Εκδήλωση: Προβολή της ταινίας/ντοκιμαντέρ «BACKPACK FULL OF CASΗ» και συζήτηση με τον Περικλή Παυλίδη, Τρίτη 26/3 στις 18:30 στην ΕΔΟΘ

Οι Α, Β, Γ, Δ, Ε΄ΕΛΜΕ-Θ και ΣΕΠΕ ΛΑΓΚΑΔΑ, Ζ΄, ΥΠΑΙΘΡΟΥ , στα πλαίσια της ενίσχυσης του αγώνα που δίνουμε κατά της αξιολόγησης-ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και μετά από πρόταση  της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ, οργανώνουν   εκδήλωση- προβολή της ταινίας\ ντοκιμαντέρ «BACKPACK FULL OF CASΗ» και συζήτηση με προσκεκλημένο τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού ΑΠΘ , Π. Παυλίδη  και εκπροσώπους των σωματείων μας , την Τρίτη 26/3, 6.30μμ  στην ΕΔΟΘ.

Η ταινία πραγματεύεται την αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση  της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, μέσω των σχολείων charter, των σχολείων με κουπόνια και των ηλεκτρονικών σχολείων. Με παραδείγματα από τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ορλεάνη, το Νάσβιλ και άλλες πολιτείες αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα,  το πώς οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση  πηγαίνουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αντί για τα δημόσια σχολεία, πώς οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση της Αμερικής έχουν δημιουργήσει «προνομιακές νησίδες μέσα σε μια θάλασσα ανισότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους δημιουργούς της ταινίας. Η δημόσια παιδεία δεν είναι για πώληση, τα παιδιά μας δεν είναι για πώληση, ακούγεται στο τέλος του ντοκιμαντέρ.

Οι συνέπειες της εφαρμογής της ιδιωτικοποίησης και  σκληρής αξιολόγησης εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και σχολικών μονάδων, που με  γλαφυρότητα αναδεικνύονται στην ταινία,  επιβεβαιώνουν  και ενισχύουν  την μεγάλη σημασία και αξία του αγώνα μας  ενάντια στην αξιολόγηση -ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση της  δημόσιας εκπαίδευσης .

Μια αμερικάνικη παραγωγή του 2015

Σκηνοθεσία:  Σάρα Μονταλ (πρώην εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο της Νέας Υόρκης)

Παραγωγός: Βέρα ΄Αρονοου

Αφηγητής: Ματ Ντέιμον

Μετάφραση-υποτιτλισμός: Μαρίνα Τουλγαρίδου.

«Πρωταγωνιστές» της είναι οι  εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές  και οι μαθήτριες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στο σχολείο της αγοράς και της εμπορευματοποίησης. 

Όπως έλεγε και το κεντρικό σύνθημα των εκπαιδευτικών στη Μιννεάπολη των Η.Π.Α., που κατέβηκαν πρόπερσι σε απεργία για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια: «Τα σχολεία είναι η καρδιά της κοινότητας μας».

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!

Μοιραστείτε το άρθρο