Ζημιές στο Α/Τ Βέλος: άλλο ένα χτύπημα στην επίμονη μνήμη

Για άλλη μια φορά το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», ένα μνημείο του αντιδικτατορικού αγώνα, παρέμεινε εκτεθειμένο σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Με τον άνεμο να λυσσομανάει, ένα ιστορικό σκάφος 80 ετών, αραγμένο για χρόνια (επίτηδες άραγε; ) σε εντελώς ακατάλληλο σημείο, βρέθηκε σε εξαιρετικά επίφοβη κατάσταση.

Δεν πρόκειται για ολιγωρία βασισμένη στην άγνοια. Πολλώ δε μάλλον δεν προκύπτει από κάποια αδυναμία απέναντι στον «στρατηγό άνεμο». Φανερώνει μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, του ΓΕΕΘΑ, αλλά και των τοπικών αρχών (τόσο του Δήμου, όσο και της Περιφέρειας), που προκύπτει ως λογικό επακόλουθο του μίσους που τρέφουν για την ιστορία και τους αγώνες αυτού του λαού.

Η αδιαφορία τους για το «Βέλος» δεν είναι παρά άλλη μία πλευρά του ιστορικού τους αναθεωρητισμού, της προσπάθειας να ξαναγραφτεί η ιστορία, και γι’ αυτό είναι προκλητική και προσβλητική για το προοδευτικό και δημοκρατικό αίσθημα του λαού της Θεσσαλονίκης. Σε μια πόλη όπου (με ευθύνη σαφώς και της δημοτικής αρχής) έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες να διαγραφεί η μνήμη για τα εγκλήματα του δωσιλογισμού και της Χούντας, αλλά και να απαξιωθούν τα μνημεία της Αντίστασης, το «Βέλος» είχε αφεθεί μέχρι σήμερα στην τύχη του.

Ό,τι συμβαίνει δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από την προσπάθεια να ξεχαστεί η ιστορία αυτού του τόπου, η πάλη για δημοκρατία, για ψωμί, η πάλη για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μαζικότατες διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, και φυσικά και στην πόλη μας, δείχνουν πως το δημοκρατικό αίσθημα του λαού παραμένει ισχυρό.

Για χρόνια όλοι οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν στις εκκλήσεις του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών για την κρισιμότητα της κατάστασης του αντιτορπιλικού. Ήδη οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι τεράστιες, και η πλήρης έκτασή τους δεν έχει φανεί ακόμη.

Δεν νοείται μνημεία του αντιδικτατορικού αγώνα να μένουν απροστάτευτα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του Βέλους! Να μεταφερθεί ασφαλώς στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Π. Φάληρο.

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο