Μια απάντηση στον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακ0γ1αννης, λίγες μέρες πριν μας αδειάσει επιτέλους τη γωνιά, ανάρτησε στο facebook ένα ποστ με φωτογραφίες από το πάρκο Δρακόπουλου μετά τις εργασίες της αναδιαμόρφωσης/βιτρίνα.
Αν και του κάνουμε μεγάλη χάρη που ασχολούμαστε ακόμα μαζί του, ως ενεργοί κάτοικοι των Πατησίων αξίζει να απαντήσουμε κυρίως απευθυνόμενοι/ες στους διάφορους «καλοθελητές» οπαδούς του. Οπότε, θυμίζουμε πως:
1) Η κατασκευή παιδικής χαράς ήταν ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ των κατοίκων και της ανοιχτής συνέλευσης, και αποτελεί αποτέλεσμα ΑΓΩΝΩΝ εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Το αρχικό περσινό σχέδιο (καλοκαίρι 2022) αντί για παιδική χαρά περιλάμβανε ένα πάρκο σκύλων, το οποίο τελικά άλλαξε ακριβώς λόγω των αντιδράσεών μας.
2) Οι φετινές αντιδράσεις αφορούσαν το κόψιμο των 90 δέντρων την ύπαρξη των οποίων «εξαφάνιζε» η μελέτη, την ανύπαρκτη διαβούλευση, την αδιαφάνεια των συμβάσεων, την κατασπατάληση δημοτικού χρήματος, την εργολαβία του έργου από την UNISON – μιας εταιρείας άσχετης με θέματα πρασίνου, και την οκταετή συμφωνία του Δήμου με τον Ερυθρό Σταύρο που αφήνει το οικόπεδο του παλιού εργοστασίου έκθετο σε μελλοντική ανοικοδόμηση κτηρίου.
3) Για την δωρεάν οκταετή παραχώρηση του συνόλου του πάρκου στο Δήμο Αθηναίων, πέραν της οποίας το πάρκο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ τον Ερυθρό Σταυρό ως «αυλή» του όποιου οικοδομήματος θελήσει να κτίσει, και η οποία απεμπολεί τα δικαιώματα που απορρέουν από τα 35 χρόνια χρήσης του υπόλοιπου πάρκου, οι κάτοικοι έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο και το αίτημα ακύρωσης θα εξεταστεί στις 5/3/2023.
4) Όσον αφορά τα τσιμέντα για την παιδική χαρά να ενημερώσουμε πως η κάλυψη του ζωντανού χώματος με τσιμέντο για την επίστρωση πλαστικού τάπητα αποτελεί ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ και ΑΝΤΙΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ επιλογή. Στην αναδιαμόρφωση του Εθνικού Κήπου, στο «καμάρι» της Δημοτικής Αρχής Μπακ0γ1άννη, κορδωνόντουσαν ότι διατηρήθηκαν τα μονοπάτια χωμάτινα και ότι η παιδική χαρά έχει μαλακό χώμα και όχι πλαστικό τάπητα (που βρωμάει και μετά από λίγα χρόνια «σκάει» και θέλει αντικατάσταση). Αλλά για τους Πατησιώτες αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ακόμα ενθουσιάζονται με τα τσιμέντα, ίσως γιατί είναι εθισμένοι σε αυτά…
5) Το πάρκο Δρακόπουλου δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ! Εδώ και 35 χρόνια, ο χώρος του πάρκου καθημερινά και για όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων, καθώς και τόπος πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, συναυλιών κλπ. Η μοναδική περίοδος που ερήμωσε ήταν όταν τα ΜΑΤ στρατοπέδευσαν για να φυλάνε τις λαμαρίνες!
Αντί λοιπόν να μας νουθετεί, ο απερχόμενος Δήμαρχος να ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ τι έχει να πει για τη σκανδαλώδη ρύθμιση-ρουσφέτι που πέρασε η κυβέρνηση του θείου του στις 18/12/2023 και η οποία τον καλύπτει από οποιονδήποτε (οικονομικό) έλεγχο των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Μπακ0γ1άννη, πετώντας πλέον έξω το Δήμο Αθηναίων από το διαχειριστικό έλεγχο της «Ανάπλαση ΑΕ».
O Κώστας Μπακ0γ1άννης τελείωσε πολιτικά όχι μόνο γιατί ήταν ένας εξαιρετικά κακός δήμαρχος, αλλά γιατί επέλεξε να συγκρουστεί με τους οργανωμένους και αγωνιζόμενους κατοίκους των γειτονιών του κέντρου της Αθήνας. Θα του πάρει αρκετό καιρό να παραδεχτεί το κόστος αυτής της σύγκρουσης, ας το έχει τουλάχιστον στο νου της η επόμενη δημοτική αρχή ώστε να υπολογίζει τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ.
Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου
Μοιραστείτε το άρθρο