Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ3 για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, αντιδρώντας στα σχέδια συρρίκνωσης του προγράμματος που εξυφαίνει η κυβέρνηση και η από αυτήν ελεγχόμενη, κεντρική διοίκηση της ΕΡΤ, με στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης από τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, τα σωματεία των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων, προκήρυξαν από κοινού προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, την Τετάρτη 28/6, 12.00 με 15.00 και την Πέμπτη 29/6, 16.00 με 19.00.

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, τόνισαν ότι θα υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου, την ποιοτική ενημέρωση και την αξιοπρέπειά τους, σε ότι αφορά το παραγόμενο πρόγραμμα, απαιτώντας αυτό να σταματήσει να καθορίζεται και να ελέγχεται, όπως σημείωσαν, από τους κυβερνητικά διορισμένους διευθύνοντες της κεντρικής ΕΡΤ.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις ήταν η ανάγκη κλιμάκωσης της δράσης τους, με απεύθυνση στο εργατικά και κοινωνικά κινήματα, στους ανθρώπους της περιφέρειας, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, με στόχο να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο που θα διεκδικήσει την απελευθέρωση της ΕΡΤ3 από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής ΕΡΤ. Ως προς αυτό, σημαντική ήταν η απόφαση των εργαζόμενων να αυτοοργανώσουν τον αγώνα τους, πέρα και πάνω από τις επίσημες συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις, μέσα από ανοιχτές, συνελευσιακές διαδικασίες, στις οποίες θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των διεκδικήσεων. Αυτή αναμένεται να είναι η κύρια στόχευση, παράλληλα με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων, ώστε να διεκδικηθούν και να ευοδωθούν οι αλλαγές που απαιτούν, μαζί με την κοινωνία, που ανταποκρίθηκε και στήριξε τον αγώνα τους, όταν οι ίδιοι ανέλαβαν την ευθύνη για το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, αντιδρώντας στο φασιστικό μαύρο στην ΕΡΤ.

Εκτός από την προάσπιση της αυτοτέλειας της ΕΡΤ3, με στόχο την παραγωγή ενός ενημερωτικού προγράμματος που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και αιτήματα της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης: μεγαλύτερη συμμετοχή στην παραγωγή επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων που τώρα αγοράζονται ή παράγονται από ιδιωτικές εταιρίες, τερματισμό των εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό, αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM kai 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειας τους.

Ακολουθεί το κοινό κείμενο με το οποίο τα σωματεία των εργαζόμενων προκήρυξαν τις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3

Οι εργαζόμενοι/-ες στην ΕΡΤ3 δημοσιογράφοι, τεχνικοί, καλλιτέχνες και διοικητικοί υπάλληλοι, παρακολουθούμε με αγωνία τη συρρίκνωση του προγράμματος της και τον κεντρικό σχεδιασμό, που δεν περιέχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τρίτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο τον τελευταίο μήνα, τα δύο βράδια των εκλογικών αναμετρήσεων της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, η ΕΡΤ3 περιορίστηκε στην αναμετάδοση του προγράμματος του ΕΡΤNews, ενώ δεν διαφοροποιήθηκε το πρόγραμμα της σε έκτακτα γεγονότα.

Οι εργαζόμενοι/-ες την ΕΡΤ3 διεκδικούν:

Ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

Προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

Αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM kai 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειας τους.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία εργαζομένων στην ΕΡΤ, καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον σχεδιασμό της αναφορικά με τον ρόλο και την προοπτική της ΕΡΤ3.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3     σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που προκηρύσσει:

την Τετάρτη 28 Ιουνίου, από τις 12.00 έως τις 15.00,

την Πέμπτη 29 Ιουνίου, από τις 16.00 έως τις 19.00.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων θα συντονίσουμε τις ενέργειες μας για κλιμάκωση των αντιδράσεών μας.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΕΡΤ:

ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ

Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ

Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

και η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

Μοιραστείτε το άρθρο