Συγκέντρωση συμπαράστασης σε μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης, Τετάρτη 14/6 στις 9:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Άμεση αθώωση και πλήρης απαλλαγή από κάθε κατηγορία των μελών του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Ηλία Σμήλιου και Ζήση Κλεισιάρη, για τη δράση τους στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας.

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσαν οι δύο αγωνιστές, ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος και ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης, για την περσινή απόφαση του τριμελούς εφετείου πλημμελημάτων, με την οποία -χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη ούτε η ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία αποδομήθηκε πλήρως όλο το κατηγορητήριο, ούτε καν ο ίδιος ο νόμος- καταδικάστηκαν σε 10 μήνες με τριετή αναστολή(!) επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, τον Ιούνιο του 2017, που έγινε για σωθούν δυο σπίτια λαϊκών οικογενειών από τα κοράκια των τραπεζών και των funds.

Είναι απαράδεκτο να σύρονται στα δικαστήρια και να καταδικάζονται όσοι υπερασπίστηκαν τη λαϊκή κατοικία, όταν έχουν πλήρη ασυλία όσοι κατακλέβουν το λαϊκό εισόδημα, λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο και κερδοσκοπούν ασύστολα με την ακρίβεια και μαζί τους τα κοράκια των τραπεζών και των funds που ξεσπιτώνουν τον λαό προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εισαγγελέας και δικαστική έδρα στήριξαν την καταδικαστική απόφαση σε ένα απόλυτα σαθρό κατηγορητήριο, αγνοώντας το ότι κανείς δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει τα υπό πλειστηριασμό σπίτια και άρα «συναγωνισμός» δεν υπήρξε, όπως και το ότι η «παράνομη βία» δεν προέκυψε από κανένα μάρτυρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο -ούτε καν τον αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας! Αυτή η καταδικαστική απόφαση αλλά και η νέα δίκη αφορά όλη την κοινωνία, κάθε άνθρωπο που δέχεται τα πλήγματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Γιατί αυτό που στην πραγματικότητα δικάστηκε (και δικάζεται σε κάθε μια από τις δεκάδες διώξεις του κινήματος κατά των πλειστηριασμών) δεν είναι οι δύο αγωνιστές του κινήματος, αλλά η ίδια η συλλογική αντίσταση και δράση ή ακόμη και η δυνατότητα κοινωνικοπολιτικής διαμαρτυρίας. Η καταδικαστική απόφαση εντάσσεται σε μια εδώ και χρόνια εξελισσόμενη επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης του λαού, προκειμένου να αποδεχθεί την κοινωνική βαρβαρότητα ως μονόδρομο, να μάθει να ζει σε συνθήκες μόνιμης οικονομικής τρομοκρατίας, να αποδεχθεί μια ζωή σε δόσεις, στην οποία την μια θα σου λείπει η δουλειά και το ψωμί, την άλλη θα σου αμφισβητούν την πρόσβαση σε υγεία και παιδεία και την άλλη θα σ’ αφήνουν χωρίς στέγη, μέχρι να εμπεδώσεις πλήρως και αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες μιας ακόμη κρίσης (οικονομικής, ενεργειακής κ.ά.), που όσοι τη δημιούργησαν πλουτίζουν, ενώ ο λαός εξαθλιώνεται. Στην μακρά αυτή περίοδο της ολομέτωπης επίθεσης στο δικαίωμα στην εργασία και το εισόδημα, στα κοινωνικά αγαθά, στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα και ενώ οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις πολλαπλασιάζονται σε φτωχογειτονιές, πόλεις και χωριά από την μια άκρη της χώρας ως την άλλη, είναι ολοφάνερος ο πολιτικός χαρακτήρας της καταδίκης και της νέας δίκης που εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα άκρατου αυταρχισμού και της κυβερνητικής επιλογής για σκληρή καταστολή των κοινωνικών αγώνων.

Ως ΣΥΣΘ δηλώνουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και να απαιτούμε την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς από το 2015 μέχρι σήμερα, την θεσμοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και τη διαγραφή των λαϊκών χρεών προς τράπεζες-κράτος. Ο μόνος δρόμος, για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και την αντιμετώπιση της βίας των πλειστηριασμών και των εξώσεων είναι η αγωνιστική, αντιμετώπιση αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, η συλλογική οργάνωση και αλληλεγγύη.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την περσινή άδικη καταδικαστική απόφαση και ζητούμε την άμεση αθώωση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (πενταμελές εφετείο) και την πλήρη απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.

Συγκέντρωση συμπαράστασης την Τετάρτη 14 Ιουνίου, 9π.μ., στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης


Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 14/6, δικαστήρια Θεσσαλονίκης, 9.00 πμ

Το αίτημα για δικαιοσύνη έρχεται στο προσκήνιο, μαζί με την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και του κινήματος, καθώς την Τετάρτη 14/6 θα εκδικαστεί η έφεση των αγωνιστών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στην πρωτόδικη καταδίκη τους για συμμετοχή σε κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών.

Ο εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηλίας Σμήλιος και ο δικηγόρος, πρ. μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ζήσης Κλεισιάρης κατέθεσαν έφεση για την περσινή δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν σε 10 μήνες με τριετή αναστολή(!) μόνο και μόνο γιατί πήραν μέρος σε κινητοποίηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2017, η οποία έχει γίνει για να σωθούν από τα κοράκια των τραπεζών και των funds δυο σπίτια λαϊκών οικογενειών.

Η καταδικαστική απόφαση ήρθε παρά το γεγονός ότι στη δίκη αποδομήθηκε ολοκληρωτικά το κατηγορητήριο. Κανείς εξάλλου δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει τα σπίτια τα οποία έμπαιναν σε πλειστηριασμό και άρα δεν διακόπηκε η διαδικασία με την «παράνομη βία», όπως ανέφερε από το σαθρό κατηγορητήριο. Αυτό επιβεβαιώθηκε εξάλλου από όλους τους μάρτυρες, μαζί και τον αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας!

Αποτελεί επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία να δικάζονται και να φορτώνονται με καταδίκες όσοι συμμετέχουν στο κίνημα υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, όταν έχουν πλήρη ασυλία όσοι ρημάζουν τις ζωές μας. Όσοι κερδοσκοπούν από την εκμετάλλευση και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων και του λαού, ξεπουλάνε τον δημόσιο πλούτο και παραδίνουν τη λαϊκή κατοικία στα κοράκια των τραπεζών και των funds.

Η υπόθεση ήταν μία από τις πέντε διώξεις που αφορούν μέλη του Συντονισμού και άλλων αγωνιστών, με τις οποίες έχει στηθεί ένα σκηνικό δικαστικής ομηρίας και απειλών για βαριές ποινές. Αυτή η υπόθεση, που στοχεύει στην καταστολή και την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, στήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίστηκε από τη ΝΔ, η οποία κληρονόμησε και υλοποιεί με τον ίδιο αδίστακτο τρόπο την πολιτική διώξεων σε βάρος του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.

Με την καταδίκη μπαίνουν στο στόχαστρο οι μαχητικές μορφές αγώνα, που ξεπερνάνε την τυπική διαμαρτυρία για την τιμή των όπλων. Είναι μια προκλητική ενέργεια εκφοβισμού του λαϊκού κινήματος για να επιβληθούν οι κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Αυτός ο κοινωνικά βάρβαρος μνημονιακός στόχος είναι βασική προτεραιότητα της «μεταμνημονιακής» περιόδου για την ΕΕ, τις τράπεζες, τα funds, την κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε κυβέρνηση που υλοποιεί την κυρίαρχη πολιτική.

Η δίωξη είναι πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη από το λαϊκό κίνημα. Η απάντηση θα είναι η αλληλεγγύη και ο ανυποχώρητος αγώνας μέχρι τη νίκη και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους, μέσα από τα σωματεία τους, τις τοπικές συλλογικότητες και τους συντονισμούς τους, στον αγώνα για το δικαίωμα όλων όσοι ζουν σ’ αυτή τη χώρα στη στέγη, το ρεύμα, το νερό. Μαζικός δυναμικός ανυποχώρητος αγώνας τώρα για:

· Να αθωωθούν και να απαλλαγούν οι αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων από τις κατηγορίες. Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις αγωνιστών.

· Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης λαϊκής κατοικίας και τη διαγραφή χρεών των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες και κράτος.

· Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των κατασχέσεων

· Κατάργηση του «Ιδιώνυμου» και άμεση παύση κάθε δίωξης για τους αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο