Κάλεσμα του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου για την Ημέρα Ιθαγενικής Αντίστασης και Αξιοπρέπειας

18 Σεπτεμβρίου 2023

12 Οκτωβρίου, Ημέρα Ιθαγενικής Αντίστασης και Αξιοπρέπειας

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.

 

Προς τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου,

Προς το Χώρο Εθνικού Συντονισμού Κατά του Πολέμου,

Προς την Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή,

Προς του Γονείς των 43 εξαφανισμένων της Ayotzinapa,

Προς τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης,

Προς την εγχώρια και διεθνή Έκτη

Προς ός@ς έχουν υπογράψει την Διακήρυξη για τη Ζωή στις 5 ηπείρους,

Προς την Ανυπότακτη, Αξιοπρεπή και Εξεγερμένη Ευρώπη.

531 χρόνια από την έναρξη της αντίστασης και της εξέγερσης των λαών μας ενάντια στον πόλεμο καπιταλιστικής εισβολής και κατάκτησης και στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 27 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI) ως χώρου αγώνα και ενότητας των ιθαγενών λαών του Μεξικού, ΚΑΛΟΥΜΕ τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου να εντείνουμε τις αντιστάσεις μας ενάντια στο θάνατο που σήμερα περισσότερο από ποτέ μας επιβάλλει ο πατριαρχικός καπιταλισμός σε πλανητική κλίμακα.

Η 12η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστασης των λαών και κοινοτήτων μας ενάντια στη μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενάντια στην εισβολή, στην κατάκτηση, στην υφαρπαγή της γης και των εδαφών μας, ενάντια στην αφάνιση των θεσμών, των γλωσσών, της κουλτούρας και των παραδόσεών μας, με άλλα λόγια, ενάντια στο θάνατο που παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει ο παγκόσμιος καπιταλισμός.

Μαζί με την Εθνική Συνέλευση για το Νερό και τη Ζωή δηλώνουμε ότι ο πόλεμος που αντιμετωπίζουμε οι λαοί, οι κοινότητες, οι γειτονιές, οι οικισμοί, οι φυλές και οι εθνότητες σε όλο το μεξικανικό έδαφος διεξάγεται και συστηματοποιείται από τον Andrés Manuel López Obrador, «Ανώτατο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων» και επικεφαλής της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας, με στόχο την εγγύηση και τη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και του ναρκοκράτους. Επιπλέον, στρατιωτικοποιεί ολόκληρη τη χώρα, ως εγγύηση για την επιβολή των μεγαπρογραμμάτων του θανάτου όπως το Τρένο Μάγια, ο Διαωκεάνιος Διάδρομος, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Santa Lucía, τα οποία, βασιζόμενα στην αποικιοκρατία, στην πατριαρχία, στην ομογενοποίηση, στην επιβολή, το μίσος και το φόβο, αποσκοπούν στην διάταξη και αναδιάταξη του εδάφους μας. Με βάση τα παραπάνω, καταγγέλλουμε ότι το οργανωμένο έγκλημα και οι παραστρατιωτικές ομάδες συνεργάζονται συστηματικά με τις ένοπλες δυνάμεις, την Εθνοφυλακή και την δημοτική και πολιτειακή αστυνομία, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε πλέον να τις εκλάβουμε ως διαφορετικά φαινόμενα, αλλά ως αλληλοεξαρτώμενα μέρη, μύες και συνδέσμους του ένοπλου βραχίονα του Καπιταλιστικού Ναρκοκράτους.

Ο κλοιός ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς και στο Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN), σφαγές όπως αυτή της Acteal, ή οι εκτελέσεις και οι βίαιες εξαφανίσεις μελών του Ιθαγενικού Λαϊκού Συμβουλίου του Guerrero – Emilano Zapata και της κοινότητας nahua της Santa María Ostula, και η εξαφάνιση των 43 νέων από την Ayotzinapa, καθώς και η αυξανόμενη και συνεχής βία κατά των γυναικών ή οι δολοφονίες υπερασπιστών της γης, όπως είναι η περίπτωση του Samir Flores Soberanes, αποτελούν ισχυρά σημάδια αυτού του πολέμου.

Από κοινού με τον Χώρο Εθνικού Συντονισμού Κατά του Πολέμου δηλώνουμε ότι Chiapas είναι το Μεξικό και στην Chiapas συγκεντρώνομαι σήμερα πολλές από τις μορφές βίας που μαστίζουν ολόκληρη τη μεξικανική επικράτεια. Ο πόλεμος που επιβλήθηκε στη χώρα μας από τις ΗΠΑ και τον οποίο ο Felipe Calderón ανέλαβε να εντείνει, φτάνει σήμερα σε ολόκληρο το μεξικανικό έδαφος. Τα σύνορα έχουν μετακινηθεί ως τα νοτιοανατολικά και μαζί τους και ο πόλεμος, ένας πόλεμος τον οποίο η σημερινή διοίκηση δεν έχει σταματήσει: 153.941 ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, 42.935 εξαφανισμέν@ και αγνοούμεν@, 69 δημοσιογράφοι και 94 υπερασπιστ@ς της γης και του εδάφους, ιθαγενικές κοινότητες και περιβάλλον δολοφονημένα στη συνεχιζόμενη διαδικασία στρατιωτικοποιημένης και εγκληματικής επαναποικιοποίησης της παρούσας εξάχρονης κυβερνητικής θητείας. Συνοψίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν με απόλυτη ατιμωρησία στην Chiapas εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν κλιμακώσει τις πολεμικές τους ενέργειες κατά των ζαπατιστικών κοινοτήτων. Η Περιφερειακή Οργάνωση Καφεκαλλιεργητών του Ocosingo (ORCAO), η οποία από το 2000 τουλάχιστον επιχειρεί κατ’ εντολή των διαφόρων κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και ομάδων εξουσίας στην περιοχή, έχει πραγματοποιήσει το διάστημα μεταξύ 2019 και 2023 περισσότερες από 100 επιθέσεις εναντίον ζαπατιστικών κοινοτήτων που ανήκουν στο καρακόλ 10, «Ανθίζοντας ο Εξεγερμένος Σπόρος», με έδρα την Patria Nueva, Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης «Νέο Χάραμα Αντίστασης και Εξέγερσης για τη Ζωή και την Ανθρωπότητα».

Απέναντι σε αυτόν τον καπιταλιστικό και πατριαρχικό πόλεμο των παγκόσμιων εταιριών και των κυβερνήσεών τους κατά της ανθρωπότητας, κινητοποιούμαστε για να απαιτήσουμε τον πλήρη τερματισμό του στρατιωτικού και παραστρατιωτικού κλοιού και της στρατηγικής της αντιεξέγερσης κατά του EZLN και των ζαπατιστικών κοινοτήτων, καθώς και κατά των ιθαγενών λαών του Μεξικού, μέσω της στρατιωτικοποίησης, του μιλιταρισμού, της παραστρατιωτικοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος, ή των κακώς αποκαλούμενων «ιθαγενικών σχεδίων δικαιοσύνης» που προωθεί ο επίσημος ιθαγενισμός. Οργανωνόμαστε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο ο οποίος στηρίζεται στην αυξανόμενη υφαρπαγή και εκμετάλλευση που σημαίνει λεηλασία του νερού, εξόρυξη και διάθεση υδρογονανθράκων, ορυχεία και μεγαπρογράμματα υποδομής που αποσκοπούν στην βάναυση διάταξη των πληθυσμών, των συνόρων και των εδαφών των λαών μας.

Για όλα τα παραπάνω, συμφωνήσαμε ως Διευρυμένη Συνέλευση της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης (CNI-CIG) να καλέσουμε τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου που αντιστέκονται ενάντια στο θάνατο και τη λήθη καθώς και τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και τις γυναίκες και τους άντρες με καλή καρδιά, ώστε μαζί να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο στο Μεξικό και στον κόσμο, ενάντια στον πόλεμο κατά των ζαπατιστικών λαών και των ιθαγενών λαών του Μεξικού. Συνεπώς, σας ΚΑΛΟΥΜΕ ώστε, σύμφωνα με τους χρόνους, τους τρόπους, τα ημερολόγια και τις γεωγραφίες σας:

ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023:

ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.

Καλούμαστε να διαδηλώσουμε στους δρόμους, στις πρεσβείες και τα προξενεία, στα κέντρα σπουδών και στους χώρους εργασίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παντού όπου είναι εφικτό και απαραίτητο, ενάντια στη βία του στρατού, των παραστρατιωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και των καπιταλιστικών εταιριών και για την υπεράσπιση της ζωής, δηλώνοντας την δράση μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Καλούμαστε και σας καλούμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε μια Εθνική και Διεθνή Μέρα Δράσεων και να συμμετέχουμε στην Τρίτη επέτειο της κατάληψης του κτιρίου του INPI – ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΛΑΩΝ (και σήμερα Σπίτι των Λαών Samir Flores Soberanes) από την Ιθαγενική Κοινότητα των Otomí της Πόλης του Μεξικού και σε μια ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΡΚΟΚΡΑΤΟΣ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 531 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ.

27 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΝΑ ΜΕΞΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΑΣ!

ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ – ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μετάφραση: paliacate zapatista

CONVOCATORIA ALTO A LA GUERRA CONTRA LOS PUEBLOS DE MÉXICO Y DEL MUNDO, HACIA LOS PUEBLOS ZAPATISTAS Y HACIA LOS PUEBLOS ORIGINARIOS DE MÉXICO

 

Μοιραστείτε το άρθρο