Προβολή ντοκιμαντέρ “Σε μια στιγμή κινδύνου”, στο χώρο του infolibre, Τρίτη 2/5 στις 19.00

Το ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου συνεργατικού μέσου ενημέρωσης Alterthess «Σε μια στιγμή κινδύνου» θα προβληθεί στον κοινωνικό χώρο του infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία, στη Φ. Δραγούμη 4, περιοχή Ροτόντας, την Τρίτη 2 Μάη στις 19:00. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.

Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκονται, η δράση της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια, η διάχυση της ρητορικής της στην κοινωνία αλλά και η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος σε αυτή. Όπως αναφέρουν οι συντελεστές,

“η ταινία επιχειρεί να αναδείξει το νήμα του υπόγειου αυτού «πολέμου» και της διάχυσης της ρητορικής του μίσους προς τον Άλλον, τον ξένο, τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον διαφορετικό, στο πρόσφατο παρελθόν. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά στον απόηχο της φασιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής και της έλευσης ενός μεγάλου προσφυγικού ρεύματος στα νησιά της χώρας. Παρά τη δίωξη και την καταδίκη της, η ναζιστική οργάνωση είχε αφήσει ήδη κατακάθια στην ελληνική κοινωνία, η οποία μέσα σε μια διαρκή οικονομική κρίση αλλά και μέσα από έναν σταδιακά οξυνόμενο θεσμοποιημένο ρατσισμό έψαχνε να βρει νέους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.
Η ταινία αποτελεί μια προσπάθεια σύνδεσης των γεγονότων, μέσα από τα μάτια της αλληλεγγύης. Μιλούν άνθρωποι που βίωσαν έντονα την περίοδο αυτή, ενώ ταξιδεύει σε πολλά μέρη της χώρας επιχειρώντας να καταγράψει την γενίκευση του φαινομένου του εκφασισμού αλλά και τον τρόπο που βιώνεται από διαφορετικά μέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, ερευνά το πώς οι κρατικές πολιτικές ενισχύουν το κλίμα του φόβου, της βίας και του ρατσισμού, αντί να προστατεύουν τους φτωχούς και αδύναμους. Οι πολλαπλές αφηγήσεις βοηθούν στον εντοπισμό των τρόπων διεξόδου από αυτή την κατάσταση, μέσω του αγώνα για μια κοινωνία που η αλληλεγγύη θα αποτελεί καθημερινή πράξη και οδηγό μιας διαφορετικής ζωής, που θα συμπεριλαμβάνει όλους και όλες.”

 

Μοιραστείτε το άρθρο