Ανακοίνωση – καταγγελία του Φ.Σ. Ιατρικής του Α.Π.Θ. για κλειδωμένες αίθουσες ώστε να αποτραπεί η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης

Ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

Την Παρασκευή 26/01/2024, κατά τη μετάβασή μας στο Αμφιθέατρο Β΄ της Σχολής για συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που ορίστηκε από το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (15.30 στο Αμφιθέατρο Β’), βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να μην έχουμε πρόσβαση σε αυτό, αλλά και σε κανένα άλλο αμφιθέατρο, για τη διεξαγωγή της Γενικής μας Συνέλευσης.Όπως ενημερωθήκαμε, τα αμφιθέατρα κλειδώθηκαν νωρίτερα την ίδια ημέρα, μετά από εντολή του Προέδρου της Σχολής.

Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Σχολής, όπως και κάθε καθηγητής/καθηγήτρια του δημοσίου πανεπιστημίου, θα έπρεπε να διευκολύνει πρωτοβουλίες συλλογικής αντιμετώπισης της πρωτοφανούς απόπειρας για παράκαμψη του Συντάγματος με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε μια συγκυρία που χρειάζεται τη συνεχή εγρήγορση όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και, επομένως, και τις πυκνές Γενικές Συνελεύσεις του Φοιτητικού Συλλόγου, ώστε να εκτιμάται και επανεκτιμάται διαρκώς η κατάσταση, με στόχο να αποτραπεί η ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια της παράκαμψης του Συντάγματος, θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε καθηγητής/καθηγήτρια, πόσο μάλλον ένας Πρόεδρος Σχολής, στο βαθμό που θέλει να αναγνωρίζεται ως δημόσιος λειτουργός και όχι ως συνεργός σε μια αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης (της οποιαδήποτε και της συγκεκριμένης), θα έπρεπε να διευκολύνει τη διεξαγωγή των Γενικών μας Συνελεύσεων, να προσβλέπει σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαλόγου, συνεργασίας και από κοινού ανάληψης πρωτοβουλιών με το αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο παράκαμψης του Συντάγματος, θα έπρεπε οι χώροι ανάπτυξης του διαλόγου της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως τα αμφιθέατρα, να ανοίγουν φιλόξενα στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Όχι, να κλειδώνονται από φόβο για τη δυναμική υπεράσπισης της δημοκρατίας που προκύπτει πάντα από μια τέτοια αντιπαράθεση. Άλλωστε, ο αγώνας μας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, την υπεράσπιση και την αναβάθμισή του, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη και για την προστασία του ρόλου των καθηγητών/καθηγητριών του πανεπιστημίου και της Σχολής μας ως ανεξάρτητων δημοσίων λειτουργών, πανεπιστημιακών δασκάλων που αξίζουν να θεωρούνται ως τέτοιοι. Στο παράνομο κλείδωμα των αμφιθεάτρων, με το οποίο επιχειρείται να υποστηριχθεί η ακραία παρανομία της παράκαμψης του Συντάγματος, ο Φοιτητικός μας Σύλλογος θα αντιπαραθέσει, με τη μέγιστη αποφασιστικότητα, τον αγώνα για δημοκρατία, τον αγώνα για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Μοιραστείτε το άρθρο