Αστυνομικοί εκφοβίζουν, παρακολουθούν, απειλούν εκ μέρους εταιρειών που πραγματοποιούν εξώσεις

Αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας προχωρούν σε πρακτικές εκφοβισμού, τραμπουκισμού και λειτουργούν εκ μέρους εταιρειών που αναλαμβάνουν εξώσεις, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε η efsyn.gr. Όπως σημειώνεται στο θέμα, αστυνομικοί χρησιμοποιώντας την επαγγελματική τους ιδιότητα, εκτός υπηρεσίας προχωρούν σε μαφιόζικες πρακτικές παραχωρώντας εκδούλευση σε ιδιωτικές εταιρείες. Με τις απόπειρες εξώσεων να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ιδιοκτήτες πρώτων κατοικιών έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας που στην γκάμα των πρακτικών που ακολουθούν είναι οι παρακολουθήσεις, εκφοβισμοί, οι παραβιάσεις εισόδων και οι αλλαγές κλειδαριών καθώς και απόσπαση των υπαρχόντων μέσα από τις κατοικίες και φθορές αντικειμένων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται παράδειγμα κατοικίας στο Παλαιό Φάληρο όπου επιχειρηματικό δάνειο του ιδιοκτήτη πουλήθηκε στην εταιρεία Symbol Investment με έδρα το Δουβλίνο, η οποία προχώρησε στην ανάθεση διαχείρησης στην γνωστή εταιρεία Cepal, για να εισπράξει το δάνειο. Στη συνέχεια η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει:

“H Cepal (servicer της Alpha Bank) προβαίνει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τού επιχειρηματία στο Παλαιό Φάληρο τον Ιούνιο του 2022, πριν βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22 που απαγορεύει στις διαχειρίστριες εταιρείες να κάνουν δικαστικές ενέργειες εναντίον των δανειοληπτών. Το ακίνητο μεταβιβάζεται στην εταιρεία Elnivo με έδρα τη Βουλγαρία, διαχειριστής της οποίας είναι ένας Ελληνας επιχειρηματίας-τηλεπερσόνα, γνωστός από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό reality, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του φερόμενου βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά του 2022, χωρίς πάντως να αποδειχθεί τίποτα για τον ίδιο. Μετά τον πλειστηριασμό η οικογένεια των παλιών ιδιοκτητών υπέβαλε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Δικαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει το ακίνητο και εκκρεμεί σειρά από δίκες. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο ακίνητο είναι δηλωμένη η επιχειρηματική έδρα του γιου της οικογένειας.

Τον τελευταίο χρόνο η οικογένεια στο Παλαιό Φάληρο ζει μια πραγματική κόλαση. Ενώ μαίνεται η δικαστική διαμάχη, αιφνιδιαστικά και με βίαιο τρόπο τον περασμένο Φεβρουάριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα υπάρχοντά της και την οικοσκευή και να μεταβεί ως φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα συγγενών στην ίδια πολυκατοικία. Πριν από μερικούς μήνες άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως στο σπίτι τους, όπου έχουν όλη την περιουσία τους, μπαίνουν άγνωστα άτομα και τους παίρνουν πράγματα. Ενώ πίστευαν ότι το σπίτι τους φυλάσσεται επαρκώς, στα τέλη Ιουλίου γείτονας αντιλήφθηκε κάποιον να βγαίνει από το διαμέρισμα και να κλειδώνει. Οι ιδιοκτήτες ανησύχησαν και αναρωτήθηκαν ποιος και με ποια ιδιότητα μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμά τους ενώ εκκρεμούν τα ένδικα μέσα. Πρόσβαση στο διαμέρισμα βάσει νόμου μπορεί να έχει μόνο ο μεσεγγυούχος. Ανέτρεξαν στην κάμερα καταγραφής που είχαν τοποθετήσει και διαπίστωσαν ότι είχε διακοπεί η λειτουργία της.

Στις 22 Νοεμβρίου δύο εντελώς άγνωστα σε αυτούς άτομα βρέθηκαν έξω από το διαμέρισμα, ένας «πολίτης» μαζί με έναν κλειδαρά. Οταν το ζευγάρι των ιδιοκτητών τούς ρώτησε γιατί βρίσκονται εκεί, ο πολίτης δήλωσε αστυνομικός, ενώ φορούσε πολιτικά και ήταν εκτός υπηρεσίας, και απαίτησε να μπει μέσα μαζί με τον κλειδαρά. «Μας έστειλε ο νέος ιδιοκτήτης να βάλουμε κάμερες στο σπίτι» τους είπαν. «“Μα, εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες. Ποιος σας έστειλε;” Δεν μας έλεγαν και στη συνέχεια μας απείλησαν ότι θα μπούνε μέσα με το έτσι θέλω, λέγοντας “Αν αρνηθείτε, εγώ θα σας κάνω έλεγχο αν έχετε ναρκωτικά μέσα στο σπίτι”», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η 60χρονη ιδιοκτήτρια. Ο αστυνομικός, που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση (ούτε με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα), τους απείλησε δηλώνοντας πως εργάζεται στη Διώξη Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ και, αν αρνηθούν, θα μπλέξουν. Στο περιστατικό φαίνεται πως υπήρχαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ιδιοκτήτες αμέσως καλούν το 100, ενώ εξακολουθούσαν να δέχονται απειλές ότι θα τους στείλουν 2-3 άτομα εκεί και «θα κανονίσουν». Προτού έρθει η αστυνομία, το ζευγάρι βγάζει φωτογραφία την πινακίδα του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι δύο άγνωστοι. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν όλοι στο αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου, όπου κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίον του αστυνομικού και της δικηγόρου της βουλγαρικής εταιρείας. Στο τμήμα μάλιστα κατέφτασε ο διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ σε μια προσπάθεια να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του υφισταμένου του, αστυνομικού, ώστε να μην κατατεθεί η μήνυση. Οι ιδιοκτήτες δεν δέχτηκαν και προχώρησαν σε καταγγελία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΑΔΑ για παράβαση καθήκοντος.

Μετά το περιστατικό, οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν –μονομερώς– να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να αλλάξουν κλειδαριά. Οταν εισέρχονται, διαπιστώνουν ότι αρκετά από τα υπάρχοντά τους λείπουν. Στις 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα δυο άγνωστοι μαυροφορομένοι επιχειρούν να σπάσουν την πόρτα, να διαρρήξουν την κλειδαριά και να μπούνε στο σπίτι. Το ζευγάρι τούς αντιλαμβάνεται, οι άγνωστοι εγκαταλείπουν τον χώρο και οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε μηνύσεις κατ’ αγνώστων.

Στις 19 Δεκεμβρίου καταφτάνει στον χώρο ένας ανθυπαστυνόμος του τμήματος Παλαιού Φαλήρου με πολιτικά, εκτός υπηρεσίας και αυτός, μαζί με έναν κλειδαρά και τον μεσεγγυούχο με σκοπό να μπούνε μέσα στο διαμέρισμα, όπου βρίσκεται το ζευγάρι. Χωρίς να έχουν εισαγγελική εντολή και χωρίς να παρέχουν τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους, επιχειρούν να εισέλθουν στον χώρο, αλλά καταστρέφουν ολοσχερώς την κλειδαριά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί για 8 ώρες το ζευγάρι μέσα στο σπίτι.

Η γυναίκα είχε πρόβλημα υγείας και έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Τελικά, με παράνομο τρόπο γίνεται εισβολή στο διαμέρισμα από μπαλκόνι γειτόνων, αλλάζουν την κλειδαριά και όλοι οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα, όπου κατατίθενται εκατέρωθεν μηνύσεις. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών συλλαμβάνεται, περνά το βράδυ στο κρατητήριο και την επόμενη μέρα οδηγείται στην Ευελπίδων με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενοι για παραβίαση ασύλου και καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας, ότι μπήκαν δηλαδή στο σπίτι τους. Αφού πήραν αναβολή για την εκδίκαση, αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη ορίστηκε τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Οπως αποδείχθηκε, ο ανθυπαστυνόμος που μπήκε στο διαμέρισμα με πολιτικά ήταν σε άδεια εκείνες τις ημέρες…

Την περασμένη Παρασκευή, ημέρα της εκδίκασης (πήρε αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων) και ενώ οι δύο ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο δικαστήριο, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στο διαμέρισμα μια μεταφορική εταιρεία, κατ’ εντολή των νέων «ιδιοκτητών», η οποία χωρίς να έχει κάποιο έγγραφο επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο για να πακετάρει όλα τα υπάρχοντα και να τα βγάλει έξω από το σπίτι. Ο γιος της οικογένειας τούς ενημέρωσε πως αν επιχειρήσουν να μπουν, θα καλέσει την αστυνομία. Την ίδια ώρα, αλληλέγγυος κόσμος της γειτονιάς και μέλη του ΠΑΜΕ καταφτάνουν στον χώρο, με την παρουσία τους να είναι καταλυτική ώστε να αποτραπεί η έξωση και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον χώρο η μεταφορική.

Εκτός από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για τις παράνομες πρακτικές των αστυνομικών υπάρχει καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για τις πρακτικές τής δικηγόρου που εκπροσωπεί τη βουλγαρική εταιρεία των νέων –άφαντων από το προσκήνιο– «ιδιοκτητών».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες της ντροπής με πάνοπλους αστυνομικούς που φορούσαν full face και έκαναν επίδειξη δύναμης συμμετέχοντας στην απόπειρα έξωσης δύο ανάπηρων πολιτών, μιας 74χρονης και του 58χρονου γιου της στα Ανω Πετράλωνα.”

Πηγή: efsyn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο