Σταγιάτες: άρχισε η γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού μπαξέ

Με μεγάλη συμμετοχή, άρχισε στις Σταγιάτες Πηλίου η φετινή γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού μπαξέ, που διοργανώνουν, όπως κάθε χρόνο, η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο. ΔΡΑΣΗΣ) και ο Αιγίλοπας. Το απόγευμα, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου έγινε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα θέμα: “Κοινά Αγαθά, Ιδιωτικοποιήσεις, Καταστολή, Αντιστάσεις”, στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Μπίλλας και μέλη από  το Συντονισμό Συλλογικοτήτων Βόλου, τον Αιγίλοπα και την Α.Π.Ο.Δράσης.

Η γιορτή άρχισε το πρωί στην πλατεία των Σταγιατών, με τη διάθεση φυτωρίων παραδοσιακών σπόρων και με τη συνάντηση ανθρώπων από πολλές περιοχές που ασχολούνται με τη συλλογική αυτάρκεια και την ελευθερία στην καλλιέργεια της τροφής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια COB φυσικής δόμησης και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής καθώς και δημιουργίας λαχανόκηπου για παιδιά.

“Στη φετινή γιορτή συζητάμε για τα κοινά αγαθά, το νερό, τους σπόρους, τη γη, τον αέρα, τους δημόσιους χώρους και την επίθεση που δέχονται καθημερινά από τα κέντρα εξουσίας και το κεφάλαιο. Αυτά που ίσως θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι και τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία μάχονται για την υπεράσπισή τους απέναντι στην επιβολή των κανόνων της αγοράς και την κρατική καταστολή. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σπόρων και της γης, ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις ανεμογεννήτριες και το LNG, συναντώνται και συνομιλούν για να χτίσουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά σε μια κοινωνία με αυτόνομες κοινότητες αγώνα και ελεύθερους ανθρώπους”

Η γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού μπαξέ θα συνεχιστεί την Κυριακή, 30 Απρίλη. Το πρόγραμμα προβλέπει:

10:30 Εργαστήρι αναπαραγωγής και συντήρησης φυτών και σπόρων

11:30 Ανταλλαγή Σπόρων

12:30 Συζήτηση: Αυτόνομες κοινότητες, κοινότητες αγώνα. Συμμετέχουν: Λεωνίδας Οικονομάκης, Α.Π.Ο.Δράσης, Αιγίλοπας

15:00 Γλέντι με παραδοσιακή μουσική. Παίζουν: Αντώνης Βούλγαρης, Λαούτο / Μιχάλης Καραμούτης, Κλαρίνο / Τρύφων Καρατζιώλης, Βιολί / Απόστολος Κανδήλας, Κρουστά.

Μοιραστείτε το άρθρο