“Έξω ο ρατσισμός από τις γειτονιές” – Συγκέντρωση και πορεία για την καταστολή που δέχονται οι μικροπωλητές στην Ξηροκρήνη, Σάββατο 6/4 στις 10:30

10.30 συγκέντρωση – 13:00 ΠΟΡΕΙΑ.

Ο δήμος, σε συνεργασία με την αστυνομία, προσπαθεί να διώξει ρομά και μετανάστριες μικροπωλητές από την Ξηροκρήνη, όπου στήνουν την αυτοσχέδια λαϊκή, όπως και από τη λαϊκή της Μαρτίου. Οι συλλήψεις και τα τεράστια πρόστιμα που τους επιβάλλονται ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι το κράτος κυνηγάει αυτούς που είναι φτωχοί και «ξένοι».

Σε αυτή την κατάσταση, όπου οι μικροπωλητές συνεχίζουν να προσπαθούν να δουλεύουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, εμείς οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη και να διεκδικήσουμε μαζί τους τη θέση τους στη γειτονιά. Οι μικροπωλητές είναι κομμάτι αυτής της γειτονιάς και για αυτούς τους λόγους στεκόμαστε μαζί τους απέναντι στον ρατσισμό και απέναντι στις επιθέσεις της αστυνομίας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

ΕΞΩ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

https://www.facebook.com/infolibregr/videos/800147398964860/

Stop War on Migrants


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ
Στηρίζουμε το κάλεσμα αλληλεγγύης στους μικροπωλητ(ρι)ές στην αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης, οι οποίοι/ες εκδιώκονται με συλλήψεις και πρόστιμα σε σταθερή βάση. Να σταθούμε μαζί με ρομά, μετανάστ(ρι)ες και ντόπιους προλετάριους, απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό, στην κρατική βία και τις ρατσιστικές τους εκφάνσεις.
Συγκέντρωση 10:30, Πορεία 13:00, πάρκο στη γωνία Κολωνιάρη με Αγ. Πάντων, Ξηροκρήνη
Να φτιάξουμε κοινότητες συνάντησης και αγώνα
Ανάρες, ομάδα δράσης & αλληλεγγύης


Ποιοι τελικά έχουν δικαίωμα να παλέψουν για να επιβιώσουν; Και τι κάνουμε όταν σε κάποιες απαγορεύεται η ίδια η δυνατότητα της ύπαρξης και της παρουσίας;

Στη λαϊκή της Ξηροκρήνης δίνεται εδώ και μερικά Σάββατα μια μάχη ακριβώς για αυτά (τα πολύ πραγματικά, κρίσιμα και διόλου φιλοσοφικά) ζητήματα. Στις παρυφές της επίσημης, μεγάλης λαϊκής, παραδοσιακά έβρισκαν χώρο φτωχοί άνθρωποι που πουλάνε ό,τι βρουν για να βγάλουν “δυο φράγκα” με την ελπίδα (προφανώς) όχι κάποιου σοβαρού κέρδους, αλλά μπας και βγει άλλη μια μέρα.

Όχι τυχαία, αυτοί οι παρίες του μικροεμπορίου, είναι συνήθως οι παρίες και της κοινωνίας – ρομά, μετανάστριες και πρόσφυγες – ακριβώς οι άνθρωποι που δε χωρούν στις εθνικές μας φαντασιώσεις κι αποκλείονται από όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα: υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, εργασία. Από όλα εκτός από το “δικαίωμα” να καταστέλλονται. Γιατί το κράτος κι η αστυνομία λατρεύουν να μισούν, να δέρνουν και να συλλαμβάνουν αυτούς τους ανεπιθύμητους μικροπωλητές.

Η πάταξη του μικροεμπορίου, των πλανόδιων, των αυτοσχέδιων αυτών πάγκων υπήρξε διαχρονικά ένα πεδίο σύγκρουσης. Κάθε τόσο οι δημοτικές αρχές (ως βασική εκδοχή κρατικής οργάνωσης στο τοπικό επίπεδο) έτρεχαν εκστρατείες σκουπίσματος και πάταξης των χωρίς άδεια μικροπωλητών – χρεώνοντάς τους συχνά συνολικά την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και κλείνοντας το μάτι στο συντηρητικό τους ακροατήριο που διψά για “νόμο και τάξη”.

Αυτή την παράδοση του κοινωνικού αυτοματισμού, της ξενοφοβίας, της ανθρωποφαγίας και του ρατσισμού τιμά κι η νέα δημοτική αρχή της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι συντονισμένες επιχειρήσεις δημοτικής και κανονικής αστυνομίας ξεκίνησαν κανά δυο Σάββατα μετά την – με πλήρη μιντιακή κάλυψη – επίσκεψη του δημάρχου Αγγελούδη στη λαϊκή της Ξηροκρήνης.

Και για να επιστρέψουμε στο ερώτημα με το οποίο ξεκινήσαμε: για εμάς η απάντηση είναι πως όλοι κι όλες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται για τη ζωή τους. Κι αν αυτό αμφισβητείται, περιορίζεται και καταστέλλεται, πρέπει να είμαστε εκεί για να το υπερασπιστούμε. Καμιά φορά το δίκαιο δεν ταυτίζεται με το τυπικά νόμιμο, αλλά με το δίκαιο “του άνεργου, της άστεγης και του μετανάστη”.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


Αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης – οι μικροπωλητές δέχονται καταστολή στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν

Στην αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης, οι μικροπωλητές δέχονται την άγρια καταστολή των κρατικών μηχανισμών και των δημοτικών αρχών

Παρέμβαση στην αυτοσχέδια λαϊκή της Ξηροκρήνης, Σάββατο 9/3

Παρέμβαση ενάντια στις διώξεις και συλλήψεις μικροπωλητών, στην αυτοσχέδια αγορά της Ξηροκρήνης

Μοιραστείτε το άρθρο