Εκλογές Α΄ Θεσσαλονίκη: Το υψηλότερο πανελλαδικό ποσοστό η αναντιπροσώπευτη ψήφος κι η μοναδική περίπτωση που ο Βελόπουλος είναι τρίτος

Μια γρήγορη ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Στον απόηχο των εκλογών που μας άφησαν ενεούς αλλά και σαν ένα είδος συνέχειας της σειράς των άρθρων “Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο” παρουσιάζουμε μια σύντομη ανάλυση των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεν προσπαθούμε να προσφέρουμε κάποιου είδους εξήγηση, απλώς εστιάζουμε στην πόλη μας και μεγεθύνουμε λίγο την εικόνα. Καθώς έχουμε μόνο τα αποτελέσματα του Υπουργείο Εσωτερικών που δίνει η Singular Logic κι όχι του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δεν μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το επίπεδο των εκλογικών διαμερισμάτων αλλά μόνο μέχρι τις δημοτικές ενότητες. Κι ενώ τέσσερις δημοτικές ενότητες έχουν μέγεθος εκλογικών διαμερισμάτων κι οι υπόλοιπες στις δυτικές συνοικίες έχουν δύο έως πέντε εκλογικά διαμερίσματα η εικόνα είναι πολύ πιο γενική για την Καλαμαριά με τα επτά εκλογικά διαμερίσματα και κυρίως για τη Δημοτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (δηλαδή τον Δήμο Θεσσαλονίκης χωρίς την Τριανδρία) με τα τριάντα εκλογικά διαμερίσματα, καθώς δεν έχουμε αποτελέσματα ούτε κατά δημοτικές κοινότητες.

Πίνακας 1: Αποτελέσματα στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Γράφημα 1: Ποσοστά κομμάτων που ξεπερνούν το 1% στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Γ ράφημα 2: Ποσοστά κομμάτων που υπολείπονται του 1% στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Να σημειώσουμε ότι στα γραφήματα η σειρά από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι με βάση την κατάταξη των κομμάτων στην επικράτεια.

Αρχικά παρατηρούμε ότι η συμμετοχή είναι αυξημένη τόσο όσον αφορά τις προηγούμενες εκλογές, κάτι που ισχύει σε όλη την επικράτεια (άλλωστε οι εκλογές του 2019 είχαν γίνει Ιούλιο και μετά από ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές), όσο και σε σύγκριση με την επικράτεια (+3,03%). Από την άλλη και τα άκυρα είναι αυξημένα σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό τους, ενώ τα λευκά είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Όμως τα άκυρα είναι αυξημένα κατά μία μονάδα ακριβώς σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ τα λευκά κάπως μειωμένα. Αυτό ίσως να οφείλεται στη μεγάλη πληθώρα επιλογών, 33 όπως βλέπουμε στην Α΄ Θεσσαλονίκης έναντι 19 στις εκλογές του 2019, οπότε μειώνονται αυτοί που δεν βρίσκουν τι να ψηφίσουν αλλά αυξάνονται αυτοί που μπερδεύονται.

Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο η Α΄ Θεσσαλονίκης είναι η εκλογική περιφέρεια με το μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη Βουλή (αναντιπροσώπευτη ψήφος) το οποίο φθάνει στο 22,42%. Επίσης, είναι η προτελευταία περιφέρεια όσον αφορά στο άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (δικομματισμός) με 53,85%, με το χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Δράμα (53,30%)

Για τα κόμματα, τώρα, έχουμε τη στήλη “#” στην οποία σημειώνουμε τη σειρά κατάταξης κάθε κόμματος στον συγκεκριμένο πίνακα γιατί τα παραθέτουμε πάντα με τη σειρά κατάταξής τους σε πανελλαδικό επίπεδο, οπότε μπορούμε εύκολα να δούμε ποιο ανεβαίνει και ποιο κατεβαίνει. Στην πρώτη θέση βρίσκεται βεβαίως η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με 34,15%, ποσοστό που είναι μικρότερο του πανελλαδικού κατά εξήμισι μονάδες, ενώ είναι μικρότερο και κατά 1,37% από τις προηγούμενες εκλογές παρότι παίρνει περίπου 5.500 ψήφους περισσότερες. Αυτό το φαινομενικά παράδοξο φαινόμενα οφείλεται στην αύξηση της συμμετοχής. Επιπλέον εδώ έχουμε το τρίτο χαμηλότερο της ΝΔ. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ) χάνει σχεδόν τριάντα χιλιάδες ψηφοφόρους και 11,67%. Κατόπιν έχουμε την πρώτη ανατροπή καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται η, πανελλαδικά πέμπτη, Ελληνική Λύση (ΕΛ) με 8,35% (δεύτερο υψηλότερο πανελλαδικά) που σημαίνει σχεδόν 11.500 ψήφους περισσότερες από 2019 ή τρεις μονάδες, ενώ είναι και σχεδόν τέσσερις μονάδες πάνω από το ποσοστό επικρατείας. Και βεβαίως εδώ είναι η μόνη εκλογική περιφέρεια πανελλαδικά που το κόμμα του Βελόπουλου βρίσκεται στην τρίτη θέση. Τέταρτο έρχεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) με 8,08% αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 8.500 ψήφους (δύο τοις εκατό). Στην πέμπτη θέση είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) με 7,44% το οποίο κι αυτό αυξάνει χονδρικά τις ψήφους του και το ποσοστό του λίγο παραπάνω απ’ ότι το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθούν χωρίς αλλαγή στη σειρά επικρατείας τα τρία κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή για λίγο. Έκτη η ΝΙΚΗ με 4,58% και πολύ κοντά η Πλεύση Ελευθερίας (ΠΕ) που φτάνει το 4,52% με υπερδιπλασιασμό ψήφων και ποσοστού (σχεδόν οκτώμισι χιλιάδες και δυόμισι μονάδες), ενώ είναι το δεύτερο καλύτερό της σ’ όλη την επικράτεια. Όγδοο το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη (ΜΕΡΑ25) που παίρνει 3,32% (σχεδόν τρεισήμισι χιλιάδες ψήφους και μια μιάμιση μονάδα λιγότερο από τις προηγούμενες εκλογές), πέμπτο καλύτερο πανελλαδικά. Παρακάτω έχουμε κι άλλη ανατροπή καθώς στην ένατη θέση είναι η, δέκατη πανελλαδικά, Εθνική Δημιουργία (ΕΘΝ.ΔΗΜ.) των Τζήμερου και Κρανιδιώτη, που συγκρίνουμε με τη Δημιουργία Ξανά στις προηγούμενες εκλογές όπως κάνει κι η Singular Logic, που έχει 1,44% (πεντακόσιες ψήφους κι ελάχιστο ποσοστό παραπάνω από το 2019). Το ποσοστό αυτό είναι δεύτερο συνολικά, μετά μόνο από το ποσοστό της ιδιόρρυθμης εκλογικής περιφέρειας Εξωτερικού. Δέκατη είναι η Συμμαχία Ανατροπής (ΣΥΜ.ΑΝΑΤΡ.) όπου συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις με κυριότερη το ΕΠΑΜ κι επικεφαλής της τον αρχηγό του Δημήτρη Καζάκη, οπότε συγκρίνουμε τα αποτελέσματά της με αυτά του ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ στις προηγούμενες εκλογές, κάτι που δεν κάνει η Singular Logic, κι η οποία φτάνει 1,11%, δηλαδή δυο χιλιάδες ψήφους και μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις προηγούμενες εκλογές.

Στην ενδέκατη θέση, μία παραπάνω από την πανελλαδική τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι – Πράσινη Ενότητα (ΟΠ-ΠΡ.ΕΝ.) με 0,92%, τέταρτο υψηλότερο στην επικράτεια· κατόπιν η Πνοή Δημοκρατίας (ΠΝ.ΔΗΜ.) με 0,87% (δεύτερο καλύτερο) και τρεις θέσεις ψηλότερα απ’ ότι στην επικράτεια. Στη δέκατη τρίτη θέση, επίσης τρεις θέσεις πάνω η Ένωση Κεντρώων (ΕΚ) που παίρνει 0,73% (μεγαλύτερό της πανελλαδικά), χάνοντας τεσσεράμισι χιλιάδες ψήφους και μιάμιση εκατοστιαία μονάδα από το 2019. Δέκατη τέταρτη, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, έρχεται η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με 0,56% που σημαίνει πεντακόσιες ψήφους και ένα τοις χιλιοίς παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές. Αμέσως μετά και δύο θέσεις χαμηλότερα από την πανελλαδική του είναι το Κίνημα 21 (ΚΙΝ.21) με 0,55%. Δέκατο έκτο το Κίνημα Φτωχών Ελλάδας (ΚΙΝ.ΦΤ.ΕΛ.), δυο θέσεις παραπάνω με 0,42%. Στη δέκατη έβδομη θέση, έξι χαμηλότερα, με 0,37% το Ενώνω Συμμαχία Ελευθερίας (ΕΝΩΝΩ Σ.Ε.). Δέκατοι όγδοοι (μια θέση παρακάτω) οι Ελεύθεροι Ξανά (ΕΛ.ΞΑΝ.) με 0,35%, ακριβώς όσο πήραν και στην επικράτεια. Στη δέκατη ένατη θέση οι Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (ΚΟΤΕΣ) με 0,35% και πέντε θέσεις ψηλότερα από την πανελλαδική τους. Εικοστό, μια θέση παρακάτω από την επικράτεια, είναι το ΕΑΝ του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κανελλόπουλου με 0,30%.

Εικοστό πρώτο είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό – λενινιστικό) (ΚΚΕ (μ-λ)) με 0,29%, μια θέση πιο ψηλά από την πανελλαδική του, παίρνοντας τετρακόσιες ψήφους παραπάνω κι ανεβαίνοντας κατά ένα τοις χιλίοις σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Εικοστό δεύτερο το Τώρα Όλοι Μαζί (Τ.ΟΛ.ΜΑ.) με 0,28%, μια θέση παρακάτω από την επικράτεια. Στην εικοστή τρίτη θέση, δυο θέσεις παραπάνω από την πανελλαδική της, η Ενότητα – Αλήθεια (ΕΝ.Α.) με 0,27%. Εικοστό τέταρτο το Πράσινο Κίνημα (ΠΡΑΣ.ΚΙΝ.) με 0,26%, τέσσερις χαμηλότερα από την επικράτεια. Εικοστή πέμπτη η Ελλήνων Συνέλευσις (Ε.ΣΥ.) με 0,21%, δύο θέσεις παρακάτω από την πανελλαδική της και χάνοντας καμιά πενηνταριά ψήφους και σχεδόν μισό τοις χιλίοις από τις προηγούμενες εκλογές. Εικοστή έκτη η Βόρεια Λέγκα – Κράμα (Β.ΛΕΓ.ΚΡ.), δυο θέσεις πάνω από την πανελλαδική της, με 0,19%. Εικοστό έβδομο το Social Σύγχρονο Δημοκρατικό Κόμμα (SOCIAL) με 0,16% και τέσσερις θέσεις πάνω από τη συνολική, ενώ εδώ έχει το δεύτερο καλύτερό του αποτέλεσμα καθώς κατέβηκε μόνο στην Α΄ και τη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Εικοστή όγδοη είναι η Πολιτική Πρωτοβουλία (ΠΟΛ.ΠΡ.) στην οποία συμμετέχουν τα κόμματα Δημοκρατική Αναγέννηση (του Στ. Παπαθεμελή) και Χριστιανική Δημοκρατία (που είχε ιδρύσει πριν από δεκαετίες ο Ν. Ψαρουδάκης) παίρνοντας 0,13% κι ευρισκόμενη δυο θέσεις χαμηλότερα από την πανελλαδική της. Εικοστή ένατη, μια θέση πάνω από την επικράτεια, έρχεται η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) με 0,09% που είναι το τέταρτο καλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά και σημαίνει ότι πήρε σχεδόν εκατό ψήφους και 0,02% παραπάνω. Στην τριακοστή θέση, τρεις κάτω από τη συνολική της, βρίσκεται η Κοινωνία Αξιών – Φιλελεύθερη Συμμαχία (Κ.ΑΞ.-Φ.Σ.) με 0,08%. Τριακοστό πρώτο, δύο θέσεις κάτω από την πανελλαδική του, έχουμε το Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Μ-Λ ΚΚΕ) με 0,05% παίρνοντας ακριβώς τις διπλάσιες ψήφους, δηλαδή 78 περισσότερες κι έχοντας 0,02% παραπάνω από το 2019. Τριακοστή δεύτερη, όπως και πανελλαδικά, είναι η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΟΑΚΚΕ) με 0,01%. Τριακοστό τρίτο και τελευταίο είναι το Ελληνικό Όραμα με 0,01%, που πανελλαδικά το ξεπερνούν άλλοι δύο σχηματισμοί αλλά εδώ καταγράφει το καλύτερο αποτέλεσμά του μιας κι είναι η μόνη περιφέρεια που κατεβαίνει!

Στη συνέχεια θα ρίξουμε μια ματιά συγκεκριμένα σε κάθε δήμο και δημοτική ενότητα, ξεκινώντας από τα νοτιοανατολικά αυτή τη φορά, αλλά πρώτα ας δούμε ποιο κόμμα καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε κάθε δήμο και δημοτική ενότητα, αφού παντού πρώτη είναι η ΝΔ και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πίνακας 2: Τρίτο κόμμα ανά δήμο

Η εικόνα είναι νομίζουμε σαφής καθώς το πολεοδομικό συγκρότημα χωρίζεται στα δύο με βάση το τρίτο κόμμα.

Προχωρώντας τώρα ένα επίπεδο παρακάτω έχουμε τον εξής πίνακα όσον αφορά τις δημοτικές ενότητες, στις οποίες περιλαμβάνουμε και την Καλαμαρά μιας και δεν χωρίζεται περαιτέρω.

Πίνακας 3: Τρίτο κόμμα ανά δημοτική ενότητα

Με βάση αυτόν τον πίνακα, λοιπόν, μπορούμε να καταλάβουμε πώς ενώ το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ελληνικής Λύσης στον μακράν μεγαλύτερο δήμο της εκλογικής περιφέρειας υπολείπεται τελικά αυτής στο σύνολο της περιφέρειας. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο μόνος δήμος στου οποίου στις δημοτικές ενότητες δεν έρχεται τρίτο κόμμα αυτό που έχει τη θέση αυτή στο σύνολο του δήμου είναι ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών στον οποίο το ΠΑΣΟΚ κρατάει την τρίτη σε δύο από τις δημοτικές του ενότητες (Συκιές, Πεύκα) ενώ στη Νεάπολη τρίτη είναι η Ελληνική Λύση και στον Άγιο Παύλο το ΚΚΕ (που είναι κι η μοναδική δημοτική ενότητα όπου συμβαίνει αυτό).

Όπως προαναφέραμε θα ξεκινήσουμε από τα νοτιοανατολικά και θα προχωρήσουμε στα βορειοδυτικά.

Πίνακας 4: Αποτελέσματα στον Δήμο Καλαμαριάς Παρατηρούμε ακόμη υψηλότερη συμμετοχή που ξεπερνάει το 70%. Κι εδώ η ΝΔ κερδίζει ψήφους αλλά χάνει λίγο στα ποσοστά, εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής. Μια βασική διαφορά στις πάνω σειρές είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται πάνω από τη Νίκη. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημειώνει το ΚΚΕ με 2,4% κι ακολουθούν Ελληνική Λύση (2,28%), Πλεύση Ελευθερίας (2,17%) και ΠΑΣΟΚ (1,88%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (11,32%) και μετά το ΜΕΡΑ25 (1,77%) κι η Ένωση Κεντρώων (1,54%)

Πίνακας 5: Αποτελέσματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

 

Στον μεγαλύτερο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος βλέπουμε ότι η συμμετοχή κινείται στα ίδια επίπεδα με την πανελλαδική. Εδώ, αντιθέτως από το σύνολο της επικράτειας, η ΝΔ χάνει περίπου οκτακόσιες ψήφους και σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει επίσης πάνω από δέκα χιλιάδες ψήφους και εννιά μονάδες. Η Ελληνική Λύση αν και τρίτη στην εκλογική περιφέρεια εδώ βρίσκεται στην πέμπτη θέση όπως και στην επικράτεια ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ξεπερνά τη Νίκη. Το ΚΚΕ είναι αυτό που σημειώνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (2,31%) ακολουθούμενο από την Πλεύση Ελευθερίας (2,22%), την Ελληνική Λύση (1,85%) και το ΠΑΣΟΚ (1,84%). Σημαντικές πτώσεις, εκτός των δύο πρώτων κομμάτων έχουν, όπως και πανελλαδικά, η Ένωση Κεντρώων (1,43%) και το ΜΕΡΑ25 (1,15%), το οποίο συγκεντρώνει ακριβώς μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό. Η Εθνική Δημιουργία έχει ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του πανελλαδικού της με μια μικρή αύξηση ενώ η Συμμαχία Ανατροπής παρότι υπολείπεται του προηγούμενου κόμματος έχει άνοδο μισής μονάδας. Ιδιαίτερα ανεβασμένη, σε σχέση με τα αποτελέσματά της στην επικράτεια, εμφανίζεται η Πνοή Δημιουργίας καθώς έχει κι αυτή σχεδόν διπλάσιο από το πανελλαδικό της ποσοστό (+0,44%) και βρίσκεται τέσσερις θέσεις υψηλότερα. Τέλος μικρή άνοδο εμφανίζουν και τα τέσσερα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να χωρίζεται σε δύο δημοτικές ενότητες αλλά η μία απ’ αυτές, η Δημοτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, είναι σχεδόν όλος ο δήμος χωρίς ένα εκλογικό διαμέρισμα (δηλαδή τα άλλα τριάντα), οπότε την παραλείπουμε γιατί οι διαφορές από το σύνολο του δήμου είναι απειροελάχιστες και προχωράμε στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.

Πίνακας 6: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας

Αρχικά παρατηρούμε ότι η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κατά έξι μονάδες τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές όσο και σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό της σ’ αυτές τις εκλογές. Η ΝΔ κερδίζει καμιά ογδονταριά ψήφους αλλά χάνει μια μονάδα κι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από πεντακόσιες ψήφους και δώδεκα μονάδες. Κι εδώ δεν αλλάζει η πανελλαδική σειρά των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ κι εδώ η Πλεύση Ελευθερίας προηγείται της Νίκης. Πάνω από δυο μονάδες αύξηση έχουν τέσσερα κόμματα: ΠΑΣΟΚ (2,65%), Ελληνική Λύση (2,42%), Πλεύση Ελευθερίας (2,37%) και ΚΚΕ (2,26%). Μειώσεις ποσοστών έχουν η Ένωση Κεντρώων (1,65%) και το ΜΕΡΑ25 (1,28%). Μικρότερη άνοδο, τέλος, σημειώνουν η Συμμαχία Ανατροπής (0,31%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,27%) κι η Εθνική Δημιουργία (0,26%).

Πίνακας 7: Αποτελέσματα στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Πέρα από τη σχετικά μειωμένη αποχή έχουμε αυξημένο ποσοστό άκυρων ενώ αυτό των λευκών συμπίπτει μέχρι κεραίας με το πανελλαδικό. Η ΝΔ κερδίζει χίλιες ψήφους παραπάνω αλλά πέφτει λίγο ποσοστιαία κι ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις τεσσεράμισι χιλιάδες ψήφους και δεκατρείς ποσοστιαίες μονάδες. Το ΚΚΕ υπολείπεται της Ελληνικής Λύσης, όπως κι η Πλεύση Ελευθερίας της Νίκης, κάτι που συμβαίνει και πανελλαδικά, ενώ και τα δύο αυτά κόμματα ξεπερνούν το 5%. Αυξημένα ποσοστά, όπως παντού άλλωστε, για Ελληνική Λύση (2,74%), Πλεύση Ελευθερίας (2,72%), ΚΚΕ (2,12%), ΠΑΣΟΚ (1,94%), Συμμαχία Ανατροπής (0,45%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,18%), ΚΚΕ (μ-λ) (0,11%), ΟΚΔΕ (0,03%) και Μ-Λ ΚΚΕ (0,02%). Από την άλλη μειώσεις έχουμε για Ένωση Κεντρώων (1,72%), ΜΕΡΑ25 (1,68%), Ελλήνων Συνέλευσιν (0,07%) και Εθνική Δημιουργία (0,05%)

Ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών είναι αυτός που έχει τις περισσότερες δημοτικές ενότητες, τέσσερις, και στις οποίες παρατηρούνται κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Πίνακας 8: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου

Αυτή είναι μια από τις πολύ μικρές δημοτικές ενότητες μεγέθους εκλογικού διαμερίσματος. Η συμμετοχή κινείται στα πανελλαδικά επίπεδα ενώ λίγο αυξημένα είναι τα άκυρα. Η ΝΔ αυξάνει κατά σχεδόν εκατό τις ψήφους της ενώ σε ποσοστά κατά 0,75%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τετρακόσιες ψήφους και δεκατέσσερις και μισό μονάδες. Διαφοροποίηση έχουμε στην τρίτη θέση την οποία καταλαμβάνει το ΚΚΕ (κι αυτή είναι η μοναδική δημοτική ενότητα στην Α΄ Θεσσαλονίκης που συμβαίνει αυτό) ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Αυξημένα ποσοστά, κατά φθίνουσα σειρά, έχουν: Ελληνική Λύση (3,68%), ΚΚΕ (2,47%), Πλεύση Ελευθερίας (2,45%), ΠΑΣΟΚ (1,58%), Συμμαχία Ανατροπής -η οποία καταλαμβάνει και την ένατη που είναι κι η πανελλαδική της θέση- (0,61%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ -η οποία κερδίζει τρεις θέσεις σε σχέση με την επικράτεια- (0,59%) και ΚΚΕ (μ-λ) (0,26%). Μειωμένα είναι τα ποσοστά για Ένωση Κεντρώων (1,71%), ΜΕΡΑ25 (1,45%) και Εθνική Δημιουργία (0,50%), η οποία βρίσκεται στη δέκατη τρίτη θέση, τρεις θέσεις από την πανελλαδική της, ενώ συνολικά σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια έρχεται ένατη.

Πίνακας 9: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων Κι αυτή επίσης είναι μια δημοτική ενότητα σε μέγεθος εκλογικού διαμερίσματος. Εδώ βλέπουμε ότι η συμμετοχή χτυπάει ταβάνι, κάτι που ίσχυε και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τώρα ξεπερνάει τα τρία τέταρτα των γραμμένων ψηφοφόρων και πολύ παραπάνω από την πανελλαδική συμμετοχή. Η ΝΔ κερδίζει εκατόν εξήντα ψήφους αλλά χάνει 2,69%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κατά σχεδόν τριακόσιες ψήφους και επτάμισι μονάδες. Η σειρά κατάταξης είναι ίδια με αυτήν στην επικράτεια μέχρι την όγδοη θέση με την Πλεύση Ελευθερίας να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση με 2,35%, ακολουθούμενη από το ΚΚΕ (1,74%), το ΠΑΣΟΚ (1,70%) και την Ελληνική Λύση (1,04%). Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση ποσοστών έχει το ΜΕΡΑ25 με 3,40% (που είναι όμως η μεγαλύτερη που σημειώνει στο πολεοδομικό συγκρότημα), ενώ κι η Ένωση Κεντρώων πέφτει κατά 1,14%. Η Εθνική Δημιουργία με μια μικρή άνοδο (0,20%) καταλαμβάνει την ένατη θέση, κάτι που ισχύει και για όλη την εκλογική περιφέρεια, ακολουθούμενη από τους Οικολόγους Πράσινους – Πράσινη Ενότητα που βρίσκονται δυο θέσεις πάνω από την πανελλαδική τους. Η Συμμαχία Ανατροπής είναι πάλι δυο θέσεις παρακάτω από την επικράτεια με άνοδο 0,35%. Δωδέκατη είναι η Πνοή Δημοκρατίας αλλά η έκπληξη έρχεται από τον συνδυασμό Ενότητα Αλήθεια που βρίσκεται δώδεκα θέσεις και μισή εκατοστιαία μονάδα πάνω από τα αποτελέσματά της στην επικράτεια.

Πίνακας 10: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Συκεών

Εδώ η αύξηση της συμμετοχής πλησιάζει τις έξι μονάδες και των άκυρων πιάνει τη μία μονάδα. Η ΝΔ παίρνει πεντακόσιες ψήφους παραπάνω από το 2019 ενώ το ποσοστό της μένει ουσιαστικά αμετάβλητο με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει σχεδόν δύο χιλιάδες ψήφους και πάνω από δεκατρείς εκατοστιαίες μονάδες. Χωρίς αλλαγή σειράς στα κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουμε αλλαγή αμέσως μετά. Η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ως προς τις προηγούμενες εκλογές (2,91%) και με έστω τρεις ψήφους ξεπερνά τη Νίκη. Άνοδο ποσοστών έχουν επίσης η Ελληνική Λύση (2,19%), το ΚΚΕ (1,98%), το ΠΑΣΟΚ (1,81%) για το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η μόνη δημοτική ενότητα (ή και δήμος) που έχει διψήφιο ποσοστό (10,63%), η Συμμαχία Ανατροπής (0,34%) κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,28%). Μείωση έχουν η Ένωση Κεντρώων (1,83%), το ΜΕΡΑ25 (1,24%) κι η Ελλήνων Συνέλευσις (0,13%). Εντέλει κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές είναι οι επτά θέσεις παραπάνω για τις ΚΟΤΕΣ κι οι οκτώ θέσεις παρακάτω για το Ενώνω Συμμαχία Ελευθερίας.

Πίνακας 11: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Νεαπόλεως

Η συμμετοχή αν και σαφώς υψηλότερη των προηγούμενων εκλογών είναι κατάτι χαμηλότερη της πανελλαδικής. Η ΝΔ κερδίζει καμιά διακοσαριά ψήφους και χάνει κάτι λιγότερο από μισή μονάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από 1.700 ψήφους και 14,69% σε ποσοστά. Τρίτη, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες δημοτικές ενότητες της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, έρχεται η Ελληνική Λύση με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, 4,02%, κοντεύοντας να πάρει διψήφιο ποσοστό. Αυξημένα ποσοστά, όπως παντού, έχουν η Πλεύση Ελευθερίας (2,72%) που ξεπερνά τη Νίκη, το ΚΚΕ (2,38%), το ΠΑΣΟΚ (2,30%) και η Συμμαχία Ανατροπής (0,60%) που με δύο ψήφους διαφορά χάνει την ένατη, πανελλαδική της, θέση από την Εθνική Δημιουργία που καταγράφει μια μικρή μείωση (0,13%). Σημαντική μείωση έχουν κι η Ένωση Κεντρώων (1,82%) και το ΜΕΡΑ25 (1,57%). Έξι θέσεις παραπάνω οι ΚΟΤΕΣ κι εννιά θέσεις παρακάτω το Ενώνω Συμμαχία Ελευθερίας.

Πίνακας 12: Αποτελέσματα στον Δήμο Παύλου Μελά

Η συμμετοχή είναι κι εδώ αυξημένη, 6,2% σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και 5% από το πανελλαδικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Τα άκυρα είναι μια μονάδα πάνω από την επικράτεια ενώ τα λευκά είναι σχεδόν ίδια. Η ΝΔ παίρνει χίλιες ψήφους παραπάνω και ελάχιστα παρακάτω στο ποσοστό. Να πούμε ότι είναι ο μόνος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος που το ποσοστό του κυβερνώνοντος κόμματος είναι μικρότερο του 30%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κοντά στις τεσσεράμισι χιλιάδες ψήφους και σχεδόν δεκαπέντε μονάδες. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση έχει η Ελληνική Λύση, σχεδόν πέντε μονάδες (4,93%), και βέβαια βρίσκεται στην τρίτη θέση πλησιάζοντας το 12%. Το ΠΑΣΟΚ αν κι αυξάνει τα ποσοστά του κατά 1,86% κατατάσσεται πέμπτο έστω και μόλις με έξι ψήφους διαφορά από το ΚΚΕ, που ανεβάζει τα ποσοστά του κατά 1,70%. Σημαντική αύξηση έχει η Πλεύση Ελευθερίας (2,12%) ενώ αρκετά αυξημένη είναι κι η Συμμαχία Ανατροπής (0,47%). Μειωμένα ποσοστά έχουν κυρίως η Ένωση Κεντρώων (1,69%), αν κι είναι πάνω από το πανελλαδικό της κατά 0,47%, και το ΜΕΡΑ25 κατά 1,37%. Πέρα από τη Νίκη που είναι αυξημένη κατά 2,81% σε σχέση με την επικράτεια, αλλά πιο μικρά κόμματα με κάπως αυξημένα ποσοστά είναι η Εθνική Δημιουργία (0,4%, ακριβώς το ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές), η Πνοή Δημοκρατίας (0,38%), οι Οικολόγοι Πράσινοι – Πράσινη Ενότητα (0,36%) κι η Ενότητα – Αλήθεια (0,32%).

Πίνακας 13: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως Εδώ βλέπουμε ότι η ΝΔ κερδίζει πεντακόσιες ψήφους παραπάνω και ανεβαίνει κατά 0,24% στα ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κοντά στις χίλιες οκτακόσιες ψήφους και πάνω από δεκατέσσερις μονάδες. Η τρίτη Ελληνική Λύση υπερδιπλασιάζει τις ψήφους της (πάνω από χίλιες περισσότερες) κι έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, 5,47%, ξεπερνώντας τις δώδεκα μονάδες. Ακολουθούν σε αύξηση ποσοστών η έβδομη Πλεύση Ελευθερίας (1,92%), το τέταρτο ΠΑΣΟΚ (1,81%), το πέμπτο ΚΚΕ (1,45%) κι η δέκατη Συμμαχία Ανατροπής (0,38%). Τις μεγάλες πτώσεις καταγράφουν και πάλι η Ένωση Κεντρώων (1,83%) και το ΜΕΡΑ25 (1,49%).

Πίνακας 14: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Πολίχνης

Το ποσοστό αύξησης της συμμετοχής αγγίζει τις έξι μονάδες ενώ κατά μία μονάδα είναι αυξημένα τα άκυρα. Η ΝΔ παίρνει τετρακόσιες ψήφους παραπάνω αλλά το ποσοστό της πέφτει λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει χίλιες εννιακόσιες ψήφους ή 14,55% από τις προηγούμενες εκλογές. Όπως παντού έχουν σημαντική άνοδο η, τρίτη εδώ, Ελληνική Λύση (3,59%), το πέμπτο ΠΑΣΟΚ (2,65%), η έβδομη Πλεύση Ελευθερίας (2,34%), το τέταρτο ΚΚΕ (1,83%) και η ένατη, όπως και πανελλαδικά, Συμμαχία Ανατροπής (0,57%). Μειώσεις για Ένωση Κεντρώων (1,7%) και ΜΕΡΑ25 (1,33%). Αρκετά πάνω από το ποσοστό επικρατείας βρέθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι – Πράσινη Ενότητα (+0,48%) κι η Ενότητα – Αλήθεια (+0,41%) κι εννιά θέσεις ψηλότερα.

Πίνακας 15: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας

Η συμμετοχή είναι ανεβασμένη κατά σχεδόν επτάμισι μονάδες ενώ περίπου μιάμιση μονάδα παραπάνω είναι τα άκυρα. Η ΝΔ παίρνει κοντά στις διακόσιες ψήφους περισσότερες αλλά το ποσοστό της πέφτει κατά μία μονάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από επτακόσιες ψήφους και 17,61%. Κι εδώ η Ελληνική Λύση έρχεται τρίτη, υπερδιπλασιάζει τις ψήφους τις και κερδίζει 7,28%. Σε άνοδο ακολουθούν το έκτο ΚΚΕ (2,15%), η έβδομη Πλεύση Ελευθερίας (2,04%), το τέταρτο ΠΑΣΟΚ (1,08%) κι η δέκατη, έστω και με μια ψήφο διαφορά, Συμμαχία Ανατροπής (0,47%). Μάλλον όμως το πιο αξιοσημείωτο σε αυτή την πολύ μικρή δημοτική ενότητα είναι η πέμπτη θέση που καταλαμβάνει η Νίκη με 6,62%, δηλαδή 3,7% περισσότερο από το ποσοστό της στην επικράτεια. Το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων μειώνεται κατά 1,21% κι αυτό του ΜΕΡΑ25 κατά 1,11%. Τέλος αρκετά υψηλότερα από την επικράτεια βρίσκονται η Πνοή Δημοκρατίας με 0,59% (υπερδιπλάσιο) ποσοστό και τέσσερις θέσεις ψηλότερα και το ΚΚΕ (μ-λ) που έχει τριπλάσιο ποσοστό, αυξημένο κατά 0,44%, βρίσκεται έξι θέσεις πιο ψηλά ενώ σε σχέση με το 2019 παίρνει 0,26% παραπάνω.

Πίνακας 16: Αποτελέσματα στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Η συμμετοχή είναι αυξημένη κατά περίπου πέντε μονάδες. Η ΝΔ κερδίζει επτακόσιες πενήντα ψήφους και 1,29%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τρεις χιλιάδες ψήφους και δεκαέξι μονάδες. Η τρίτη Ελληνική Λύση σχεδόν διπλασιάζει τις ψήφους της και ανεβαίνει κατά 5,15% κι έχει κι εδώ διψήφιο ποσοστό. Θετικά επίσης κινούνται η Πλεύση Ελευθερίας (2,48%), το ΚΚΕ (2,06%) που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ, που επίσης κερδίζει 1,72% κι η Συμμαχία Ανατροπής (0,59%). Κατά σύμπτωση Ένωση Κεντρώων και ΜΕΡΑ25 χάνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 1,68%.

Πίνακας 17: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Αμπελοκήπων

Η συμμετοχή αυξάνεται κατά πέντε μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές. Η ΝΔ αυξάνει τις ψήφους κατά σχεδόν πεντακόσιες και κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από δυο χιλιάδες ψήφους και 15,45%. Η Ελληνική Λύση έχει 4,16% παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές, όπως κι η Πλεύση Ελευθερίας (2,60%), το ΚΚΕ (2,12%), το πέμπτο ΠΑΣΟΚ (2,11%) κι η Συμμαχία Ανατροπής (0,67%). Μειωμένα ποσοστά για Ένωση Κεντρώων (1,88%) και ΜΕΡΑ25 (1,69%). Σχετικά ψηλά ως προς τα πανελλαδικά ποσοστά τους βρίσκονται η Εθνική Δημιουργία (+0,48%), η Πνοή Δημοκρατίας (+0,41%) κι η ΟΚΔΕ (+0,31%) κι εφτά θέσεις παραπάνω αν και χάνει πέντε ψήφους.

Πίνακας 18: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Μενεμένης

Εδώ η ΝΔ παίρνει περίπου διακόσιες πενήντα ψήφους παραπάνω και +2,16% στα ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κατά σχεδόν χίλιες ψήφους και 17,62%. Ωστόσο σε αυτή τη δημοτική κοινότητα έχουμε τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, λιγότερη από δυόμισι μονάδες. Η Ελληνική Λύση κι εδώ υπερδιπλασιάζει τις ψήφους της ενώ αυξάνει το ποσοστό της κατά 7,54% φθάνοντας σχεδόν στο 14%, για την ακρίβεια είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της ελάχιστα παρακάτω από αυτό της γειτονικής Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου – Κορδελιού. Αυξημένα ποσοστά έχουν, βέβαια, η Πλεύση Ελευθερίας (2,17%), το ΚΚΕ (1,91%), το ΠΑΣΟΚ (0,76%) κι η Συμμαχία Ανατροπής (0,42%), η οποία όμως παίρνει μικρότερο από το πανελλαδικό της ποσοστό και βρίσκεται και τέσσερις θέσεις παρακάτω απ’ ότι στην επικράτεια. Πεσμένο κατά 1,67% είναι το ΜΕΡΑ25 και κατά 1,19% η Ένωση Κεντρώων.

Πίνακας 19: Αποτελέσματα στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

Μεγάλη είναι η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές που φθάνει σχεδόν τις οκτώ μονάδες. Η ΝΔ παίρνει δυο χιλιάδες ψήφους παραπάνω ή μισή ποσοστιαία μονάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από τέσσερις χιλιάδες ψήφους ή 14,43%. Η Ελληνική Λύση αυξάνει τα ποσοστά της κατά 4,47% και φθάνει το 13% των ψήφων, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό της σε επίπεδο δήμων. Η Πλεύση Ελευθερίας ανεβάζει τα ποσοστά της κατά 2,67% φθάνοντας στο 5% και υπολείπεται της Νίκης μόλις για 19 ψήφους. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κατά 2,07%, του ΚΚΕ κατά 1,71% και της Συμμαχίας Ανατροπής κατά 0,69%. Κατά 1,97% πέφτει το ποσοστό του ΜΕΡΑ25 και κατά 1,7% της Ένωσης Κεντρώων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά των τεσσάρων πρώτων πανελλαδικά κομμάτων είναι εδώ μικρότερα, λίγο ή πολύ, ενώ πολύ αυξημένα από τα αντίστοιχα ποσοστά στην επικράτεια είναι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης (8,54%), της Νίκης (2,14%), της Πλεύσης Ελευθερίας (2,13%) και της Εθνικής Δημιουργίας (0,69%).

Πίνακας 20: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου

Η άνοδος της συμμετοχής αγγίζει τις οκτώ μονάδες. Η ΝΔ έχει πάνω από χίλιες πεντακόσιες ψήφους παραπάνω ή +0,69% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες από δυόμισι χιλιάδες ψήφους παρακάτω ή -13,73%. Η Ελληνική Λύση έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (3,8%) ακολουθούμενη από την Πλεύση Ελευθερίας (2,66%), η οποία ξεπερνά τη Νίκη και καταλαμβάνει την έκτη θέση. Μετά έχουμε ΠΑΣΟΚ (2,17%), ΚΚΕ (1,75%) και Συμμαχία Ανατροπής (0,59%). Στις μεγάλες μειώσεις έχουμε το ΜΕΡΑ25 που χάνει ακριβώς δύο μονάδες και την Ένωση Κεντρώων με 1,84%. Αξιοσημείωτα μεγαλύτερα ποσοστά από τα αντίστοιχα στην επικράτεια έχουν η Ελληνική Λύση (8,13%), η Πλεύση Ελευθερίας (2,19%), η Νίκη (2,01%) αλλά κι η Εθνική Δημιουργία (0,68%), οι Οικολόγοι Πράσινοι – Πράσινη Ενότητα (0,43%), η Πνοή Δημοκρατίας (0,40%), η Ένωση Κεντρώων (0,38%) κι οι ΚΟΤΕΣ (0,30%) και οι τελευταίες μάλιστα βρίσκονται οκτώ θέσεις ψηλότερα.

Πίνακας 21: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου – Κορδελιού

Κι εδώ έχουμε αυξημένη συμμετοχή κατά σχεδόν επτάμισι μονάδες, ενώ ο αριθμός των άκυρων ψήφων διπλασιάζεται κι ως ποσοστό είναι μιάμιση μονάδα πάνω κι από τις προηγούμενες εκλογές κι από το τωρινό πανελλαδικό ποσοστό. Η ΝΔ κερδίζει κοντά στις πεντακόσιες ψήφους κι έχει μια μικρή ποσοστιαία άνοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν χίλιες πεντακόσιες ψήφους και πέφτει κατά δεκαέξι μονάδες. Η Ελληνική Λύση διπλασιάζει ψήφους, αυξάνει το ποσοστό της κατά 6,08% και σημειώνει την καλύτερη επίδοσή της με 13,97% (είναι πάνω από το ποσοστό της στη Μενεμένη στο τρίτο δεκαδικό). Ακολουθούν σε άνοδο των ποσοστών τους: Πλεύση Ελευθερίας (2,67%), ΠΑΣΟΚ (2,22%), ΚΚΕ (1,58%), Συμμαχία Ανατροπής (0,94%), ΚΚΕ (μ-λ) (0,19%), Εθνική Δημιουργία (0,18%) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,16%). Μείωση ποσοστών για ΜΕΡΑ25 (1,89%) και Ένωση Κεντρώων (1,37%). Από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα ξεχωρίζουμε το Τ.ΟΛ.ΜΑ. που παίρνει 0,44% παραπάνω από ποσοστό στην επικράτεια και ανεβαίνει έξι θέσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο