Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου το 2019
Μέρος 4ο: Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Ένας δήμος στο κέντρο των δυτικών συνοικιών της πόλης καθώς μόνο στη νοτιοδυτική (κι ακατοίκητη κυρίως) γωνιά του συνορεύει με δήμο της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ενώ βρίσκεται μεταξύ της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (νότια και νοτιοανατολικά) και των δήμων Νεάπολης – Συκεών (ανατολικά), Παύλου Μελά (βόρεια) και Κορδελιού – Ευόσμου (βορειοδυτικά και δυτικά). Αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Αμπελοκήπων και Μενεμένης

Κι εδώ μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κατοικούν κυρίως μικροαστικά και προλεταριακά στρώματα. Με βάση την απογραφή του 2011 έχουμε την παρακάτω εικόνα για τη μόρφωση σ’ αυτόν τον δήμο.

Πίνακας 28: Ποσοστά μορφωτικών επιπέδων Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Η εικόνα για τη μόρφωση των κατοίκων που αναδεικνύεται από τον πίνακα 28 είναι πιο ξεκάθαρη από κάθε άλλο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Πάνω από τους μισούς κατοίκους δεν έχουν συνεχίσει μετά το Γυμνάσιο, ενώ ο δήμος αυτός είναι τελευταίος στους αποφοίτους πανεπιστημίου και Λυκείου (και προτελευταίος στην όποια μεταλυκειακή εκπαίδευση), αλλά πρώτος σε αποφοίτους Γυμνασίου, Δημοτικού καθώς και σ’ όσους δεν έχουν καν τελειώσει το Δημοτικό.

Πίνακας 29: Αποτελέσματα στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Γράφημα 20: Ποσοστά των κομμάτων στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

O ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά υπέρ του (που οφείλεται τόσο στις έντεκα μονάδες αρνητική διαφορά της ΝΔ όσο και στις έξι θετικές μονάδες που έχει αυτός), τρίτη η Ελληνική Λύση με +2,5%, με το ΚΙΝΑΛ να χάνει 2,7% και το ΚΚΕ να έχει μια πολύ μικρή αρνητική διαφορά. Κατόπιν έχουμε ανατροπές στη σειρά γειτονικών κομμάτων: η Χρυσή Αυγή (με περίπου δυο μονάδες παραπάνω) ξεπερνά το ΜΕΡΑ25 (σχεδόν μια μονάδα πάνω), η Ένωση Κεντρώων την Πλεύση Ελευθερίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, η Ελλήνων Συνέλευσις τη Λαϊκή Ενότητα. Αυτό που ξεχωρίζει στο κάτω μέρος του πίνακα είναι ο δεκαπλασιασμός του πολύ ισχνού ποσοστού της ΟΚΔΕ που έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει όχι μόνο τα άλλα δύο πολύ μικρά κόμματα αλλά και το ΚΚΕ (μ-λ), ακόμη και τη Λαϊκή Ενότητα.

Δημοτική Ενότητα Μενεμένης

Η Μενεμένη αποτελεί το δυτικό και πιο μικρό τμήμα του δήμου καθώς οι γραμμένοι ψηφοφόροι είναι λιγότεροι από τους μισούς της Δημοτικής Ενότητας Αμπελοκήπων. Αποτελείται από δύο εκλογικά διαμερίσματα που το ένα ονομάζεται Μενεμένης και το άλλο Μενεμένης Δενδροποτάμου. Αν και δεν έχουμε βρει ακριβώς τα όρια μεταξύ των δυο αυτών Ε.Δ. τα ονόματα μας βοηθούν να τα υποθέσουμε.

Πίνακας 30: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Μενεμένης

Γράφημα 21: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μενεμένης

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που βλέπουμε ολοφάνερα στο γράφημα είναι η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνάει τις δεκαεπτά μονάδες. Είναι άλλωστε η μόνη δημοτική ενότητα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Η Ελληνική Λύση έρχεται τρίτη έχοντας +2,72%, ενώ το ΚΙΝΑΛ χάνει περίπου δυο μονάδες. Η Χρυσή Αυγή έχει δυο μονάδες παραπάνω και παίρνει την πέμπτη θέση, το ΚΚΕ χάνει μια σχεδόν μονάδα και το ΜΕΡΑ25 έχει λίγο παραπάνω. Παρακάτω η Ένωση Κεντρώων ξεπερνάει για λίγο την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά κυρίως έχουμε το κόμμα του Σώρρα ανεβαίνει τρεις θέσεις καθώς ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που το ξεπερνάει) και Λαϊκή Ενότητα έχουν αρνητικές διαφορές.

Εκλογικό Διαμέρισμα Μενεμένης

Τα δύο εκλογικά διαμερίσματα αυτής της δημοτικής ενότητας είναι τελείως άνισα μεταξύ τους καθώς το ομώνυμο με τη δημοτική ενότητα Ε.Δ. είναι υπερτριπλάσιο του άλλου. Αυτό το Ε.Δ. συνορεύει με τους Αμπελόκηπους στις οδούς Γ. Γεννηματά και Ελ. Βενιζέλου (στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Μ. Αλεξάνδρου), η Γιαννιτσών τη χωρίζει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ ο χείμαρρος του Δενδροπόταμου και η ομώνυμη οδός (μάλλον) από το Ε.Δ. Δενδροποτάμου και στη συνέχεια (σίγουρα) από τον Εύοσμο.

Πίνακας 31: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Μενεμένης

Γράφημα 22: Ποσοστά των κομμάτων στo E.Δ. Μενεμένης

Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά, σχεδόν εννιά μονάδες για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φθάνει σχεδόν το 37% που είναι και το πέμπτο καλύτερο ποσοστό του. Κατόπιν έχουμε σχεδόν διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό για το κόμμα του Βελόπουλου που είναι τρίτο, σημαντική πτώση για το ΚΙΝΑΛ και μικρή για το ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται η Χρυσή Αυγή με άνοδο σχεδόν δυόμισι μονάδων. Το κόμμα του Λεβέντη παίρνει μία ψήφο παραπάνω από το κόμμα της Κωνσταντοπούλου, ενώ το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ σημειώνει το πέμπτο χειρότερο αποτέλεσμά του (0,29%) και βρίσκεται κάτω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι από την άλλη η Ελλήνων Συνέλευσις με το πέμπτο, υψηλότερο αυτή, ποσοστό της ανεβαίνει τρεις θέσεις. Αναμενόμενα αυτό το εκλογικό διαμέρισμα έχει σαφώς υψηλότερο συντελεστή συσχέτισης με το Ε.Δ. Δενδροποτάμου απ’ ότι με το αντίστοιχο Γρηγορίου Παλαμά.

Εκλογικό Διαμέρισμα Μενεμένης Δενδροποτάμου

Στον τίτλο χρησιμοποιούμε το επίσημο όνομα αλλά γενικά, για λόγους ευκολίας, το ονομάζουμε απλώς Δενδροποτάμου. Όπως έχουμε προαναφέρει αυτό είναι ένα από τα δυο πιο ακραία σε αποτελέσματα εκλογικά διαμερίσματα όλης της εκλογικής περιφέρειας. Παρότι ιδιαίτερα εκτεταμένο είναι πολύ μικρό σε πληθυσμό καθώς περιλαμβάνει την Κεντρική Λαχαναγορά και πολλές βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Από την υπόλοιπη Μενεμένη θεωρούμε ότι το χωρίζει ο χείμαρρος κι η οδός Δενδροποτάμου. Από το Ελευθέριο – Κορδελιό το χωρίζει η οδός Μοναστηρίου μέχρι το ύψος του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα το οποίο μένει εκτός των ορίων της περιοχής του. Δυτικά συνορεύει με τον Δήμο Δέλτα στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Γκόνου που κι αυτό ανήκει στον Δήμο Δέλτα (μαζί με τον οικισμό Αγία Σοφία στο νοτιοδυτικό άκρο του πρώην στρατοπέδου). Στο κάτω μέρος έχει και λίγη θάλασσα μεταξύ των ΕΛΠΕ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Πίνακας 32: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Δενδροποτάμου

Γράφημα 23: Ποσοστά των κομμάτων στo E.Δ. Δενδροποτάμου

Και μόνο το γράφημα είναι εντυπωσιακό με τη στήλη του ΣΥΡΙΖΑ να χτυπάει “ταβάνι” και τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία να είναι 47,73%! Προφανώς όταν ένα κόμμα παίρνει τέτοιο ποσοστό όλα τα υπόλοιπα έχουν μικρότερα από το πανελλαδικό τους. Αυτό ισχύει κι εδώ με δύο όμως, αξιοσημείωτες, εξαιρέσεις: τη Χρυσή Αυγή που έχει +1,24% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση και την Ελληνική Λύση που την ακολουθεί με +0,32%, ξεπερνώντας αμφότερες το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Καταγράφοντας, λοιπόν, τα ακραία αποτελέσματα που συσσωρεύονται σε αυτό το εκλογικό διαμέρισμα έχουμε: αυτό είναι το δεύτερο μικρότερο Ε.Δ., αλλά ουσιαστικά το μικρότερο καθώς ξεπερνά μόνο το ιδιόρρυθμο Ε.Δ. Ετεροδημοτών· είναι βέβαια το χειρότερο αποτέλεσμα της ΝΔ (15,81%), όπως επίσης και για το ΚΚΕ (1,90%), το ΜΕΡΑ25 (1,46%), την Πλεύση Ελευθερίας (0,51%), την Ένωση Κεντρώων (1,02%), τη Δημιουργία Ξανά (0,66%), το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ με καμία ψήφο (το μοναδικό Ε.Δ. που συμβαίνει αυτό), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,07%, που είναι μία ψήφος), τη Λαϊκή Ενότητα (0,07%), το ΚΚΕ (μ-λ), ένα από τα τρία Ε.Δ. που δεν παίρνει ούτε μία ψήφο, πράγμα που ισχύει και για το Μ-Λ ΚΚΕ αλλά και τον Ανεξάρτητο/Μεμονωμένο υποψήφιο (αν και στις περιπτώσεις τους αυτό συμβαίνει σε αρκετά ακόμη Ε.Δ.). Από την άλλη είναι προφανώς το καλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ (63,54%). Αντίστοιχα έχουμε ακραία αθροίσματα: το δεύτερο υψηλότερο του δικομματισμού (79,36%), το δεύτερο χαμηλότερο των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων (13,84%), καθώς και το χαμηλότερο της αναντιπροσώπευτης ψήφου (6,81%) και των μικρών κομμάτων (1,10%).

Δημοτική Ενότητα Αμπελοκήπων

Όπως αναφέραμε παραπάνω αυτή η δημοτική ενότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Μενεμένης με την οποία τη χωρίζουν οι οδοί Γ. Γεννηματά και Ελ. Βενιζέλου. Στη συνέχεια η οδός Δενδροποτάμου τη χωρίζει από τον Εύοσμο, οι οδοί 28ης Οκτωβρίου και Ακριτών από τη Σταυρούπολη και, τέλος, οι οδοί Λαγκαδά, Κουτηφάρη, Κατσάνου, Αγ. Πάντων, Χαλκοκονδύλη, Καλλιθέας και (πάλι) Γ. Γεννηματά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κι αυτή η δημοτική ενότητα χωρίζεται σε εκλογικά διαμερίσματα που έχουν αριθμούς. Τις περιοχές που αντιστοιχούν στο καθένα απ’ αυτά τις εντοπίσαμε χοντρικά με τη βοήθεια του Ηλία Σμήλιου τον οποίο και ευχαριστούμε.

Πίνακας 33: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Αμπελοκήπων

Γράφημα 24: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Αμπελοκήπων

Ένα αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι ότι μόνο δυο κόμματα, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, έχουν αρνητικό πρόσημα στη διαφορά τους από το πανελλαδικό ποσοστό. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σχεδόν πέντε μονάδες, ενώ το ΚΙΝΑΛ έρχεται πέμπτο, κάτω από Ελληνική Λύση και Κομμουνιστικό Κόμμα. Η Χρυσή Αυγή υπερβαίνει το ΜΕΡΑ25, το κόμμα του Λεβέντη είναι πάνω από το κόμμα της Κωνσταντοπούλου και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω από το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Στο δεξιό άκρο του γραφήματος βλέπουμε την εκτίναξη της ΟΚΔΕ που με το καλύτερο ποσοστό της σε δημοτική ενότητα, δεκατρείς φορές μεγαλύτερο από το πανελλαδικό της ανεβαίνει πέντε θέσεις. Γενικά αυτή η δημοτική ενότητα αναδεικνύεται στην καλύτερη για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, γεγονός αναμενόμενο αν σκεφτούμε ότι εδώ έχουμε δυο δημοτικά σχήματα, με έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, από αυτόν τον πολιτικό χώρο.

Εκλογικό Διαμέρισμα 1ο Αμπελοκήπων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε αυτό το Ε.Δ. είναι το νοτιοανατολικό τμήμα που αντιστοιχεί χοντρικά στην Επτάλοφο και βρίσκεται ανατολικά της Γιάννη Χαλκίδη και κάτω είτε από την Ελ. Βενιζέλου είτε από τη Φιλιππουπόλεως.

Πίνακας 34: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 1ο Αμπελοκήπων Γράφημα 25: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 1ο Αμπελοκήπων

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση με πάνω από τρεις μονάδες διαφορά καθώς αυτό ανεβαίνει σχεδόν τέσσερις μονάδες πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του ενώ η ΝΔ πέφτει σχεδόν οκτώ μονάδες. Η αρνητική διαφορά του ΚΙΝΑΛ (σχεδόν τρεισήμισι μονάδες) και του ΚΚΕ (σχεδόν μία) οδηγούν τις ανεβασμένες Ελληνική Λύση στην τρίτη θέση και Χρυσή Αυγή στην πέμπτη. Η Ένωση Κεντρώων υπερδιπλασιάζει το ποσοστό της και ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας σχεδόν κατά μία μονάδα. Σχετικά πιο εντυπωσιακά φαινόμενα έχουμε ακόμα παρακάτω με το καλύτερο ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,80%), που την προωθεί κατά μία θέση, αλλά κυρίως το υψηλότερο ποσοστό της ΟΚΔΕ (0,69%) που τη φέρνει έξι θέσεις παραπάνω (ξεπερνά και το ενδέκατο πανελλαδικά ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ), ενώ ακόμη και το ΚΚΕ (μ-λ) παίρνει περισσότερες ψήφους από τη Λαϊκή Ενότητα και την Ελλήνων Συνέλευσιν. Λόγω αυτών των αποτελεσμάτων εδώ έχουμε το καλύτερο άθροισμα για την Άκρα Αριστερά (1,77%), όπως και το δεύτερο υψηλότερο για τα μικρά (κάτω της ποσοστιαίας μονάδας) κόμματα με 3,93%, αλλά και το υψηλότερο για τα πολύ μικρά (κάτω του 0,1%) κόμματα με 0,75%. Ως προς τη συσχέτιση με τα ακραία Ε.Δ. αυτό το εκλογικό διαμέρισμα αν και κλίνει προς τον Δενδροπόταμο, ανήκει στη μεσαία ζώνη.

Εκλογικό Διαμέρισμα 2ο Αμπελοκήπων

Είμαστε κάπως πιο σίγουροι για τα όρια αυτού του Ε.Δ. το οποίο μάλλον κείται δυτικά της Γιάννη Χαλκίδη και κάτω από την Ελ. Βενιζέλου, αποτελεί δηλαδή το νοτιοδυτικό τμήμα της δημοτικής ενότητας.

Πίνακας 35: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 2ο ΑμπελοκήπωνΓράφημα 26: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 2ο Αμπελοκήπων

Το ποσοστό των άκυρων που φθάνει το 2,24% είναι μια μονάδα πάνω από το πανελλαδικό και το τέταρτο υψηλότερο στην εκλογική περιφέρεια. Ενώ η ΝΔ έχει πάλι αρνητική διαφορά σχεδόν οκτώ μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θετική δυόμισι, με αποτέλεσμα η υπέρ του διαφορά να είναι μόνο δυο μονάδες (η μικρότερη σ’ αυτό τον δήμο). Το κόμμα του Βελόπουλου έρχεται κι εδώ τρίτο με θετική διαφορά περίπου δυο μονάδων, αλλά κατόπιν τα κόμματα ακολουθούν την πανελλαδική τους σειρά, ακόμη και το ΜΕΡΑ25 υπερβαίνει τη Χρυσή Αυγή. Το κόμμα του Λεβέντη ξεπερνά πάλι το κόμμα της Κωνσταντοπούλου, με μικρή όμως διαφορά. Παρακάτω είναι το κόμμα του Σώρρα που με 0,51% (ένα από τα έξι Ε.Δ. που περνά τη μισή μονάδα) ανεβαίνει τρεις θέσεις, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνάει το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Τέλος η ΟΚΔΕ με το τέταρτο καλύτερό της (24%) ξεπερνάει τα άλλα δύο πολύ μικρά κόμματα και ισοψηφεί με το ΚΚΕ (μ-λ) παρότι εδώ το Μ-Λ ΚΚΕ έχει το δεύτερο υψηλότερό του στην περιφέρεια (0,11%). Για τα πολύ μικρά, λοιπόν, κόμματα αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο άθροισμά τους με 0,38%. Η διαφορά του συντελεστή συσχέτισης μεταξύ αυτού του Ε.Δ. και των δύο ακραίων είναι μεν υπέρ του Δενδροποτάμου, αλλά όχι έντονα οπότε κι αυτό κατατάσσεται στην ενδιάμεση περιοχή.

Εκλογικό Διαμέρισμα 3ο Αμπελοκήπων

Αυτό το Ε.Δ. είναι το βορειοδυτικό τμήμα των Αμπελοκήπων, πάνω από την οδό Ελ. Βενιζέλου και δυτικά από τη Μ. Αλεξάνδρου. Όπως βλέπουμε η αρίθμηση των Ε.Δ. ακολουθεί τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Πίνακας 36: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 3ο Αμπελοκήπων Γράφημα 27: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 3ο Αμπελοκήπων

Σε μια γνώριμη εικόνα στις δυτικές συνοικίες η ΝΔ έχει διψήφιο ποσοστό αρνητικής διαφοράς και βρίσκεται στη δεύτερη θέση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις μονάδες θετική διαφορά. Το στοιχείο, όμως, που προκαλεί ίσως έκπληξη είναι η έβδομη θέση στην οποία καταλήγει το ΚΙΝΑΛ με το τρίτο χειρότερο ποσοστό του (4,36%) μειωμένο κατά 3,74% σε σχέση με το πανελλαδικό του. Το ΚΚΕ με μιάμισι μονάδα παραπάνω είναι τρίτο κι η Ελληνική Λύση με δυόμισι τέταρτη. Πέμπτη η Χρυσή Αυγή κι αυτή με δυόμισι κι έκτο το ΜΕΡΑ25 με συν μιάμισι μονάδα. Σχεδόν κι όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν θετική διαφορά χωρίς να υπάρχουν ανατροπές εκτός από κάτω μέρος του πίνακα όπου η ΟΚΔΕ με το τρίτο καλύτερό της (0,26%), ως συνήθως στους Αμπελόκηπους, κερδίζει τρεις θέσεις κι ισοψηφεί και πάλι με το ΚΚΕ (μ-λ). Αθροιστικά εδώ έχουμε το τέταρτο καλύτερο ποσοστό της Άκρας Αριστεράς (1,15%) ενώ είναι και το τέταρτο υψηλότερο για τα πολύ μικρά κόμματα με 0,36%. Τέλος αυτό το Ε.Δ. ανήκει σ’ εκείνα που είναι σαφώς πιο κοντά στον Δενδροπόταμο απ’ ότι στη Μητροπόλη, συγκρίνοντας τους μεταξύ τους συντελεστές συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα 4ο Αμπελοκήπων

Το τελευταίο Ε.Δ. των Αμπελοκήπων είναι το βορειοανατολικό κομμάτι της δημοτικής ενότητας, ανατολικά της οδού Μ. Αλεξάνδρου και πάνω μάλλον από τη Φιλιππουπόλεως, ή την Ελ. Βενιζέλου.

Πίνακας 37: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 4ο Αμπελοκήπων Γράφημα 28: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 4ο Αμπελοκήπων

Η κατά δώδεκα μονάδες αρνητική διαφορά της ΝΔ τη φέρνει οκτώμισι μονάδες κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πέντε μονάδες παραπάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του. Στην τρίτη θέση, όπως συμβαίνει συχνά στις δυτικές συνοικίες, η Ελληνική Λύση με δυόμισι μονάδες παραπάνω, ενώ και το ΚΚΕ με μισή μονάδα περισσότερη από το πανελλαδικό ποσοστό της ξεπερνάει το ΚΙΝΑΛ που χάνει δυόμισι μονάδες, κι είναι το μοναδικό (μαζί με το κυβερνών) κόμμα που έχει εδώ αρνητική διαφορά. Στη συνέχεια, έχουμε κλασικές (θα λέγαμε) ανατροπές σε σχέση με την πανελλαδική κατάταξη, με τη Χρυσή Αυγή πάνω από το ΜΕΡΑ25 και την Ένωση Κεντρώων πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας. Παρακάτω η μόνη αλλαγή στη σειρά είναι και πάλι η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας που με 0,42% σημειώνει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό της και ανεβαίνει πέντε θέσεις, ενώ και το 0,13% είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό για το Μ-Λ ΚΚΕ. Έτσι εδώ έχουμε και το δεύτερο υψηλότερο άθροισμα της Άκρας Αριστεράς (1,35%) αλλά και των πολύ μικρών κομμάτων (0,62%). Κι αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι ιδιαίτερα πλησιέστερο στον Δενδροπόταμο σε σχέση με τη Μητρόπολη, όσον αφορά τους αντίστοιχους συντελεστές συσχέτισης.

Εν κατακλείδι στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης έχουμε παντού πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορές που κυμαίνονται από δύο και πλησιάζουν το πενήντα τοις εκατό. Το τελευταίο, βέβαια, συμβαίνει στο “ακραίο” εκλογικό διαμέρισμα Δενδροποτάμου, όπου η απόλυτη κυριαρχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί πολλά άλλα κόμματα στο χαμηλότερό τους ποσοστό. Επίσης, και στο Ε.Δ. Μενεμένης, της ίδιας δημοτικής κοινότητας, έχουμε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ενδιαφέροντα αποτελέσματα βλέπουμε και στην άλλη δημοτική ενότητα, όπου σε μια περίπτωση το ΚΙΝΑΛ είναι έβδομο κόμμα (με το τρίτο χειρότερο ποσοστό του), αλλά κυρίως με την αρκετά αυξημένη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Συγκεκριμένα στους Αμπελόκηπους έχουμε τα τέσσερα υψηλότερα ποσοστά της ΟΚΔΕ, τα δύο του Μ-Λ ΚΚΕ και το υψηλότερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι, ως εκ τούτου, το πρώτο, δεύτερο και τέταρτο άθροισμα της Άκρας Αριστεράς σ’ όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Βέβαια, κι εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε μια μικρή διαφορά στη λεπτομέρεια καθώς μεταξύ των τεσσάρων Ε.Δ. της δημοτικής ενότητας Αμπελοκήπων τα πιο υψηλά, και με κάποια διαφορά, ποσοστά του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου συναντώνται στα δύο Ε.Δ. που βρίσκονται ανατολικά του άξονα των οδών Γιάννη Χαλκίδη και Μ. Αλεξάνδρου. Εκτός από το ίδιο το Ε.Δ. Δενδροποτάμου που είναι το ένα άκρο με το οποίο συγκρίνουμε όλα τ’ άλλα, τα υπόλοιπα εκλογικά διαμερίσματα του δήμου είναι προφανώς κοντύτερα στο γειτονικό τους, αν και τα δύο απ’ αυτά όχι τόσο πολύ ώστε να ξεφεύγουν από την ενδιάμεση ζώνη.

 

Μοιραστείτε το άρθρο