Διαμαρτυρία στον ΟΑΣΘ για την επιβολή προστίμου σε φοιτητ(ρι)ες, Παρασκευή 2/2

Κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ την Παρασκευή 02/02 στις 12:00 σχετικά με την επιβολή προστίμων σε φοιτητές/τριες στη γραμμή 52 και διαγραφή τους, με απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ και ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ.

Σχετικά:

Καταγγελία του Ελευθεριακού Σχήματος Φοιτητ(ρι)ών Δι.Πα.Ε Σίνδου για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)

Ως φοιτήτριες/τες του Δι.Πα.Ε Σίνδου, δύο είναι οι επιλογές μας για την μετακίνηση μας στο ίδρυμα, σε ένα campus 15 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη : ή χρησιμοποιείς το προσωπικό σου όχημα, ή αναγκάζεσαι να αλλάξεις τουλάχιστον δύο λεωφορεία, ένα εκ των οποίο αυτό της γραμμής 52. Σαφώς, η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει στον μέσο φοιτητή να έχει το δικό του αυτοκίνητο, επομένως η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών της Σίνδου μετακινείται από και προς τη σχολή του με τις διαθέσιμες αστικές συγκοινωνίες. Ωστόσο, τόσο η διοικητική αρχή του Πανεπιστημίου όσο και η Περιφέρεια δεν έχουν μεριμνήσει για αυτούς τους φοιτητές που μόνη τους λύση για παρακολούθηση των μαθημάτων τους είναι το 52, και αντί να επιβαίνουν δωρεάν αναγκάζονται να κόβουν εισιτήριο ή να βγάζουν κάρτα. Σα να μη φτάνει αυτό, οι έλεγχοι στα λεωφορεία είναι συνεχείς, και η επιβολή προστίμων αδιάκοπη.

Σήμερα, 22/01 και εν μέσω εξεταστικής περιόδου, δύο ελεγκτές ανέβηκαν στο 52, συγκεκριμένα στη στάση “Ορυζόμυλοι” με σκοπό να πραγματοποιήσουν το κλασσικό τους προαναφερθέν έργο. Μέρος των φοιτητ(ρι)ών που επέβαιναν στο λεωφορείο διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κατάσταση, διαπληκτίστηκαν με τους ελεγκτές, οι οποίοι επαναλαμβανόμενα έλεγαν πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να κόψει ή να επικυρώσει το εισιτήριο του εκ των υστέρων και φώναζαν. Όταν κατάλαβαν ότι η διαμαρτυρία των φοιτητ(ρι)ών δε θα σταματούσε, απείλησαν να καλέσουν την αστυνομία. Φτάνοντας στον τερματικό σταθμό της γραμμής, στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ελεγκτές και οδηγός απαγόρευσαν στους επιβάτες να κατέβουν από το αστικό μέχρι να τελειώσει η επιβολή προστίμων, ο αριθμός των οποίων έφτασε περίπου τα 25, όλα σε φοιτητές και φοιτήτριες. Μάλιστα, ήρθε η ασφάλεια του σταθμού για να “περιφρουρήσει” το λεωφορείο και να συμβάλει στην διεκπεραίωση της διαδικασίας. Ένας μικρός αριθμός φοιτητών, πάνω στον πανικό του, προσπάθησε να ανοίξει με τα χέρια την πίσω πόρτα του λεωφορείου, κάτι που εξόργισε τους ελεγκτές οι οποίοι ζήτησαν από τους άντρες της ασφάλειας να πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα στην πόρτα και να βρουν τους “παραβάτες”. Στη συνέχεια, από μεταξύ τους συνεννόηση κατέληξαν στο ότι θα κάνουν έλεγχο με τον ίδιο τρόπο σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες ανεβαίνοντας στα εκάστοτε λεωφορεία στην στάση “Γέφυρα” στον Δενδροπόταμο.

Εμείς ως Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτητ(ρι)ών Δι.Πα.Ε Σίδνου καταδικάζουμε αυτό το περιστατικό και αποφασίζουμε να το καταγγείλουμε δημόσια. Μας φαίνεται τουλάχιστον εξοργιστικό τόσο το συμβάν όσο και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Όχι μόνο στερούμαστε το αυτονόητο, δηλαδή δωρεάν μετακίνηση από και προς το ίδρυμά μας, ειδικά από τη στιγμή που η χρήση αστικών συγκοινωνιών αποτελεί μονόδρομο για εμάς, αλλά μας επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις αισθητά δυσανάλογες με το κόμιστρο του εισιτηρίου (καθώς ένα εισιτήριο κοστίζει 0,45€ ενώ η τιμή του προστίμου ανέρχεται στα 27€). Είναι σαφές για εμάς πως αυτό εντατικοποιεί ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς, που ήδη επιχειρούνται να επιβληθούν στα Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, καθώς αναγνωρίζουμε πως μια μερίδα του φοιτητικού συνόλου αδυνατεί να υποστηρίξει οικονομικά την πληρωμή τουλάχιστον 2 εισιτηρίων ημερησίως. Έτσι, αποκλείονται από την παρακολούθηση των μαθημάτων τους και – καταληκτικά- από την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από την πραγματοποίηση, με έμμεσο τρόπο, των πλάνων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Ως εδώ! Δε θα τους περάσει.

Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτη(ρι)ών Δι.Πα.Ε Σίνδου

Μοιραστείτε το άρθρο