Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών έως τις 30/7 – το πρόγραμμα της 4ης μέρας, φωτογραφίες και βίντεο

Την αλληλεγγύη τους στο κουρδικό κίνημα της ελευθερίας, στη Rojava, έστειλαν από το δάσος των Σκουριών, όσες και όσοι συμμετέχουν στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας και καταδίκασαν τις επιθέσεις με drones που έχει εξαπολύσει το τουρκικό κράτος. Η συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας 24/7 είχε θέμα «Για μια ζωή πέρα από την οικοκτονία, το κράτος και τον καπιταλισμό» με τη συμμετοχή μέλους της Ακαδημίας Δημοκρατικής Νεωτερικότητας (ΑDM).

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε παρουσίαση του πολιτικού και πρακτικού μέρους της προσπάθειας που γίνεται στις κουρδικές περιοχές για μια ζωή χωρίς κράτος, καπιταλισμό, οικολογική καταστροφή και πατριαρχία αλλά με σε μια δημοκρατία των ανθρώπων από τα κάτω, χωρίς κράτος, με πολύμορφες αυτοθεσμίσεις, μέσα από το δημοκρατικό συνομοσπονδισμό.

Το μέλος της Ακαδημίας Δημοκρατικής Νεωτερικότητας αναφέρθηκε στο ποτάμι της αντίστασης όπου συναντώνται οι αγώνες πολλών κινημάτων που αντιστέκονται στην ιδεολογία της κυριαρχίας πάνω στη φύση και στον άνθρωπο, με πρώτο θύμα εκμετάλλευσης τη γυναίκα, η απελευθέρωση της οποίας είναι αλληλένδετη με την απελευθέρωση της κοινωνίας και δεν μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το κουρδικό κίνημα της ελευθερίας και τα κείμενα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη δημιουργία των εναλλακτικών, έξω και πέρα από το κράτος, μία από τις οποίες είναι αυτό που συντελείται στη Rojava. Η κουρδική επανάσταση της αυτονομίας μάχεται για μια κοινωνία χωρίς κράτος με ισότιμη θέση της γυναίκας, σε μια περιοχή όπου πρωτοδημιουργήθηκε το κράτος και όπου άρχισε η εκμετάλλευση των ανθρώπων, με πρώτα θύματα τις γυναίκες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το μέλος της ΑDM.

Όπως τονίστηκε στη συζήτηση, χρειάζεται η αλληλεγγύη όλων για την καταδίκη των τουρκικών επιθέσεων και για τη στήριξη της επανάστασης στη Rojava και ότι όπως σε όλο τον πλανήτη, έτσι και σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις γίνονται διάφορες δράσεις, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας αλληλεγγύης.

To Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας πραγματοποιείται στο δάσος των Σκουριών έως τις 30/7, διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας ως ελεύθερη κατασκήνωση ενάντια στον εξορυκτισμό, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες της Eldorado Gold στη Βορειοανατολική Χαλκιδική και να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από μεταλλευτική. Το πρωί της Δευτέρας έγινε ξενάγηση στα σημεία της καταστροφής στις Σκουριές, στο σημείο της ανοιχτής εξόρυξης και στο εργοστάσιο εμπλουτισμού που έχει αποπερατωθεί, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται όπως έχει γίνει γνωστό, έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του τέλματος αποβλήτων στο ρέμα Καρατζά.

 

Μοιραστείτε το άρθρο