Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει

Όποιος και ό,τι δεν προσαρμόζεται στην πολιτική τους στη κυριολεξία πεθαίνει. Η κυβέρνηση αυτή, εδώ και μια τετραετία με τη πολιτική της, σπέρνει κυριολεκτικά το θάνατο, φυσικό και μη. Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνουν τού λόγου το αληθές. Οι σχεδόν 40.000 νεκροί της πανδημίας δεν είναι τό αναπόφευκτο κακό που μας βρήκε με τον κορωνοϊό. Ειναι το τραγικό αποτέλεσμα τής δεξιάς πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά στο χώρο της υγείας, με την απαξίωση του ΕΣΥ λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, της σκόπιμης ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ (η χώρα μας με βάση τις προδιαγραφές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, θα έπρεπε να έχει 3.000 κλίνες ΜΕΘ. Διεθετε μόνο 500 πριν την πανδημία, και έχουν γίνει 1000; Από τους ασθενείς που πέθαναν γιατί νοσηλεύτηκαν όντας διασωληνωμένοι εκτός ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ, το 60-65 % θα είχε επιβιώσει αν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ (έχει καταλογισθεί μέχρι σήμερα η ευθύνη, είτε από την κοινωνία, είτε από τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτείας, για το τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι ασθενείς;)

Οι δημόσιες υποδομές υγείας κοστίζουν και δεν αποδίδουν κέρδη για το κεφάλαιο, επομένως είναι ασύμφορες για το καπιταλιστικό κράτος, επιπλέον δε, πρέπει να δοθεί χώρος δράσης για την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Οι νεκροί τού αδιανόητου εγκλήματος στα Τέμπη. Αφού ξεπουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιδιώτες σχεδόν τσάμπα, τα τρένα κινούνταν στα τυφλά, γιατί τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου της κυκλοφορίας κοστίζουν για το καπιταλιστικό κράτος, περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή.

Οι νεκροί των τελευταίων μηνών, λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και της ανυπαρξίας κυρίως στην περιφέρεια, στοιχειώδους προνοσοκομιακής φροντίδας. Ποια η “λύση”πού έδωσε η κυβέρνηση;(αν μπορεί να ονομαστεί λύση η κοροϊδία και η εγκληματική ανευθυνότητα). Πυροσβέστες και φαντάροι. Οι γιατροί,οι διασώστες, οι νοσηλευτές, οι οδηγοί των ασθενοφόρων κοστίζουν για την κυβέρνηση, περισσότερο από την υγεία και την ζωή μας.Οι νεκροί σχεδόν καθημερινά από εργατικά ατυχήματα, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας, γιατί και αυτά είναι κόστος για την εργοδοσία. Τα χιλιάδες στρέμματα καμμένων δασών κάθε χρόνο, (μόνο το 2021 κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα, και φέτος πάνω από 160 χιλιάδες μέχρι σήμερα). Ο θάνατος δηλαδή τής φύσης και του περιβάλλοντος, όπως συντελείται και αυτές τις μέρες στην Αττική, στη Ρόδο που καταστρέφεται ουσιαστικά αβοήθητη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, το κάψιμο της μισής Εύβοιας πριν 2 χρόνια. Το ίδιο συνέβη και με τίς προηγούμενες κυβερνήσεις (νεκροί στο Μάτι, Μάνδρα). Αλήθεια οι πυροσβέστες που επιχειρούν αυτές τις μέρες; με το ΕΚΑΒ; στη πυρόσβεση; εκπαιδεύονται ως διασώστες; Καίγεται κάθε χρόνο η Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει καμία υποδομή για την πρόληψη, που είναι και ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Καίγεται γιατί η Πυροσβεστική και οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ο πυροσβεστικός στόλος απαρχαιωμένος, και μη λειτουργικός. Το ΚΚΕ και φέτος όπως και κάθε χρόνο φέρνει έγκαιρα προτάσεις στη Βουλή, για την πρόληψη, τη πυροπροστασία, τη πυρόσβεση, για την στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίες όμως απορρίπτονται ασυζητητί.

Μορφή θανάτου όμως είναι και η ανεργία, είναι οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας που αρκούν δεν αρκούν για 18 – 20 ημέρες του μήνα, είναι η εφαρμογή και η προσπάθεια να περάσει στη συνείδηση των ανθρώπων, ότι τον 21ο αιώνα, θα πρέπει να ζουν με τη ζητιανιά των δελτίων επισιτισμού. Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων, όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν (δεν μπορείς να τα βάλεις με τη πανδημία, τη φύση, τη κλιματική αλλαγή, τις πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ). Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και υλοποιούνται κατά γράμμα, από όλες τις κυβερνήσεις. Κινούνται μέσα στο πλαίσιο της αντίληψης – δόγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “κόστος – όφελος – ιδιωτικοποίηση”. Οτι δηλαδή, οι δημόσιες υποδομές που χρειάζονται για την υγεία, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος, της φύσης, κοστίζουν και κυρίως δεν αποδίδουν κέρδη για το κεφάλαιο. Επομένως είναι ασύμφορες για το καπιταλιστικό κράτος.
Γι’ αυτό στη χώρα μας δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές, και ούτε πρόκειται να γίνουν, για όσο χρόνο εμείς επιλέγουμε να καθορίζει τη ζωή μας η δεξιά πολιτική (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ). Γι’ αυτό και καιγόμαστε, πλημμυρίζουμε και πνιγόμαστε, πεθαίνουμε πάνω σε καρότσες αγροτικών. Γι’ αυτό πεθαίνουμε νοσηλευόμενοι διασωληνωμενοι σε κοινούς θαλάμους, γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και δεν διατίθενται ούτε οι κλίνες ΜΕΘ, του ιδιωτικού τομέα, όπως έγινε στην πανδημία. Πρόσφατα, (Μάρτιος 2023) με οδηγία του υπουργείου υγείας επισημοποιείται, η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ υπό την εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει. Ακόμη μπορούν να εφημερεύουν στη ΜΕΘ γιατροί χωρίς εξειδίκευση στην Εντατικολογία. Ό,τι να ναι δηλαδή για την υγεία μας και τη ζωή μας, όπως πυροσβέστες και φαντάροι στο ΕΚΑΒ. Λεφτά για να γίνουν αυτές οι υποδομές υπάρχουν, και είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού που δίνονται όμως, για τις ανακεφαλαιοποιήσεις με δισεκατομμύρια των τραπεζών, για τις επιδοτήσεις με δισεκατομμύρια, των κερδών των ολιγαρχών της ενέργειας, λεφτά που χαρίζονται με το νομοθετημένο αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, την εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών, με τη φορολόγηση μόνο με 5% επί των διανεμομένων κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, ενώ οι εργαζόμενοι φορολογούνται με πάνω από 20%. Είναι αδιανόητο όλα αυτά να συμβαίνουν τον 21ο αιώνα με την εκπληκτική εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, την τεράστια παραγωγή πλούτου από τους εργαζόμενους, και όμως αυτός ο πλούτος να συσσωρεύεται στα χέρια λίγων ανθρώπων παγκοσμίως. Αυτή όμως είναι η φύση του καπιταλισμού, ο οποίος έχει σαπίσει, και δεν έχει πλέον τίποτα να δώσει στους εργαζόμενους, παρά μόνο φτώχεια, ανεργία, δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια σύμφωνα με νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, (ενεργό ή παραγωγική γήρανση το έχει ονομάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμορφες λέξεις που χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν την αθλιότητα της εργασίας μέχρι το βαθειά γεράματα), πνιγμένους πρόσφυγες, πολέμους και ένα ορατό πλέον πυρηνικό ολοκαύτωμα, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.Τα προκαλεί όλα αυτά, γιατί στο επίκεντρο της ιδεολογίας του βρίσκεται το κέρδος, και όχι οι ανάγκες, η υγεία και η ζωή των ανθρώπων. Στο χέρι μας είναι να τον ανατρέψουμε με τη προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ο παραγόμενος πλούτος, θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, μιας κοινωνίας που θα έχει στο επίκεντρο της την εξύψωση του ανθρώπου. Τη σοσιαλιστική κοινωνία.
Βασιλόπουλος Θάνος,  Παιδίατρος Εντατικολόγος Συνταξιούχος γιατρός ΕΣΥ, Πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
Μοιραστείτε το άρθρο