Καμία Συγχώνευση – Κατάργηση Σχολείου, Παράσταση Διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Κ.Μ. την Τρίτη 5/12 στις 12:00

 Η ΠΔΕ Κ. Μ.  ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ  ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΔΕ Κ. Μ. ΤΡΙΤΗ 5-12- 2023, 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ  ΤΡΙΩΡΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και ΔΔΕ μεθοδεύουν τη συγχώνευση σχολείων και την  παραπέρα υποβάθμιση σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών, αντί να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα των σχολείων (κάλυψη όλων των κενών  με διορισμούς και προσλήψεις  εκπαιδευτικών –χρηματοδότηση των σχολείων, μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης κλπ)

Στα σχολεία ευθύνης μας με  εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. προτείνεται η  συγχώνευση του 4ου και  17ου  Λυκείου με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου με έδρα το 13ο.

 Θεωρούμε απαράδεκτη  μια τέτοια μεθόδευση.

Ειδικά όταν πρόκειται για σχολεία που υποδέχονται μαθητές\ τριες από φτωχότερα λαικά στρώματα, παιδιά ανέργων και οικονομικών μεταναστών, και θα έπρεπε να στελεχώνονται με εκπαιδευτικό προσωπικό έγκαιρα και με δομές μορφωτικής και κοινωνικής υποστήριξης τους   σε σταθερή- μόνιμη βάση (εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό,  ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα ένταξης, ΖΕΠ κ.α.)

Αντ’ αυτού προκρίνεται η συγχώνευση τους ! με βασικό επιχείρημα της ΔΔΕ  ότι είναι μικρή η απόσταση των σχολείων , των οδών Χριστοπούλου και της Συγγρού, όπου οι μαθητές και των δύο σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους.

Στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία, της δημοσιονομικής πειθαρχίας , της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών στην εκπαίδευση προκρίνονται οι συγχωνεύσεις σχολείων που θα επιφέρουν νέο πλήγμα στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας και ταυτόχρονα στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών.

Τα παιδιά , όχι μόνο ξεριζώνονται από το οικείο περιβάλλον του σχολείου και της γειτονιάς τους, θα  αναγκαστούν  να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στο ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον, ανατρέποντας και όλο τον οικογενειακό προγραμματισμό. Θα συμβεί μάλιστα το παράδοξο τα παιδιά του σχολικού συγκροτήματος ( δημοτικό, γυμνάσιο, ΓΕΛ) να μετακινούνται μετά το δημοτικό σε άλλο κτίριο σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων και να επιστρέφουν πάλι για τη φοίτηση τους στο Λύκειο, στον ίδιο χώρο!

  Παράλληλα  θα υπονομευθεί  η τακτική φοίτηση τους και θα ενταθούν τα   φαινόμενα της εγκατάλειψης του σχολείου και  διεύρυνσης των ταξικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση, κυρίως σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένα κοινωνικά προβλήματα.

 Είναι προφανές πως με τις συγχωνεύσεις θα έχουμε μείωση του αριθμού των τμημάτων, μεγιστοποίηση του αριθμού των παιδιών στο τμήμα στα ανώτατα όρια με αρνητικές επιπτώσεις στα  μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα, τεχνητό πλεόνασμα εκπαιδευτικού προσωπικού, κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών μείωση του αριθμού των απαιτούμενων προσλήψεων εκπαιδευτικών, ελαχιστοποίηση των λειτουργικών δαπανών.

 Στόχος κυβέρνησης,  υπουργείου και διοίκησης  της είναι η “μείωση του κόστους” , η  επικράτηση της λογικής «κόστους-οφέλους» για την παιδεία, η  παραπέρα προώθηση του  κατηγοριοποιημένου σχολείου της αγοράς που χρειάζεται πολυδύναμες « αυτόνομες» οικονομικά  σχολικές μονάδες για την ευκολότερη προσέλκυση χορηγών για την διασφάλιση της λειτουργίας τους.

Τα σχολεία μας αντί συγχώνευσης, έχουν ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης ! Σχολεία σύγχρονα, ασφαλή με όλους τους βοηθητικούς χώρους και τις υποδομές. Με ενίσχυση της χρηματοδότησης και των υποδομών τους , μείωση του αριθμού των παιδιών 20 στα μαθήματα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια τις ξένες γλώσσες,  πλήρης ανάπτυξη όλων των υποστηρικτικών δομών, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, γυμναστήρια, εποπτικά μέσα, ενισχυτική διδασκαλία, , τμήματα ένταξης και υποδοχής,  μαζικούς  διορισμούς  και προσλήψεις εκπαιδευτικών .

 Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια συγχώνευσης  του 4ου και  17ου Λυκείου, 13ου και 4ου Γυμνασίου!  όπως και κάθε σχολείου δευτεροβάθμιας ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας!

 ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!

 Ήδη οι σύλλογοι διδασκόντων , οι σύλλογοι γονέων και οι μαθητές\ τριες προχωρούν σε δράσεις διαμαρτυρίας που χρειάζεται να  συνεχιστούν συντονισμένα ,  ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης!

  • Καλούμε την ΠΔΕ ΚΜ.  να μην εγκρίνει  καμία συγχώνευση σχολείου.
  • Το ίδιο να πράξουν και η  ΔΕΠ Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων, τους συλλόγους γονέων και τα μαθητικά συμβούλια να πάρουν ανάλογες αποφάσεις  και από κοινού  να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές δράσεις (επιστολές διαμαρτυρίας σε ΔΔΕ- ΠΔΕ- Υπουργείο, παραστάσεις σε ΔΔΕ,ΠΔΕ  και ΔΕΠ Θεσσαλονίκης κ.α.) 

 ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,  ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ!

 ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ!

Γ΄ΕΛΜΕ-Θ


Ανακοίνωση σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων στο Δήμο Θεσσαλονίκης είχε εκδόσει και το δημοτικό σχήμα: Η Πόλη Ανάποδα

Καμία συγχώνευση σχολείων στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Με έκπληξη μάθαμε πριν λίγες μέρες ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Αν. Θεσσαλονίκης εισηγείται, με έγγραφό της προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη συγχώνευση του 4ου και 17ου Λυκείου με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου με έδρα το 13ο Γυμνάσιο, καθώς και του 30ού και 12ου Γυμνασίου με έδρα το 12ο Γυμνάσιο, όλα σχολεία του δήμου μας.

Θεωρούμε απαράδεκτη μια τέτοια μεθόδευση, η οποία μάλιστα επιχειρήθηκε να γίνει τελείως εν κρυπτώ, όχι απλά χωρίς καμία διαβούλευση με τις σχολικές κοινότητες (εκπαιδευτικοί, γονείς-κηδεμόνες, μαθητές/τριες) των εν λόγω σχολικών μονάδων, αλλά χωρίς καν αυτές να ενημερωθούν επίσημα για τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις. Και μάλιστα να ζητείται γνωμοδότηση της απερχόμενης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας -και στη συνέχεια παραπομπή του θέματος στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο- σε σχεδόν νεκρό για τα δημοτικά πράγματα χρόνο: ένα μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές και λίγες εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και της νέας δημοτικής αρχής.

Κι όλα αυτά όταν κάποια από τα υπό συγχώνευση σχολεία, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις το 30ό Γυμνάσιο που βρίσκεται στα Ξυλάδικα, δίπλα στη δυτική είσοδο της πόλης, και το 12ο που βρίσκεται στην Ξηροκρήνη, λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές ή/και εξυπηρετούν παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που ανήκουν σε φτωχές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες, παλιννοστούντες κ.α.), αποτελώντας πυρήνες στήριξης και κοινωνικοποίησης για αυτά. Αντί λοιπόν τα σχολεία αυτά να ενισχυθούν με υποδομές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα ένταξης), αφέθηκαν στην τύχη τους να παλεύουν με πολυπληθή τμήματα, αποδυναμωμένα από διδακτικό προσωπικό το οποίο υποχρεώνεται να μετακινείται σε 3 και 4 σχολεία (είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 30ό Γυμνάσιο πέρυσι είχε έξι τμήματα, φέτος υποχρεώθηκε να έχει τρία, αλλά πολύ μεγάλα ως προς τον αριθμό των μαθητών).

Στην εξωφρενική εισήγησή της μάλιστα, εκτός των άλλων, η ΔΔΕ εκτιμά ότι είναι μικρή η απόσταση των 1,9 χιλιομέτρων που θα διανύουν οι μαθητές του 30ού Γυμνασίου μέσω της Μοναστηρίου και της Αγίων Πάντων (δρόμοι διπλής κατεύθυνσης και με ιδιαίτερα πυκνή κυκλοφορία) για να φτάσουν στο 12ο Γυμνάσιο που βρίσκεται επί της Κολωνιάρη στην Ξηροκρήνη! Φυσικά, παραλείπει να αναφέρει ότι υπάρχουν μαθητές/τριες που η κατοικία τους βρίσκεται ακόμη πιο μακριά, αλλά και ότι κάποιοι/ες από αυτούς θα πρέπει να διασχίζουν επίσης, εκτός από τη Μοναστηρίου και την Αγίων Πάντων, και τη Δυτική είσοδο και τη Γιαννιτσών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν τον μαθητικό πληθυσμό του σχολείου, η μαθητική διαρροή θα είναι μεγάλη, καθώς πολλά παιδιά είναι πολύ πιθανό να διακόψουν τη φοίτησή τους σε περίπτωση συγχώνευσης με το 12ο.

Στην ίδια λογική κινείται η εισήγηση και για τα σχολεία της Χριστοπούλου (13ο Γ/σιο – 17ο ΓΕΛ) και της Συγγρού (4ο Γ/σιο – ΓΕΛ) των οποίων οι μαθητές/τριες (επίσης μεταναστευτικής καταγωγής πολλοί/ές από αυτούς/ές), χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους. Τι νόημα έχει αυτή η άσκοπη και τελείως αντιπαιδαγωγική μετακίνηση των μαθητών, αφού η συγχώνευση των παραπάνω σχολείων ούτε εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων προσφέρει ούτε και λύνει κάποια στεγαστική ανάγκη; Ξεριζώνει μόνο τα παιδιά από το οικείο περιβάλλον του σχολείου και της γειτονιάς τους, τα αναγκάζει να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στο ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον και ανατρέπει όλον τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Είναι προφανές ότι η πρόταση για αυτές τις τρεις συγχωνεύσεις κινείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία. Στόχος για άλλη μια φορά η «μείωση του κόστους» με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή προσλήψεων αναπληρωτών. Κι ακόμη, με την παραπέρα προώθηση του νέου, κατηγοριοποιημένου μέσω της αυτοαξιολόγησης, σχολείου που χρειάζεται πολυδύναμες σχολικές μονάδες για να μπορούν να προσελκύουν χορηγούς και γενικά να λειτουργεί το σχολείο ως αυτόνομη σχολική μονάδα, έχοντας η ίδια την ευθύνη για τα οικονομικά και το πρόγραμμά της.

Καταδικάζουμε λοιπόν απερίφραστα την προσπάθεια συγχώνευσης του 4ου και 17ου Λυκείου, 13ου και 4ου Γυμνασίου καθώς και του 30ού και 12ου Γυμνασίου, αλλά και κάθε άλλου σχολείου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας!

Καλούμε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόσο το απερχόμενο όσο και το επερχόμενο, να απορρίψουν τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις. Επιπλέον, τους καλούμε, πέρα από την αυτονόητη απόρριψη της εισήγησης της ΔΔΕ, να καταστήσουν, όσο πιο δυναμικά χρειάζεται, σαφές στο Υπουργείο Παιδείας, που έχει τον τελικό λόγο, ότι δεν θα δεχτούν καμία συγχώνευση στον Δήμο μας.

Απαιτούμε:

  • Σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, με όλους τους βοηθητικούς χώρους και τις απαραίτητες υποδομές! 
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα!
  • Διορισμό όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς κενά!

Στηρίζουμε όλες τις δράσεις των εμπλεκόμενων ΕΛΜΕ, των εκπαιδευτικών των σχολείων, των μαθητών/τριών και των γονέων-κηδεμόνων, με σκοπό την ακύρωση στην πράξη κάθε απόπειρας συγχώνευσης, ξεκινώντας από την παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, στις 9 π.μ. στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Σαπφούς 44).

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο