβουλίες και ομάδες ανθρώπων, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Αυτός ο συγκερασμός συλλογικοτήτων, ομάδων και ανθρώπων σε ένα πολύ μαζικό κίνημα πόλης είναι που απέτρεψε προσωρινά τα πλάνα των αφεντικών πριν μερικά χρόνια, σηκώνοντας ένα τεράστιο κοινωνικό κύμα ενάντια στην επέλαση των ξενοδόχων και τη μετάλλαξη της πόλης σε ένα απέραντο θέρετρο προσωρινής διαμονής. Αυτός όλος ο κόσμος ήταν που έληξε τον αποκλεισμό του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις που για εννιά μήνες εκτελούσαν χρέη σεκιούριτι για τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας και τη ματαιοδοξία κάποιων τοπικών πολιτικών. Αυτός ο κόσμος είναι που σήμερα καλείται ξανά να πάρει θέσεις αγώνα και να υπερασπιστεί ένα σημείο κατατεθέν για τη πόλη των Χανίων και συνάμα έναν από τους τελευταίους μη εμπορευματοποιημένους πραγματικά δημόσιους χώρους.
Ως παράρτημα Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών κρίνουμε απαραίτητο να τονίσουμε ξανά ότι: η πόλη δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη ξενοδοχείο αλλά από δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Θεωρούμε μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι μόνοι που συνείσφεραν πραγματικά στην διατήρηση του κτιρίου που στεγάζεται η κατάληψη της Rosa Nera ήταν οι άνθρωποι που με το κόπο τους, το ζωντάνεψαν και το επισκεύασαν, μετατρέποντάς το σε ένα χώρο κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού κρατώντας το ανοικτό και προσβάσιμο, στο καθένα και τη καθεμία, μακριά από τη λογική του κέρδους.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (εφορεία αρχαιοτήτων Χανίων, υπηρεσία νεωτέρων μνημέιων Κρήτης) που έχουν την ευθύνη της προστασίας των διατηρητέων μνημείων και αρχαιοτήτων να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των εργασιών ως μονόδρομο για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της δημόσιας χρήσης των κτιρίων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της πόλης, να παλέψουν ενάντια στην νέα απόπειρα ξενοδοχοποίησης ενός τόσο ιστορικού και σημαντικού μνημείου της πόλης. Καλούμε τον κάθε ένα και την κάθε μια να παλέψει για να αποδοθούν τα κτίρια ξανά στο Χανιώτικο λαό με σκοπό την κάλυψη των πραγματικών σύγχρονων αναγκών της χανιώτικης κοινωνίας.
Καμία σκέψη για ξενοδοχείο στο λόφο Καστέλι.
Να αποδοθούν τα κτίρια πίσω στο χανιώτικο λαό!
Συμμετέχουμε Σάββατο 6 Απριλίου στις 12:00 στη συγκέντρωση και πορεία στην Πλατεία Αγοράς
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παράρτημα Χανίων

Τιμή δεν έχει η αγάπη, τιμή δεν έχει η ζωή –

Στην κατάληψη θα ξαναμπούμε μέρα μεσημέρι!

Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου επισκέφτηκε πρόσφατα την Κρήτη, προκειμένου να συναντήσει τοπικούς παράγοντες για να συζητήσουν, ενόψει τουριστικής περιόδου, πώς θα ξεφορτώνονται πιο εύκολα τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Στη συζήτησή του με τον περιφερειάρχη ανέφερε πως “η Κρήτη είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια της πατρίδας μας και εμείς αυτό θέλουμε να το προστατεύσουμε, να το διαφυλάξουμε και να θωρακίσουμε”.

Ακούγοντας την παραπάνω δήλωση αμέσως σκεφτόμαστε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, υποτίμηση της ζωής και της εργασίας, λεηλασία της φύσης. Η Κρήτη σήμερα έχει μετατραπεί σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο: αιολικά πάρκα, ενεργειακή διασύνδεση με ηπειρωτική Ελλάδα που προβλέπει την κατασκευή 269 πυλώνων, ύψους 35 μέτρων στον ορεινό όγκο από τα Χανιά μέχρι το Ανατολικό Ρέθυμνο, ρίχνοντας στην πυρά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που το συνοδεύει, αεροδρόμιο στο Καστέλι, φαραωνικά φράγματα, Σταυρός, Μαρκόπουλο, πηγές Αρμένων και άλλες τόσες περιπτώσεις απ’ τη μια άκρη του νησιού στην άλλη.

Εκτός όμως από απέραντο εργοτάξιο, η Κρήτη είναι και ένα απέραντο ξενοδοχείο. Ο υπουργός στη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη τόνισε πως η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, η βιτρίνα της χώρας, οπότε ενόψει τουριστικής περιόδου θέλουμε μια καλογυαλισμένη βιτρίνα με καλά εκτοπισμένους και αόρατους τους φτωχούς, τους πρόσφυγες. Χαρακτηριστικά είπε «πρέπει να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα διάχυσης σε πλατείες και λιμάνια, ιδίως σε μια περιφέρεια που είναι η βιτρίνα της χώρας και που ετοιμάζεται να υποδεχθεί 5 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες στο 2024» και «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης». Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι να μοιράσει μερικά χιλιάρικα ανά νομό για να κονομάει ο εκάστοτε προμηθευτής που θα σιτίζει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους κατόπιν απευθείας ανάθεσης από τον Δήμο κι επίσης εξετάζεται η δημιουργία δυο προσωρινών δομών, φυσικά μακριά και απομονωμένα για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός μας.

Το πρωί της Δευτέρας 1 Απρίλη, λίγο πριν τη συνάντηση του υπουργού με τον δήμαρχο Χανίων, πραγματοποιήθηκε εκκένωση των κατειλημμένων κτηρίων (Rosa Nera και Πρυτανεία) στον ιστορικό Λόφο Καστέλι. Και αυτή τη φορά στο κτήριο της κατάληψης Rosa Nera φιλοξενούνταν άστεγοι μετανάστες-τριες. Όπως πάντα στην εικοσάχρονη πορεία του εγχειρήματος, η κατάληψη λειτουργούσε και ως ξενώνας αστέγων, μεταναστ(ρι)ών, κακοποιημένων γυναικών. Δεν ξεχνάμε πως στο παρελθόν, στο αίτημά μας για φιλοξενία ναυαγών προσφύγων, επίσημα χείλη της Περιφέρειας και του Δήμου μας πρότειναν ευθαρσώς να τους πάμε στη Rosa Nera…

H κατάληψη είναι ανάσα ελευθερίας για μεγάλα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας, καταφύγιο και χώρος για πολιτική δράση και πολιτιστική έκφραση χωρίς αντίτιμο, πέρα κι έξω από τη λογική της εμπορευματοποίησης, για τις ανάγκες των πολλών και κυρίως των αποκλεισμένων. Εκατοντάδες εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, επισκέψεις σχολείων που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην κατάληψη, στην καρδιά του παλιού λιμανιού, συνθέτουν το πρόταγμα για έναν άλλο κόσμο, για έναν άλλο τρόπο να υπάρχουμε και να συνυπάρχουμε σ’ αυτή την ασφυκτική πόλη που έχει μετατραπεί σε θεματικό πάρκο για τις ανάγκες των τουριστών.

Πλήθος θεσμικών φορέων, οργανώσεις, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες αρνούνται τη δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου και καταγγέλλουν τον ρόλο του Πολυτεχνείου ως κτηματομεσιτική εταιρεία, κόντρα στους όρους χρήσης των κτηρίων. Το κίνημα αλληλεγγύης υπέρ της κατάληψης φανερώνει το αποτύπωμα της δράσης της (που περιγράψαμε παραπάνω μόνο ακροθιγώς) και την έκταση των κοινωνικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους της πόλης. Ακόμη και η εταιρία Belvedere που επιδιώκει να μετατρέψει την κατάληψη σε ξενοδοχείο, σε επίσημο κείμενό της αναφέρει: “είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παράνομη κατάληψη έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε θεσμό της πόλης των Χανίων […] η τοπική κοινωνία των Χανίων φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας!”.

Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου στην καρδιά της πόλης, να σαμποτάρουμε κάθε σχέδιο και ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Να σκορπίσουμε στην πόλη ανθοφόρες δράσεις πλάι στις ιδέες για ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία. Στην κατάληψη θα ξαναμπούμε μέρα μεσημέρι!

Καλούμε όλες και όλους,

● Την Πέμπτη 4 Απρίλη στις 17.00, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας

● Την Παρασκευή στις 11.00 στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου (κτήριο Η.Μ.Μ.Υ)

● Το Σάββατο 6 Απρίλη, 12 το μεσημέρι, στην πλατεία της Αγοράς για να διαδηλώσουμε υπέρ των καταλήψεων, ενάντια στην ξενοδοχοποίηση

Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων


Κείμενο τοποθέτησης και κάλεσμα στήριξης πορείας, από το Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων στο Ρέθυμνο, για την επιχείρηση εκκένωσης της Ρόζα Νέρα και του κτιρίου της Πρυτανείας στα Χανιά.

post image

Τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου ο απελευθερωμένος λόφος Καστέλι στην παλιά πόλη των Χανίων, για μια ακόμα φορά, δέχεται την επίθεση της κρατικής εξουσίας. Τόσο το κτίριο της ιστορικής κατάληψης Ρόζα Νέρα, όσο και το κτίριο της κατειλημμένης πρυτανείας, πέφτουν για μια ακόμα φορά στα χέρια του κράτους. Αστυνομικές δυνάμεις από όλα τα σώματα καταστολής του νησιού συγκεντρώνονται με σκοπό μια Χολιγουντιανή επιχείρηση -όπως αυτή που είδαμε πρόσφατα στην κατάληψη Ευαγγελισμού- και τελικά συλλαμβάνουν 8 άτομα, τα οποία εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο κτίριο.

Σκοπός της επιχείρησης, φυσικά, ήταν η εκκένωση των απελευθερωμένων κοινωνικών κτιρίων και η παράδοσή τους στους ξενοδόχους επιχειρηματίες για τους οποίους το κράτος εργάζεται, εκπρόσωποι των οποίων μάλιστα παρευρίσκονταν στη διαδικασία. Η όλη επιχείρηση έγινε με υπουργική εντολή και, καθώς φαίνεται από τον άμεσο τρόπο με τον οποίο το υπουργείο πολιτισμού και η υπουργός Μενδώνη ενέκριναν απευθείας τις εργασίες μελέτης, το κράτος βιάζεται τα κτίρια να παραδοθούν στον ιδιώτη, παρά το γεγονός ότι αποτελούν διατηρητέα μνημεία, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να έχουν μόνο δημόσια και κοινωφελή χρήση.

Υπενθυμίζουμε ότι στο λόφο Καστέλι από το 2004 πολιτικές ομάδες και ένα ευρύ φάσμα της τοπικής κοινωνίας αναστήλωσαν ένα κτίριο το οποίο αποτελεί ζωντανό μνημείο της ιστορίας της περιοχής και το μετέτρεψαν σε έναν ανοιχτό χώρο για ολόκληρη την κοινωνία, με οριζόντιες και αυτοοργανωμένες διαδικασίες, ενάντια στον θεσμό του πολιτικού κατεστημένου, των φασιστών και της μαφίας του τουρισμού που λυμαίνονται την πόλη. Από το 2017 το κτίριο της μεραρχίας, το οποίο ανήκει στο πολυτεχνείο Κρήτης, εκποιήθηκε μέσα από μια μαφιόζικη διαδικασία σε μεγάλο ιδιωτικό ξενοδοχειακό φαντ, για να μετατραπεί σε άλλο ένα πολυτελές ξενοδοχείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση πάλι μόνο οι λίγοι εκλεκτοί και πλούσιοι. Αυτή η κίνηση αντανακλά την ευρύτερη πολιτική της ακαδημαϊκής ολιγαρχίας να ξεπουλάει σε ιδιώτες και να τουριστικοποιεί τους δημόσιους χώρους που μας ανήκουν. Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει και στο Ρέθυμνο (Σπίτι της Ευρώπης, ΣΔΙΤ), αλλά και στο Ηράκλειο (εκκένωση και σχέδια εκμετάλλευσης Ευαγγελισμού). Τον Σεπτέμβριο του 2020 έγινε η πρώτη προσπάθεια εκκένωσης από το κράτος, αλλά 9 μήνες αργότερα τόσο το κτίριο της Ρόζα Νέρα όσο και η πρώην πρυτανεία αυτή τη φορά ανακαταλήφθηκαν κι έγιναν πάλι χώροι ελεύθεροι για την οργάνωση των αγώνων από τα κάτω και αφορμή για μια ευρύτερη συσπείρωση των προοδευτικών κομματιών της πόλης.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, για μας η Ρόζα είναι από το ίδιο υλικό, την ουσία και το νόημα που κληρονομήσαμε κι εμείς ως πολιτιστικές ομάδες στο Ρέθυμνο. Είναι η κουλτούρα της ισότιμης συσχέτισης των ανθρώπων και η κοινότητα που οικοδομήθηκε από τα κάτω, από τις δεκαετίες κιόλας του ’80 και του ’90, μέσω των κινημάτων για τα φοιτητικά, τα εργασιακά και τους αγώνες δικαιωμάτων για όλα τα αποκλεισμένα αυτής της κοινωνίας. Τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά κομμάτια του νησιού ήταν και είναι αυτά που ακόμα και σήμερα μας συνέχουν και που συγκρότησαν τον αντιφασιστικό, αντιεξουσιαστικό, αντισεξιστικό, αντιεμπορευματικό αγώνα, την δράση για οικολογικά ζητήματα, καθώς και τις διεκδικήσεις για σίτιση, στέγαση και αδιαμεσολάβητο πολιτισμό (Δημητρακάκη, Ξενία, στέκι πολιτιστικών Νικ. Φωκά).

Ως εκ τούτου, για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ότι στεκόμαστε με αλληλεγγύη και είμαστε ενεργά στο πλευρό της κατάληψης και φυσικά στον αγώνα για μια εκ νέου επιστροφή του λόφου στα χέρια των κινημάτων, σε πείσμα όλων όσων διψάνε για ακόμα περισσότερα λεφτά και εξουσία, κόντρα και απέναντι σε όσους θέλουν να επιβάλουν στις κοινωνίες μας τη συμμόρφωση, την υποταγή και τη συλλογική υποδούλωση. – οι ιδέες μας δεν εκκενώνονται – Θα παραμείνουμε εδώ με όλα τα συντροφικά κομμάτια αυτής της γης, για να επιτεθούμε σε ό,τι μας ρουφάει την ουσία και μας καταδυναστεύει, με όπλα μας την εναντίωση στην κυρίαρχη ηθική και αισθητική, την αλληλεγγύη των από κάτω, την ισοτιμία, την αγάπη για τη ζωή και την ελευθερία.

Στηρίζουμε το κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι, Πλατεία Αγοράς, Χανιά.

Ο λόφος θα μείνει κατάληψη και μόνο! Πρυτάνεις, μπάτσοι, φασίστες, δημαρχέοι, ξενοδόχοι, μην κάνετε όρεξη!

Σαν ρόδα οι ιδέες μας θα ανθίζουνε! Σαν αγκάθια οι αγώνες μας θα τρυπάνε!

Τιμή δεν έχει η αγάπη, τιμή δεν έχει η ζωή!

Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων Ρεθύμνου

https://politistikes.blogspot.com/2024/04/blo…

Μοιραστείτε το άρθρο