Νέες ένοπλες επιθέσεις σε τρείς αυτόνομες κοινότητες των Ζαπατίστας στην περιοχή Moises y Gandhi

22 του Ιουνίου του 2023

Επείγουσα Δράση

  • Εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία του Jorge López Sántiz, μέλους των Βάσεων Στήριξης των Ζαπατίστας.

Από τις 19 ως τις 22 Ιουνίου του 2023, μέλη της Οργάνωσης των καλλιεργητών καφέ του Ocosingo (Orcao), πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων που θέτει σε κίνδυνο τρεις ζαπατιστικές κοινότητες: τις Emiliano Zapata, San Isidro και Moisés y Gandhi που αποτελούν μέρος της περιοχής Moisés y Gandhi και βρίσκονται στο δήμο του Ocosingo της Chiapas:οι επιθέσεις κυμαίνονται από την πυρπόληση οικοπέδων ως τις ένοπλες επιθέσεις, οι οποίες κατά τη στιγμή της έκδοσης της παρούσας Επείγουσας Δράσης, δεν έχουν σταματήσει.

Από τις 19 Ιουνίου, περίπου στις 14.00, η ένοπλη ομάδα πυροβόλησε από το San Felipe και San Antonio Las Flores, καταμετρώντας τουλάχιστον 67 εκρήξεις πυροβόλων όπλων υψηλού διαμετρήματος και 13 χαμηλού διαμετρήματος, κι επιπλέον πυρπόλησε οικόπεδα στα οποία δουλεύουν οικογένειες των Βάσεων Στήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN).

Στις 21 Ιουνίου του 2023, οι επιθέσεις της ORCAO ξεκίνησαν στις 12:50, μέχρι τις 18:50 είχαν αθροιστεί τουλάχιστον 716 πυροβολισμοί διαφόρων διαμετρημάτων, ταυτόχρονα επιτέθηκαν στις ζαπατιστικές κοινότητες Emiliano Zapata, San Isidro και Moisés y Gandhi – στην τελευταία έβαλαν φωτιά σε οικόπεδο δίπλα στο Αυτόνομο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο απέχει μόλις 50 μέτρα από τα σπίτια οικογενειών Ζαπατίστας.

Μέχρι την ημερομηνία της παρούσας Επείγουσας Δράσης- στις 22 του Ιούνιου- έχουν καταμετρηθεί 25 πυροβολισμοί υψηλού διαμετρήματος και 20 χαμηλού διαμετρήματος, με καταγεγραμμένες πληροφορίες από τo Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης Ξημέρωμα στην Αντίσταση και την Εξέγερση για τη Ζωή και την Ανθρωπότητα, Caracol 10, Ανθίζοντας τον Νέο Σπόρο, με έδρα την Patria Nueva, (επίσημος δήμος του Ocosingo), Chiapas.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε ο Jorge López Sántiz, μέλος των Βάσεων Στήριξης, του οποίου η υγεία συνεχίζει να βρίσκεται σε ευαίσθητη κατάσταση, υπό την ανάγκη εξειδικευμένης φροντίδας για να συνεχιστεί η διαδικασία της ανάρρωσής του.

Όσον αφορά την κατάσταση υγείας του Jorge López Sántiz, από τις Βάσεις Στήριξης των Ζαπατίστας, πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Gómez Maza στις 5 Ιουνίου του 2023, ύστερα από 10 μέρες στην εντατική και 4 μέρες στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο εξακολουθεί να παρουσιάζει μια λοίμωξη η οποία δεν έγινε αντιληπτή από το ιατρικό προσωπικό, καθώς και μια ανοιχτή πληγή. Οι βλάβες είναι σοβαρές αφού έχει επηρεαστεί η λειτουργία του εντέρου του. Η διαδικασία της ανάρρωσης είναι αργή, καθώς οι επιπλοκές που προέρχονται από τη χειρουργική επέμβαση απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα για την κατάλληλη επούλωση, καθώς και διαχείριση με αντιβιοτικά και αναλγητικά φάρμακα.

Από το Εθνικό Δίκτυο Πολιτικών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Όλα τα Δικαιώματα για Όλες και Όλους» θα συνεχίζουμε να καταγράφουμε τις επιθέσεις προς τις κοινότητες που ασκούν τα δικαιώματά τους στην αυτονομία και την αυτοδιάθεση ως αυτόχθονες λαοί, και να επισημαίνουμε τη συνενοχή του μεξικάνικου κράτους.

Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα απαιτούμε επειγόντως:

  • Να εξασφαλιστεί εκτάκτως η ζωή, η ασφάλεια και η σωματική και ψυχική ακεραιότητα των οικογενειών των Βάσεων Στήριξης της περιοχής Moisés y Gandhi.
  • Να συνεχιστεί η ολοκληρωμένη και ποιοτική ιατρική περίθαλψη του Jorge López Sántiz, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ζωή και σωματική και ψυχική του ακεραιότητα.
  • Να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για την εγκληματική πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας και των ένοπλων επιθέσεων, που διαπράχθηκαν ενάντια στους κατοίκους των κοινοτήτων που απαρτίζουν την περιοχή Moisés y Gandhi.
  • Άμεση παύση των ένοπλων επιθέσεων ενάντια στις Βάσεις Στήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης.

Ιστορικό:

Στις 23 Μαΐου 2023 παρουσιάσαμε την Επείγουσα Δράση 009, με την οποία αιτηθήκαμε την άμεση προσοχή των αρχών και τον τερματισμό της βίας που στρέφεται ενάντια στις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες.

Τον Μάιο του 2022 εκδώσαμε την Επείγουσα Δράση 002-2022, όπου τεκμηριώνονται διάφορες πράξεις βίας στην κοινότητα, καθώς και η αύξηση των ένοπλων επιθέσεων, κλοπή της συγκομιδής, καταστροφή των αγαθών και αναγκαστικός εκτοπισμός, με βάση τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Αιτούμαστε να σταλούν οι επείγουσες κλήσεις προς:

Lic. Andrés Manuel López Obrador.

Συνταγματικός Πρόεδρος του Μεξικού

Residencia Oficial de los Pinos. Casa Miguel Alemán. Col. San Miguel Chapultepec, C.P.
11850 Ciudad de México.
Fax: (+52) 55 5093 4901. Twitter: @lopezobrador_

Lic. Luisa María Alcalde

Υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού
Bucareli 99, 1er. piso. Col. Juárez. Delegación Cuauhtémoc, C.P. 06600 Ciudad de
México.
Fax: (+52) 55 5093 34 14; Twitter: @M_OlgaSCordero
Correo: [email protected]

Lic. Alejandro Gertz Manero

Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας
Avenida Insurgentes, Número 20 de la Glorieta de Insurgentes, Col. Roma Norte, Ciudad
de México. C.P. 06700
Twitter: @FGRMexico
Correo: [email protected]

Lic. Alejandro Encinas Rodríguez
Υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μετανάστευσης και Πληθυσμού
Twitter: @A_Encinas_R
[email protected]
[email protected]

Lic. Rosario Piedra Ibarra
Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Edificio “Héctor Fix Zamudio”, Blvd. Adolfo López Mateos 1922, 6°piso. Col. Tlacopac San
Ángel. Delegación Álvaro Obregón. C.P.
01040; Ciudad de México.
Fax: (+52) 0155 36 68 07 67. Twitter: @CNDH
Correo: [email protected]

Lic. Rutilio Escandón Cadenas
Συνταγματικός Κυβερνήτης της Πολιτείας της Chiapas
Palacio de Gobierno del Estado de Chiapas, 1er Piso Av. Central y Primera Oriente,
Colonia Centro, C.P. 29009. Tuxtla Gutiérrez, Chiapas, México
Fax: +52 961 61 88088 – + 52 961 6188056; Extensión 21120. 21122;
Twitter: @JuntoscnRutilio
Correo: [email protected]

Lic. Victoria Cecilia Flores Pérez
Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της Chiapas
Palacio De Gobierno, 2o. Piso, Centro C.P. 29000 Tuxtla Gutiérrez, Chiapas.
Conmutador: (961) 61 8 74 60 Ext. 20003
Correo: [email protected]

Lic. Olaf Gomez Hernandez
Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Chiapas
Libramiento Norte y Rosa del Oriente número 2010 colonia El Bosque, Tuxtla Gutiérrez,
Chiapas, C.P. 29049
Conmutador: (961) 61-72-300, Ext. 17258

Twitter: @FGEChiapas
correo: [email protected]

Lic. Juan José Zepeda Bermúdez
Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Teléfono: 01 (967) 67 465 94 Fax: 01 (967) 67 465 94
Fax: (961) 60 2 57 84 Correo: [email protected]

https://m.facebook.com/profile.php?id=100069280326778#


CHIAPAS: Η ΒΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ

Μόλις στις 8 Ιουνίου του  2023, οργανώσεις από το Μεξικό και από όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν σε 72 διαφορετικά μέρη του κόσμου για να καταγγείλουν τις επιθέσεις της παραστρατιωτικής ομάδας ORCAO εναντίον των κοινοτήτων βάσης στήριξης των Ζαπατίστας στις 22 Μαΐου.  Σε αυτή την επίθεση, η οποία διήρκεσε πέντε ημέρες, ο σύντροφος Jorge López Sántiz τραυματίστηκε από σφαίρα και το έντερό του υπέστη σοβαρές βλάβες.

Οι κινητοποιήσεις ήταν η οργανωμένη απάντηση χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούν με ανησυχία την αύξηση της βίας ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες και ενάντια στους λαούς της Τσιάπας και του Μεξικού. Το κάλεσμά μας να σταματήσει ο πόλεμος έφτασε σε πολλά αυτιά και καρδιές, αλλά όχι στο μεξικανικό κράτος και την πολιτική του τάξη.

Από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου, αυτή η παραστρατιωτική ομάδα συνέχισε την πολιορκία των βάσεων υποστήριξης των Ζαπατίστας. Με τη συγκατάθεση ή την αδράνεια των τριών επιπέδων της κυβέρνησης, προσπάθησαν να κλιμακώσουν τον πόλεμο επιτιθέμενοι με πυροβόλα όπλα με συνεχή και συντονισμένο τρόπο σε τρία ζαπατιστικά χωριά: Emiliano Zapata, San Isidro και Moisés y Gandhi, που βρίσκονται στο δήμο Ocosingo της Τσιάπας.

Το αποτέλεσμα: περισσότεροι από 800 πυροβολισμοί από πυροβόλα όπλα μεγάλου και μικρού διαμετρήματος με στόχο σπίτια, σχολεία και αυτόνομες κλινικές, καθώς και η πυρπόληση αγροκτήματων στα οποία εργάζονται οι οικογένειες της βάσης στήριξης των Ζαπατίστας.

Ενώ αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής παραστρατιωτικού πολέμου κατά του ζαπατιστικού κινήματος που χρονολογείται από το 1994, αυτή τη στιγμή, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης βίας, που υποδαυλίζεται από την οικονομική κρίση στην οποία ζουν τα χωριά που δεν είναι ζαπατιστικά – χωρίς περισσότερους πόρους, εξαρτημένα και υποταγμένα στα προνόμια κοινωνικών προγραμμάτων όπως το Sembrando Vida. Οι μη-Ζαπατιστικοί λαοί βρίσκονται στην ανάγκη να ανταλλάξουν χρήματα με εκτάρια γης, γεγονός που έχει οδηγήσει παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η ORCAO να πραγματοποιήσουν περισσότερες από 100 επιθέσεις από το 2019 μέχρι σήμερα προκειμένου να απαλλοτριώσουν εδάφη.

Στην πρωινή του συνέντευξη στις 23 Ιουνίου, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον κυβερνήτη της Τσιάπας, υποβάθμισε τις επιθέσεις κατά των ζαπατιστικών κοινοτήτων και τη σοβαρή και ευρέως τεκμηριωμένη κατάσταση στην πολιτεία Τσιάπας. Επιπλέον, απαξίωσε επίσης τις οργανώσεις και τα άτομα που υπερασπίζονται την περιοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οργανώσεις που καταγράφουν και καταγγέλλουν τη βία.

Αυτή η στάση όχι μόνο μας φαίνεται πολύ ανησυχητική, ανησυχούμε ότι μπορεί να αποτελεί το προοίμιο μιας ακόμη μεγαλύτερης φυσικής επίθεσης, ή/και επίθεσης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η υποτίμηση της βίας (από το Κράτος) ενθαρρύνει τις παραστρατιωτικές ομάδες, καλύπτοντάς τες με τον μανδύα της ατιμωρησίας. Είναι καλά χαραγμένα στη μνήμη μας, τα λόγια που στράφηκαν ενάντια στον σύντροφό μας Samir Flores Soberanes, πριν από τη δολοφονία του, ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο μέχρι σήμερα.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, εμείς, οι υπογεγραμμένες οργανώσεις, καλούμε:

Καταγγέλουμε τη βία κατά των ζαπατιστικών κοινοτήτων, κατά των λαών της Τσιάπας και του Μεξικού και να αντιμετωπίσουμε την άρνηση με την οποία δίνεται ατιμωρησία στις παραστρατιωτικές ομάδες.

Καλούμε τους ανθρώπους καλής καρδιάς από όλες τις γεωγραφικές περιοχές να υποβάλουν γραπτές καταγγελίες στις διπλωματικές αντιπροσωπείες του Μεξικού.

Να συνοδεύσουμε, στο βαθμό που κάθε συλλογικότητα και άτομο μπορεί, τις δράσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, καθώς και να οργανώσουμε τις δικές μας δράσεις.

Θεωρούμε τους επικεφαλής των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων υπεύθυνους για τις επιθέσεις που μπορεί να υποστούν οι ζαπατιστικές κοινότητες, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι συνοδευτικές οργανώσεις αλληλεγγύης.

Atentamente

Espacio de Coordinación Nacional

Alto a la guerra contra los pueblos zapatistas.

Si tocan a un@, nos tocan a tod@s.

Firmas: 

Colectivos y organizaciones:

Congreso Nacional Indígena

Llegó la hora de los pueblos

Adherentes a la Sexta de Ciudad Juárez

Asociación de Explotación Científica Cultural y Recreativa “Brújula Roja”

Brigada Callejera, Cdmx

Brigada Comunal Tona -Guardianes del bosque Tlacotenco (autodefensa comunal)

Brigada “Dr. Ignacio Martín-Baró”, Guadalajara, Jalisco

Centro de Investigación en Comunicación Comunitaria A.C.

Colectivo Amapipiltotun

Colectiva Autónoma de Colaboración Social / Toluca, Estado de México

CNI Milpa Alta, CDMX

Colectivo  José Revueltas, Ciudad Juárez

Colectiva Jirafa, Cuernavaca Moreloa

Colectivx La Oveja Roja, Michoacán

Colectivo Mujeres Tierra, de Mexicali

Colectivo Resistrenzas, Puebla

Colectivo Tejiendo Luchas, Xalapa-CDMX

Colectivo de Telefonistas Zapatistas

Colectivo Tlapapipiltotun

Confederación de Jubilados, Pensionados y Adultos Mayores de la República Mexicana A.C.

Comunidad de Tlanezi Calli en Resistencia.

Comunidad de Xochitlanezi

Coordinación Metropolitana, Anticapitalista y Antipatriarcal con el CIG: Café “Zapata Vive”, UPREZ Benito Juárez, Colectivo Aequus.- Promoción y defensa de Derechos Humanos, Coordinación de Familiares de Estudiantes Víctimas de la Violencia, Comunidad Indígena Otomí residentes en la CDMX, SUTIEMS (Sindicato de la Unión de Trabajadores del Instituto de Educación Media Superior de la Ciudad de México), Laboratorio Popular de Medios Libres, Regeneración Radio, Noticias de Abajo, Plantón por los 43, Colectivo La Ceiba, Brigada de Salud Zapatista Pantitlán, Escuelita Autónoma Otomí. Individu@s:Roxana Bolio,  Roberto Rodríguez Contreras “Gato”,John Pablo Almaráz (cantautor) y 33.

CNUC UPADI Y HIJ@S DEL MAIZ PINTO. Tlaxcala

Ddeser, Jalisco

Escuela Comunal Casa del Arte Tlaixco

Espacio de Lucha contra el olvido y la represión (Chiapas)

Frente de pueblos en defensa de la madre Tierra: Morelos Puebla y Tlaxcala

FPDT de San Salvador Atenco

Frente Xonacatlán en Resistencia – Estado de México

Grietas en el Muro – Espacio de Coordinación

Guardianes del bosque Tlacotenco (autodefensa comunal)

ILANCUEITL danza de las Tlacualeras

Juventud Comunista de México

La Resistencia-LA

La Casa del Centro, Tijuana

La Clínica de Heridas, Tijuana

MEXICALI RESISTE

Mexicanos Unidos, Cdmx

Movimiento contra la militarización de Ciudad Juárez

Mujeres y la Sexta – Abya Yala

Mujeres que Luchan, Xalapa

Nodo de Derechos Humanos, Puebla

Nueva Central de las y los Trabajadores

Página Santa Ana Tlacotenco de Cuauhcoyoltecatl

Partido de los Comunistas,

Pueblos Unidos de la Región Cholulteca y de los volcanes

Radio comunitaria Zacatepec

Raíces en resistencia, CDMX

Red Binacional de Mujeres que Luchan

Red de feminismos descoloniales, Cdmx

Red Movimiento y Corazón Zapatista

RRR  Bien Contreras

Red de resistencias y rebeldías AJMAQ

Red de Resistencia y Rebeldía Tlalpan

Red Universitaria Anticapitalista

Sindicato Mexicano de Electricistas

Sexta por la libre Yucatán

Tejiendo Luchas desde México

Tampico abajo y a la izquierda

Vendaval, cooperativa panadera y algo más, Cdmx

Individuales: 

José Alejandro Barón Hernández. Adherente a la sexta, Jalisco

Jorge Alonso, Zapopan , Jalisco

Sara Bravo, Xalapa

Dra. Alicia Castellanos Guerrero, UAM-I, integrante del Colectivo de Apoyo al EZLN CNI Llegó la Hora de los Pueblos

Dr. Polo Castellanos, muralista, Red de Resistencia y Rebeldía Tlalpan

Oralba Castillo Nájera Red morelense de apoyo al CIN y CIG, Cuernavaca Morelos

Antonio Citalán

Marco Arturo Calderas Osorio, Cdmx

Catherine DeWeese Parkinson, Tijuana

Felipe Echenique March, historiador Morelos

Jorge Herrera Ireta,

Servando Gajá, Morelos

Magdalena Gómez, UPN, Cdmx

Patricia González, Tijuana

Argelia Guerrero,Cdmx

Arturo Guerrero,Cdmx

Johnatan Guerrero,Cdmx

Argelia Rentería, Cdmx

Jovany Iglesias López Tlaixco integrante del CNI Milpa Alta, dirección Escuela Comunal Casa del Arte Tlaixco.

Diana Itzu Luna (Chiapas)

Dr. Gilberto López y Rivas, profesor investigador del INAH, integrante del Colectivo de Apoyo al EZLN CNI Llegó la Hora de los Pueblos

Sylvia Marcos, Morelos

Margara Millán, Morelos

Hugo Molina, Cuernavaca Morelos

Francisco Morfin, Guadalajara Jalisco

Virginia Ortega, Morelos

Miguel Ángel Radilla,Tijuana

Luisa Riley, Cdmx, documentalista audiovisual

Raúl Romero, sociólogo, Cdmx

Claudia Sandoval

Eva María Serna Arán, Adherente a la Sexta Declaraciòn de la Selva Lacandona

Ana María Vera Smith, UPN, Tampico, Tamaulipas

Eva Arán Vidal, Adherente a la Sexta Declaraciòn de la Selva Lacandona

Héctor Tomás Zetina Vega. Red Morelense de Apoyo al CNI-CIG

Gilberto Zuñiga, Tijuana

https://m.facebook.com/profile.php?id=100069280326778#

Μετάφραση: Ευγενία Κουνιάκη, Βίκυ Λίλη

Μοιραστείτε το άρθρο