Κυριακές και νύχτες να πάνε για δουλειά, οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και τα αφεντικά, συγκέντρωση υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας, 14/5 στις 10:30, Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Ακόμα και λίγο πριν την λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής λήγει, η κυβέρνηση φροντίζει να κάνει ακόμη ένα δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο καταφέρνοντας ακόμη ένα χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση του όποιου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, οι δήμαρχοι μπορούν να εγκρίνουν, κατόπιν εισήγησης του εμπορικού συλλόγου του δήμου, το κυριακάτικο άνοιγμα οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου κι επίσης τις “λευκές νύχτες”, δηλαδή τη λειτουργία των μαγαζιών μετά τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί! Ναι, δεν μιλάμε για μπαρ και κέντρα διασκεδάσεως, μιλάμε για καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, βιβλιοπωλεία, super markets κι ότι άλλο θέλετε. Οπότε αν έχετε αϋπνίες η κυβέρνηση σάς βρήκε λύση.
Βέβαια, η γνώμη των εμποροϋπαλληλικών συνδικάτων δεν έχει καμιά αξία για μια κυβέρνηση που προωθεί ανερυθρίαστα τη “χούντα της αγοράς”. Η εξόντωση των εργαζομένων στο εμπόριο και τα υπερκέρδη των μεγάλων αλυσίδων είναι το ο σκοπός του νεοφιλελευθερισμού. Επιπλέον, με την ευκαιρία, νομοθετούν οριστικά και τις οκτώ Κυριακές που τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά σε πανελλαδικό επίπεδο, παρότι οι δυο απ’ αυτές μπήκαν με αφορμή τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που έχουν ήδη καταργηθεί. Και μόνο αυτό δείχνει ότι δεν ψάχνουν ούτε καν ψευτοδικαιολογίες για το στύψιμο των υπαλλήλων και την καταστροφή της προσωπικής τους ζωής.
Η αντίσταση όσων εργάζονται στο εμπόριο με τη μαζική συμμετοχή στα σωματεία και τις κινητοποιήσεις είναι η μόνη μας ελπίδα για ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου και της προσωπικής μας εξόντωσης.
• Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοικτά. Όχι στις “λευκές νύχτες” των καταστημάτων και τις “μαύρες μέρες” των εργαζομένων
• Διαρκής αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τις αντεργατικές πολιτικές τους
• Κατάργηση του ν Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων!
• Αποκλειστικά δημόσια τα βασικά αγαθά – Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων για λειτουργία σε όφελος του λαού στην υγεία, την παιδεία, όλες τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, το ρεύμα, το νερό
• Υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις και μείωση του χρόνου εργασίας
• Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στις τιμές στα βασικά αγαθά
• Κατάργηση των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε λαϊκές οικογένειες. Προστασία της λαϊκής κατοικίας και διασφάλιση του αγαθού της στέγης σε όλους/ες
• Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς
Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση του Τοπικού Τμήματος Θεσσαλονίκης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε ενάντια στην (επί της ουσίας) κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απορρύθμιση των εργασιακών ωραρίων στο κλάδο των Εμποροϋπαλλήλων.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε βρίσκει το σύνολο των εργαζομένων έναντι μιας διαρκούς -και άκρως επιθετικής- κρίσης του Κεφαλαίου, που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Η διαρκώς εντεινόμενη ακρίβεια μας υπενθυμίζει ότι ο πληθωρισμός συνιστά μια νόμιμη κλοπή σε βάρος της τάξης μας, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαχειριστή, νομοθετούν υπέρ των αναγκών του Κεφαλαίου, τσακίζοντας ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματά μας.

Μια σειρά αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών συρρίκνωσαν το εισόδημά μας, χειροτέρευσαν την καθημερινότητα μας, ενώ με αποκορύφωμα το «Νόμο Χατζηδάκη» και ενός μπαράζ δικαστικών αποφάσεων άνοιξε ο δρόμος προς την επιτήρηση των συνδικάτων και την ουσιαστική ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και της απεργίας. Η σημερινή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την πολιτική της ατζέντα επιτίθεται συνολικά στην κοινωνία, επιστρατεύοντας την κρατική καταστολή έναντι του εργατικού και του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα είναι κοινό μυστικό πως επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας εις βάρος των εργαζομένων με απλήρωτη εργασία, ελαστικά ωράρια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μισθούς πείνας και απανωτές απολύσεις. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το τελειωτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία και η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας ύστερα από απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου, όπως εισάγονται με την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που περιέχει ρυθμίσεις του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Και φυσικά, πίστη σύμμαχος σε κάθε αντικοινωνική πολιτική αποδεικνύεται η ΓΣΕΕ, που σαμποτάρει με τη σιωπή της την όποια συλλογική απάντηση παλεύει να δώσει το εργατικό κίνημα, αποδεικνύοντας στη πράξη ότι δεν είναι κάτι περισσότερο από καρικατούρα του συνδικαλισμού.

Αυτή η πλήρης απορρύθμιση του ωραρίου και η εντατικοποίηση της εργασίας αφορά άμεσα την πόλη της Θεσσαλονίκης και την τοπική κοινωνία. Δεκάδες καταστήματα που απασχολούν πληθώρα εργαζόμενων λειτουργούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η οποία δέχεται μάλιστα τεράστιο αριθμό τουριστών όλο το χρόνο. Είναι σαφές πως για το Κράτος και το Κεφάλαιο τα εργασιακά δικαιώματα είναι πολυτέλειες μπροστά στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης και την ενίσχυση του τουρισμού. Οι νόμοι της αγοράς καθορίζονται με γνώμονα τη συνεχή κερδοφορία της εργοδοσίας, καθώς και την ανάγκη της να βγει αλώβητη από την κρίση της, ενώ το μάρμαρο καλείται να πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη.

Ας μην έχουμε αυταπάτες! Αυτό που μας λείπει δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και ο προσωπικός χρόνος για μια αξιοβίωτη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγώνας των εργαζομένων στο κλάδο του εμπορίου, αποτελεί έναν ακόμα αγώνα της εργατικής τάξης έναντι στη δυστοπία που έχουν διαμορφώσει κράτος και κεφάλαιο, στον οποίον οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

Το Τοπικό Τμήμα Θεσσαλονίκης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί σε στήριξη της συγκέντρωσης των Σωματείων την Κυριακή 14/5 διεκδικώντας το αυτονόητο, την κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας. Ενάντια σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης της τάξης μας από κράτος-κεφάλαιο, βάζουμε τις ανάγκες μας μπροστά με εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 14/5, ΣΤΙΣ 10:30 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤ(ΡΙ)ΩΝ!

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Μοιραστείτε το άρθρο