Τεράστια ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν

Η χώρα της Αφρικής βρίσκεται εν μέσω μίας τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστικής κρίσης με τις μάχες ανάμεσα στο στρατό του Σουδάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) να συνεχίζονται για παραπάνω από τέσσερις μήνες. Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί σε γειτονικές χώρες ενώ η χώρα μαστίζεται από πείνα και οι θάνατοι αυξάνονται από την έλλειψη υγειονομικής μέριμνας.

Η παραγωγή τροφίμων έχει περιοριστεί, οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι τεράστιες και η οικονομική κρίση μαστίζει τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 1,017,449 έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν και 3,433,025 έχουν εκτοπιστεί από τις κατοικίες τους σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όπως και άλλων περιοχών και πόλεων, αντιμετωπίζουν παρατεταμένες διακοπές νερού, ρεύματος και επικοινωνιών.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξέσπασε τον Απρίλιο με τους κατοίκους να βρίσκονται καθημερινά ανάμεσα σε μάχες και φονικές επιθέσεις με τα θύματα διαρκώς να αυξάνονται.

Μοιραστείτε το άρθρο