ΓΑΛΛΙΑ Παγετώνας σε κίνδυνο: μια νύχτα στην ψηλότερη zad της Ευρώπης

Σε υψόμετρο 3.400 μέτρων, οι zadists, μέλη των Εξεγέρσεων της Γης, έστησαν έναν καταυλισμό για να αγωνιστούν ενάντια στην κατασκευή ενός τελεφερίκ.

“Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε την πρώτη αυτοδιαχειριζόμενη καντίνα σε παγετώνα, σε υψόμετρο 3.400 μέτρων! Οι ορειβάτες γελάνε καθώς δίνουν τα τελευταία χτυπήματα με το φτυάρι. Μια τάφρος σκαμμένη μερικά μέτρα μέσα στον πάγο και προστατευμένη από μια μεγάλη σκηνή, με μερικά ανοίγματα που χρησιμεύουν ως ντουλάπια, χρησιμεύει ως μια μάλλον ζεστή κουζίνα για αυτό τη νεοϊδρυθέν στρατόπεδο αντίστασης. Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, περίπου δεκαπέντε μέλη του Soulèvements de la Terre ανέβηκαν στον παγετώνα Girose στον ορεινό όγκο Écrins στις Άλπεις.

Στη μέση του παγετώνα υπάρχει μια βραχώδης νησίδα όπου γίνονται οι προετοιμασίες για την ανέγερση ενός πυλώνα, το κεντρικό σημείο του έργου για την κατασκευή ενός νέου τελεφερίκ. Για να “βάλουν ένα τέλος στην εκμετάλλευση και την τεχνητοποίηση των βουνών”, οι ακτιβιστές έστησαν τις σκηνές και τα πανό τους στην άκρη της βραχώδους προεξοχής, δημιουργώντας την υψηλότερη zad, Ζώνη-προς-υπεράσπιση, στην Ευρώπη. Ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν την περιοχή μέχρι να εγκαταλειφθεί, ή τουλάχιστον μέχρι τη χειμερινή διακοπή των έργων, που έχει προγραμματιστεί επίσημα για τις 14 Οκτωβρίου.

Έτσι, στον καταυλισμό Girose, οι άνθρωποι οργανώνονται για να επιβιώσουν. Οι σόμπες δουλεύουν ασταμάτητα για να μετατρέψουν το χιόνι σε πόσιμο νερό. Μερικοί ορειβάτες ανεβαίνουν για την ημέρα, φέρνοντας προμήθειες και ενθάρρυνση. Καθώς πλησιάζει το σούρουπο, ένα σμήνος αλπικών νυχτοπουλιών ζωντανεύει τον παγετώνα: θεωρούνται “κατάλοιπο είδος” από την εποχή των παγετώνων και απηχούν την προαιώνια αξία των όσων συμβαίνουν εδώ.

Ο κίνδυνος να καταστραφεί το εύθραυστο παγετώδες περιβάλλον

Το έργο διευθύνεται από τον όμιλο Sata, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης τα κοντινά θέρετρα Alpe d’Huez και Deux-Alpes. Ο στόχος είναι να προστεθεί ένα τρίτο τμήμα στο τελεφερίκ που εκτείνεται από το χωριό La Grave, κάτω, και μεταφέρει τους τουρίστες στους πρόποδες του παγετώνα στο 3.200 μέτρα. Το νέο τμήμα θα μπορούσε να μεταφέρει τους επισκέπτες μέχρι τα 3.600 μέτρα.

Ο Sata επιμένει ότι το έργο είναι φιλικό προς το περιβάλλον: έχει ως στόχο να αντικαταστήσει έναν παλιό αναβατήρα σκι που λειτουργεί με πετρέλαιο. “Με την αντικατάστασή του, στοχεύουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 75%, καθώς και να μειώσουμε την έκταση που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση στον παγετώνα περισσότερο από 60%”, υπόσχεται η εταιρεία.

Το επιχείρημα αυτό δεν πείθει καθόλου τους αντιπάλους του έργου, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικότητας πολιτών La Grave autrement (LGA). Μαζί με τις ενώσεις Mountain Wilderness, Société alpine de protection de la nature – France Nature Environnement 05, LPO Paca και Biodiversité sous nos pieds, καταγγέλλουν τους κινδύνους φθοράς του εύθραυστου παγετώδους περιβάλλοντος και τις απειλές με τις οποίες το εργοτάξιο και το μελλοντικό τελεφερίκ θα επιβαρύνουν την τοπική βιοποικιλότητα.

Ένα μικρό φυτό ειδικότερα βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης: το androsace du Dauphiné, το οποίο έχει βρεθεί στον παγετώνα Girose. Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε το 2021 και προστατεύεται σε εθνικό επίπεδο. Οι ενώσεις ζήτησαν δύο φορές από τα δικαστήρια να αναστείλουν το έργο στο όνομα της προστασίας του, αλλά το διοικητικό δικαστήριο της Μασσαλίας απέρριψε την αίτηση προσωρινής αναστολής τον Ιούνιο και την αίτηση προσωρινής αποδέσμευσης τον Οκτώβριο.

Στην απόφασή της της 5ης Οκτωβρίου, η δικαστής προσωρινής απαλλαγής έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανασταλεί το έργο, δεδομένου ότι οι χωματουργικές εργασίες για την εγκατάσταση του πυλώνα δεν επρόκειτο να ξεκινήσουν πριν από την άνοιξη του 2024 και οι προκαταρκτικές εργασίες για την προστασία των ειδών είχαν ήδη πραγματοποιηθεί.

“Τα τελευταία καταφύγια για τα οικοσυστήματα των ορεινών περιοχών”

Στην περιοχή, τα “μέτρα προστασίας” προκάλεσαν ένα πικρό χαμόγελο στα πρόσωπα των ακτιβιστών. Ακριβώς στη μέση της βραχώδους νησίδας, ένα μεγάλο μεταλλικό δίχτυ υποτίθεται ότι προστατεύει την androsace από την πτώση βράχων. Το ίδιο το δίχτυ υποστηρίζεται από πολλαπλούς μεταλλικούς στύλους και καλώδια βιδωμένα και τσιμεντωμένα στο βράχο. “Μια όμορφη αλληγορία του διαχωρισμού μεταξύ φύσης και πολιτισμού”, ειρωνεύεται ο ερευνητής και συγγραφέας Alessandro Pignocchi, ο οποίος συμμετέχει στην κατάληψη.

Ένα μακρύ τοιχάκι από μπετόν πνίγει ένα μικρό φυτό που αναπτύσσεται σε λίγη γη στα διάκενα του βράχου : μετά από έλεγχο, δεν πρόκειται για androsace αλλά για σαξιφράγκο. Η androsacea δεν είναι το μόνο λουλούδι που κινδυνεύει.

“Τα βραχώδη περιβάλλοντα σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων αποτελούν τα τελευταία καταφύγια για ολόκληρα αυτά τα οικοσυστήματα των υψηλών βουνών, δεδομένου του σημερινού πλαισίου της υπερθέρμανσης του πλανήτη […]. Η εγκατάσταση ενός πυλώνα στη βραχώδη απόφυση του Glacier de la Girose, με όλες τις χωματουργικές εργασίες και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που θα συνεπαγόταν, θα ήταν αναμφίβολα καταστροφική για την κατάσταση διατήρησης ενός τόσο εύθραυστου βιοτόπου”, τονίζεται σε μια περαιτέρω οικολογική αξιολόγηση του έργου τον Ιούλιο.

Το φάντασμα της τσιμεντοποίησης της κοιλάδας

Στην κοιλάδα, οι εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του τρίτου πυλώνα είναι εκρηκτικές. “Μου έσκισαν τα λάστιχα την περασμένη εβδομάδα”, διαμαρτύρεται μια γυναίκα αντίθετη στο έργο, μέλος της La Grave autrement. Σε μια συνάντηση με τοπικούς οδηγούς, ένας εκπρόσωπος του Sata λέγεται ότι βεβαίωσε πως οι εργασίες για τον πυλώνα επρόκειτο να ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο, σε αντίθεση με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν υπήρχε καμία γραπτή καταγραφή που να επιβεβαιώνει τη φήμη, αλλά η τοποθέτηση ενός κοντέινερ και των algecos (προκατασκευασμένα κτίρια για τη στέγαση των εργατών) στη βραχονησίδα στα μέσα Σεπτεμβρίου έπεισε τους Soulèvements de la terre να οργανώσουν μια έκτακτη κατάληψη του χώρου. Τα algecos στη συνέχεια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς την προηγούμενη από την άφιξη των ακτιβιστών μέρα.

Η δυσπιστία είναι τέτοια που οι εκθέσεις εμπειρογνωμόνων πολλαπλασιάζονται. Το χωριό La Grave κατήγγειλε τη δημόσια έρευνα ως εξαιρετικά μονομερή και ξεκίνησε μια αντι-μελέτη, αμφισβητώντας τα υποτιθέμενα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επέκταση του τελεφερίκ. Μονοπωλώντας τα έσοδα των επισκεπτών, η Sata θα μπορούσε, αντίθετα, να απορροφήσει το τοπικό τουριστικό κέρδος και να προκαλέσει αρνητικές οικονομικές παρενέργειες για την περιοχή”, αναλύει ο Niels Martin, γεωγράφος τουρισμού και μέλος της LGA.

Ένα άλλο ζήτημα που υπερβαίνει την απλή διατήρηση του παγετώνα είναι ο κίνδυνος να συνδεθεί τελικά το τελεφερίκ La Grave με γειτονικές περιοχές σκι. Οι υπεύθυνοι του έργου το αρνούνται αυτό, αλλά ο σταθμός άφιξης του νέου τμήματος θα απέχει μόλις 300 μέτρα από τον σταθμό άφιξης στο Les Deux-Alpes, καθιστώντας το αδρανές σχέδιο του “σούπερ θέρετρου” εύλογο μακροπρόθεσμα. Οι αντίπαλοι φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει το La Grave, ναό του σκι εκτός πίστας και της ορειβασίας, σε εργοστάσιο για σκιέρ που επιθυμούν νέες πίστες.

“Είναι μια ξέφρενη παρόρμηση. Συνεχίζουμε να χτίζουμε υψηλότερα και μεγαλύτερα για να αντισταθμίσουμε το λιώσιμο των παγετώνων που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Αλλά αυτά τα έργα είναι κερδοφόρα μόνο αν συνοδεύονται από τουριστική ανάπτυξη. Αυτό το τελεφερίκ είναι επίσης ένα σίγουρο σημάδι ότι η κοιλάδα θα τσιμεντοποιηθεί, όπως έχουμε δει παντού αλλού”, λέει η Σάρα από την αλπική zad.

Οι παγετώνες ως σύμβολο

“Οι παγετώνες αποτελούν σύμβολο του αγώνα μας. Βρίσκονται εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι οι πρώτοι που υποφέρουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη – το λιώσιμό τους είναι αισθητό”, λέει ένας άνδρας γύρω στα τριάντα που ακούει στο όνομα Caillasse. “Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος δεν σημαίνει ότι διαλύουμε τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε με ό,τι ήδη υπάρχει. Έχουμε χτίσει αρκετά, φτάνει πιά ! “

Πολλοί από τους κατοίκους του παγετώνα έχουν μια προσωπική και οικεία εμπειρία του τόπου. Όλοι τους επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο, να δώσουν μια νέα αίσθηση εσωτερικότητας και εγγενούς, μη μετρήσιμης αξίας σε στοιχεία που έχουν υποβαθμιστεί σε εκμεταλλεύσιμους πόρους από την εμπορική κοινωνία. “Ήρθα εδώ πάνω για να πω ότι τα βουνά δεν είναι απλώς ένα προσοδοφόρο αντικείμενο προς κατανάλωση. Αυτοί οι μεγαλοπρεπείς παγετώνες πρέπει να εμπνέουν σεβασμό και ταπεινότητα”, λέει ο Léo, ο οποίος κατάγεται από τη Βρετάνη αλλά μεγάλωσε στη σκιά αυτών των κορυφών.

“Είναι καιρός να διευρύνουμε το φάσμα της προσοχής μας, όχι μόνο σε όλα τα έμβια όντα, αλλά και σε όλα όσα συνθέτουν τον κόσμο μας. Το νερό, οι βράχοι και οι παγετώνες δεν είναι ζωντανά με τη βιολογική έννοια, αλλά αποτελούν ένα ζωντανό περιβάλλον με το οποίο συνδεόμαστε. Τα υπερασπιζόμαστε επειδή χρειαζόμαστε αυτή την οντολογική ανατροπή”, προσθέτει η Σάρα.

Ο εμβληματικός Pic de la Meije, που δεσπόζει πάνω από τον παγετώνα Girose σε ύψος 3.983 μέτρων, λάμπει για λίγα λεπτά στα ανατολικά, καθώς συνοδεύουμε τους ακτιβιστές στο παγωμένο κρύο της δεύτερης νύχτας κατάληψης. “Γνωρίζατε ότι η κορυφή λίγο έλειψε να ισοπεδωθεί πριν από έναν αιώνα;” ρωτά ο Léo. Ήδη από το 1934, τα αρχεία της Αλπικής Λέσχης δείχνουν ότι σχεδιάστηκε ένα τελεφερίκ για να φτάσει στην κορυφή La Meije, ισοπεδώνοντας την για να γίνει χώρος για ένα εστιατόριο. Εκείνη την εποχή, οι αντίπαλοι του έργου κατάφεραν τελικά να εγκαταλείφθεί. Υπήρξαν πολλά άλλα έργα τελεφερίκ στις δεκαετίες που ακολούθησαν, τα οποία συχνά εγκαταλείφθηκαν χάρη στους τοπικούς αγώνες”, συνεχίζει ο Léo. Είναι πολύ ενθαρρυντικό. Αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε, και αν οι εργασίες συνεχιστούν την άνοιξη, θα είμαστε κι εμείς εκεί! “

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσαμε αρκετές φορές με την εταιρία Sata, η οποία δεν απάντησε.

*

Ένα ανθρώπινο φράγμα ενάντια στην άσφαλτο

Στις 21-22 οκτωβρίου οι soulèvements de la terre καλούν σε εθνική κινητοποίηση για να μπλοκάρουν τις εν εξελίξει οικοδομικές εργασίες για τον αυτοκινητόδρομο 069.

120 αγρότες αρνήθηκαν να φύγουν και απαλλοτριώθηκαν οι εκτάσεις τους. Οι εκσκαφείς καταστρέφουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, λόφους και υγροτόπους. Τα μηχανήματα καταστρέφουν το τοπίο και τον βιότοπο πολλών ειδών ζώων και φυτών. Τα αιωνόβια δέντρα κόβονται.

ΦΩΤΟ: Par Vincent Lucchese et Vincent Verzat

10 octobre 2023

ΠΗΓΗ reporterre.net

Απόδοση στα ελληνικά Ηρώ Σιαφλιάκη

Μοιραστείτε το άρθρο