Δεν ξεχνάμε – δεν συγχωρούμε τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ της Zackie-oh!, συγκέντρωση την Παρασκευή 12/1 στις 9:00 στο Εφετείο Αθηνών

Δεν ξεχνάμε – δεν συγχωρούμε τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ της Zackie-oh!

Την Παρασκευή 12 Γενάρη συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου. Στις 15/12/2023 είχε οριστεί η μέρα έναρξης του εφετείου, το οποίο ξεκίνησε παρά την αποχή της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, με τον συνήγορο του δολοφόνου- Δημόπουλου να παίρνει άδεια εκτός πλαισίου και χωρίς καμία ενημέρωση, καθώς σε ποινικές δίκες δευτέρου βαθμού απαιτούνταν να υπάρχει κρατούμενος ή να παραγράφεται το αδίκημα. Το γεγονός ότι κανένα από τα κριτήρια δεν πληρούνταν αλλά και η επιμονή της έδρας να ξεκινήσει τη δίκη, προτείνοντας ακόμα και τον διορισμό άλλων δικηγόρων για όσους δεν είχαν άδεια από τον οικείο δικηγορικό σύλλογό τους, καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται από την αρχή αυτής της υπόθεσης μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για την υπόθεση της άγριας δολοφονίας του Ζακ στην Ομόνοια το Σεπτέμβρη του 2018, ο οποίος λιντσάρεται από ένα αφεντικό- ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου και έναν φασίστα με κτηματομεσιτικό γραφείο στην περιοχή, με τη συμμετοχή της αστυνομίας στη δολοφονία του, η οποία τον χτυπά, τον συλλαμβάνει και του φορά χειροπέδες. Στο πρόσωπό του βλέπουν έναν αποκλεισμένο, έναν φτωχό, έναν παρία, μια ζωή όπου το κρατικό- καπιταλιστικό σύστημα έχει νομιμοποιήσει την εξόντωσή της. Εξ’ αρχής τα κρατικά επιτελεία και τα μιντιακά φερέφωνα της εξουσίας επιχειρούν να αποσιωπήσουν τη δολοφονία, να διαστρεβλώσουν και να παραποιήσουν την αλήθεια.

Η αστυνομία, στην προσπάθεια της να καλύψει τους δολοφόνους, αρχικά σχηματίζει μια δικογραφία με συνοπτικές διαδικασίες, όπου ο Ζακ καταγραφόταν ως ληστής που σκοτώθηκε προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από το κοσμηματοπωλείο, δεν διεξάγει καμία έρευνα, δεν αναζητά στοιχεία και μάρτυρες, δεν αποκλείει το σημείο της δολοφονίας και αφήνει τον κοσμηματοπώλη να σκουπίσει το χώρο του εγκλήματος. Τα ΜΜΕ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κρατικούς μηχανισμούς αναπαράγουν αυτό το αφήγημα, ενώ από τη στιγμή που βγαίνει στη δημοσιότητα το βίντεο από τη δολοφονία του Ζακ επιχειρούν τη σκύλευση του νεκρού και της ταυτότητάς του ως οροθετικού, μέλους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ακτιβιστή, δικαιολογούν το φόνο, διαμορφώνουν όρους συναίνεσης και παραπληροφορούν.

Οι δολοφόνοι του Ζακ ύστερα από τις κοινωνικές πιέσεις που ασκούνται, μέσα από τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων και την άρνηση για συναίνεση που εκφράστηκε, παραπέμπονται σε δίκη, όχι όμως με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αλλά με αυτή της θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Η προσπάθεια των κρατικών μηχανισμών να στηρίξουν τους δολοφόνους και να συγκαλύψουν τη δράση τους γίνεται ακόμα πιο φανερή από την πρώτη στιγμή μέσα από μια σειρά γεγονότων, με τις καταθέσεις προϊστάμενων της αστυνομίας στις οποίες δηλώνουν πως εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο, με την απουσία πορίσματος από τις ΕΔΕ που διεξήχθησαν, με την πολύμηνη διαδικασία της ανάκρισης κατά την διάρκεια της οποίας η αστυνομία αρνούνταν να ανταποκριθεί στην προσκόμιση στοιχείων και με τον τότε βουλευτή της ΝΔ και μετέπειτα υπουργό υγείας Θ. Πλεύρη να αναλαμβάνει την υπεράσπιση των ένστολων δολοφόνων.

Κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης γίναμε μάρτυρες της επιχείρησης αθώωσης των κρατικών και παρακρατικών δολοφόνων του Ζακ με την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα για τους μπάτσους που χτυπούσαν αιμόφυρτο και δεμένο με χειροπέδες το σώμα του Ζακ και την άρνηση μεταβολής της κατηγορίας από θανατηφόρο βλάβη σε ανθρωποκτονία για τους δολοφόνους Δημόπουλο- Χορταριά. Δεν ξεχνάμε την παρέλαση των δολοφόνων και της ρητορικής τους σε μια -ουσιαστικά- κεκλεισμένων των θυρών δίκη, όπου “δικαζόταν” ο ίδιος ο Ζακ, απειλούνταν μάρτυρες, παρατηρητές και συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Σήμερα, 5 χρόνια και πλέον από τη βάναυση δολοφονία του Ζακ μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν ελεύθεροι με ελαφρείς περιοριστικούς όρους. Οι μπάτσοι δολοφόνοι του Ζακ αθωώνονται, ο Δημόπουλος εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό και ο Χορταριάς, δυο μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση, αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους. Η συγκεκριμένη δολοφονία είναι αποτέλεσμα της θεσμισμένης βαρβαρότητας του καθεστώτος, της νομιμοποιημένης βίας απέναντι σε όσους και όσες χαρακτηρίζονται από το κρατικό- καπιταλιστικό- πατριαρχικό σύστημα ως πλεονάζοντες πληθυσμοί, σε όσους και όσες αντιστέκονται αγωνιζόμενοι/ες ενάντια του.

Ως αναρχικοί και αναρχικές αγωνιζόμαστε για την όξυνση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών που ευθύνονται για την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, στεκόμαστε ενάντια στους πλαστούς διαχωρισμούς και το φόβο που διαρκώς αναπαράγει η εξουσία. Μέχρι την οικοδόμηση ενός κόσμου που να μας χωράει όλους. Μέχρι την Κοινωνική Επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

No Zackie – No peace

Fight the police

Οργάνωση και αγώνας για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας και δικαιοσύνης

Συγκέντρωση: Παρασκευή 12 Γενάρη, Εφετείο Αθηνών, 9.00

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Μοιραστείτε το άρθρο